סטארטאפיסטים רבים חושבים שרעיון טוב ואמביציה הם כלים מספיקים על מנת להפוך את הסטארטאפ שלהם להצלחה מסחררת. אין ספק שרעיון טוב ואמביציה הם התחלה טובה אבל הם לא תחליף לעבודה קשה, לשיווק יעיל, להתנהלות עסקית נבונה ולכל מה שיכול להפוך סטארטאפ חביב למצליח. הנה עשרה טיפים שיכולים לתת לכם כיוון, בין אם אתם סטראטאפיסטים או מי שמתכוונים להיות, שיכולים להוריד אתכם קצת מענני האשליות אבל גם להשאיר אתכם על קרקע יציבה בדרך לקידום ושיווק מדויק יותר של הסטארטאפ שלכם.
1. הסבירו את עצמכם באופן פשוט וממוקד
זה נחמד שאתם מבקשים לייצר מערכת שתתממשק למכשירי קצה ותעביר נתונים במהירות של 2 ג'יגה אבל אפשר להסביר את זה בצורה פשוטה וברורה יותר, למשל, שהמוצר שלכם מאפשר להעביר תכנים בקלות ובמהירות גבוהה לסלולר ולסמארטפונים.
2. אל תפחדו למכור / להפיץ כמה שיותר מוקדם
אם המוצר שלכם ניתן למכירה או ניתן להורדה בחינם אל תהססו להציג אותו לציבור ולדחוף אותו מרגע שאתם מרגישים מוכנים. ככל שתתנסו במודל הכלכלי שלכם מוקדם יותר כך תבינו מה אתם מוכרים, איך אתם מוכרים את זה ולמי אתם מוכרים את זה. מומלץ לעשות 'מסיבת הדולר/השקל הראשון' עם ההכנסה הראשונה.
3. שלושה קליקים לא יותר
המרחק שהגולש או הלקוח שלכם צריך לעשות לא יעלה על 3 הקלקות: בא, ראה, רכש.
4. לפעמים צריך לחשוב כמו מכולת
הכוונה היא שלעיתים אתם צריכים לחשוב על הסטארטאפ שלכם ברמת הניהול הבסיסית ביותר: חשבוניות, דוחות, ספקים, עובדים, לקוחות, פגישות עבודה וכו'. אם רוצים שהסטראטאפ שלכם יצליח לייצר ערך או הכנסה, הוא צריך להיות בשלב ה'מכולת' שלו, לפעמים.
5. סטארטאפ הוא קודם כל עסק
אם אתם באים לסטארטאפ שלכם כמו מהמרים בקזינו, ובכן, אין לי יותר מדי המלצות אליכם, חוץ מזה שאני מבקש שתשימו אותי על 12 אדום. אבל אם אתם באים לסטארטאפ שלכם כמו אנשי עסקים, שבאים להרים עסק, ובכן, תתייחסו אליו ככזה, על כל המשתמע מכך, מכרטיס הביקור שלכם, דרך תיאור העיסוק שלכם, דוחות, מצגות, פגישות עסקים ועד בכלל.
6. הלחם והחמאה של הסטארטאפ
אחרי שהורדנו אתכם לאדמה, אז ישנם דברים שאתם צריכים לדעת ולהכיר בשלב מאוד מוקדם, פרסום ושיווק הם כלים שכדאי להשתמש בהם מרגע שהמוצר שלכם יכול להיות נגיש וניתן למכירה. אבל, חשוב להתייחס לנקודות השיווקיות מהרגע הראשון שהסטארטאפ שלכם מתחיל להתרומם. וכמובן: האתר שלכם צריך להיות ברור, אל תהססו לעשות מחקר מילים (SEO) ולהתחיל לרכוש מודעות (PPC).
7. תשתפו ותכירו את הקהל שלכם
בין אם המוצר שלכם פונה לקהל מאוד ממוקד או לקהל רחב יותר עליכם להכיר אותו בשלב מוקדם על מנת שתבינו כמה אתם רלוונטים לו, מהי התחרות הקיימת, מה היתרונות ומה החסרונות שלכם, איך אתם מגיעים לקהל הזה, איפה הוא נמצא והאם וכיצד אתם יכולים לעבוד ביחד. ההקשבה והשיתוף האלה יכולים לחסוך לכם הרבה כסף, כאבי ראש ומשאבים.
8. אל תתאהבו ברעיון יותר מידי
נכון, אתם בטוחים שהאפליקציה שבניתם תשנה את העולם, אבל, תנסו לחושב איך הייתם מתייחסים אליה אם, נניח, אתם לא הייתם אלה שעומדים מאחוריה? יש הרבה, הרבה מאוד, רעיונות טובים לסטארטאפים, מעטים מצליחים לשבור את מעטה ה'רעיון' ולהפוך למציאות ממשית. תשאירו את האהבה לבני הזוג ולמשפחה שלכם ותנסו לשבו ראת מעטה ה'רעיון' ולהפוך אותו למעשי וממשי.
9. אתם בטוחים שהטכנולוגיה קיימת?
אחד המשפטים שיוצא לי לשמוע מסטארטאפיסטים הוא "הטכנולוגיה קיימת' או 'המתכנתים שלנו ייפתרו את זה', ולעיתים, הטכנולוגיה לא ממש קיימת והמתכנתים, ובכן, להם זה ייקח קצת יותר זמן ממה שהערכתם. אל תזלזלו בטכנולוגיה הקיימת אבל מצד שני, אל תעריכו אותה הערכת יתר. תנסו לשמור על פרופורציות ולהישאר אובייקטיבים כמה שאפשר בקשר לנתונים ולמידע הקיים.
10. על סטטיסטיקות וצרות אחרות
סטטיסטיקות הן כלי חשוב, אין ספק, אבל הן מייצגות רק חלק קטן מהסטראטאפ שלכם (באופן סטטיסטי), אל תיתנו להן לשנות מהותית את היסודות של העסק ותשתדלו לא להתמכר אליהן. למדו את עצמכם איך למקד את 'שמן הסטטיסטיקות' שלכם, כך שיהיה אפקטיבי כמה שאפשר.
סיני גז הוא מייסד שותף בסללום מדיה גרופ המתמחים בקידום ושיווק סטארטאפים.
קרדיט תמונה: Shutterstock.