פוסט זה נכתב על-ידי עודד ולין, דירקטור ניהול מוצר בחברת Cyber-Ark.
![Baker Library, Harvard Business School, Allston Massachusetts קרדיט: CCA3.0 Unported]()
Baker Library, Harvard Business School, Allston Massachusetts
קרדיט: CCA3.0 Unported
לפני מספר חודשים הוזמנתי לשמש כמנטור בקורס Product Management 101 במסלול MBA של Harvard Business School בקיימבריג', בוסטון. עכשיו כשהקורס הסתיים חשבתי שזאת הזדמנות מצויינת לשתף בטיפים ותובנות מהקורס.
קצת רקע: Harvard Business School (או HBS בקיצור) נחשב לאחת האוניברסיטאות היוקרתיות והיקרות בעולם. חבר'ה צעירים לומדים את תואר ה-MBA שלהם דווקא בהרווארד ומשלמים עליו המון כסף כי הם מאמינים שהמשרה שהם ישיגו בסיום התואר תחזיר את ההשקעה.
כבוגר אוניברסיטת בר-אילן, התחושה הראשונית כשהגעתי לקמפוס היתה כאילו הגעתי לקאנטרי קלאב יוקרתי יותר מאשר למוסד לימודי. מיד נגלו לפני מגרשי טניס מטופחים ומגרשי פוטבול שפעילים בכל שעות היום, לובי ומשרדים שלא היו מביישים מלונות יוקרה בעולם וכיתות מאובזרות ברהיטי עץ משובח.
Product Management 101
הקורס בו הייתי מנטור נקרא PM101 שמועבר על ידי פרופסור ליזמות בשם Thomas Eisenmann , אישיות מוכרת בקרב קהילת ההייטק המקומית ושמו מופיע כממליץ על עטיפת רב המכר the lean startup. המרצה הנוסף הוא Prem Ramaswami, בחור נמרץ וכריזמטי שעובד כמנהל מוצר ותיק בגוגל.
הקורס בנוי מתרגולים, חומר קריאה למכביר והרצאות של מנהלי מוצר מהתעשיה.
כל זוג סטודנטים, מלווה במנטור, מנהל מוצר ותיק מהתחום, בוחר מוצר כלשהו ובמהלך הסמסטר צריך לחקור את השוק, לראיין לקוחות, לאפיין את הממשק, לבחון אותו אצל לקוחות ולהגיש תוכנית אפיון למוצר בסוף הקורס (Product Requirements Document או בקיצור PRD). המוצר יכול להיות מוצר חדש או קיים או שירותים כלשהם שקיימים באוניברסיטה, כמו למשל אפליקציה לניהול טרמפים לסטודנטים (מישהו אמר "הסטודנט במרכז"?). תפקידי כמנטור היה ללוות, לייעץ ולכוון את הסטודנטים מתחילת התהליך ועד סופו.
בניגוד למה שהכרתי מאוניברסיטאות בארץ, בהרווארד, חוץ מללמד 'מה עושה מנהל מוצר' האוניברסיטה משקיעה זמן רב בבניית הקריירה לסטודנטים. בשיעורים הוקדש זמן נכבד ל"מה שואלים בראיונות עבודה לתפקידי מנהלי מוצר", הובאו מנהלי מוצר שמגייסים עובדים, שיספרו "על מה הם מחפשים במועמדים" (התכונות שחזרו על עצמן מרוב מנהלי המוצר הן יכולות בין אישיות גבוהות, עיצוב, הבנה טכנית גבוהה, חשיבה אסטרטגית, יצירתיות ויכולות אנליטיות לניתוח נתונים ומצבים).
אז הנה 8 תובנות בסיסיות שחזרו על עצמם לאורך הקורס.
1. תתחיל מה Press Release
מתכנן גרסה או מוצר חדש? תתחיל מהסוף. הרעיון הוא להתחיל מהלקוח ולהתחיל לכתוב את ההודעה לעיתונות או את המייל ללקוחות שמספר על "מה הלקוח הרוויח מהגרסה החדשה". בדרך הזאת יהיה לך כיוון אסטרטגי שלא יבלבל אותך.
גם בגרסאות קטנות יותר חשוב להתחיל מהסוף ו"ללכת אחורה". זה גם עוזר להבין למי מיועדת הגרסה. גרסה שמיועדת ללקוחות קיימים עם המון תיקוני באגים שונה מגרסה שאמורה להביא לקוחות חדשים.
גם אנשי המכירות של החברה שלך הם סוג של לקוחות ויכול להיות שהגרסה הבאה שלך אמורה לעזור להם למכור ולהדגים את המוצר. ברגע שכותבים את 'מה חדש במוצר' ומוחקים 75% מהתוכן (כי מנהלי מוצר חושבים שהצוות יכול להספיק לפתח פי 4 ממה שבאמת אפשר…) מבינים מה האיזון הצפוי.
2. חשיבות מחקר השוק
באמריקה "It is all about the process". עובדים מאוד מסודר, יש תהליך, יש שלבים, לא מתחילים ישר לתכנת. היתרון החשוב של התהליך בניהול מוצר הוא שצריך להשקיע חשיבה לפני שמתחילים להשקיע כסף, זמן ומשאבי פיתוח.
ברוח ההצלחה האדירה של ה-Agile והמניפסט של "פחות מסמכים", עדיין אסור לוותר על ה Market Research. מה קיים היום? מה הלקוחות מחפשים? איזה בעיה המוצר שלכם פותר? מה היתרונות שהמוצר יספק? גודל השוק?.
הפסקה האחרונה ב-Market Research Document (או בקיצור ה-MRD) בדרך כלל כוללת המלצה האם להמשיך או לגנוז את המוצר. למרות זאת לכל אלו שמחפשים 100% ודאות על הכיוון של המוצר, זה בלתי אפשרי ותמיד יש ספקות.
כתיבת MRD יכולה להיות מאוד אמוציונלית, פתאום מגלים שיש עוד מוצרים שנותנים פתרונות דומים, מגלים שיש חברות שמובילות את השוק ובכלל לא הכרתם, מדברים עם לקוחות ומגלים שהבעיה הקריטית שאתם רוצים לפתור היא לא באמת בעיה עבורם ואם תתנו להם לתעדף את הבעיות שלהם היא תופיע במקום שמיני. זה יכול להיות תהליך שמוריד קצת את ה'אוויר מהמפרשים' אבל הוא חשוב כי הוא מחבר אתכם למציאות ועוזר לתכנן מה יהיה *שונה* ומיוחד במוצר שלכם.
3. חשיבות מסמך אפיון המוצר (ה-PRD)
שוב, עם כל אווירת ה Agile הטובה, בתכנון של מוצרים חדשים או פ'יצרים גדולים ומעלה עדיין חשוב לכתוב את ה-Product Requirements Document עם דגש על User Walkthrough. כלומר מה השלבים שהמשתמש עובר בזמן השימוש במוצר, עם סקיצות ותרשימים ("המשתמשת לוחצת פה ואז היא רואה..") וכמובן כמה שיותר סיפורי לקוח אמיתים Use Cases שמספרים את הדרישות בשפה שהלקוח תיאר אותה. אחד הסעיפים המעניינים ב-PRD הוא יצירת מדדי הצלחה אובייקטיבים מראש. לדוגמא בעזרת הגרסה החדשה הלקוחות יבצעו יותר קניות / יצטרפו פי 3 לקוחות חדשים / זמן השימוש יהיה קצר יותר.
תרגול מעניין לסטודנטים היה מפגש שבו הסטודנט התבקש להציג ב 10 דקות את ה-PRD והכיתה שאלה הרבה שאלות מכיווני פיתוח, שיווק ומכירות.
נכון, הרבה מנהלי מוצר נאבקים למצוא זמן לכתוב את ה-PRD, אבל ככל שעובדים בחתיכות קטנות יותר, ככל שאוספים סיפורי לקוח לאורך תקופה, כך יותר קל.
4. האם מנהל מוצר צריך רקע טכני חזק?
גם פה יש ויכוחים על הנושא ואין תשובה חד משמעית. קודם כל תלוי מה המוצר ומי הם לקוחות הקצה (תחשבו לדוגמא שהייתם מייצרים צעצועים דמויי לגו לילדים בגילאים 4 עד 8, מי יהיה מנהל המוצר האידאל במקרה הזה?). אבל בגלל שרוב החברות שמעסיקות מנהלי מוצר קשורות להייטק, הניסוח הכללי שמסכימים עליו פה הוא "ברוב החברות צריך רקע טכני טוב, אבל לא צריך להיות מהנדסי תוכנה".
נכון, קצת קשה לאנשים לשנות את הרקע שלהם אבל כל אחד צריך למקסם את הרקע שלו, לדוגמא היה מנהל מוצר מאמזון שהגיע בלי רקע טכני אבל סיפר שהנסיון שלו בחברת יעוץ ומפגשי הלקוחות הרבים שהיו לו בתפקידים קודמים עזרו לו בכניסה לתפקיד.
5. כלים לניהול פרוייקטים ודרישות
בקורס הציגו מספר כלים, שהעיקרי מביניהם היה Pivotal Tracker. זה לא באמת קריטי באיזה מוצר הצוות ישתמש בסוף, הרעיון הוא שהסטודנטים יבינו כיצד בונים backlog, איך מתכננים גרסאות, איך מתעדפים. הפתיע אותי לראות שלקח זמן לחלק מהסטודנטים להבין את ההבדלים בין ניהול מוצר לניהול פרוייקט.
בכל מקרה כלי טוב הוא רק התחלה טובה, ולא פחות חשוב זה הצוות והתקשורת הפנימית. אף כלי לא יכול להחליף שיחות טלפון, מפגשים ועדכונים ממנהלי המוצר למפתחים – מי אמר שרק הפיתוח צריך לעדכן על ההתקדמות? מתי סיפרתם לצוות הפיתוח על שיחה מעניינת עם לקוח, על עסקה שנסגרה, על עסקה שנכשלה, על מתחרים?
6. שאלות WH questions או 'איך לנתח דרישת לקוח'
ירידה לפרטים היא הכרחית ולכן חשוב להתחיל ולשאול שאלות בסיסיות: Why, Who, What, How, When
לדוגמא, נניח שביקשו ממך לתכנן טלפון שיאפשר לחקלאים באפריקה לצלם סרטוני וידאו.
אז לפני שאתה רץ ומתחיל לצייר מסכים או לקודד, חשוב שתבין: "מי זה החקלאי הזה?" ,"למה הוא צריך את זה", "מה הוא עשה עד היום?", "איזה בעיה זה פותר לו?", "איך הוא ישתמש בזה?", "האם יש לו טלפון היום?" "איזה תכונות מיוחדות של המכשיר רלוונטיות עבור?ו" ועוד ועוד. (בדוגמא שהובאה בקורס דיברו על חקלאי שרוצה למכור את התוצרת שלו בשוק ורוצה לחסוך את הצורך להביא אותה פיזית למתעניינים).
7. חשיבות ה UX
למרות שהציגו מספר כלים כמו Balsamiq ואחרים, הדגש היה שגם עם עפרון ודף חשובים מאוד לתכנון תהליכים, לתכנון flow וליצירת StoryBoard שיכיל את המסלול שעובר המשתמש. לאחת ההרצאות הוזמן מעצב UX שהיה בין המעצבים הראשונים שעבד ב-Youtube. הוא סיפר על הימים הראשונים שבהם בילה הרבה זמן בקבוצות מיקוד של משתמשים, 'עמד' מאחור וצפה איך הם משתמשים בשרות (לפני עידן ה-analytics). גם הוא, עד היום, עדיין מתחיל לעבוד עם דף ועפרון כשהוא צריך לתכנן מסך חדש.
8. 'Keeping engineers unblock'
בסופו של דבר מדובר בעבודת צוות טהורה. אני למזלי התברכתי בצוות פיתוח של תותחים ותותחיות, אבל אחד הדברים שעלו בקורס הוא שמנהל מוצר לא רק צריך לדאוג שצוות הפיתוח יעבוד על הדברים החשובים באמת, אלא גם לדאוג שלא יפריעו לאנשי הצוות, שהם לא יתבלבלו ויעבדו על דברים שלא מקדמים את המוצר, שלא יפתחו דברים שהלקוחות לא ביקשו או יפתחו דברים הרבה יותר גדולים ממה שהלקוח ביקש. צוות הפיתוח סומך על מנהל המוצר לתת לו את כל המידע לפני שהוא צריך אותו, לעזור לו להבין את הלקוח (מפתחים צמאים לדעת למה בחרנו לקדם את הפיצ'ר הזה ולא את האחר) ובעיקר לא להיות בהמתנה למידע.
לסיכום – הקורס בהארוורד מספק כלים בסיסים למנהלי מוצר, משלב תרגול מעשי ומאפשר חשיפה למנהלי מוצר אחרים מהחברות המובילות בעולם. אבל, כמו בכל תחום בחיים, קחו את התאוריה והטיפים, תפעילו שיקול דעת, תתנסו, תתאימו אותם לעולמכם ובהצלחה!
לכל מי שהסתקרן אבל בוסטון קצת רחוקה לו, הנה כמה קישורים מהקורס: