
״עד לפני 7 שנים מושג ההיי טק בנצרת נחשב להזוי. תמיד העיר התקשרה לכנאפה, חומוס, תיירות. משנת 2008 דברים התחילו להשתנות, פתאום נוצר באזז, ניחוחות של הייטק הופיעו באוויר. הקרקע הייתה יותר פוריה, יותר אקדמאים סיימו לימודים טכנולוגים והיו מועסקים במקומות עבודה גלובאלים כדוגמת אינטל או אמדוקס״. סיפר לגיקטיים האנס שאקור (Hans Shakur) יזם ומי שעומד מאחורי Mobile Monday Nazareth, גוף שמטרתו לחזק ולפתח את קהילה ההיי טק והסטארטפים המתפתחת כעת בעיר.
כיום פועלים בנצרת גורמים רבים המעוניינים לפתח את התחום בקרב הקהילה הערבית, בין אם על ידי עידוד יזמים לפעול ולהקים סטארטאפים, ובין אם באמצעות שילובם במעגל העבודה. תחת החממה העסקית בנצרת ה-NBIC הוקם בשנה שעברה אקסלרטור, הפועל לצד שניים נוספים בעיר, ופורומים המעודדים יזמות נשים, כדוגמת ARIN המתמקד בנשים ובפיתוחים העוסקים בתחום הביו מד והמדיקל. הסצנה בעיר נמצאת בהתפתחות מתמדת, ומזה 3 שנים שמתקיימים אירועים כדוגמת האקתונים לתלמידי תיכון, סטודנטים ובוגרים.
בעוד שבמוסד הטכניון 22% מהסטודנטים הינם ערבים, בתחום ההיי טק אלו מהווים בין 3-4%, כאשר השאיפה היא להגיע ל-10% בתוך 5 שנים, אמר לנו שאקור. נכון להיום עדיין לא יצאו סיפורי הצלחה ברמה בינלאומית מהעיר, אך ברמה הפרסונאלית יש לא מעט הצלחות – הנה דוגמא לשלושה מהם שעשויים לשנות את התמונה ממש בקרוב.
Gene Way – טכנולוגיה שמתאימה דיאטה באופן אישי
Gene Way משתמשת בטכנולוגיה על מנת להילחם בדרכים טבעיות במחלות כרוניות. החברה מפתחת מערכות מתקדמות המנתחות מידע איפיגינטי (בין היתר באמצעות בדיקות דם), ממנו בונה תוכניות לאורח חיים בריא, המותאמות אישית לצרכיו של כל אחד. מטרת העל של הסטארטאפ היא לעזור ולהראות לציבור הרחב את הדרך למניעת מחלות שאינן גנטיות אלא מושפעות מהסביבה, באמצעות התאמת תוכניות דיאטה המעוצבות בקפידה כך שיתאימו להרכב הגנטי, מצב האפיגינטים וטעמו האישי של כל אחד.
התחרות בשוק רבה, שכן קיימות לא מעט תוכניות והמלצות המייעצות כיצד לנהל אורח חיים בריא ודיאטות שונות. לטענת ד״ר פיראס סוידאן, מייסד החברה, הפתרון של Gene Way מותאם אישית עבור כל קליינט בצורה מדויקת וספציפית, מה שמאפשר מצד אחד להגיע לתוצאות אפקטיביות, אך מצד שני על המטופל לקחת את עצמו ברצינות ״ולציית״ להוראות.
החברה הוקמה בשנת 2014 ופועלת כרגע באמצעות מימון עצמי באמצעות מודל עסקי המבוסס על B2C (דמי מנוי). לאחרונה החלה להתעניין במימון חיצוני.

מקור: Gene-Way
Beam – Riders – פיתוח כישורים רלוונטים לעולם של היום
בעולם הטכנולוגיה והיזמות של היום, כבר ברור כי על מנת להצליח נדרשים כישורים נוספים מעבר למקצועות הליבה שלומדים בבית הספר. Beam – Riders מציגה מערכת למידה לתלמידי בתי ספר יסודיים ברחבי העולם, המתמקדת בפיתוח כישורים בתחום היצירתיות והמנהיגות.
המערכת דורשת מהתלמידים בין היתר לשאול שאלות, לחבר בין דברים לא קשורים, לשים לב לפרטים, להסתכל על דברים מזוויות קצת שונות ולבצע עבודת צוות. מכיוון ונשענת על אלגוריתמים חכמים ומערכת נוירופידבק, גם תמדוד את התקדמות התלמידים לאורך זמן.
מה הם היתרונות שלכם לעומת המתחרים?
״היתרונות שלנו נעוצים בהתמקדות בפיתוח כישורים, ולא על פיתוח מקצועות הליבה כפי שהמתחרים עושים. כמו כן, אנו מביאים כישורים מעולם העסקים לעולם הילדים ומתאימים אותם באמצעות גיימיפיקציה, סיפורים וכו׳. כך גם מערכת הנוירופידבק החדשנית שעושה ולידציה למערכת הלמידה, ומודדת את התקדמות התלמידים לאורך זמן״ אמר לגיקטיים מייסד החברה, ג׳עפר סבאח.
לגרסת הבטא שהושקה באוקטובר 2014 יש כבר למעלה מ-40,000 הורדות, כאשר מנוי חודשי עבור משתמשים ביתיים עולה כ-3 דולר לילד, ומנוי שנתי לבתי ספר עולה כ-8 דולר לתלמיד.
החברה נוסדה בשנת 2013 ע״י ג׳עפר סבאח ועם הקמתה גייסה כסף מאנג׳לים אמריקאים ומקומיים בכדי לבנות קונספט ראשוני. בקרוב החברה צפוייה לקבל מענק פיתוח משמעותי מהמדען הראשי, על מנת שיוכלו להמשיך ולבנות את מערכת הלמידה.

מקור: Beam-Riders
Optima – שומרים על שלמות הצ׳יפים
חברת Optima שנוסדה לפני כשנה (2014) מעוניינת לטפל בבעיה בשם 'Soft error', שביכולתה להשפיע על מהימנותם של צ׳יפים אלקטרוניים; חלקיקים אטומים המגיעים מהחלל, בעיקר מהקרינה הגרעינית של השמש, מפולטרים על ידי השדה המגנטי של כדור הארץ המשמש כמגן קרינה, וכך בעצם אנו מתקיימים. יחד עם זאת, חלק קטן מן החלקיקים מצליח לחדור את חומת המגן ומגיע לקרקע. אמנם מדובר בקרינה ברמה נמוכה מאוד שלא פוגעת בבני האדם, אך היא כן מתחילה להפריע לצ׳יפים, במיוחד אלו הבנויים מטכנולוגיות סיליקין של 16 או 28 נאנו מטר. הצ׳יפים החדשים רגישים ביותר, וכל פגיעה של חלקיק כזה שהגיע מהשמש, עשויה לשבש ואף להפסיק את פעילותו – לתופעה זו קוראים "soft error".
ג'מיל מזאוי, מייסד ומנכ״ל החברה אמר לגיקטיים כי ״בימים אלו בני אדם משתמשים יותר ויותר במערכות אלקטרוניות שבמרכזם צ'יפים חדישים הנמצאים במערכות היגוי וברקסים ברכב, מכשירי תקשורת, מכשור רפואי כמו קוצב לב שעשוי להפסיק לעבוד או לתת פעימות בקצב כפול בגלל חלקיק שהגיע מהשמש. אפילו הקרינה הקטנה ביותר שמגיעה מהשמש מפריעה לדרישות של אותן מערכות״.
״Optima יוצאת לשוק עם טכנולוגית FIE שמאפשרת ללקוחותיה פתרון מלא לבעיה תוך כדי חסכון כספי ושמירה על עלויות מזעריות במחיר יחידה (1-2 אחוז במקום 20-30 אחוז), וכמו גם חסכון בזמן מהנדסים הדרוש לפתור את הבעיה (ימים במקום חודשים) וחסכון בכוח וזמן חישוב הדרוש לפתרון הבעיה (במקום 136 שנות מעבד, 2.5 ימי מעבד). בסופו של דבר, הפתרון של החברה מהיר פי 23,000 מהמתחרים בשוק״.
פרט מעניין נוסף הוא שבין היתר הודות ליזם הסטארטאפ, מזאוי, נוצרה תוכנית חדשה של המדען הראשי המספקת מימון של 85% לתוכנית הפיתוח, במקום 50% כמקובל בתוכניות מדען אחרות. השינוי נועד להוות פתרון לבעיית היסוס המשקיעים מלהשקיע בחברות ערביות. היסוס שהכריח את מזאוי עצמו לממן את אופטימה עד עכשיו. מזאוי ביחד עם 2 יזמים אחרים בחממה העסקית בנצרת NBIC ומנהלה, פאדי סוידאן, יזמו את התוכנית באמצעות לובינג במשרד ראש הממשלה.

השדה המגנטי שמגן עלינו מהקרינה של השמש – מקור: Optima