
מקור: יח"צ
עובדה היא ש-62 אחוזים מכלל מקרי המוות בקרב צוללנים נגרמים בעקבות טביעה. ואנחנו תהינו עד היום – עם הררי הציוד הקיים אותו נאלצים הצוללנים לסחוב בעת הצלילה, איך זה שעדיין לא מצאו פתרון לכל התאונות המתרחשות בעת הצלילה עצמה?.
קסדות, חגורות בטיחות ו-DiverGuard
אז עכשיו הגיע הפתרון. חברת הסטארטאפ הישראלית DiverGuard השיקה פרוייקט מימון באתר Indiegogo המציג מוצר שפותר בדיוק את בעיה זאת. מדובר במכשיר פשוט המתוכנן להציל את הצוללנים במקרים של מצוקת נשימה.
אז איך זה עובד? לכל צוללן יש מתקן הנקרא "Buoyancy Compensator" או בקיצור BC. מדובר במכשירים שהינם למעשה שלפוחיות, המסוגלים לשלוט על לחץ האוויר של הצוללן. כאשר הצוללן בוחר למלא אותן באוויר הוא מתרומם, וכאשר מרוקן את השלפוחית – שוקע עמוק יותר אל הקרקעית.
מדובר במכשיר נפוץ בקרב צוללנים, וכעת DiverGuard מעוניינת להפוך אותו לחכם ואחראי הרבה יותר. בפועל מציעה החברה מתקן דומה אך משופר, שגם הוא מתפקד כשלפוחית ועוזר לצוללן לקבוע את גובהו במים, אך מגיע עם הערך המוסף של הצלת חיים.
קודם כל, המכשיר מנטר את הנשימה של הצוללן במהלך הצלילה. במידה והמכשיר חש בהפסקה במחזור הנשימות לפרק זמן ארוך יותר מ-30 שניות, הוא מנסה להודיע לצוללן ולכל הצוללנים סביבו על הבעיה, באמצעות אורות מהבהבים ורעש ייחודי וחזק במיוחד. בשלב זה המכשיר מחכה לצוללן שיבטל את ההתרעה באמצעות לחיצה על כפתור ייעודי, אך במידה והוא אינו עושה זאת בפרק הזמן הנתון, ה-DiverGuard אוטומטית מנפח את ה-BC וגורם לצוללן לצוף אל פני המים, ללא צורך בעזרה מחבריו הצוללים מסביבו.
מחיר סימלי לציוד מציל חיים
על פי PADI, ארגון הצלילה הגדול בעולם, כ-2 מיליון צוללים חדשים מתווספים לקהילה בכל שנה. חברת DiverGuard טוענת שבזכות כך השוק שלהם מוערך בכ-1 עד 1.7 מיליארד דולרים, אליו הם יכולים להכנס. המכשיר עצמו יעלה לצוללנים 349 דולרים, אך לאור כך שציוד הצלילה עצמו יכול לעלות לצוללן בין 1 ל-1.5 אלף דולרים, ולצד העובדה שמדובר על מכשיר המסוגל להציל את חיו במידת הצורך, מסתמן כי מדובר על סכום הגיוני לדרוש עבור הגאדג'ט החדש.
התחרות העיקרית של DiverGuard היא חברה שוודית הנקראת Consensus. שלא כמו DiverGuard, החברה השוודית עובדת על פתרון משנת 2003, חתמה על עסקה עם חברת הענק בוש וקיבלה מיליוני דולרים לפרוייקט שלה – אך למרות כל זה, עדיין אינה אוחזת במוצר מוגמר שיכולה להציג לקהל הרחב, או אפילו באבטיפוס מתקדם. על פי מידע אותו מפרסמת Consensus באתר הבית שלה, היא אינה מצפה להציג פתרון לקהל הרחב עד קיץ 2014.
בטיחות באופנה
בראיון לגיקטיים הסביר מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה נתנאל רייש מדוע הוא מאמין ש-DiverGuard הוא הפתרון האולטימטיבי: "בדקנו את המוצר בקפדנות בכל התנאים האפשריים, ואחת מחברי הצוות שלנו היה בעברו אחד מחברי השייטת שעיצב ציוד צלילה עבור הצבא עצמו. יש לנו את הפתרון הטוב ביותר, והפתרון הראשון לבעיה זאת שהוצג מזה תקופה ארוכה".
רייש הוסיף כי כשהציג את DiverGuard בכנס DEMA 2012, אחד מכנסי הצוללנים הגדולים בעולם, משתתפי הכנס באו בהמוניהם אליו ואל צוות החברה והיו נרגשים מכך שסוף סוף יש פתרון חדשני ועובד לבעיה שהייתה קיימת עד היום, והכנס לא מציג כולו רק חליפות צלילה בצבעים וסגנונות שונים.
DiverGuard נוסדה ב-2012 על ידי נתנאל רייש, ניר בלוך וארנון חייט, והחברה מעסיקה 8 עובדים היושבים במשרדי החברה בירושלים. לצד פרוייקט המימון שהשיקה החברה, קיבלה סכום השקעה אותו לא הסכימה לחשוף מהאנג'ל האמריקאי, קנת' ריד (Kenneth Reed).
במידה ואתם צוללנים או סתם תומכים נלהבים המעוניינים לקחת חלק בפרוייקט המימון של החברה, תמורת 289 דולרים, כ-1,041 שקלים תוכלו לקבל את ה-DiverGuard, כאשר זה צפוי להגיע אליכם במהלך חודש ספטמבר.