הפוסט נכתב על ידי טלי חיננזון.
יוסי נימן, בן 24, סטודנט בבן גוריון להנדסת תוכנה, עוסק בתחום מאז היה ילד. בגיל 10 כבר עבד על הפרויקט הראשון שלו מול לקוח בצ'כיה. במשך הזמן פיתח פרויקטים ומוצרים רבים, עד שהבין שהוא יכול להפוך את האהבה הגדולה שלו לקריירה. אחרי הצבא פתח עסק לבניית אתרים שהתגלגל לבניית אפליקציות. לפני כשנתיים החל לעבוד כפרילנסר בפרויקט של ישראל ארז, 37, מעצב גרפי בעל סטודיו לעיצוב ומיתוג שעובד בתחום ב-9 השנים האחרונות. כשישראל אמון על התחום העיצובי ויוסי על התחום התוכנתי, החיבור היה מידי והם החליטו לצאת לדרך חדשה. בנוסף הקימו לאחרונה את VEMO, פלטפורמה נוחה לבניית אתרים בלחיצת כפתור הנמצאת כרגע בשלבי הבטא ועתידה להיות מושקת בעתיד הקרוב ואת אפליקציית Yapq, מדריך טיולים וירטואלי המבוסס על מיקום GPS ופועל בכל העולם.
איך יוצאים לדרך והופכים רעיון למציאות?
"לאחר שהחלטנו לשתף פעולה, רצינו ליצור פלטפורמה לבניית אתרים, פשוטה וידידותית יותר ביחס למה שמוצע היום בשוק. הגענו יחד לתוכנית היזמות של קרן מיראז', היינו אז שני בוני אתרים עם רעיון ולא ידענו בדיוק איך לקפוץ למים. התוכנית עזרה לנו לעשות סדר בראש וגם לעשות את זה בפועל, כך הקמנו את VEMO, שכרגע נמצאת בגרסת בטא, ומאפשרת בעצם לבנות אתר מעוצב ואסתטי בלחיצת כפתור. זמן מה לאחר מכן החלטנו להתחיל לעבוד גם על Yapq. קיבלנו מהתוכנית המון כלים לפיתוח העסק, בפן העסקי והשיווקי כאחד, חיבור ללקוחות פוטנציאליים ותמיכה לאורך כל הדרך, עד היום כששני המיזמים שלנו כבר באוויר", אומר יוסי. ישראל מוסיף: "זו פעם ראשונה שקיבלנו עזרה בלי שום אינטרס מאחוריה, שזה לא מובן מאליו כלל".
מה הייחוד שלכם ב-VEMO מול המתחרים כמו WIX ו-squerspace?
היתרון המשמעותי ביותר שלנו היא ויתור על ממשק ה-drang and drop שקיים אצל המתחרים, שנבע מתוך ההבנה שממשק כזה מצריך ידע מקצועי בתכנון ועיצוב אתר. אצלנו יש סטים מוכנים לכל טמפלט ולכל רצון עיצובי. ב-WIX אמנם הורידו את ההתעסקות בצד התכנותי אך לא את הצורך בזיקה לעיצוב על מנת ליצור אתר שנראה מקצועי ואסטטי. צריך לדעת איך להתאים את התמונה לעיצוב המובנה. טעות אחת בתכנון וכל הקומפוזיציה של העמוד כבר לא מסתדרת. המערכת שלנו פתוחה, מה שבעצם מאפשר לנו לקחת את כל הטמפלטים לדוג' מ-themeforest ודומיו ולהטמיע בקלות את אתרי ה-5HTML שזה משהו שהמתחרים לא נותנים כי הם עובדים עם מערכת סגורה. זאת ועוד, בזכות המערכת הפתוחה אנחנו נשארים תמיד מעודכנים בכל הנוגע לחוויית המשתמש ועיצוב אתרים. בסופו של התהליך יהיו מאות טמפלטים מעוצבים ברמה גבוהה, מתעדכנים וזמינים לפי נושאים וצרכים שונים. בנוסף, האתרים שלנו רספונסיביים ומהירים מאד, זמן בניית האתר הוא מהיר ביותר ביחס לאחרים עם הממשק נוח ופשוט.
ספרו קצת על Yapq
זו אפליקציה המתפקדת כמדריך טיולים וירטואלי מבוסס מיקום שזמינה לאנדרואיד ולאייפון. שלב הפיילוט הסתיים ולפני ימים ספורים עלינו בגרסה חדשה שעמלנו עליה רבות ואנו מאד גאים בה. מדובר בפלטפורמה שיודעת לייבא תכנים מכל מקום. אם מווקיפדיה, ואם מחבילות ייעודיות טעונות מראש בתשלום. האפליקציה עובדת בכל מקום בעולם, ומטעינה מידע על אתרים ונקודות עניין לפי מיקום ה-GPS של המכשיר. היתרון הוא שהשירות עובד גם אופליין כך שבחו"ל לא צריך חבילת גלישה יקרה אלא רק להפעיל את ה-GPS ולטעון את החבילה. ניתן לבחור בין הדרכה בטקסט או הדרכה קולית שזמינה כרגע בשש שפות, כשהמטרה להוסיף שפות נוספות בהמשך.
מה הטיפ הטוב ביותר שקיבלתם בנוגע לעולם היזמות?
"באחת ההרצאות בתוכנית היזמות עלה נושא שלא חשבתי עליו וזה בהחלט הטיפ הכי טוב ומרענן שקיבלנו: לא לפחד לפנות לעזרה בשביל להשיג את המטרה שלך, גם אם מדובר בלהתקשר למתחרה הישיר שלך ולבקש ממנו הכוונה. לאו דווקא ברמה המסחרית תחרותית אלא דווקא ברמה האישית, כיזם צעיר שהולך לקחת סיכון ולהקים מיזם, פונה למישהו מהתחום שכבר עשה את זה ויכול לתרום מניסיונו".
אז למה דווקא בנגב?
"מבחינתנו החיבור לאזור הוא טבעי, מאחר ואני תושב באר שבע מילדות. גדלתי בבאר שבע. אנשים משום מה מפחדים מהפריפריה" אומר יוסי, "כל חיי לא הרגשתי הבדל בין באר שבע לתל אביב או לכל מקום אחר בארץ. לפני שסיפרו לי שבאר שבע זה 'בעיה', לא הייתי מודע לזה בכלל. מה שכן אנחנו די חריגים בנוף הבאר שבעי, שפועלות בה בעיקר חברות ענק ופחות חברות קטנות כמונו. בתקופה האחרונה מתחילים להרגיש מגמת התעוררות בתחום ועוד ועוד חברות מתחילות לפעול באזור. יש בזה משהו מרגש, בתל אביב אנחנו אחת מתוך מאות חברות בתחום, כאן אנחנו מרגישים חלוצים באזור ומקווים שיגיעו חברות נוספות. העובדים שלנו הם סטודנטים מבן גוריון, שמהווים כוח אדם איכותי ומקצועי במיוחד שיכול לתת מענה לחברות בתחום. בהחלט יש מקום גם לחברות יצירתיות וצעירות כמונו ולא רק לחברות הגדולות"
איך השפיע עליכם מבצע 'צוק איתן'?
"כמו כל העסקים במדינה, גם אנחנו הרגשנו את האטה בקצב הפעילות במהלך מבצע 'צוק איתן'", אומר ישראל, "אך בימים אלו אנו מתחילים לחזור לשגרה ולפעילות תקינה".
מהם רגעי המשבר והקשיים שעובר סטארטאפ בראשית דרכו?
"לא בדיוק משבר, אלא סוגיה שמלווה כל סטארטאפ לאורך כל הדרך – צריך להכיר טוב טוב את התחום שמחליטים להיכנס אליו. עולם הסטארטאפים הוא דינמי ומאד מסוכן. לדוג' יש עכשיו שמועה שגוגל עובדת על פלטפורמה משלה לבניית אתרים. עכשיו זה בגדר שמועה אבל ביום אחד זה יכול להיות באוויר. כך שביום אחד פרויקט שעבדת עליו 3 שנים יכול בשנייה להפוך ללא רלוונטי. הנקודה הזו מאד אופיינית בעולם שלנו ולכן צריך ללמוד ולהבין את הזירה בה פועלים".
ספר על רגע של השראה
שמעתי הרצאה של אסטרו טלר ראש מעבדת Google X ביוטיוב, מספר ישראל. "טלר דיבר על כך שהבסיס למוצר שהוא באמת טוב זה הפשטות למשתמש ועם זאת ברמה הכי גבוהה ללא התפשרויות, כי התחרות היא מאד גבוהה. מוצר לא מושלם פשוט לא עובר. המטרה העיקרית היא לחדש ולהקל על חיי המשתמשים בתחום מסוים, ולא להביא משהו שהוא כבר מוכר וידוע. זה הבסיס שמלווה אותנו לאורך כל הדרך".