
עזיבת מקום עבודה היא חלק בלתי נפרד מכל מסלול מקצועי – בין אם מדובר ברצון שלכם להתרענן ולהתקדם, בין אם בצעד שנכפה עליכם על ידי המעסיק ובין אם בהבנה הדדית שסיפור אהבה כבר לא יצמח ביניכם.
אך סיבת העזיבה אינה משנה – לכל המקרים ולכל התרחישים יש מכנה משותף: תחושת הקלה, 'אווירת סוף קורס' וניחוח מתקתק של סיום המלווה אתכם בימיכם האחרונים בארגון (גם, אגב, אם מלכתחילה הייתם מעדיפים להישאר מועסקים).
ולצד תחושת ההקלה יש רגש נוסף שעלול להופיע: נקמנות… מה לעשות, הפרידה ההולכת וקרבה יוצרת לפעמים 'מוטיבציה שלילית' – להוריד הילוך, להפסיק להתאמץ, להקטין ראש ולעתים אף לעשות את מה שחלמנו עליו כל השנים אבל לא היה לנו אומץ: להגיד לבוס מה אנחנו באמת חושבים עליו.
נכון, לפעמים מפתה להיות קצת מרושע (בעיקר אם הבוס היה קשה ולא מפרגן), אבל זה בדיוק הזמן לקחת אוויר, לספור עד עשר, לעצור לרגע – ולקרוא איך צריך להיפרד ממקום העבודה:
דברו עם הבוס
אם הפסקת העבודה היא יוזמה שלכם כדאי ליזום שיחה עם הבוס ולא להסתפק במכתב ההתפטרות הרשמי. שבו אתו, הסבירו לו מה הוביל אתכם להתפטר, הפגינו כבוד והקפידו על אדיבות – בסופו של יום, גם אם אתם לא אוהבים אותו הוא עדיין בן אדם.
שמרו על נימה חיובית
בין אם התפטרתם ובין אם פוטרתם, סביר להניח שיש לכם ביקורת על הארגון, על הבוס ואולי אף על הקולגות. ובכן, לא חייבים לפרוק הכול… השאירו מאחור את כל המקרים שבהם התעצבנתם, רבתם או חשתם תסכול. נבירה בעבר תציג אתכם כאנשים סכסכנים, מרירים וקנטרנים – וחבל.
בלי 'התקלות'
אם החלטתם לעזוב, לא משנה מאיזו סיבה, נסו לעדכן את הממונים עליכם מהר ככל האפשר. עזיבה של עובדים משבשת באופן טבעי את לוחות הזמנים, בעיקר כשמדובר בעבודה בהיי-טק, וככל שתהיו הוגנים ותקדימו להודיע – כך הממונים עליכם ייערכו ביתר קלות ויעריכו אתכם יותר.
סגרו פינות
אם יש פרויקטים פתוחים שאתם מטפלים בהם נסו להשלים אותם לפני עזיבתכם. אגב, זה הזמן ליחצ"ן את עצמכם: ספרו לבוס ולקולגות מה הספקתם לעשות ומה דורש המשך טיפול והבליטו את ההישגים שלכם. הכינו מסמך מפורט – שוב, עזיבה מסודרת תיצור הערכה כלפיכם, ואילו נטישה חפוזה תגרום למעסיקים לפתח רגשות טינה.
אל תקטינו ראש
זה גם הזמן להשקיע יותר מתמיד. לא משנה מה הייתה איכות עבודתכם לאורך השנים – לפעמים הסוף הוא שקובע. גילויי יוזמה ו'ראש גדול' יעזרו לכם להותיר חותם ולהיתפס כטיפוסים אחראיים ואכפתיים.
בלי נקמות
מדגדג לכם בקצה הלשון? בא לכם להגיד לבוס מה אתם חושבים עליו? מרגישים שזו ההזדמנות שלכם להיות אסרטיביים מולו? לא כדאי. אין ספק שיהיה לכם כיף לרגע, אבל אתם עלולים לרכוש לעצמכם אויב ולהזיק לעצמכם בטווח הארוך. לכו תדעו אילו קשרים יש לו ועם מי הוא מיודד. ויותר גרוע: אתם לא רוצים להיות מאלו שרבו עם הבוס ברגע האחרון, עברו לחברה אחרת, ולימים גילו שיש להם בוס חדש: ההוא מפעם, זה שהם פגעו בו והעליבו אותו…
בלי חיפופים בחפיפה
גם כאן, מה לעשות, עליכם להתעלות על עצמכם ולהשקיע יותר מהמצופה. באופן טבעי אין לכם כוח וחשק לחפוף את העובד שיחליף אתכם, ובעיקר אם פוטרתם והוא תופס את מקומכם, אך כאן נמדדת לא רק מקצועיותכם אלא גם גדולתכם. זכרו: הדור הבא אינו אשם. הוא בסך הכול עובד חדש ומלא חששות הרוצה להצליח בתפקידו ולהתפרנס בכבוד. עזרו לו – העבירו לו חפיפה מלאה ומקיפה.
אמרו את המילים הנכונות
לפני שאתם עוזבים תנו 'פוש' אחרון והשקיעו בטקס פרידה קצר. כתבו כמה מילות פרידה, שבחו את מקום העבודה (גם אם אתם כבר מתים לברוח משם), החמיאו לבוס (גם אם בא לכם לקלל אותו) וציינו כי גם בעתיד תשמחו לסייע (גם אם ברור לכולם שאין סיכוי שזה יקרה). בקיצור – זה הזמן להיות פוליטיקאים לרגע ו'לשחק את המשחק'.
מחקו היסטוריה
אל תשאירו מאחוריכם מידע אישי. מחקו מהמחשב את היסטוריית הגלישה, את קורות החיים שלכם, סיסמאות חשובות והודעות דוא"ל – כדי שהבא אחריכם בעמדת המחשב לא ייחשף בטעות למידע הפרטי שלכם.
ובשורה התחתונה: אל תעזבו בטריקת דלת, זה אף פעם לא יכול להועיל…
קרדיט תמונה: leaving box via shutterstoc