Quantcast
Channel: גיקטיים - סטארטאפ והון סיכון
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

סטארטאפים תחת אש: מה עושים כשהמנכ״ל מגויס?

$
0
0
מקור: Shutterstock

מקור: Shutterstock

מבצע צוק איתן תפס גם אותנו בהפתעה. העורך הראשי שלנו גויס ואנחנו היינו צריכים למצוא דרכים להמשיך את הפעילות שלנו בצורה שתהיה כמה שיותר שקופה לקהל הקוראים וללקוחות. חברים רבים מקהילת הסטארטאפים הישראלית גוייסו גם הם מסביבנו, ולכן יצאנו לבדוק כיצד חברות סטארטאפ ישראליות מצליחות להתמודד עם החוסר בכוח האדם, עם תהליך פיתוח המוצרים והמכירות, וכמובן, כיצד הן מסבירות את המצב ללקוחות בחו״ל?

מחלקים את עומס העבודה

כל יזם שהקים סטארטאפ יודע שהתזמון הוא הכל. גם אם הוא זה שחשב ראשון על הרעיון שעתיד לשנות משמעותית את השוק, במידה ולא יפתח אותו במהירות ייתכן שמתחרה אנונימי ישיג אותו ויתפוס את מקומו. לכן, המטרה היא לעבוד כמה שיותר מהר, להמשיך לפתח את הפיצ׳רים ולענות על כל דרישותיהם של הלקוחות בזמן.

רוני לב, מנכ״ל ומייסד Takoomi, המפתחת פלטפורמה לפרסום במובייל, מסביר כי הדבר הכי חשוב הוא שלא יהיה שום שינוי מבחינת הלקוחות ולכן צריך לעבוד בצורה אינטנסיבית מאחורי הקלעים. החברה מונה 11 עובדים, ושלושה מתוכם מגוייסים: מפתח, עובד בצד העסקי ואפילו הוא עצמו.

לדברי לב, ״במצב זה עומדים מול החברה שני אתגרים: לשמור על המצב כמו שהוא ולדאוג שהלקוחות לא ירגישו שישנם עיכובים, אך גם יבינו במידה ואכן מוצרים או שחרורים התעכבו. היתרון המשמעותי של החברה הוא שאני מסוגל להגיע למשרד מפעם לפעם ולהמשיך את העבודה, כמו גם שהעובדים האחרים משקיעים מהזמן החופשי שלהם על מנת לבדוק אימיילים ולעזור במקרים של בעיות דחופות״.

לאור העובדה שהחברה עוסקת בעולם הפרסום, בו הצרכים הם מידיים ואין אפשרות לחכות שבוע או אפילו יומיים-שלושה, האתגר הוא עוד יותר משמעותי. לב מסביר כי ״לקוחות שיש איתם מערכת יחסים ארוכה ומבינים עניין בהיסטוריה של ישראל, מבינים את המצב הנוכחי״.

עם זאת, חברות גלובליות גדולות שאינן מכירות את ההיסטוריה דורשות מגע מעט יותר עדין והמטרה היא לגרום להם להרגיש שהכל עובד כרגיל. חברות אלה מקבלות עדיפות גבוהה יותר בין אם בטיפול, מענה למיילים וכדומה.

עירן בלומברג, מנהל פעילות ישראל ב-Feex, המפתחת פלטפורמה להשוואת דמי הניהול עם עמיתים מקבילים בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל השונות, מוסיף כי העובדים שגוייסו למילואים העלו בעיה לא רק בקרב סביבת העבודה, אלא גם בקרב הסביבה המשפחתית. החברה, הנמצאת בקשר רציף עם בנות הזוג, החליטה להרים יוזמה ולפתוח ״קייטנה״ פרטית לילדי העובדים במילואים, אותה יפעילו ילדי העובדים האחרים.

״שאלנו את העובדים איך אפשר לעזור וזה הצורך שהתעורר. לכן, החלטנו גם אנחנו להתגייס מהצד שלנו ולעזור עד כמה שאפשר״ הסביר בלומברג. עם זאת, מלבד הילדים, החברה עומדת בפני אתגר נוסף: בשבוע הבא היא עתידה לשחרר גרסה משמעותית למוצר שלה. לכן, המשימות של העובדים המגוייסים התחלקו בין שאר העובדים בחברה, כשכולם עושים את מה שצריך על מנת לעמוד בזמנים להם התחייבו בשוק האמריקאי.

״הצוות האמריקאי שלנו היה בתחילתו של המבצע בארץ, כך שהם מודעים למציאות בה אנו חיים. עם זאת, המטרה שלנו היא שזה לא יפריע לפעילות השוטפת. אנו משדרים עסקים כרגיל, וממשיכים את השיחות עם השוק והעיתונאים ללא התייחסות מיוחדת לנושא״ מסכם בלומברג.

חברה נוספת שנתקלה בבעייה משמעותית היא WISPA, אפליקציה שמחברת בין אנשים ברחבי הרשת החברתית על סמך צרכים משותפים. החברה נאלצה לדחות מועדים ופיתוחים שונים לאור המצב. ״אנחנו 15 עובדים, כש-3 נמצאים במילואים: QA, אחראי ניתוח שפה ומתכנת שרת. היינו אמורים לעלות כבר השבוע עם גרסת אפליקציה לאנדרואיד, אבל לאור המצב היא מתעכבת קצת״ מסביר נתנאל טייכר, מנכ״ל משותף בחברה. ״בשבת, הזמן היחיד הפנוי שהיה למתן, מתכנת השרת, הוא התקשר מעזה והכתיב פונקציות בטלפון. אני, ש-20 שנים לא כתבתי קוד בפועל, פתאום מצאתי את עצמי מתכנת. היום הוא הגיע לאפטר, עם הנשק ואנו מעריכים זאת מאוד״.

עוד הוסיף טייכר כי הצוות מורכב רובו מעולים חדשים מארגנטינה, ארצות הברית, אוקראינה, רוסיה, אנגליה ואוסטרליה. מבחינתם, מדובר על חוויה מלחיצה למדיי ולכן החברה דואגת לנהל שיחות פתוחות במטרה להסביר ולשחרר את הלחץ.

תומר שוויצר, מנכ״ל Y-Tech העוסקת באינטגרציה של שירותי ויישומי ענן, ציין כי ברמת המערכות לא מורגש שינוי ממשי, שכן הן עובדות בצורה אוטומטית. בכל הנוגע לשירות, שם בא לידי ביטוי השינוי לאור העובדים שגוייסו. גם כאן החברה מגבה אותם באמצעות חלוקת העבודה בין כולם, שעות ארוכות יותר וכל זה על מנת שהלקוחות לא ירגישו בשינוי ברמת השירות.

החברה אינה יכולה לגייס פרילאנסרים לתמיכה שוטפת, שכן מדובר בתקופת הכשרה ארוכה. העובדים מבינים זאת ולכן מוכנים להתגייס ולתרום למאמץ מהצד שלהם. שוויצר מציין כי ״אנחנו רואים דיי בבירור הרבה יותר עבודה מהבית בארגונים שנמצאים באזורים מרובי אזעקות, עובדים שלא מגיעים למשרד, יושבים ועובדים מהבית על הענן כרגיל וזה לפחות מסייע לארגונים לשמר המשכיות עסקית ולעובדים שגרה ככל הניתן״.

עוד מוסיף שוויצר כי המצב הוביל לכך שמספר רב של חברות פנו אליהם בבקשה לעזור להתמודד עם המצב הבטחוני, באמצעות העברת סביבת העבודה לענן. כך, יוכלו לגשת אליה מכל מקום ללא תלות באזעקות או מרחקים גיאוגרפים מהמשרד.

לפעמים פתרונות יצירתיים אינם מספיקים

גל קלקשטיין, יזם ומשקיע בקבוצת GK נתקל באתגר אחר: אחד ממנהלי הפרוייקטים שלו גויס, מה שגרם לכל הפרוייקטים שהיו תחת חסותו להעצר בשלב זה. ״מכיוון שהתקשורת עמו דלה, אין לחברה את האפשרות לקבל את המידע הנחוץ על מנת להמשיך בפרוייקטים ולהתקדם הלאה, מה שכמובן מעכב את הדדליינים הפנימיים בחברה. לאור העובדה שאף אחד אינו יודע מתי המבצע ייגמר ונוכל לחזור לשגרה, החברה לא בטוחה כיצד עליה להתקדם והיא נאלצת לשקול את צעדיה בזהירות״.

קלקשטיין מבהיר כי בינתיים, החברה מנסה לפצות על החסר ולהמשיך בעבודה עד כמה שאפשר באמצעות העובדים הקיימים. ״להביא מנהל פרוייקטים זמני או מחליף זה בעייתי, וייתכן שעד שיבין מה עליו לעשות – המבצע ייגמר והעובדים יחזרו לשגרה שלהם. עם זאת, החברה מבינה כי גם לאחר החזרה יקחו כמה ימים עד שהעובדים יתאקלמו ומבינים שאין ברירה, אלא להתאים את החברה למצב, קשה ככל שיהיה״ מסכם קלקשטיין.

בשורה התחתונה, עד כמה שהמצב יכול להיות קשה לחברות הסטארטאפ, כולן מסכימות פה אחד שעם כל הכבוד לדדליינים, הלקוחות מחו״ל ושאר האילוצים, הדבר החשוב ביותר עבורן, כמו גם עבורנו הוא שעובדיהן, כמו גם שאר החיילים, יחזרו הביתה במהרה ובשלום.


המצב הבטחוני הוביל מפתחים רבים ליצור אפליקציות אשר מטרתן היא לעזור למצוא מקום מוגן, לספק מידע אודות מקלטים גם בתל אביב ולעזור בהסברה עוד מ-2012. בנוסף, חברות רבות מציעות לסטארטאפים שצריכים מקום מוגן משרדים לעבודה מהם – עד יעבור זעם. תוכלו לצפות ברשימת האפליקציות, השירותים והחברות המלאה בקישור הבא.

מקור תמונה: Shutterstock / soldier was using a laptop


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527