![hightech2]()
![hightech]()
כל שנה שמתחילה אנחנו לוקחים רגע לחשיבה איך נראתה השנה שחלפה ואיך היינו רוצים שתראה הבאה עלינו לטובה. "האם השנה תבוא ההצלחה שלנו?", בוודאי חלק נכבד מקוראנו שואלים את עצמם ומאחר ואנחנו רוצים שתתחילו את השנה ברגל ימין ועם תקווה, הבאנו לכם 5 התחלות של אנשים מעוררי השראה מהתעשייה. אולי שנה הבאה אתם תשתפו כאן?
![מקור: Taboola]()
מקור: David Pexton, Taboola
אדם סינגולדה, מנכ"ל ומייסד Taboola
"טאבולה התחילה כשעוד גרתי אצל ההורים, אחרי הצבא, בזמן שרוב החברים שלי כבר חזרו מהודו, סיימו תואר ראשון או עבדו בעבודה כלשהיא. האמת שאחרי הרבה שנים בצבא, רציתי בעיקר להתרכז בלעשות כלום. בתקופה הזו ראיתי טלוויזיה (והרבה) ולמרות שהיו לנו יותר ויותר ערוצים, הרגשתי שיש פחות ופחות מה לראות. התחלתי לחשוב שיש יותר מדי אינפורמציה אבל לנו יש עדיין רק 24 שעות, ושבמקום שאני אצטרך לחפש תוכניות טלוויזיה, התוכניות צריכות 'לחפש' אותי. כך נולד הרעיון לטאבולה – מנוע 'התאמה אישית' שיעזור לאנשים בעולם לגלות דברים שהם אוהבים לפני שידעו שהם קיימים. אפשר לחשוב על טאבולה כאל מנוע חיפוש, אבל הפוך. במקום שאנשים יקישו מילים לתוך מנוע חיפוש כדי למצוא תוצאות חיפוש – הטכנולוגיה של טאבולה תביא תוצאות למשתמשים מבלי שאלו יהיו צריכים לחפש אותן.
מצויד ברעיון ובהרבה התלהבות, התחלתי בניסיון לגייס כסף. בעזרת קשר אישי של אמי, נפגשתי עם משקיע באירוע בת-המצווה של בתו, והסברתי לו שהוא פשוט חייב לשמוע על הרעיון שלי. הוא פנה אליי ושאל 'למה?' ולמען האמת לא הייתה לי תשובה טובה. לא לגבי הרעיון, ולא לגבי הסיבה לכך שאני מציק לו בבת המצווה של בתו. למרות זאת הוא הסכים לשמוע, והפגישה אירעה ביום שישי ב-4 אחר הצהריים. הוא הסכים להשקיע, וכנראה האיש היחידי בעולם שהיה מסכים לתת לי כסף באותה התקופה. אפילו הוא צחק ואמר שאני כנראה אבזבז לו את הכסף אבל לפחות נעבור חוויות מיוחדות יחד. אנג׳ל אמיתי בסיפור שלי ושל טאבולה".
איך גייסת את האנשים הראשונים לדרך הארוכה?
"בתחילת הדרך, כשעוד היינו פחות מעשרה אנשים – התקשרתי לחברים, רובם מהצבא, ועשיתי מאמצים גדולים לשכנע אותם להצטרף. אנשים מוכשרים ומיוחדים כמו עודד ארבל, אלון פילברג, יניב מעודד ואביב סיני הסכימו. אלון (שבמשך שנים הייתי קורא לו 800 כי קיבל ציון מירבי בבחינות הפסיכומטריות מבלי ללמוד) הוא כיום מנהל בכיר בארגון הפיתוח שלנו. אביב, שהחליף אותי בתפקיד בצבא, מנהל כיום את כל אירגון הפיתוח של טאבולה (למעלה מ-100 איש בארץ וכ-20 בארה״ב) ופלטפורמת המלצות שמגישה היום 15 מיליארד המלצות כל יום ל-550 מליון אנשים בחודש.
ב-5 שנים הראשונות טאבולה הייתה חברת טכנולוגיה. התרכזנו בהמלצות תכני וידאו, ורצינו לראות אם נוכל למצוא דרך מתמטית מתקדמת 'לנבא' מה אנשים רוצים לראות לפני שידעו שהתוכן אפילו קיים. במשך 5 שנים אלו לא ייצרנו הכנסות משמעותיות, בנינו טכנולוגיה וחיפשנו את המוצר הנכון לשוק (product market fit). בשלב זה כבר עברתי לגור בניו יורק. זו הייתה הפעם הראשונה שבה גרתי מחוץ לישראל, והתרכזתי בעיקר בחיפוש אנשים שיסכימו להיפגש איתי. הייתי פונה לאנשים ב-LinkedIn ומבקש להיפגש על כוס קפה, בתקווה שמתוך 50 פגישות אחד יסכים לעשות משהו".
אז מתי קרתה המהפכה?
"אחרי 5 שנים התחלנו לייצר הכנסות ראשוניות מ'תוכן ממומן' ומאז הגידול היה מאוד מהיר. אם יש דבר אחד שתמיד היה לי מאוד ברור, בעיקר כיזם וכמנכ״ל של חברה שהייתה 'אנדרדוג' רוב זמנה, ללא הכנסות וללא הצלחה, זה החשיבות של אנשים ותרבות ארגונית. בעולם ה(ממש) מטורף שבו אנחנו חיים, הכל משתנה, וכל הזמן – לקוחות משתנים, משקיעים משתנים, השוק ישתנה אבל הדבר היחידי שלעולם יהיה קבוע הוא התרבות הארגונית שייצרתם והאנשים שהסכימו להצטרף בדרך. אם אתה משלב תרבות ארגונית טובה עם אנשים חזקים יותר ממך, שעובדים יחד ומרגישים שהחברה היא שלהם באותה מידה שהיא שלך – יש לך סיכוי אמיתי. בטאבולה לקח לנו 5 שנים של נסיונות עד שהתחלנו לייצר הכנסות ולרוץ הלאה. זה קרה אך רק בזכות האנשים שבאו, והאמינו, ונתנו את הכל כדי לגרום למסע הזה ול'טאבולה', לעבוד".
![Kira Radinsky]()
קירה רדינסקי, מייסדת וסמנכ"ל טכנולוגיות, SalesPredict
"מגיל צעיר חלמתי להיות מדענית והיתה לי אהבה מיוחדת לתחום המחשבים. חשבתי שזה מעבר למופלא שאנחנו יכולים למדל את הידע האנושי וליצור תגליות בעזרתו מבלי מעורבות בן אדם בתהליך, בעיקר בתגליות מדעיות. התחלתי בהרפתקה שלי בתחום הבינה המלאכותית בדוקטורט שלי בטכניון ובמקביל בעבודתי כחוקרת במיקרוסופט. עבדתי על אלגוריתמים לחיזוי אירועים עתידיים ועל שימושם על מנת לשפר מנועי חיפוש, צפי התפשטות מחלה וצפי מהומות. אחד הדברים שחסרו לי באקדמיה היה היכולת ליישם את התגליות שלנו במהירות. כביכול רק חידשנו אך לא לקחנו את הצעד הגדול של להביא את זה לעולם עצמו. לאחר שהות בארה״ב, חזרתי לארץ והחלטתי שאני רוצה לא רק לגלות, אלא להביא את זה לכדי ביצוע".
ומכאן הדרך לתחום הסטארטאפים היתה קצרה.
"הייתי אקדמאית עם ניסיון בתעשייה אך לא בבניית חברה וארגון וידעתי שאני צריכה שותף שישלים אותי בצדדים האלה – וחברתי למנהל שלי ממיקרוסופט. האתגר הראשון היה משרד וכך מצאנו רפת במושב שגידלו בה אבוקדו שהיה שייך לחמותו של השותף שלי. עם מעט הכסף שגייסנו מחברים התחלנו בפיתוח המוצר וצירפנו כמה סטודנטים שעבדו איתנו על המוצר. אז הגיע האתגר של למצוא לקוח, הרי שנינו אנשים טכניים ולא אנשי מכירות ולכן משימה זו לא נראתה לנו טריוויאלית. התחלנו לדבר עם קרנות הון ומשקיעים והם כבר הפנו אותנו לחברות שהשקיעו בהם 'שיעריכו' אותנו, ובמקביל גם הצלחנו למכור לכמה – וככה הגיע הלקוח הראשון.
ברגע שכבר היה הלקוח הראשון התחלנו בגיוס כסף. תמיד נראה שזהו תהליך קצר, אך תהליך זה יכול לקחת חודשים. היו הרבה שסירבו להשקיע, אבל ברגע שהיה אחד שהתעניין רבים אחרים פנו אלינו עד שנאלצנו כבר להגיד שאין מקום. האתגר הוא להשיג את הראשון שיגיד כן.
אחרי הגיוס הכספי, החל הגיוס של העובד הראשון. ראיינו אנשים רבים אך לא הצלחנו למצוא אנשים שבאמת טובים. ניסינו דרך חברים, חברות השמה, אנשים שאנחנו מכירים – אבל קשה לשכנע אנשי הייטק לעבוד במטע אבוקדו – ובהחלט לא על לבנות מוצר מאפס עם כל הקשיים שבכך.
עד שיום אחד, ובמקרה באותה שעה (אחד מהם איחר), הגיעו שני אנשים עם אותו שם לראיון – והם היו בדיוק מה שחיפשנו. עד היום הדבר הקשה ביותר עבור חברה זה למצוא את הצוות המנצח – וזה בראש העדיפות שלי תמיד".
ברכת ראש השנה לאלו שרוצים להצליח, או במילים אחרות: תני טיפ.
"כשהתחלתי האמנתי שכמו ליזמים רבים אחרים זו תהיה הצלחה מסחררת מהרגע הראשון. כי כך זה תמיד נראה וכך תמיד מספרים. אף פעם לא סיפרו לי שזה לא יהיה קל במובנים רבים – לא רק בתחום אחד – אלא בגיוון רב של אתגרים שמשתנים ככל שהחברה גדלה. קראתי פעם על מטאפורת הברבור – 'מנכ״ל טוב הוא כמו ברבור – מעל פני המים הוא אצילי ורגוע, אך מתחת לפני המים רגליו נעות מהר ובהיסטריה כדי שלא יטבע'. כשמבינים את זה התהליך יותר קל. ואם יש חלום ואת הצוות שדוחף איתך – הברבור ימשיך לשחות".
![קרדיט תמונה: צפריר ריהן, daPulse]()
קרדיט תמונה: צפריר ריהן, daPulse
אבישי אברהמי, מנכ"ל ומייסד Wix
"אחרי שעברנו על למעלה מ-50 רעיונות לסטארטאפים, גיג (גיורא קפלן) ואני גייסנו כסף לבניית סטארטאפ שונה בשם FriendShare. וויקס היתה הבחירה השנייה שלנו ברשימה. היינו צריכים לבנות אתר אינטרנט ל-FriendShare וסבלנו מאוד מהתהליך. גילינו שמדובר במשהו מאוד מסובך, מסורבל וגם יקר, אז החלטנו לשנות את ההחלטה שלנו ולהקים את Wix, פלטפורמה שמאפשרת לכל אחד להקים אתר אינטרנט, מקצועי ויפה, ללא צורך בקוד ובחינם.
נדב, אחי הצעיר, כבר היה בתהליך הקמה של טכנולוגיה דומה אז חברנו אליו וייסדנו את החברה. החברה הוקמה בשנת 2006 ותוך זמן קצר כבר היו לנו לוקחות משלמים. צמחנו, פיתחנו מוצרים חדשים וגדלנו במהירות, ובשנת 2013 הנפקנו את החברה בנסד"ק. כיום יש לנו כבר למעלה מ-70 מיליון משתמשים מ-190 מדינות ו-1,000 עובדים שרובם יושבים במשרדים הראשיים שלנו בתל אביב".
שתף את הסוד להצלחה.
"אני חושב שאחת הסיבות שבגללן הצלחנו היא העובדה שהלכנו על פתרון לבעיה שהיתה לנו, שחווינו אותה אישית, ולא על משהו שחשבנו או דמיינו שאנשים אחרים יצטרכו או ירצו. וטיפ מהניסיון האישי, תמיד תקיף את עצמך באנשים, שלא רק שהם יותר חכמים ממך, גם כיף לעבוד איתם".
![משה חוגג באירוע ההשקה של EyeIn. צילום: גיקטיים]()
משה חוגג באירוע ההשקה של EyeIn. צילום: גיקטיים
משה חוגג, שותף מנהל ויושב ראש קרן סינגולריטים
"להיות יזם זה לא מקצוע, אלא אופי, זהו אדם שיוזם בכל היבט בחיים שלו. בפן המקצועי, אני 'יזם' מאז 2007, כשהשתחררתי משירות קבע ופניתי להגשים את המיזם הראשון שלי. אמנם עברו רק שמונה שנים, אבל בשנות יזמות בטכנולוגיה מדובר בעידנים של טרנדים משתנים, למידה מתמדת מכשלונות והצלחות, pivots, גיוסים, השקעות ומה לא. המיזם הראשון שלי היה לייצר מעיין 'כוכב נולד' לקבוצת כדורגל. המיזם שידר את משחקי הקבוצה ואת האימונים, נתן לקהל לבחור הרכב, חילופים, וכל זה בריל-טיים. זו הייתה קרקע פורייה לטעויות בכל תחום ובכל שלב אפשרי של המיזם – מתכנון ועד ביצוע, שגיאות הקשורות לבחירת הצוות, חלוקת האחוזים בין חברים שחברו יחד, גיוס ההשקעה, ועוד".
אז מה הביא אותך עד הלום?
"אולי לומר 'מטעויות לומדים' זו הקלישאה הגדולה ביותר, אבל היא כה מדוייקת. אילולא ההתנסויות שצברתי בשנותיי הראשונות כיזם, אין לי ספק שלא הייתי מצליח להביא את ההצלחה למיזמים מאוחרים שנחלו הצלחות גדולות בהמשך, או להקים קבוצה כמו שיש לי היום. 'Yo' היא שילוב של פילוסופיה ומקצועיות בכל הרבדים הקשורים לאינטרנט. האפליקציה הזו, משלב הרעיון ועד שלב הביצוע פשוט נבנתה נכון, בניגוד גמור למיזם הכדורגל הראשון שלי. כמה שהיא פשוטה, כך היא מורכבת מאחורי הקלעים – מורכבת משכבות של מחקר פסיכולוגי, סוציולוגי, ופילוסופי, מחקרי וויראליות, וגם כמובן דיונים מעמיקים ומחקרים בנושאים של בחירת הצבע של האפליקציה, הפונט, הצליל וחווית המשתמש הפשוטה לכאורה".
תן לנו איזה מוטו לדרך צלחה.
"אם הייתי צריך לומר משהו למשה חוגג של שנת 2007, בתור משה חוגג של היום, הייתי אומר לו משפט שהפך אצלי למנטרה, ומאוד מובהק בכל הסיפור של YO:
'Learn The Rules Like A Pro So You Can Break Them Like An Artist – Pablo Picasso'.
בנוסף, הייתי מסביר לו על הדברים החשובים שלמדתי במהלך הדרך- איך מתרחבים לשוק הגלובאלי, איך לא מגייסים כסף, איך מנהלים ומחלקים חברה בין חברים, בשלב מוקדם ועוד".
![Maya Elhalal]()
מיה אלחלל-לבבי, מייסדת ואוצרת תוכן באש מדיה
"את המיזם הראשון הקמתי ב-2003 כשחייתי באוסטרליה, מיד אחרי שסיימתי את לימודי במרכז הבינתחומי בהרצליה בתכנית מדעי המחשב ובשנה הראשונה של תכנית Zell ליזמות. SiteOnSpot היה דור מוקדם מאוד של Wix, בונה אתרים ויזואלי מבוסס דפדפן והצענו אותו כשירות לפני ש-SaaS היה המודל הסטנדרטי לתוכנה. אלו היו טריטוריות חדשות במובנים רבים. הצענו דרך אחרת לניהול נוכחות ברשת בטכנולוגיה חדשה ובמודל עסקי חדש בשוק.
אחת הטעויות שעשיתי הייתה השקעה מופרזת בפיתוח והיקף הפיצ'רים שהמוצר הציע מבלי שהאינטואיציה לגבי המוצר נבחנה אל מול השוק. התוצאה הייתה שהמוצר נפגש עם השוק באיחור וכאשר היו כבר כמה אלטרנטיבות טובות. בהמשך למדתי את החשיבות של פיתוח Minimal Viable Product ושל איטרציות פיתוח מהירות ודיאלוג עם השוק".
מניסיונך בעולם היזמות, איך שומרים על ראש מעל המים?
"שלוש עשרה שנים אל תוך עולם היזמות, אחרי שהקמתי ארבעה סטארטאפים ועכשיו עם אש מדיה המיזם הנוכחי, אם הייתי צריכה לתת לעצמי טיפ אחד כשהתחלתי הייתי אומרת: 'זה לא המיזם היחיד והאחרון שתקימי, בקבלת החלטות והתנהלות באקו-סיסטם חשוב לחשוב על היום שאחרי וגם להעריך את הקשיים – הם המקור לשיעורים חשובים לגבי האופן שבו העולם עובד ולגבי עצמי'".