
הפוסט נכתב על ידי גיא קצוביץ', מנהל תכנית ההאצה 8200EISP.
בסוף חודש ינואר האחרון פתחנו את המחזור החמישי של תוכנית היזמות של יוצאי 8200 – EISP עם 20 יזמים, שנבחרו מתוך כמעט 300 מועמדים – כולם, בלי יוצא מן הכלל, הם גברים.
לאחר שידיעה בנושא הופצה בפורום אינטרנטי של נשים יזמות, הבשורה החלה לפרוס לה כנפיים, ואנחנו התחלנו לקבל לא מעט תגובות (ותלונות) מאנשים מהתעשייה, גברים ונשים כאחד, התוהים לגבי העובדה הזו.
האם לא הייתה אפילו אישה אחת מתאימה מבין כל המועמדים? נשאלנו. והאם, כאקסלרטור הפועל ללא מטרות רווח, זה לא תפקידכם ואחריותכם לסייע ב"תיקון" עיוותים מסויימים בתעשייה – למשל, שילובן או אי-שילובן של אוכלוסיות ספציפיות המודרות ממנה?
בשבוע שעבר גם פורסמה כתבה במוסף "הארץ" שעסקה בנושא הזה, אך זו זכתה (לצערי) לקול ענות חלושה בקרב "ברנז'ת" הסטארטאפיסטים וההיי-טקיסטים – ואפשר לומר שחתמה את הגולל על הפרשה. אז הבה נפתח לרגע את הנושא. (יש שיגידו שאני יורה לעצמי ברגל עכשיו, שיגידו).
סטטיסטיקה
נתחיל מהעובדות: כן, אף לא אישה אחת התקבלה למחזור הנוכחי של התוכנית. אני רוצה להאמין שהסיבה אינה הדרה מכוונת, אלא סטטיסטיקה. אם מתוך ~300 מועמדים מתקבלים בסופו של דבר 20 יזמים בלבד, סיכויי הקבלה נמוכים מ-1/15, ולפיכך ישנו סיכוי מתקבל על הדעת שבתוך קבוצת 30 היזמות שהגישו מועמדות השנה, לא נמצאה אף אישה מתאימה.
(מנגד, זה אומר שאם היו מתקבלות השנה יותר מ-2 נשים זה גם היה נתון מפתיע סטטיסטית – בשנים קודמות, אגב, מספר הנשים נע בין 3 ל-7 מתוך 20. ובסה"כ, כ-20% מהיזמים בוגרי התוכנית שלנו ב-4 השנים האחרונות הם למעשה יזמות).
אבל כאן צריך לשאול, למה יש פער כל כך גדול בין הקבוצות – ומי אשם בכך?
הסיבה הראשונה היא אנחנו
וכשאני אומר "אנחנו", אני מתכוון אליי, מנהל התוכנית: השנה עשינו במסגרת המיונים לא מעט פניות פרו-אקטיביות לאוכלוסיות ספציפיות (פריפריה, חרדים וערבים, למשל) – כמובן, כדי להגיע ולפנות ליזמים שאינם עונים לסטריאוטיפ היזם בן ה-22, בוגר 8200 מרמת אביב, שממקם את משרדיו בתוך המשולש רוטשילד-רמת החי"ל-הרצליה פיתוח רבתי.
יכול להיות מאד שהיינו צריכים לפנות כאקסלרטור באופן פרו-אקטיבי גם לארגונים וחממות שמתעסקים ספציפית ביזמות נשית, לספר להן על יזמות מעולות בוגרות התוכנית שלנו, ולעודד נשים להגיש אלינו מועמדות.
סביר שכך היינו מגדילים את כמות המועמדות השנה, ותמהיל הקבוצה הסופי היה אולי נראה אחרת.
טעיתי – ובשנה הבאה, נתקן את הטעות.
הסיבה השנייה היא המציאות
וכשאני אומר "מציאות", הרשו לי לרגע לזרוק מספר סטטיסטיקות לאוויר: גם בשנת 2015, תלמידות חטיבה ותיכון הן עדיין מיעוט במגמות טכנולוגיה, סטודנטיות מהוות עדיין מיעוט במקצועות הרלוונטיים (27-38% הוא שיעור הסטודנטיות הכללי בישראל במקצועות כמו מדעים פיזיקליים, מתמטיקה, סטטיסטיקה, מדעי המחשב, הנדסה ואדריכלות), ורק 22-25% מעובדי המו"פ בארץ הן נשים.
שיעור הנשים היזמות בישראל מוערך ב-4% (!), והסיכוי של סטארטאפ בהובלת אישה לגייס הון-סיכון מקרנות נמוך משמעותית מזה של סטארטאפ בהובלת גבר. יש מיעוט נשים בשדרת הניהול של חברות היי-טק וחברות ציבוריות בישראל, וכמובן בדירקטוריונים של החברות הללו.
את המציאות הזו ברור שצריך לשנות, וכדי לעשות זאת – כדאי בהחלט לשאול, מדוע זה קורה?
אולי זה המבנה הפטריאכלי של התעשייה הזו; אולי אלו התניות חברתיות ותרבותיות שמשפיעות על שילובן של נשים בה הרבה קודם (למשל, מהם מקצועות "גבריים" ומהם מקצועות "נשיים", וגו') – אני מודה שאינני מספיק בקיא כדי למנות את כל הגורמים ולזהות את הרלוונטיים מביניהם.
סיבה שלישית לפער בין הקבוצות, היא היזמות עצמן
כן, העובדה שיש מאות נשים יזמות בישראל, מוכשרות ומוצלחות שלצערנו, בחרו שלא להגיש מועמדות השנה – אלינו ואל אקסלרטורים (את חלקן אני מכיר באופן אישי) – היא לא רק אחריותינו או אחריות החברה הפטריאכלית בה אנו חיים, אלא גם אחריותן של אותן נשים יזמות.
(הבהרה: האם הסיבה הזו היא הגורם העיקרי למצב? ברור שלא, אבל גם אותה צריך וראוי לציין).
סיבה רביעית ואחרונה, היא שאנשים בתעשייה "מוכתמים"
כלומר, שאנחנו מעדיפים יזמים גברים בלי לדעת שאנחנו עושים זאת. דוגמה טובה לכך, למשל, היא העובדה שמסמך קורות חיים זהה יקבל יחס שונה על ידי מעסיק, אם יישלח על ידי אישה או על ידי גבר (נחשו לטובת מי).
האם זה בוודאות המצב בתעשיית היזמות וההון סיכון בישראל? קטונתי, אבל זו בהחלט נקודה שראוי לחשוב עליה. זה לא בדיוק אפלייה "קלאסית", כי היא לא בהכרח מכוונת – אבל דווקא בגלל שהיא לא מגיעה ממקום מודע, היא אולי הכי בעייתית.
בכל מקרה, ברור שהתמונה הגדולה יותר היא – כמו תמיד – הרבה יותר מורכבת והרבה פחות חד-משמעית.
אז מה אפשר לעשות?
1. להבין שהתמונה מורכבת, שכולנו יכולים לעבוד קשה יותר כדי לשנות את המצב – גם אני והאקסלרטור, גם התעשייה כולה וחבריה כפרטים, וגם היזמות עצמן. בסדר הזה.
2. לדבר על הנושא ולהעלות אותו למודעות. לנהל עליו שיח אינטיליגנטי ועמוק – רצוי, כזה שלא מסתכם (רק) ב"ספירת ראשים" של נשים בחוגים מסוימים, אלא גם בסיבות שהובילו לספירה כזו או אחרת מלכתחילה.
3. להיות מודעים לסיכוי/סיכון שאנחנו "מוכתמים" – כחברה וכפרטים – ומעדיפים גברים על פני נשים אפילו מבלי להתכוון לכך.
4. והכי חשוב, להבין שיש פה בעיה ולפעול כדי לפתור אותה – וזה בכלל לא משנה מי "אשם": כאשר לקבוצה שמהווה 50% מכלל האוכלוסיה הישראלית יש ייצוג שנע בין 0 ל-20 אחוז בקהילת היזמים – הפער הוא עצום. כדאי ואף חובה לבדוק מה הסיבות לכך, ולטפל בהן.
אנקדוטה לסיום
אם את יזמת אישה ואת קוראת במקרה את הטקסט הזה, דעי שיש כמעט 30 אקסלרטורים שפועלים בישראל. כולם היו שמחים לראות יותר נשים יזמות מגישות אליהם מועמדות – ומתקבלות. ואני מרשה לעצמי לדבר בשם כל הקולגות שלי לתעשייה כאן.
(לא, זה בכלל לא יפתור את הבעיות העמוקות והקריטיות יותר, אבל זו דרך מיידית לעשות שינוי – עבור הסטארטאפ שלך בוודאי, ואולי גם עבור התעשייה – במו ידיך ובמרחק טופס מועמדות אחד).
כשירות לציבור, הנה כמה אקסלרטורים ותוכניות חדשנות שההרשמה אליהם פתוחה עכשיו:
HAC – תוכנית ההאצה של עיריית הרצליה. (להרשמה)
מחלקת החדשנות של יאהו ישראל (להרשמה).
Vertical Engine – תוכנית חדשנות בשיתוף אוניברסיטת ת"א (להרשמה)
8200 EISP – תוכנית היזמות של עמותת בוגרי 8200 (ההרשמה למחזור הבא שלנו נפתחת רק בספטמבר 2015, ולכן יש עוד זמן).
* * *
ארבעה אירועים שיתקיימו לרגל יום האישה הבינלאומי בישראל
יום האישה הבינלאומי נחגג כל שנה ב-8 במרץ ומטרתו לציין את הישגי הנשים בכל התחומים. Wize, התנועה לשינוי תרבות הצעירים וחיי הלילה בישראל, המפיקה הרצאות בפאבים; ו-She.Codes, קהילת מפתחות התכנה הישראלית, בה חברות מעל 5,000 משתתפות; משתפים פעולה בארבעה מפגשים לרגל שבוע האישה.
המפגשים יהיו בסגנון הרצאות על הבר, ויתקיימו בחיפה, רעננה, תל אביב ופתח תקווה בשבוע שבין ה9-11 במרץ כשבכל אירוע תרצה דמות נשית בכירה מהתעשייה.
פאב תרל"ח, פתח תקווה, 9.3.2015, בשעה 19:00: באירוע תדבר מורן בר, מייסדת שותפה ומנכ"לית אתר GeekTime, בלוג הטכנולוגיה והסטארטאפים הגדול והמוביל בישראל. בר נבחרה לאחת מ-Top 100 Women In Tech In Europe , היא בוגרת ממר"מ ועורכת דין בתחום דיני הפרטיות והטכנולוגיה והיתה שותפה למיזמי אינטרנט גדולים וביניהם האתר 2eat. כמו כן, ייסדה וניהלה את הסטארטאפ אקסלרטור הראשון בישראל Venturegeeks.
מייקס פלייס, ירושלים, 9.3.2015, בשעה 19:00: באירוע תרצה רות פולצ'ק, ראש האקסלרטור של סיטי ויו"ר ומייסדת SheCodes; בנושא כלים ליזמים מתחילים. רות בעלת נסיון של יותר משבע שנים בתור מנכ"לית, מקימה של סטארט אפים שונים בתחומי ההייטק והטכנולוגיה וייסדה את ארגון SheCodes; ומכהנת כיום כראש האקסלרטור של Citi בישראל.
נולה סוקס, חיפה, 10.3.2015, בשעה 19:00: בהרצאה תדבר חן ספקטור, מנהלת קהילות בויקימדיה ישראלית, בלוגרית, בעלת רקע רב בפיתוח מיומנויות קוגנטיביות ובעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בלקויות למידה, על נושא אימון מוחי ומשחקי מחשב – האופן שבו משחקי מחשב יכולים לקדם את היכולות הקוגניטיביות שלנו, ואיך ניתן לשפר את היכולות האקדמיות שלנו באמצעות אימון מוחי.
שנקין בר, רעננה, 11.3.2015, בשעה 19:00: תרצה מור שלזינגר את ההרצאה המפורסמת שלה – משחק של גברים בתעשיית ההייטק. זה לא סוד שנשים וגברים לפעמים ניגשים לאותן משימות בצורה אחרת לגמרי. בתחומים כמו הייטק ויזמות, שנחשבים גבריים באופן מסורתי, נשים יכולות לפעמים לחבל בסיכויי ההצלחה שלהם בלי לדעת אפילו, פשוט בגלל שהן לא מכירות את חוקי המשחק. מור שלזינגר היא סמנכ"לית הפיתוח של Quixey, ובעלת יותר מ-25 שנות נסיון בתחום ההייטק.
קהל הציבור, גברים כנשים, מוזמנים להגיע, לשמוע ובעיקר – להחכים בכל אחד מאירועי שבוע האישה 2015. האירוע – עלינו; הבירה – עליכם.