
התפתחות עולם הדיגיטל בשנים האחרונות הביאה עמה תחום מרתק (וצבעוני) במיוחד: הפסיכולוגיה של הצבעים. תחום זה התפתח בעקבות ההבנה שצבע הוא לא רק עניין של סגנון ונראות, אלא הוא מהווה מרכיב מרכזי בתהליך קבלת ההחלטות של כל אחד ואחת.
אמנם גם בעבר ידע כל סטודיו לעיצוב כי מאחורי הצבעים השונים עומדים רעיונות, מסרים ואג'נדות שיווקיות, אך כיום ידוע עד כמה באמת רבה השפעתם: מחקרים מצאו כי תוך 90 שניות מרגע החשיפה למוצר חורצים הצרכנים את גורלו וקובעים למעשה אם ייתנו לו סיכוי ו-90%-62% מהשיפוט מבוסס על צבעו.
התפיסה המקובלת כיום היא שלצבע הלוגו שאנו בוחרים, לרקע של האתר או למראה של הברושור יש חשיבות עצומה, שכן הם משפיעים על המסר שברצוננו להעביר ועל נכונותם של הלקוחות להסכים אתו. הפסיכולוגיה של הצבעים טוענת למעשה כי כל צבע משפיע בצורה שונה על מוח האדם, ועל כן בתהליך מיתוג של העסק, בבניית אתר או בכל מהלך שיווקי יש להשקיע מחשבה ולהבין מהם הצבעים המתאימים.
חשיבות התאמת הצבע למוצר
ניקח לדוגמה את הצבע הצהוב. היום ידוע כי צבע זה מעניק לצופים בו תחושת חמימות ואופטימיות, ולכן הוא מתאים למותגים 'משפחתיים' או לכאלו המשדרים תקווה. הצבע האדום נחשב צבע מרענן, צעיר, מעורר התרגשות (לא בכדי הוא נבחר על ידי קוקה קולה), ואילו צבע כחול משדר לנו עוצמה, יציבות ואמון. ואם עכשיו אתם שוקלים להקים חוות בריאות וטבע, איזה צבע כדאי לכם לבחור? נכון מאוד – צבע ירוק משדר בריאות, התחדשות ושלווה, והוא יתאים לרוח המקום.
מכיוון שתחום זה אינו עוסק רק במה שגלוי לעין, אלא גם (ובעיקר) ב'מאחורי הקלעים' של עולם העיצוב, הוא מאגד בתוכו מספר רב של התמחויות ושל מומחים: פסיכולוגים, מעצבים גרפיים, מומחי UI ואנשי שיווק. השילוב ביניהם אמור, בסופו של יום, לענות על שאלה מרכזית אחת: כיצד יגיבו הצרכנים כשיראו צבע מסוים, וכיצד יגיבו למראה צבע אחר.
הפסיכולוגיה של הצבעים מביאה לידי ביטוי שלוש תובנות חשובות:
דינמיות בתמהיל הוויזואלי
תובנה חשובה ראשונה היא שצבע הוא לא דבר אבסולוטי. אמנם כל צבע משדר משהו אחר, אך השפעתו על האדם תלויה גם בחוויה האישית, ברקע וכיו"ב. החידוש הוא שלא כל צבע מתורגם באופן אוטומטי לתחושה מסוימת, ויש לחשוב בצורה מעמיקה אילו צבעים יתאימו לאילו קהלי יעד.
ולכן, אם בעבר התאפיינו כמעט כל אתרי האינטרנט בטקסטים בצבע שחור, ברקע לבן ובאזורי מסך אדומים המושכים את העין (כגון כפתור ההנעה לפעולה, טיזרים שיווקיים, באנרים וכיו"ב) – כיום, עם חדירת הפסיכולוגיה של הצבעים לעולם הדיגיטל, חל מעבר מהרגלי צבע קבועים לתמהיל ויזואלי המותאם לקהל היעד. על פי תפיסה זו הצבע יכול (וצריך) להשתנות בהתאם לאופי הפעילות, לקהל היעד, לפלטפורמה השיווקית וליעדי הארגון. התוצאה היא מגוון רחב יותר של צבעים ושילובים כגון אתרים בעלי רקע שאינו לבן או באנרים נטולי צבע אדום.
התאמה מגדרית
מה לעשות, קיימים אי אלו הבדלים בין גברים לנשים – ואחד מהם בא לידי ביטוי בהעדפות הצבע שלהם. לרוב נשים יעדיפו צבעים רכים יותר, ואילו גברים יעדיפו צבעים כהים המסמלים עוצמה וכוח. יתרה מזאת, גם בין גוונים שונים של אותו צבע ייתכן פער בהעדפה המגדרית.
ניקח לדוגמה את הצבע הסגול – צבע שנשים אוהבות וגברים אינם מתחברים אליו, כפי שניתן לראות בתרשים. אם אתם מתעתדים להקים חברה לטיולי שטח, תחום שנחשב 'גברי' ומחוספס, רצוי שהלוגו שלכם לא יהיה סגול. לעומת זאת, חנות לבגדי נשים שתעטר את קירותיה ואת הניירת השיווקית שלה בסגול מרוכך תקלע ככל הנראה לטעמן של מרבית הנשים.
בנקודה זו חשוב להבין: ברור שאי אפשר לקלוע לטעם של כולם. יש נשים שאוהבות טיולי שטח ומתעבות את הצבע הסגול, כשם שיש גברים שלובשים חולצות או עניבות סגולות. הרעיון הוא להתחשב במינו של הצרכן העיקרי, ואליו לכוון את התמהיל הוויזואלי.
ונקודה מעניינת נוספת: הצבע הכחול, כך עולה, פופולרי בקרב שני המינים, בעוד הצבע הכתום (המשדר אסרטיביות ואף מעט תוקפנות) אינו זוכה לאהדה רבה. חשבו על כך כשאתם הולכים לעצב את הלוגו הבא שלכם…
התאמת הצבע לרוח המותג
הצבע, כזכור, משפיע על הדרך שבה הצרכנים תופסים את ה'אישיות' של המותג. עם זאת, ההתרשמות הראשונית מהצבע ומהנראות היא רק השלב הראשון ביחסים בין הצרכן למותג. התמהיל הוויזואלי שנבחר חייב לבוא לידי ביטוי גם בהמשך הדרך ובשאר הערוצים השיווקיים, וכמובן להתאים לתרבות הארגונית ולאופי המותג – שאם לא כן, הצרכנים יזהו מהר מאוד שהצבע אינו מתאים ואינו מייצג.
לדוגמה, משרד עורכי דין אשר האתר שלו יציג רכיבים אדומים ישדר רוח נעורים ו'ראש צעיר' – וזה בסדר. אבל אם האווירה הכללית במשרד תהיה מרובעת ומיושנת (כלומר הצבע שנבחר אינו מייצג את המשרד), הלקוחות יבחינו בכך, יספגו מסרים סותרים והאמון שלהם במשרד יפחת.
לסיכום
בין כל השיקולים שיש להביא בחשבון כשנכנסים לתהליך מיתוג, בין אם מדובר בארגון צעיר ובין אם בעסק ותיק, יש לבחון גם את ההיבט ה'צבעוני' ובכך להשפיע על סיכויי המותג לזכות באהדת קהל הצרכנים שלו ולהצליח בעולם העסקי.
קרדיט תמונה: colours via shutterstock