

מקור: EyeControl
כל שעה וחצי אדם אחד מאובחן ואחר נפטר ממחלת ה-ALS בעולם, מחלה נדירה וחשוכת מרפא אשר פוגעת בתאי העצב המוטוריים ההיקפיים שבאמצעותם מפקח המוח על הפעלתם של מרבית השרירים הרצוניים בגוף. EyeControl הישראלית מעוניינת לשפר ולו במעט את החיים של אלו, באמצעות מוצר תקשורת המיועד לחולי ALS וחולים נוספים ׳הכלואים׳ בגופם.
הרעיון למוצר עלה כאשר סבתו של אור רצקין, ג׳ולי קפלן ז״ל נפטרה ממחלת ה-ALS. באותה התקופה אור הבין את השלכות המחלה, ואת העובדה שהיא מונעת מסבתו את היכולת לתקשר עם סובביה, שכן כל שאלה בסיסית כגון ״מה שלומך?״ ו״איך את מרגישה״? הסתכמה בשניים-שלושה משפטים קצרים, שיחה שבסופה נמשכה משהו כמו 20 דקות. לפני כשנתיים חבר רצקין אל איתי קורנברג, מהנדס תוכנה במקצועו שגם הוא איבד לא מעט אנשים קרובים כתוצאה ממחלת ניוון שרירים ו-ALS, והשניים נרתמו לטובת פיתוח מכשיר שיאפשר לחולים לתקשר בקלות עם הסובבים אותם. כפי שניתן להבין צוות המייסדים מכיר את המחלה מקרבה ראשונה, ולכן הם עומלים ימים כלילות במטרה לפתח מוצר תקשורת אמין, נייד ולא יקר למען המטרה המקודשת.
זול משמעותית ממוצרים קיימים
בעזרת המוצר שפיתחה EyeControl ניתן לתרגם את תנועות המבט של החולים לכדי דיבור וכתיבה. המכשיר מאפשר למשתמש לקרוא לעזרה במצבי מצוקה ברמת התקשורת הבסיסית ביותר, ועד לדיבור חופשי של החולה ושימוש במשפטים קיימים. בנוסף, המכשיר מתממשק לאפליקציה ייעודית שפותחה עבורו. נכון לעכשיו המכשיר לא כולל מסך ועלויות החומרה שלו נמוכות, זאת מתוך מטרה לאפשר לכל חולה, בכל מדינה ובכל מעמד סוציו-אקונומי לרכוש את המוצר ולתקשר עם הסביבה באופן כמה שיותר רגיל.
המוצר שפיתחו הוא לא היחיד בשוק, שכן קיימים לא מעט מכשירים המציעים תקשורת באמצעות העיניים בלבד, אך עלותם נעה בין אלפי לעשרות אלפי שקלים למכשיר, מה שהופך אותם למוצר שמרבית האנשים לא יכולים להרשות לעצמם. הפיתוח הישראלי מתגבר על חסם המחיר, אך יתרה מכך מדובר ביכולת של חולי ALS לתקשר עם סביבתם בכל מצב, שכן המכשירים הקיימים דורשים סיוע בתפעול או נדרשים להיות בזווית מדויקת מול עיני החולה, דבר שאף עלול לסכן את חייהם במידה ויזדקקו לעזרה מידית.

מימין לשמאל: איתי קורנברג, שי ראשוני ואור רצקין
המערכת עצמה כוללת שילוב של מעבד עם יציאה לרמקול ולשמע פנימי באמצעות אוזניה, ביחד עם מצלמה הממוקמת מול עיני המשתמש שעוקבת אחר תנועות האישון ומהווה מעין ׳ג׳ויסטיק אינטואיטיבי׳. בצורה זו המשתמש למעשה שומע כל הזמן איפה הוא נמצא במרחב הפעולות במקום לראות זאת על גביי מסך.
“בשנתיים האחרונות ניסינו לעבור דרך הצרכים המרכזיים של חולי ה-ALS בתקשורת כדי לאפשר להם לתקשר בנוחות ובכל זמן ומצב עם סביבתם”, אומר רצקין, “השקענו המון מאמץ בפיתוח המכשיר כדי שיהיה נגיש, לא יקר, פשוט ולביש. החלפנו את המסך שמהווה את הפידבק הוויזואלי עבור החולה בפידבק קולי באמצעות אוזניה, כך שהמשתמש שומע את מה שהוא רוצה לומר במקום לראות אותו, כך בהיותו מכשיר לביש, המשתמש אינו תלוי במסך ואינו מוגבל לסיטואציות מסוימות במהלך היום כדי לתקשר.”
כדי להצליח לפתח את המכשיר לרמת נוחות וקלות מירבית, השתתפה החברה בתחרות המקומית של The Venture וזכתה לייצג את ישראל בגמר התחרות הבינלאומית, בה מתחרים 27 מיזמים, אחד מכל מדינה. בראשית התחרות אגב, התחרו קרוב ל-3,000 מיזמים. כחלק מתהליך ההכנה לתחרות השתתפו חברי הצוות במעין “מחנה אימונים” באוקספורד בו הם עברו הרצאות והכנות שונות בתחום המיזם והפיתוח. השלב הנוכחי בתחרות הוא שלב ההצבעות באינטרנט שבו בכל שבוע כל אחד יכול להצביע פעם אחת למיזם האהוב עליו, וכמובן שאתם מוזמנים להציץ בעמוד ההצבעה ולעזור להם לנצח.
החברה בוגרת “התכנית החברתית” של 8200 ובקרוב עתידה לקחת חלק באקסלרטור של Mass Challenge. כעת היא נמצאת בשלבים להשלמת סבב גיוס ראשון של משקיעים פרטיים ונתמכת על ידי המדען הראשי. בינתיים המוצר עדיין נמצא בפיתוח אבל כוונת המייסדים היא לשמור על מחיר נמוך לצרכן שיסתכם בכמה מאות דולרים (בין 400-500 דולר).
וידאו: Eye Control