

מקור: גיקטייo
כבר כמה שנים שאנחנו נוהגים להשתמש בשירותי הענן השונים, כלומר, שרתים מרוחקים (לרוב, בארצות הברית) שמאחסנים את הקבצים והתוכן שלנו. חלקנו עושה בהם שימוש כמקום איחסון, בייחוד כשהמקום על הסמארטפון לא מספיק (בעיקר אנשי האייפון והנקסוס); חלקנו משתמש בענן ככלי פשוט ויעיל לשיתוף (לקבצים גדולים למשל); ולא מעט משתמשים בשירותים האלו לגיבוי של התמונות והמסמכים האישיים.
בעוד שהטכנולוגיה הבסיסית לא השתנתה בשנים האחרונות, הרי שכל אחת מהחברות שמציעות את שירותי הענן מגיעה מתפיסת עולם אחרת, לכל חברה יש אג'נדות ויעדים שונים וגם המודל העסקי שונה בין חברה לחברה. תחום האיחסון בענן, הן לשוק הפרטי והן לשוק הארגוני עובר טלטלות רבות, כניסה של שחקנים חדשים, תמיכה בפלטפורמות שונות, ובעיקר, צניחה מתמדת במחיר, מול עליה מתבקשת בנפחי האיחסון (שלום גם לכם, סרטוני וידאו שמצולמים ב-4K). בנוסף לשירותים הגדולים והמוכרים קיימים לא מעט שירותים קטנים יותר (מבחינת מספר המשתמשים), שמשתנים מדי יום ולכן כמובן לא יכלנו לסקור את כולם. הסקירה אגב מתמקדת במשתמש הפרטי ולא בארגוני, שלו צרכים שונים.
Dropbox

שיתוף קבצים מהדסקטופ בעזרת Dropbox. מקור: Dropbox
שירות Dropbox הינו אחד מהשירותים הראשונים שהגיעו לידיעת הקהל הרחב ולתפוצה רחבה. כיום נהנית החברה מיותר מ-300 מיליון משתמשים, כשבכל יממה נשמרים בשרתי החברה כמיליארד קבצים חדשים. השירות נתמך בכל הפלטפורמות העיקריות ביניהן דסקטופ (PC ומק), אנדרואיד, iOS וגם ממשק וובי שמאפשר לגשת לקבצים מכל דפדפן, מבלי להתקין את האפליקציה.
מבחינת נפחי איחסון, השירות מציע 2GB חינם, שלא באמת מספיקים לרוב המשתמשים, אולם רגע לפני שהם משלמים על נפח גדול יותר, החברה מציעה למשתמשים להגדיל את הנפח החינמי במספר דרכים ביניהן: השלמת סיור ה-Get Started, חיבור את חשבונות הפייסבוק והטוויטר שלכם עם Dropbox, אפשרות לקבל 500MB על כל חבר שיירשם לשירות בעזרת לינק שתעבירו לו, שימוש בהעלאה אוטומטית של תמונות שצילמתם בסמארטפונים, ובונוס נוסף, על שימוש ב-Mailbox, אפליקציית המייל של החברה. אגב, אם רכשתם מכשירי טלפון חדשים של HTC או סמסונג, תיהנו מ-48GB חינמיים למשך שנתיים.
מבחינת תשלום, 1TB יעלו לכם-37 ש"ח לחודש, ואם תרכשו מנוי לשנה תשלמו כ-365 ש"ח. יתרון של השירות הוא מגוון האפליקציות שעושות שימוש ב-API שלה, ומאפשרות אינטגרציה עם הקבצים שלכם. כך למשל אפליקציית עריכת סרטים תאפשר לכם לערוך סרטים ישירות מה-Dropbox שלכם ואפליקציה של הקלטת קול תאפשר לכם להקליט ישירות לחשבון ה-Dropbox. לאחרונה, הודיעה גם החברה, שכאמצעי אבטחה, היא תאפשר לכם למחוק מרחוק את נתוני ה-Dropbox שמאוחסנים על גבי מכשיר שנגנב או אבד.
מה אהבנו: מגוון אפליקציות, ממשק מינימליסטי, פלטפורמות
מה לא אהבנו: 2 ג'יגה? קמצני מדי לטעמנו, אין תמיכה במסמכי אופיס
השורה התחתונה לא הכי גדולה, או הכי מתקדמת, אבל עושה את העבודה היטב
OneDrive
עד לא מזמן הכרנו את השירות מבית מיקרוסופט בשם SkyDrive, אבל מרגע שהפסידה במשפט על סימן מסחרי מול תאגיד השידור הבריטי BSkyB, עברה מיקרוסופט להשתמש ב-OneDrive, השם הנוכחי. השירות כולל שטח אחסון כמו למשל Dropbox, אולם, בנוסף אליו מציעה החברה יתרון משמעותי והוא שימוש ב-Office 365, שהוא למעשה חבילת האופיס המוכרת, במודל של מינוי ולא של חבילת תוכנה שנרכשת.
החבילה החינמית של OneDrive תעניק לכם שטח איחסון של 15GB. כמו שאר המתחרות, תוכלו להגדיל את נפח האיחסון החינמי בין השאר על ידי חברים שתפנו לשירות ויירשמו אליו, והפעלת העלאה אוטומטית של תמונות שצילמתם בסמארטפון. אגב, בחודש ספטמבר (ולכבוד ההשקה של ה-iOS8 וההאייפון 6 המוגבל במקום) ערכה החברה מבצע במסגרתו העניקה למי שמשתמש בהעלאה אוטומטית של תמונות 15GB נוספים מתנה, מה שהביא את נפח האחסון החינמי של החברה ל-30GB. לא מן הנמנע שהחברה תחזור על צעד מוצלח זה בקרוב. מנויים שישלמו על חבילות ה-1TB ומעלה ייהנו מ-Office365, חבילת התוכנות המשרדיות של החברה, שלפחות כרגע מציעות את התאימות הטובה ביותר לעבודה בעברית.
מבחינת תשלום, החברה גובה עבור 100GB סכום חודשי של 9 ש"ח ועבור 200GB תשלמו 18 ש"ח; חבילת 1TB הכוללת Office 365 תעלה לכם 37.99 ש"ח לחודש, כשבתמורה תוכלו ליהנות מאופיס מעודכן על גבי 5 מחשבים ועוד 5 טאבלטים או סמארטפונים.
מה אהבנו: פלטפורמות, 15GB חינמיים, שילוב (בתשלום) של Office365, משולבת להפליא בתוך חבילות אופיס ו-Windows8, ממשק וובי אינטואיטיבי
מה לא אהבנו: שנים של חבילות אופיס מנופחות ויקרות
השורה התחתונה: מתאימה מאוד למי שנוהג לערוך ולכתוב הרבה מסמכים בעברית.
Google Drive
לא במפתיע, שירות הענן של גוגל הוא אחד השירותים המובילים והפופולאריים בעולם עם כ-190 מיליון משתמשים. כשירות הוא קיים כ-8 שנים, אולם במהלך השנים הוא שינה את שמו ואת הפיצ'רים שהוא מציע מספר פעמים. בגלגולו הנוכחי הוא קיים מ–2012.
מבחינת איחסון, השירות מציע לכל משתמש בעל חשבון גוגל (לדוגמה משתמשי ג'ימייל) 15GB בחינם. אולם, שימו לב, המכסה הזו משותפת לכל שירותי גוגל שלכם. כלומר, אם תיבת הג'ימייל שלכם או פרופיל הגוגל+ שלכם כבר עושים שימוש ב-2GB, שטח האחסון שיהיה זמין עבורכם יהיה כ-13GB. כמו שאר שירותי הענן, גם ה-Drive זמין במגוון פלטפורמות ביניהן Web ודסקטופ (עם אפשרות Drag and drop של קבצים היישר לתוך חלון הדפדפן), iOS, וכמובן אנדרואיד ו-Chrome OS. השירות מוטמע בצורה מלאה בתוך שאר השירותים של גוגל, כך שאם קיבלתם תמונה במייל, תוכלו לשמור אותה ישירות ב-Google Drive שלכם. השירות תומך בהצגת כמעט כל סוגי הקבצים הפופולאריים, כך שתוכלו לראות קבצים רבים, ביניהם פוסטסקריפט, EPS, אילוסטרייטור, פוטושופ, אוטוקאד ועוד מבלי להתקין אפליקציות ייעודיות. גם ה-Drive תומך באפליקציות חיצוניות, כך שתוכלו לערוך מסמכים או תמונות שב-Drive עם אפליקציות חיצוניות.
כמו Office 365, גם ה-Drive מציע חבילת אפליקציות לעריכה של מסמכים, מצגות וגיליון נתונים, אולם בניגוד למיקרוסופט, גוגל מציעה את השירותים הללו חינם לכל המשתמשים בעזרת האפליקציות שפיתחה: Docs, Sheets ו-Slides. פיצ'ר נחמד נוסף הוא האפשרות לערוך במקביל מסמך. כך שלאחר שתשתפו מסמך עם אדם נוסף, תוכלו לעבוד עליו ביחד, לראות את השינויים והעריכות שמבצע כל אחד, לצ'וטט אחד עם השני וכו.
אם אתם לא מסתפקים ב-15GB החינמיים, מציעה לכם גוגל לרכוש שטח אחסון נוסף: 100GB יעלו לכם כ-7 ש"ח נוספים בחודש; 1TB יעלה לכם כ-37 ש"ח בחודש; ו-30TB יעלו לכם כ-1,100 ש"ח מדי חודש.
מה אהבנו: 15GB חינמיים, ממשק נוח לשאר שירותי Google, תמיכה מצויינת במובייל, תמיכה במגוון עצום של סוגי קבצים ועבודה משותפת על קבצים.
מה לא אהבנו: החיבור של נפח האחסון עם תיבת הדואר האלקטרוני.
השורה התחתונה: מתאים מאוד למי שמשתמש הרבה בשירותים השונים של גוגל
Copy
שירות Copy מגיע מחברת Barracuda, הידועה בפתרונות המחשוב הארגוניים שלה שכוללים בין השאר פיירוול, אנטי-וירוס ו-VPN מאובטח. השירות שהושק ב-2013 צבר די מהר משתמשים רבים, שנהנו מממשק נהדר, שטח אחסון גדול ותוכנית תגמולים נדיבה ביותר.
כל משתמש שנרשם לשירות זוכה ל-15GB מקום איחסון לכל סוגי הקבצים שיחפוץ, כשאם 15GB לא מספיקים לכם, תוכלו לשדרג תמורת תשלום. עוד 250GB למשל יעלו לכם כ-37 ש"ח לחודש (ופחות אם תתחייבו לשנה). לשירות מספר יתרונות: ראשית, תוכנית ההפניות שלו: אם חבר יירשם בזכותכם (עם לינק שתעבירו לו) תזכו, כל אחד מכם, ב-5GB בונוס (פי 10 יותר מאשר Dropbox למשל). כלומר, הוא ייהנה מ-20GB התחלתיים, ואתם תיהנו מעוד 5GB על הקיים (עד מגבלה של 5 חברים=25GB). יתרון נוסף הוא מה שהחברה מכנה "איחסון הוגן": אם אתם וחברים חולקים ביניכם תיקיית עבודה שגודלה 10GB, במקום שהנפח הזה ייגרע גם מחשבונכם וגם מחשבונם, החברה מחלקת את הנפח ביניכם, כך שהתיקייה תיחשב רק כ-5GB עבור כל אחד מכם. בנוסף, תוכלו ליהנות מאופציית ה-PhotoCopy שמגבה בצורה אוטומטית את התמונות והסרטונים שצילמתם בסמארטפון (בדומה לקיים ב-Dropbox). אם אתם בעלי כרומקאסט תשמחו לדעת שהשירות תומך בהזרמה של תכנים שמאוחסנים בענן ישירות לטלוויזיה שלכם.
מה אהבנו: שטח אחסון, תוכנית ה"חבר מביא חבר", "איחסון הוגן", תמיכה בכרומקאסט
מה לא אהבנו: אין הרבה אפליקציות שתומכות בשירות
השורה התחתונה יופי של תמורה לאין-כסף שלך
לסיכום
שירותי האיחסון בענן התפתחו מאוד בשנים האחרונות, הן מבחינת הפיצ'רים, הן מבחינת שטח האיחסון וכמובן מבחינת המחיר. ההערכה שלנו היא שבשלב כלשהו, אחת המתחרות (גוגל למשל) תשבור את הכלים ותציע איחסון בלתי מוגבל, או כמעט בלתי מוגבל בחינם. סביר להניח שחלק מהמתחרות ינהגו מייד כמוה וחלק יישארו בנישות שלהן, וייגבו תשלום על שירותים נוספים (מהירות העלאה טובה יותר, אבטחה טובה יותר). עד שהרגע הזה יגיע, החברות מציעות כיום פתרונות לכמעט כל המשתמשים:
מי שאינו זקוק לשטח אחסון רב או לשירותים כמו עריכת קובצי אופיס, ההמלצה שלנו היא ללכת על Dropbox. אם אתם צריכים הרבה מקום, אבל קצרים במזומנים, לכו על Copy. אם אתם גם צריכים הרבה מקום, גם קצרים במזומנים, אבל עדיין מתעסקים עם מסמכי אופיס למיניהם, OneDrive של מיקרוסופט הוא הפתרון. אמנם גם Google Drive מציע כלי עריכה לא רעים, אולם התמיכה בעברית עדיין לא מושלמת כמו בשירותים של מיקרוסופט וגם שטח האיחסון מתחלק בין כל שירותי גוגל בהם אתם עושים שימוש. אם אתם מוכנים להיות קצת מוגבלים בעריכת מסמכים, מצגות וגיליונות בעברית, Google Drive הוא הפתרון בשבילכם. אם אתם צריכים הרבה מקום ומוכנים לשלם סכום לא גבוה במיוחד, ההמלצה שלנו היא ללכת על Dropbox. בפחות מ-40 ש"ח חודשיים (ועוד פחות אם תתחייבו לשנה) תיהנו מ-1TB שצריכים להספיק לגיבוי ושיתוף של מסמכים, שירים וסרטים.