
מאת יואב אחיעם, מנכ״ל ומייסד GuardianEYE.
צוות הליבה של סטארטאפים, לרוב בעלי תקציב מוגבל, הוא בדרך כלל קבוצה קטנה של מייסדים בתוספת של מהנדס ומתכנת אחד או שניים. ברוב המקרים, הצוות לא כולל את כל הכישורים שסטארטפ צריך; יהיה זה שיווק, ניהול פרויקט או פיתוח יישומים. הרבה חברות הזנק רוצות לפתח אפליקציה, אך אינם מסוגלים לבצע זאת בעצמם. כמובן, אם הם מספיק אמיצים, הם יכולים ללמוד כיצד לפתח זאת בעצמם, אבל הלימוד יגזול זמן רב והתוצאה עשויה להראות לא מקצועית, דבר שעלול לפגוע במיזם. החברה יכולה, כמובן, להעסיק מתכנתים במשרה מלאה שיפתחו את האפליקציה. בתחילת דרכה של החברה דבר זה בדרך כלל, לא אפשרי הן בשל העובדה שלצוות יש, אם בכלל, תקציב דל ולרוב עוד אין הכנסות; והן משום שהחברה לא תוכל להבטיח למפתח משרה מלאה לטווח ארוך. לאחר שיבחנו את האפשרויות, ייתכן שחברות ההזנק ירצו לנסות לפתח בעזרת קבלנות משנה (Outsourcing כגון פרילנסר או חברה עצמאית). שימוש בקבלנות משנה אולי נשמע קל, אך יש כמה נקודות שכדאי לשקול לפני שמתחילים.
המשימה הראשונה, בטרם פונים לפרילנסרים/חברות היא להגדיר את תכולת העבודה ולכתוב את המפרט הטכני (SOW). אם אינכם בטוחים מה נכלל במסמך כזה נסו לחפש דוגמאות באינטרנט. צריך לשים לב לתוכן ולאופן שבו אתם כותבים את SOW. המסמך הוא מה שאתם מבקשים מקבלן המשנה לפתח. קבלן המשנה לא מכיר את הרעיונות שלכם מעבר לכלול ב-SOW ולכן מה שתגדירו ותבקשו זה המירב שתקבלו בסוף. אם חלק כלשהו של הרעיון נותר לא ברור, הפיתוח לא יתבצע כרצוי. על מנת לתקן או להוסיף את החסר בשלב מאוחר יותר, סביר להניח שתצרטכו לשלם הרבה וזאת מעבר לעיכוב בזמן פיתוח.
ברגע שה-SOW מוכן ואתם ערוכים לחפש את קבלן המשנה, ישנם כמה דגשים:
1. כדי להפחית את הסיכון להונאות, השתמשו באתרי אינטרנט שאתם בוטחים כגון oDesk או freelancer.com כדי לבדוק ביקורות על קבלני המשנה.
2. באמצעות אתרים אלו תוכלו להתמקח ביתר קלות כי התחרות בהם גדולה. כך תשיגו יותר עבור כספכם (לדוגמא תדרשו ותקבלו בדיקת באגים חינם לשנה, או אולי תקבלו במחיר מופחת פיתוח לשתי פלטפורמות, וכו').
3. שימו לב כי בנוסף לפרילנסרים המציעים את כישוריהם באתרים כאלה, ישנן חברות המחפשות עסקים באמצעות אתרים אלו. בחירה בחברה עשויה להיות בחירה חכמה יותר מכיוון שחברה יכולה בדרך כלל להציע מגוון רחב של מיומנויות ולפתח מוצר בפחות זמן.
4. בדקו אם ישנן אפליקציות בהן אתם משתמשים ואשר פותחו בקבלנות משנה. לרוב החברה שפיתחה אותם תכתוב את שמה באפליקציה ותוכלו ליצור איתה קשר ישירות.
5. האם אתם רוצים לפתח לאייפון / לאנדרואיד / לשניהם? אם אינכם בטוחים, אני מציע לפתח קודם לאייפון. ניתן לקרוא הרבה על זה באינטרנט, אבל הנה כמה נקודות על כל אחת מהאופציות:
- אפל בוחנת כל אפליקציה המוגשת לחנות שלה לפני שהיא מאשרת אותה. הם בודקים טעויות ומוודאים שהיא מקיימת את מדיניותם (וודאו שאתם עומדים במדינות זו). עם זאת, קיימת כמובן המגבלה שהאפליקציה תעבוד על הטלפונים של אפל ו-iOS בלבד.
- אנדרואיד הינה פלטפורמת קוד פתוח – אתם "חופשיים יותר" לעשות כרצונכם, ואף אחד לא יבדוק את האפליקציה שלכם לפני אישורה. אנדרואיד עובד על מגוון גדול של טלפונים ואתם צריכים לוודא שהאפליקציה שלכם מותאמת לעבוד על המגוון הרחב.
- מחקרים מראים שאנדרואיד מחזיק יותר מניות בשוק, אך iOS עושה יותר כסף ממכירות אפליקציות.
הבחירה לפתח עבור שתי הפלטפורמות מההתחלה תחסוך לכם זמן וכסף בטווח הארוך, אך תקח זמן רב יותר ותעלה מלכתחילה יותר.
6. תבררו את איכות הפרילנסרים ו/או חברות בהן אתם מעוניינים. בקשו לראות עבודות קודמות והשתמשו בגוגל, לינקדאין ופייסבוק כדי לברר עליהם פרטים נוספים.
7. האם דרשתם מהם לעצב את ממשק המשתמש (UI)? אם כן, האם העיצוב נעשה אצלם (In house) או שהם בעצמם משתמשים בקבלן משנה לכך? האם אתם צריכים לספק להם אייקונים ותמונות שתרצו שיהיו באפליקציה? אם כן ניתן לרכוש אותם במחיר זול מאתרים כגון shutterstock.com.
8. נסו לברר היכן הם ממוקמים – זה לא קריטי, אבל אם אזורי הזמן אינם תואמים, התקשורת איתם יכולה להיות מסובכת, דבר שעלול להאט את פיתוח המוצר.
9. וודאו שהם מסוגלים לפתח כל מה שאתם דורשים – UI, backend, חיבור האפליקציה לאתרי מדיה חברתית וכו'.
10. מה גודלו של צוות הפיתוח? התהליך עשוי להיות ארוך עם מפתח בודד, ואילו צוות מפתחים יהיה, ככל הנראה, מהיר יותר, ויוכל לתת לכם יותר אפשרויות לביצוע, אך כנראה יהיה יקר יותר.
11. למשך כמה זמן לאחר סיום פיתוח האפליקציה הם נותנים תמיכה בתיקוני טעויות (באגים), בהכנת גרסאות תוכנה נוספות/ ובשינויים הנגרמים עקב שדרוגי טלפון ומערכות הפעלה חדשים? רוב החברות יתמכו בתיקון באגים למשך 30 ימים בחינם וכל שדרוגים אחרים ינתנו בעלות נוספת.
12. האם הם יהיו זמינים כדי להוסיף תכולה נוספת בשלבים מאוחרים יותר ובאיזה טווח מחירים?
13. רוב התקשורת איתם תהיה בהתחלה בדואר אלקטרוני, דבר שעלול להיות איטי. במוקדם או במאוחר תרצו לדבר איתם בטלפון כדי להאיץ את תהליך המיון ומאוחר יותר את הפיתוח. לאחר שצמצמתם את המועמדים ל-2/3 פרילנסרים ו/או חברות אני ממליץ לדבר איתם בסקייפ כדי לוודא שהם יכולים לתקשר אתכם בצורה יעילה (ושהם יודעים אנגלית ברמת שיחה בנוסף להתכתבות).
14. ברגע שהתהליך מתחיל ישנם עוד דגשים. אחד החשובים שבהם , לדעתי, זה לקבוע פגישה שבועית או דו-שבועית איתם כדי לדון בהתקדמות ובצפי לשבוע הקרוב – אתם תופתעו לראות איך פגישה כזו ממריצה את הפיתוח.
מניסיוני אלו הן הנקודות העיקריות שיש לשקול בעת הפנייה לפרילנסרים / חברות לפיתוח האפליקציה או כל פיתוח אחר. זכרו לתכנן את הזמן הנדרש ולוודא שאתם מרוצים מהצוות/פרילנסר שבחרתם.