![תמונה: מיכל מיכאלי]()
![תמונה: מיכל מיכאלי]()
תמונה: מיכל מיכאלי
הראיון נערך על ידי מרי לויצקר מ-she codes.
EVA Ventures היא קרן הון סיכון חדשה, המוקמת בימים אלה, שמתמקדת בהשקעה בסטארטאפים טכנולוגיים בהם יש לפחות יזמת אחת. היוזמה להקמת הקרן נולדה אצל מיכאלי אחרי 15 שנים בתעשיית ההיי טק הישראלית, בהן מילאה תפקידים מגוונים, ביניהם מנהלת מוצר ודירקטורית שיווק בקומברס ובפלאפון, ומנהלת אגף פלאפון חו"ל שדרש ניהול של טכנולוגיה חדשנית. בכל אותו הזמן עבדה מיכאלי עם סטארטאפים שהציעו טכנולוגיות ומוצרים חדשים ורצו לשתף פעולה. כך היא החלה לעבוד איתם ולייעץ להם ועשתה זאת במשך חמש השנים הבאות – כעצמאית ובתוך משרד ייעוץ אסטרטגי שווקי. ליוזמה של מיכאלי הצטרפו שתי השותפות שלה – נגה פרי, אשת פיתוח, שניהלה חברות קטנות ותאגידים גלובליים כאחד, ואורית סתיו – משקיעה ותיקה בקרנות הון סיכון.
סטראוטיפים, קשרים ודמויות מופת
מתוך הנסיון שלך בעבודה עם סטארטאפים, מה מצבן של הנשים בעולם היזמות הטכנולוגית כיום?
"בכל תקופת עבודתי בהייטק הייתי רגילה להיות בין הנשים הבודדות בחדר – בעיקר מול אנשי הטכנולוגיה וההנדסה. ולמרות שזה יכול להיות נעים לפרקים, לי זה תמיד חרה ולא ברור היה לי איפה אותן נשים מדהימות שאני מכירה מכל תחומי החיים ולמה הן לא מהוות חלק גדול יותר מהסצנה. כשהתחלתי לבדוק את הנושא התבררו לי אותם החסמים, שלמרות שבכל יזמות ובדרכו של כל יזם עומדים מכשולים ואתגרים – הם ייחודיים ליזמות נשים.
זה מתחיל כבר מגיל קטן, בחינוך שלנו שממש עוצר יזמות אצל בנות, ממשיך במערכת החינוך ובסביבה כולה המעבירים מסר מאד ברור – עדין, גם במאה ה-21 – שטכנולוגיה, מתמטיקה ומדעים פחות מתאימים לנשים, וממשיך בצבא בו אחוז החיילות המשרתות ביחידות הטכנולוגיות המתקדמות הן מעט יותר מ-10% מכלל החיילים ביחידות אלה. גם אחוז הנשים בלימודים האקדמיים, בתחומים הנכללים ב-STEM – מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה, עומד על כ-22% והוא בירידה בשנים האחרונות (אחרי שהיה כבר קרוב יותר ל-30%).
בנוסף, נשים עושות נטוורקינג בצורה שונה מגברים. לרוב הן יוצרות קשרים עמוקים וקרובים יותר, ופחות דואגות לנטוורקינג עסקי, שנדרש להיות רחב ושטחי יותר. ומעל הכל מאד בולט שאין מספיק דמויות מופת, אותן Role Models, שכמו שהאמרה המפורסמת אומרת: “You can’t be what you can’t see”. את לא תשאפי להיות יזמת, מנהלת, מצליחה ופורצת דרך – אם לא תכירי כאלה. ואין מספיק דמויות כאלה שכל אחת ואחד מאתנו יכול מיד לשלוף. כמובן שיש יזמיות ומנהלות מוצלחות מאד, אבל רובן לא עסוקות ביחסי ציבור שמקדמים אותן, ולכן שמן פחות שגור."
היכן החסמים שמנית משפיעים בצורה החזקה ביותר על יזמיות?
"כל החסמים האלה נערמים בדרך לגיוס הכסף. וכידוע – בלי כסף אי אפשר להתקדם. בעיקר בתעשיית הסטארטאפים הישראלית, אך גם בעולם, גיוס הון מתחיל במעגל הקרוב ביותר, וגדל ומתרחב כפונקציה של – לא רק, אבל זה חלק מהותי – הקשרים וההיכרויות של היזם. נשים הן לא חלק מהמעגלים המסורתיים של נטוורקינג (כמו יוצאי 8200 ויחידות אחרות, לדוגמא) ולכן מתקשות להגיע אל מקורות המימון.
במקביל – תעשיית הון הסיכון, המתמודדת עם מאות ואלפי הזדמנויות וחברות, פועלת באופן די סיסטמטי, המבוסס על “Pattern recognition”. בהגזמה – הם מחפשים את אותם שלושה חבר'ה בני 27-28, יוצאי 8200, עם פתרון Security. כל דבר שסוטה מהתבנית הזאת – פחות סביר שבכלל יגיע אליהם."
למה כדאי לקדם יזמות נשים?
"המחקר בשנים האחרונות מאד חד וברור – צוות מגוון של מייסדי ומנהלי הסטארטאפ מבטיח למשקיע תשואה טובה יותר על ההשקעה. המחקר מדבר על כך שסטארטאפים עם נשים בצוות היזמים משיאים למשקיעים 12% יותר רווח עם 70% כסף שגויס. שליש פחות! ובשאר המדדים של החזר על ההשקעה, גידול בהכנסות והחזר על ההון – בכולם צוות מגוון מצליח יותר. וכאן בעצם יושבת ההזדמנות אותה Eva Ventures יוצרת למשקיעיה – מצד אחד יזמות נהדרות, עם מגוון גדול של חברות ומוצרים פורצי דרך ומצטיינים, שברור שכדאי יותר להשקיע בהן, ומצד שני – תעשיה שמתעלמת מהן, או לפחות מפספסת את רובן. ובכך המשקיעים נהנים מההשקעה שגם תשנה את פני האקו-סיסטם״.
האחים והאחיות להמן
דיברת על הקשיים של נשים בהקמת סטארטאפים ובגיוס ההון. האם תוכלי לספר לי על הנשים המעטות הפועלות בצד השני, אלה שעובדות בקרנות הון הסיכון והנשים הספורות שמנהלות קרנות כאלה?
"מאד ברור שאין הרבה נשים גם בצד השני, של המשקיעות, ושם הסטטיסטיקה מדברת על עוד פחות – סביב ה-3-4% נשים כשותפות בקרנות בארה"ב. לדעתי בארץ זה עוד יותר נמוך אבל אין לי ממש נתונים. אם רואים נשים בקרנות, ברובן הן Principles, שהוא הדרג הנמוך יותר, וכמעט ואין שותפות. השותפות הוותיקות שהיו בקרנות כמו כרמל, ג'מיני, אוורגרין היום כבר לא שם. עוד קודם יכולת לספור את השותפות על יד אחת, אז עכשיו מדובר ממש ביוצאות דופן.
בארה"ב יש יותר מודעות לכך שנשים כמשקיעות כדאיות גם לפירמה. הם עושים מאמצים להחזיר ולהביא עוד נשים, גם לגופים הפיננסיים הגדולים, וגם לקרנות השונות.
אחרי המשבר בעולם הפיננסי ב-2009, היו לא מעט מחקרים שהראו שבתי השקעות שהיו בהם נשים בתפקידי מפתח – נפגעו פחות והתאוששו מהר יותר מהמשבר, בגלל מדיניות השקעות פחות מסוכנת ויותר מגוונת. היה מחקר שבדק מה היה קורה לעולם, אילו לבית ההשקעותLehman brothers היו קוראים Lehman sister והראה איך הכי טוב היה – למשק העולמי – אילו זה בעצם היה Lehman Brothers and Sisters.
חלקן של הנשים כמשקיעות משתנה כשמדובר במשקיעות אנג'ליות. הסטטיסטיקה מצביעה כבר על קרוב ל-15% של משקיעות נשים ובשנים האחרונות רואים שם גידול תמידי. גם אנחנו – מתוך רצון להכניס עוד נשים לעולם ההון סיכון, ומתוך הבנה שזה כדאי ונכון – הקמנו קבוצת אנג'לים–אנג'ליות, שרובה משקיעות. כבר עשינו השקעה ראשונה ואנו בעיצומו של התהליך עם ההשקעה השניה.
יש יותר ויותר נשים שיש להן מספיק אמצעים בשביל להשקיע 50-100 אלף דולר בשנה, ואף יותר, ושיש להן ניסיון וידע עסקי רחב משלל תחומים שיכול להיות רלוונטי לחברות. ההשקעה בקבוצה נותנת להן גם את האפשרות להיחשף לDeal flow, מה שקשה לאנג'ל פרטי שלא מקושר מאד לתעשיה לעשות לבד. הן יכולות להתייעץ יחד, לחלק את הסיכון יחד עם עוד משקיעים ומשקיעות ולבנות לעצמם פורטפוליו מגוון ונרחב יותר של השקעות בסטארטאפים."
האם את רואה נשים משקיעות נותנות יותר הזדמנויות לסטארטאפים של נשים או שהן שבויות באותם הסטראוטיפים המגדריים כמו היתר?
"מניסיוני יש אחוות נשים בין משקיעות ליזמות, ולו בגלל החוויה המשותפת. משקיעות גם פתוחות יותר לרעיונות אחרים, לנקודות מבט שונות ורואות יתרונות שונים. לצערי, אין מספיק מחקר על נשים כמשקיעות אז אין לי נתונים מוסמכים בנושא. יש משקיעות ידועות שאימצו את הנושא ומשקיעות יותר ביזמות, כמו ג'ואן ווילסון בניו יורק, שכ-70% מההשקעות שלה נעשו בחברות שבהן יש יזמות, או קבוצת האנג'ליות Golden Seed שבאופן מוצהר משקיעה בסטארטאפים של יזמות, ויש את ASPECT, קרן חדשה אותה הקימו שתי משקיעות מאד ידועות ומצליחות שעזבו את קרנות ההון סיכון בסיליקון וואלי והקימו קרן ייעודית שמשקיעה ב- Diversity. כמונו, הן זיהו את היתרונות ואת ההזדמנות שהשוק בעצם יוצר בעיוות הקיים. הן רוצות להרוויח להן או למשקיעים שלהן יותר, ובדרך לשנות את התעשיה".
תוכנית כוללת
מה אפשר וצריך לעשות לדעתך כדי להגדיל את מספר הנשים הבוחרות בעיסוק טכנולוגי בכלל וביזמות טכנולוגית בפרט?
"קידום נשים בטכנולוגיה הוא נושא שעומד יותר ויותר בחזית הדיון. הוא עולה ספציפית בהקשר לעתידנו בישראל כ"סטארטאפ ניישן", כחלק מהצורך להרחיב את כמות העובדים בתעשיית ההייטק, וככלי לשלב ולשפר את מצבן של קבוצות מוחלשות.
אני חושבת שהדרך להגדיל את היקף היזמות בקרב נשים דורשת תוכנית מקיפה שמתחילה בחינוך, בסביבה, ובגידול ילדות להיות יזמות. היא עוברת דרך עידוד נערות ונשים ללמוד מדעים מהחטיבה ועד האוניברסיטה, ובניית מסלולי קריירה לנשים כבר משלב הכניסה לחברות ההייטק. אלה צריכים להיות מסלולים שיעזרו להן לתכנן את הקריירה ואת שילוב המשפחה. מכאן הדרך ממשיכה בהרבה נטוורקינג ותמיכה של נשים וותיקות בתחום לאלה שחדשות בו וגם אחת לשנייה, נשים עם ניסיון ורקע משלל תחומים. לבסוף צריך שיהיה ויותר משקיעות בכל התחום כולו. זה החלום. אבל הוא לא חלום בלתי אפשרי. זה פשוט דורש תכנית כוללת ורצון אמיתי לבצע אותה, וזה לא יכול להיעשות באופן פרטי אלא חייבת להיות מעורבות ממשלתית.
כיום יש מאמץ של גופים פרטיים, כמונו, וארגונים התנדבותיים לתמוך בנשים, נערות וילדות ולנסות לעשות שינוי. למשל “she codes;” (she-codes.org) הוא ארגון של מתכנתות המקדם נשים בהייטק. גם הילה אוביל ברנר שהקימה את ארגון "יזמיות", המסייע לנשים יזמיות וכאלה שהן יזמיות בדרך, עושה עבודה מצוינת. "סודקות את תקרת הזכוכית" וגם “Mind the Gap”, העוסקים בקידום נערות למדעים ולטכנולוגיה, ועוד ארגונים אחרים כולם עושים פעילות נהדרת. אבל אלה הכל יוזמות פרטיות, של נשים מדהימות שרוצות לשנות ולהשפיע".
ומה לגבי ניסיון להשפעה מהכיוון השני, דרך עידוד נשים לכניסה לקרנות הון סיכון? הרי למשקיעות יכולה להיות השפעה עצומה על איך יראה המאזן המגדרי של האקוסיסטם?
"אני חוששת שאין כרגע שום תוכנית רשמית, ממלכתית, לעידוד נשים להיות משקיעות או להיכנס לתחום ההון סיכון".
סולידריות ונטוורקינג
האם את רואה דמיון בין תקרת הזכוכית של יזמיות נשים לזו של אוכלוסיות אחרות שנדחקות מחוץ למועדון האקסקלוסיבי של 8200 – כגון חרדים, אתיופים, ערבים….?
"יש אלמנטים רבים דומים בין מגזרים ומיעוטים שונים, כשבוחנים את החלק שלהם וההשתלבות שלהם בתעשיית ההייטק וספציפית בסצינת הסטאראטפים. זה תמיד משונה לי לדבר על נשים בתור "מיעוט". הרי אנחנו לא מיעוט ואפילו יש טיפה יותר. אבל ההגמוניה של התעשיה הזאת היא גברית, צעירה, ולבנה. לכל אחד מהמגזרים שהזכרת קשה יותר לחדור אליה ולהיות חלק מקובל וברור בה. כשמדברים על החסמים הם אותם חסמים: חינוך, נטוורקינג, דמויות מופת ונגישות לכסף.
היום יותר ברור מתמיד שחייבים את הגיוון הזה, את ה-Diversity. גם לתוצאות טובות יותר למשקיעים, וגם יעזור לנו להיפתח לראיית האחרת והשונה, שמאפשרת את החדשנות והייחודיות. ככל שהעולם משתנה בקצב מהיר יותר – כך זה יותר נדרש".
ולסיום, מה עצתך לנשים הפונות לתחום היזמות ואולי חשות מאויימות מהסביבה והאתוס הגבריים?
"אמנם דנו עד עכשיו בעיקר באתגרים ובחסמים שיש בתחום, אבל חשוב לזכור שיותר ויותר נשים נכנסות לעולם היזמות, כך שיש כבר נשים שיכולות לשמש כמודל ודוגמה לאחרות. אחד הדברים שאני מנסה ליישם וגם מעודדות אחרות לעשות, הוא להיות מנטוריות ותומכות לנשים שנכנסות לתחום. חשוב לדבר על הקשיים והאתגרים ולתת רעיונות ודוגמאות של התגברות. חשוב להעלות את הדברים שיהיו "בחוץ", כך שלא תרגישי לבד בחוויה, וחשוב ליצר סולידריות ונטוורקינג נשי; זה הדבר המרכזי שיכול לסייע גם ליזמיות חדשות, ולכולנו בטווח הארוך, להיות חלק משמעותי יותר מהאקוסיסטם".
ביום ראשון הקרוב (31/8) תתקיים ההרצאה החודשית של she codes; בסדרת Coding Skills. בהרצאה ובסדנא תלמד ג'וליה וישנבסקי, מפתחת .NET המסיימת בימים אלה לימודים לתואר שני במנהל עסקים, כיצד להתאים אתר או אפליקציה לכל מכשיר ולכל גודל מסך. ההרצאה תעסוק בקונספט הבסיסי של RWD ובכלים שימושיים כדי ליצור חווית ווב ומובייל יעילה, תוך שימוש ב- CSS3, Html5 ו-JS. האירוע יתקיים במשרדי חברת קלרנה, בניין אלקטרה, יגאל אלון 98, בשעה 19:30. לפרטים נוספים והרשמה