![skynesher, GettyImages]()
![skynesher, GettyImages]()
קרדיט תמונה: Skynesher, Getty Images Israel
מאת אניה כספי שמאע, מנכ”ל AnKa studio, בית הפקה איכותי לסרטי וידאו ואנימציה.
“סטודיו אנקה? שלום. אני צריך סרט תדמית לחברה. תוכלו להפיק לנו כזה?”
התשובה שלנו לשאלה הזו היא כן ולא. כן, אנחנו יכולים להכין כל תוכן וידאו בצורה הטובה ביותר; אבל בהרבה המקרים זה לא המוצר שאתם צריכים.
“סרט תדמית” קלאסי הוא תוכן שמציג את החברה או המיזם באווירה מחמיאה בצילום דרמטי, עם קריינות חגיגית שמוסיפה מילים גדולות כמו מקצועיות! חדשנות! אמינות! שלוש דקות של חזון מלא פאתוס שלא קולע בול.
המדיה העכשווית מאפשרת להשתמש בתכני וידאו בצורה אחרת. יש מגוון גדול של אלטרנטיבות לבחור מהן: אולי הדבר הנכון הוא להתמקד בהצגת החברה כמקום עבודה אטרקטיבי בסרטון גיוס עובדים קליל? או להחליף את הטון הדרמטי בהומור שישדר חשיבה מקורית מחוץ לקופסה? יש גם קמפיין וידאו ממוקד, שמביא היענות ו-engagement כי הוא מטורגט לקהלים מדוייקים; ויש סרטון שמיועד לתאר מוצר או לגייס משקיעים. החוכמה היא לא להיתקע על “סרט תדמית” – הביטוי הכי מחופש בגוגל בתחום תוכן שיווקי בווידאו, אלא לנצל את המדיום הוויזואלי בצורה הכי מדוייקת למטרה שלכם.
כאמור, יש שפע אפשרויות. כדי לא להתבלבל, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לבחור את המוצר הנכון.
1. להבין את ההבדל: תוכן שיווקי או קמפיין פרסומי?
פרסומות כולם מכירים: מסר ברור שמתמקד במוצר וביתרונות שלו. כמובן, זה עולם שלם ותקצר היריעה מלתאר אותו במלואו אבל כשמדובר בסרטון וידאו פרסומי – הכוונה ברורה.
תוכן שיווקי, לעומת זאת, יוצר מודעות חיובית למותג בצורה עקיפה. זו דרך למצב את עצמכם כאוטוריטה מקצועית כי אתם משתפים בידע שלכם. חקרתם את קהל היעד, אתם מבינים את הבעיות שלו ויכולים לעזור לו לפתור אותן. חברת תרופות יכולה לצלם סרטונים בנושא בריאות; חברת השמה יכולה להפיק סרטי הדרכה לכתיבת קורות חיים.
2. פוקוס על רשתות חברתיות
ה-15.4 הוא יום המוקדש לשפת הסימנים האמריקאית בארה”ב. לכבוד התאריך הזה השיקה רשת ברגר קינג קמפיין יצירתי שנחל הצלחה סוחפת. דמות המלך, המייצגת את הרשת, ביקשה מדוברי השפה למצוא סימן לוופר. הסרטון עלה באינסטגרם ובפייסבוק, ביוטיוב עלו סרטונים ארוכים יותר שהראו גולשים מציעים סימנים. באינסטגרם עלו עוד סרטונים קצרים, בהם המלך מלמד איך להחוות בשפת הסימנים ביטויים קלילים (“מה המצב?”). הרשת גם הבטיחה מילגות לסטודנטים דוברי שפת סימנים והכניסה לסניפים שלטים בשפת סימנים.
סקירות חיוביות על הפעילות הזו התפרסמו בכל העולם, מאות רבות של אנשים הציעו סימן לוופר ומאות אלפים נחשפו לקמפיין.
את התוצאות האלה, עם השיתוף והיצירתיות של גולשים, אי אפשר היה להשיג אפילו בפרסומות בטלוויזיה. הדוגמה הזו, ויש עוד רבות, מבהירה מדוע תקציבי הפרסום והשיווק מופנים יותר ויותר לרשתות חברתיות. אפילו חברות שיש להן תקציבי עתק והן יכולות לקנות סלוטים נחשקים בטלוויזיה מחלקות את התקציבים אחרת, עם דגש חזק על קמפיין סושיאל.
3. להתאים את הקמפיין לרשתות חברתיות שונות
הנה כמה כללי אצבע להתאמת הווידאו לפלטפורמה החברתית:
קמפיין אינסטגרם: למרות שהמערכת מאפשרת להעלות סרטונים של עד 60 שניות, מומלץ לקצר ולהדק. בסרטון של 15-20 שניות אפשר לצפות תוך כדי גלילה ולהגיע לשורה התחתונה בלי צורך להקליק. מעורבות גולשים יכולה להיות מצויינת, השתמשו באפשרויות המפותחות של תגיות (האשטגים). כלי מתאים במיוחד הוא גיף אנימטיבי, שתמיד מתבלט על רקע הפיד המצולם הסטנדרטי.
ערוץ יוטיוב: מתאים מאוד לתוכן שיווקי. כאן אפשר להעלות סרטים ארוכים מעט יותר ולהפנות אותם לקהל יעד ספציפי, שמתעניין בתוכן שלכם ויצפה בהם.
עם זאת יוטיוב מתאים גם לפרסומות קצרצרות (שמופיעות לפני סרטונים שהגולשים מחפשים). לסרטון כזה עליכם לתמצת את כל המידע הקריטי בחמש השניות הראשונות, גם אם הסרטון ארוך יותר. השתמשו בכלי הטירגוט המתקדמים של יו טיוב כדי להגיע לקהל שהמוצר שלכם מעניין אותו.
לינקדאין: הרשת המקצועית וחמורת הסבר מתאימה לסרטים מקצועיים. זה גם המקום להפנות ממנו לערוץ יו טיוב מקצועי.
קמפיין פייסבוק: גם כאן מומלץ לקצר. לא לשכוח להעלות את הסרטון ממערכת פייסבוק עצמה ולא בלינק ליו-טיוב. מדוע? שתי סיבות (לפחות): כך יתקבל בפיד אימג’ בגודל מקסימלי, שיתחיל להתנגן אוטומטית; בנוסף, מערכת פייסבוק מקדמת חשיפה של פוסטים עם וידאו שעולה מתוך פייסבוק, כדי למנוע זליגה של גולשים מחוץ לרשת.
4. המובייל שולט
באחת התוכניות של הקומיקאית המבריקה אלן דג’נרס, היא התלוננה על זה שהצופים לא מקדישים לה את מלוא תשומת הלב. כדי להמחיש את התסכול היא הפסיקה מדי פעם את המונולוג כדי לבדוק לייקים בסלולרי שלה. זה היה קורע, כמובן, אבל לא יעזור: המובייל שולט. אנחנו צורכים את רוב התוכן (יותר מ-80%, על פי נתונים עדכניים) דרך המובייל.
לכן כשאתם עובדים על הווידאו, אל תעמיסו בפריים פרטים קטנים. שימרו אותו נקי, עם מסר גדול במרכז – כך הוא יהיה ברור גם בגלילה מהירה במסך הקטן יחסית של הסמארטפון.
5. להבין את המסר על בסיס הויז’ואל
כשמופיע בפיד של המשתמשים תוכן וידאו, הוא בדרך כלל מתחיל להתנגן בעצמו. גם אם הם מתעניינים בתוכן הם נוטים להישאר במצב הזה ולא להקליק על הסרט (כי זו כבר מחוייבות ממש גדולה). לכן צריך לקחת בחשבון שהסרטון חייב לעבוד גם בלי סאונד. אם אתם חייבים קריינות תדאגו לכך שהמסר יעבור גם בלעדיו – באמצעות טקסט כתוב. לסטודיו שלנו, למשל, יש סרטון מדליק שמופיע באתר. הקריינות מסבירה את היכולות והשירותים שלנו, הויז’ואל ממחיש את המסרים האלה באמצעות דימויים קולינריים מזילי ריר. כשרצינו להעלות אותו בפייס הבנו שהוא לא מתאים: בלי סאונד זה נראה כמו סרטון על אוכל! בחנו היטב את התכנים שאתם מעבירים מערוץ לערוץ כדי לוודא שהם מתאימים.
6. TO BE CONTINUED…
החשיבה האסטרטגית על הסרטים צריכה להיות כסדרת תכנים ולא סרטון אחד.
בקמפיין המפרסם את אתר המכירה של מחסני חשמל עלו במדיה שלושה סרטונים, כל אחד מתייחס ליתרון אחר: אמינות, משלוח מהיר ויכולת להחזיר מוצר. כך החברה הרוויחה עוד צפיות (וכאשר מדובר באלי פיניש – עוד ועוד ועוד צפיות).
אבל זה לא רק עניין של באז! כמו שאמרנו, תכני הווידאו חייבים להיות קצרים. בסרטון של פחות מדקה אי אפשר להעביר את כל היתרונות של המוצר. לכן, כשמפרסמים חבילה של תכנים, כל סרטון מתמקד בנושא מסויים וסך כל הקמפיין מקיף ויעיל.
שאלו את עצמכם איזה סוג של סיפור תוכלו לספר, שיאפשר להעלות “פרקים” או סרטונים אחדים במשך תקופה? אולי לדבר בכל פעם על פיצ’ר אחר של המוצר? להעלות סרטון הדרכה (How to) על נושא נוסף מעולם התוכן שלכם? לתת עוד דוגמא לתועלת ללקוחות?
7. וידאו או אנימציה?
הפקת וידאו הולכת ונעשית פשוטה יותר. למרות שגם וידאו הוא הביזנס שלנו, נסתכן ונגלה שהיום אפשר לצלם תכנים בסמארטפון ולצרכים מסויימים הם יכולים להספיק! לעיתים זה יכול לשמש כקונספט שיווקי של ממש – וידאו שמצולם בסמארטפון גורם לתוכן להראות אותנטי, לא מבויים ומקנה לו אמינות.
אי אפשר להגזים עם הקונספט הזה, שימוש לא נכון בו עלול ליצור לחברה רושם חובבני ולפעמים אין מנוס מהפקה של יום צילום מלא עם צוות מקצועי וציוד יקר. אפשרות ביניים היא לקנות קטעי וידאו מוכנים מאימג’ בנק בעלות של עד 70$ לשוט.
כך או כך, כאשר הסרט עוסק במוצרים מורכבים וטכנולוגיות מסובכות, הכלי המושלם הוא אנימציה. זו הדרך הטובה ביותר להפוך מצגות פאוור פאוינט עמוסות חיצים ותרשימים לסרטון מעניין וברור.
![knape, GettyImages]()
קרדיט תמונה: Knape, Getty Images Israel
8. אנימציה: מה לא לעשות
לפני שנים אחדות צצו סרטוני Whiteboard בסגנון היד המציירת. קלות הביצוע והחידוש הרענן הפכו את הטכניקה לפופולרית מאוד. נכון ל-2016 אנו ממליצים לא לבחור בטכניקה הזו לסרטוני טכנולגיה.
כבר הסברנו שאנימציה טובה כדי להמחיש תהליכים ומוצרים מורכבים. בסרטוני טכנולוגיה / מוצר היד מושכת הרבה תשומת לב וקשה לעקוב אחרי הנעשה בסרט. התוצאה היא סרטון שמעייף את הצופה בגלל התנועה מיותרת, במקום למקד את תשומת לבו בהסבר מופשט של הטכנולוגיה. ותרו על היד ותשקיעו בתנועה של הדמויות והאלמנטים עצמם.
סרטוני היד המציירת עדיין יכולים להתאים לווידאו קצר, הומוריסטי ובלי מסרים מורכבים.
9. אנימציה: מה כן
טרנד אפקטיבי ומומלץ הוא שילוב של וידאו ואנימציה. נסביר: יוצרים וידאו בהתאם לצרכים ואז מעשירים אותו באלמנטים של אנימציה שמופיעים על גביו.
הווידאו מספר את הסיפור והאנימציה ממחישה את הטכנולוגיה באמצעות נתונים אינפוגרפיים. כך מתקבלת תוצאה עדכנית ומדוייקת, למשל בסרטון פה למטה, המתאר איך מוצר בטכנולוגיה לבישה מקדם סגנון חיים בריא.
מעבר ליתרון בהמחשת המסר, הסגנון הזה נותן פתרון מעולה לחברות שאנימציה בלבד לא מתאימה לערכי המותג שלהן. כך גם במקרה שיש לחברה מוצר מוחשי, שחשוב להראות אותו בסרט על מנת לשדר אמינות.
10. קחו שותף מקצועי לדרך
כאשר אתם מחפשים סטודיו להפקת הסרטון שלכם, זכרו: זול זה יקר. יש ברשת לא מעט פתרונות זולים לייצור תוכן, הבנויים בשיטת אינסטנט. כאשר דרוש תהליך חשיבה קריאטיבי עם הבנה עמוקה מהתחלה ועד המוצר הסופי, הפתרון הנקודתי פשוט לא יביא תוצאות.