

צילום מסך
בשבועות האחרונים שוב עולה לכותרות הדיון עתיק היומין בנוגע ללימודי 5 יחידות לימוד במתמטיקה. אך האם יכול להיות שממש כאן, מתחת לאף שלנו, כבר קיים פתרון שיכול לשפר את ההישגים של התלמידים הישראליים ולגרום להם פחות לשנוא ולחשוש מהמתמטיקה? סטארטאפ ישראלי בשם Slate Science, שמפתח משחקים ופעילויות אינטראקטיביות ללימוד מהנה של מתמטיקה, זכה עתה בפרס ה-Codie היוקרתי, הנחשב ל’אוסקר’ של התעשייה.
הופכים תרגילים במתמטיקה לקנדי קראש
Slate Science פיתחה מוצר המכונה Matific (או “עשר אצבעות” בישראל) שפונה לילדים מגיל גן עד כיתה ו’ ומציע להם מיני-משחקים אינטראקטיביים ופעילים הנקראים פרקים. יישומים אלו, המיועדים למשחק הן במחשב הביתי והן בטאבלטים, מבוססים על מערכת לימוד ספיראלית שהיא מודולרית ומבוססת התקדמות. בינתיים כולל הפורטפוליו של החברה מאות פעילויות ודפי עבודה שפותחו בהתאמה לספרי לימוד פופולריים ולתכניות סטנדרטיות ללימוד מתמטיקה.
המערכת מבוססת על התקדמות ממשימות מתמטיות בסיסיות ועד לפעילויות ברמת אתגר עולה והיא מעודדת את התלמידים להפנים תובנות וכללים מתמטיים בלמידה עצמית. בזכות למידה זו ההבנה הקוגנטיבית של התלמיד טובה יותר והוא נהנה מתחושה של הישג אישי. המערכת מיועדת הן לשילוב בבתי הספר והן לפעילות בבית. המורים נהנים מפעילות אינטראקטיבית משלימה לחומר הנלמד על הלוח, ויכולים במקביל לנהל מעקב אחר ההתקדמות של התלמידים הן ברמת הפרט והן ברמת הכיתה. הורים, לעומת זאת, יכולים עתה לתת לילדים לבלות מול המסך “בראש שקט”, מתוך ידיעה שבינתיים הם משפרים את ידיעותיהם במתמטיקה. בנוסף, יכולים ההורים להתאים את המשימות לפי צורכי הלמידה של כל ילד בנפרד. החברה מציעה מינויים בתשלום להורים (כ-140 ש”ח לשנה) ולמורים מוצע השירות בחינם. בסך הכל רשומים בשירות יותר מ-100 אלף מורים ומעל למיליון תלמידים ביותר מ-10 מדינות, בהן פועלת החברה. פרופסור אהרון צ’חנובר, זוכה פרס נובל, אמר על הכלי שפיתחה החברה כי הוא “כלי מצוין ללימוד אינטואיטיבי של מתמטיקה, הפותח בפני ילדים את עולם החשיבה המדעית”.
גברה על מייסד נטפליקס
תחרות ה-CODiE היא אחת מהתחרויות המסקרנות והנחשבות בתחום התוכנה והמיחשוב בארצות הברית וכוללת קטגוריות שונות של פיתוח תוכנה. מבין כל המתמודדים בתחום תוכנות חינוך למתמטיקה הגיעו לגמר 8 פיינליסטים, שמתוכם נבחרה למקום הראשון Matific של Slate Science. בין הפיינליסטים היו גם מתחרות קשות כמו DreamBox של ריד הייסטינגד, המנכ”ל והמייסד של נטפליקס ו-McGraw Hill, אחת מהוצאות הספרים הגדולות בארצות הברית, בעלת שווי שוק של למעלה מ-30 מיליארד דולר.
בשיחה עם גיקטיים, סיפר גיל אלמוג, סמנכ”ל התפעול של Slate Science שמדובר בכבוד גדול לחברה, שגייסה כבר 12 מיליון דולר. לדבריו: “השיפוט בתחרות מאוד יסודי ומעמיק, וכולל ראיונות עם היזמים, פגישות עם לקוחות והתנסות בתוכנות”. בין היתר ציינו השופטים לחיוב את העומק הפדגוגי של התוכנה, מה שיכול לתת לחברה רוח גבית גדולה במכירות לבתי ספר בארה״ב ובעולם.
אנחנו רואים את נפתלי בנט, סטארטאפיסט לשעבר, ששם דגש על לימודי המתמטיקה ב-5 יחידות לימוד. כיצד הפתרון שלכם יכול להשתלב במאמץ?
אלמוג: “מצד אחד, משרד החינוך שם את בחינת הבגרות במתמטיקה כמטרה, אבל מצד שני, מפספסים פה משהו מאד חשוב – הרבה מאד ילדים, כ-60 אחוזים, יוצאים מבית ספר יסודי ללא ידע בסיסי בחשבון וחמור מכך – מפחדים מהמקצוע ושונאים אותו. הפתרון שלנו מטפל בדיוק ב-2 הבעיות האלו”.
אז מדוע מערכת החינוך בישראל לא מאמצת עדיין את הפיתוח שלכם?
אלמוג: “בגלל הפוקוס על תלמידי התיכון וגם בגלל שיטת המכרזים של יחידות התוכן – כלומר, יש מחיר מקסימום שגורם לנו לפעול בישראל במחירי הפסד, יוצא שלא מנצלים בארץ מספיק את היכולות של המוצר. הורים ששמעו על התוכנה רוכשים אותה באופן פרטי לילדיהם אבל מערכת החינוך בארץ לא עושה מספיק כדי לאתר ולהטמיע טכנולוגיות שיכולות לסגור את הפערים שנפתחו בין מערכת החינוך בארץ ל-OECD. היינו מאד שמחים לקבל טלפון מנפתלי בנט שיברך אותנו על הזכיה אבל גם שיקצה תקציב (לא גבוה במיוחד) לרכישת התוכנה לכלל תלמידי ישראל באופן שיאפשר לנו גם לספק הדרכה למורים ותמיכה ראויה”.
איזו השפעה יכולה להיות לאימוץ הפתרון שלכם במערכת החינוך בישראל?
אלמוג: “יש סיכוי שפעולה כזו יכולה לשנות דרמטית את המיקום של ישראל במבחני פיז”ה ואת תוצאות מבחני המיצ”ב בתוך שנים בודדות, ושכעבור 5-10 שנים נתחיל לראות את התוצאות גם בכמות הניגשים ל-5 יחידות מתמטיקה”.