
דפדפן ה-Peanut. צילום מסך: גיקטיים
גם היום, ב-2015, יש לא מעט אתרים שלא מאפשרים לכם להגיב על התוכן שהם מציגים. זה יכול להיות אתרי תוכן, אתרי סחר או אפילו אתרים של בתי עסק כמו מלונות או מסעדות. אתרים אחרים יאפשרו לכם לכתוב תגובות, אבל הן יצטרכו לעבור אישור של בעל האתר או העסק.
Peanut הוא דפדפן מובייל חדש עם טוויסט חברתי שמאפשר לכל אחד לכתוב תגובה, הערה או ביקורת בכל אתר ובכל עמוד שרק מתחשק לו. איך? על ידי שכבה שקופה נוספת שמתלבשת על שכבת התוכן באתר וזמינה לכל משתמשי האפליקציה.
הכל החל בתלונה על צנזורה של טוקבק
הכל החל כשיעקב ברגמן ראה באחד מאתרי החדשות הפופולריים של ישראל תלונה של טוקבקיסט על כך שמסננים לו את רוב התגובות. ממש במקרה, ראה ברגמן באותו יום חבר שמתלונן בפייסבוק על כך שכתב ביקורת באתר של השכרת כלי רכב, אבל הביקורת שלו לא אושרה.
ברגמן, שניהל מיזמים לשילוב חרדים בשוק התעסוקה, חשב שמשהו פה מתפספס. הוא חבר ליעקב גולדנהירש, בעל תואר שני במנהל עסקים מבר אילן ואיציק אלגריסי, מרצה למתכנתי אנדרואיד בטכניון ויחד הם הקימו את Peanut.
Peanut הוא דפדפן בסביבת אנדרואיד, שמאפשר לכל גולש לתייג חברים, לדרג ולכתוב תגובות בכל עמוד ברחבי הרשת. הגלישה בדפדפן מייצרת למעשה מעין שכבה נוספת ושקופה, שמתלבשת על גבי אתרי האינטרנט הרגילים ואינה תלויה בהם. במילים אחרות, תוכלו להגיב בכל דף, לא משנה באיזה אתר, כשבעלי האתר אינם יכולים לצנזר או למחוק תגובות. ההרשמה מתבצעת באמצעות הפייסבוק ולאחר הרישום ומשיכת החברים (כדי שתוכלו לתייג אותם), תוכלו לראות את שכבת התגובות של המשתמשים האחרים וכמובן להגיב בעצמכם. חוץ מלכתוב ולקרוא תגובות תוכלו לקבל התראות בכל פעם שגולש מועדף מגיב וגם לתת בוטנים (=לייקים) לתגובות שאהבתם.
חוץ מאפשרות כתיבת התגובות, כולל Peanut גם 3 אזורים אישיים: Trending – צפייה בתגובות המובילות מרחבי הרשת וגישה לאתר בו נכתבה התגובה על מנת להצטרף לדיון; My Posts – 'עמוד הפרופיל' של המשתמש עם כל התגובות שנכתבו על ידיו; ו-Notifications – עמוד עם כל ההתראות פוש שהתקבלו, דוגמת הצטרפות חבר לפינאט, קבלת בוטנים מגולשים, תיוגים וכו'.
שיתוף פעולה עם 'אושיות רשת' ועמוד פייסבוק פופולארי

תגובה של זמרי, מתוך האפליקציה. מקור: צילום מסך
בשיחה עם גיקטיים, הסביר ברגמן, שמשמש כמנכ"ל Peanut: "הבנתי שלא יתכן שב-2015 הפער בין מה שאני חושב בפייסבוק שלי למה שאני יכול להגיד ברחבי הרשת הוא כל כך גדול. הפתרון שאנחנו נתנו לבעיה הוא יצירת שכבה חדשה לגמרי לכל האינטרנט שאינה קשורה לבעלי אתרים. שכבה זו היא של הגולשים ואמורה לתת להם מענה אמיתי ואישי עם אפשרות להשפיע בכל מקום. לבעלי האתרים זה טוב כי זה יוסיף אינגייג'מנט ויאפשר ליוזרים לשוחח ביניהם על התוכן שלהם".
Peanut החלה את שלב הבטא לפני מספר שבועות ולאחר ניסוי הכלים, שלדברי החברה, היה מצוין, הם השיקו לאחרונה את הדפדפן לקהל הרחב, כשקהל היעד שלו הוא כל מי שאוהב לייצר ולצרוך תוכן בפייסבוק, אינסטגרם, טוויטר, אתרי תוכן ואתרי ביקורת. ובאמת, הפעם הראשונה שאנחנו, ולא מעט ישראלים נתקלו ב-Peanut היתה לאחר ש"אושיות רשת" החלו לעשות בה שימוש. כך למשל נועם פתחי ויותם זמרי, 2 קופירייטרים שנונים עם עשרות אלפי עוקבים, החלו להעלות צילומי מסך שנלקחו בעזרת האפליקציה וכללו תגובות שלהם על ידיעות שונות באתרים. אנחנו מתעניינים כיצד הגיעה האפליקציה לחשיפה הזו וברגמן מסביר שהכל החל בפנייה תמימה שלו לזמרי, עוד לפני השקת המוצר. לאחר ההשקה, כשזמרי ראה את יכולות הביטוי שמעניק לו Peanut הוא היה "לגמרי בעניין" ואהב את המוצר. זמרי הוא גם זה שאחראי על השידוך עם פתחי, כשלאחר מכן הצטרפו עוד לא מעט משתמשים עם עוקבים רבים. שיתוף פעולה מעניין של Peanut היה עם מפעילי עמוד הפייסבוק הפופולארי והתוסף "אמ;לק", שמקצר כתבות שלמות לשורה ונהנה מלמעלה מ-50 אלף עוקבים.
כיום משתמשים בדפדפן כ-10,000 משתמשים שונים כשקצב ההורדות עומד על 500 עד 1000 מדי יום. ברגמן מציין שיותר מ-12 אלף תגובות נכתבו כבר בדפדפן ורובן נכתבו באתרי חדשות או אתרים של נותני שירות כמו חנויות, מסעדות ומוצרים. למרות זאת, נרשמו גם תגובות על ערכי ויקיפדיה ודפי פייסבוק של גולשים.
בעל האתר כבר לא קובע איזו תגובה תתפרסם
אנחנו בגיקטיים עשינו שימוש בין השאר במערכות תגובות כמו Disqus ו-Spot.im. מה היתרון שלכם על הפלטפורמות האלו או למשל של Yotpo הישראלית?
ברגמן מסביר שההבדל הגדול הוא בכך שהם לא תלויים באתר התוכן לצורך ההטמעה שלו. לדבריו, "בעל האתר לא קובע מה מתקבל, הכל קורה במיידי, אפשר להגיב בכל מקום ולא במקרה אם האתר מאפשר". בנוסף, מציין ברגמן את העבודה שב-Peanut המשתמש נהנה מאותו פרופיל בכל רחבי הרשת, אפשר לעקוב אחרי אחרים, להכנס לפרופילים של אחרים, לראות את כל מה שמשתמש אחר כתב ברחבי הרשת, לתייג חברים וכו.
אוקיי, אבל בתור בעל אתר תוכן או אתר מסחר, אני יכול להחליט שהתגובה הזו כוללת השמצות או דיבה או סתם מילים בוטות. יש פיקוח? צנזורה?
"ראשית, לא ניתן להגיב בלי להתחבר לפייסבוק. זה אמור (ובינתיים מצליח יפה) לסנן את כל הספאם שנובע מאנונימיות שיש בהרבה אתרים. בנוסף – שיטת הצנזורה שלנו היא בדיעבד. כלומר לא מאשרים כל תגובה באופן פרטני אבל אם מזהים תגובה בעייתית או מקבלים דיווח מגולש אז בוחנים אותה.
לשימחתי נתקלנו בזה מעט מאוד כה אך המנגנון קיים. בעולם התגובות יש צנזורה מראש (אישור תגובה) וצנזורה בדיעבד כמו שאנחנו עושים. החלוקה היא לרוב (לעניות דעתי) על בסיס אג'נדה. אתרי חדשות ברובם מצנזרים מראש כי הם רוצים לשמר את האג׳נדה שלהם ולא בהכרח רק כדי להמנע מקללות וכו'. בארץ, לדעתי, נענע10 הם היחידים שלא מצנזרים מראש מתוך אתרי החדשות הקלאסיים.
הבעיה בצינזור מראש היא בחוויה. לא מאשרים חלק משמעותי מהתגובות, וגם כשמאשרים זה עלול לקחת עד כדי שעות עד שהתגובה עולה. כלומר אין באמת שיח בין מגיבים כי זה לא במרווחי זמן רלוונטיים… במיוחד בשעות ערב זה יכול גם לחכות 7 שעות לאישור, וביצענו הרבה ניסויים. החלופה השניה היא צנזור בדיעבד – ככה פועלים ברשתות החברתיות. זה גם מפחית מחוייבות משפטית בצורה מסויימת כי זה מעביר את האחריות לכותב ולא לגוף שאישר את התגובה. וזה בעיקר טוב כי החוויה היא מיידית כמו בפייסבוק ובטויטר. אבל מעל לכל זה יש לנו מערכת דירוג, כך שאפשר לקבל בוטנים (כמו לייקים) לתגובות ובכך הדירוג של הגולש עולה ורואים את זה תמיד ליד השם שלו"
אתם אומרים שאתם מצפים שגולשים יעשו שימוש ב-Peanut, כדי לדרג עסקים או שירותים; אבל יש לי אתרים כמו TripAdvisor ו-Yelp או Booking… למה שאני אשתמש דווקא ב-Peanut?
"היתרונות שלנו הם שאין צורך ללכת ולחפש באתר צד שלישי, כדי להביע דעתך או לשמוע מה אחרים חושבים. ב-Peanut אתה אומר מה שאתה חושב במקום הרלוונטי על האתר עצמו של המסעדה, המלון העיתון וכו'. בנוסף, ב-Peanut יש חשיפה גם למי שקורא את אותו תוכן ולא רק אם הוא החליט לחפש ב-Yelp למשל, ולבסוף יש ב-Peanut הרבה אפשרויות שאין באתרי ביקורות לדוגמא כמו שיחה בין חברים, תיוגים וכו'.
ומה לגבי תוספות לדפדפנים שמאפשרות לי להגיב באתרים שונים?
כאן, ברגמן מציין בעיקר את העובדה שהם נמצאים במובייל, כלומר, המקום הטבעי שבו המשתמשים נמצאים ורוצים להגיב, כשב-Peanut נהנים גם מהפיצ'רים החברתיים השונים.
לא יוכלו להסתפק ב-Peanuts
כיום עובדים ב-Peanut חמישה עובדים, כולל מייסדים וצוות פיתוח נוסף והחברה גייסה כחצי מליון שקל מאנג'לים פרטיים, שייועדו לשרתים ולצורך ההשקה.
מה המודל העסקי? איך תייצרו כסף?
"כרגע אנחנו עסוקים בלהביא ערך למשתמש. שיהנה מ-Peanut וירגיש שזה באמת המקום שלו ונותן לו חוויה חדשה וחכמה בגלישה שלו. טוויטר, סנאפצ'אט ועוד רבים עוד לא פיצחו את המודל העסקי שלהם. אנחנו עסוקים בלשפר את המוצר והחוויה ושכמה שיותר אנשים יהנו מ-Peanut".
אין ספק שמדובר בניסיון מסקרן ומעניין וגם המוצר עצמו עושה רושם בשל וכולל לא מעט תכונות ופיצ'רים שימושיים. גם מבחינת הסושייאל, ב-Peanut עבדו יפה מאוד ועשו "צ'ק" על כל הרכיבים הדרושים.
אבל לטעמנו, הבעיה העיקרית, תהיה האנרגיה והמשאבים שיידרשו מ-Peanut, כדי להטמיע שימוש באפליקציה נוספת במובייל לצורך תגובות. ב-Peanut שמים יהבם על המובייל, אולם כיום משתמשי המובייל צורכים את החדשות והתוכן שלהם מהפייסבוק והכתבות ששותפו שם או בעזרת האפליקציות הייעודיות של אתרי התוכן הרלוונטיים. בשני המקרים, Peanut לא רלוונטי והמשתמשים יכולים להגיב שם. לכן, יצטרכו ב-Peanut להשקיע לא מעט משאבים לצורך הרחבת השימוש ורכישת משתמשים חדשים, עבודה לא פשוטה, בעיקר לא לסטארטאפ צעיר.