
מקור: יח"צ
לפני מספר ימים נודע כי וייבר עומדת להרכש על ידי חברה גדולה בשוק האסייתי. בעוד שהישראלית מיהרה להכחיש את השמועות, כעת זה רשמי – חברת המסחר והאלקטרוניקה היפנית Rakuten רכשה את וייבר תמורת סכום העומד על 900 מיליון דולר.
נכנסת אל השוק בסערה
Rakuten היפנית מציעה קניון מקוון המזכיר במידה רבה את eBay, Alibaba ודומיהם, המציע למשתמשים אפשרות לרכוש אלקטרוניקה, צעצועים, ביגוד ושאר מוצרים. למעשה, ב-2013 ההחברה שלטה על 27.7 אחוזים משוק המכירות המקוון ביפן, כאשר מטרתה היא להתפרס עד כמה שניתן לרחבי העולם, לא רק באמצעות אתר המסחר שלה.
כבר תקופה ארוכה שהחברה מנסה לגדול מחוץ ליפן, ונכנסה אל מגוון רחב של מוצרים ושירותים כגון קוראים אלקטרוניים, שירותים פיננסיים, שירות טיולים, בנק אינטרנטי ואפילו קבוצת בייסבול. כעת, באמצעות הרכישה של וייבר תוכל החברה להכנס גם אל שוק התקשורת ובכך למעשה להרחיב את פורטפוליו השירותים שלה.
וייבר מצידה תספק ערוץ הפצה לכל אותם המוצרים הדיגיטליים של החברה היפנית, כאשר השניה מקווה לייצר גם פלטפורמת משחקים על בסיס וייבר. זאת כמובן, במטרה להציע תחרות משמעותית מול השחקניות החזקות בשוק האסייתי, כגון Line, KakaoTalk ו-WeChat וכמובן להציע תחרות לשירותים הגלובליים כגון Whatsapp, פייסבוק ואפילו סקייפ.
בעוד ש-Line מונה 500 מיליון משתמשים, Rakuten מתחילה ברגל ימין עם הרכישה הנוכחית, שכן זוכה "לאמץ" למעלה מכ-200 מיליון משתמשים המפוזרים על גבי 193 מדינות ברחבי העולם – כך שמייד לאחר חתימת החוזה יכולה להצהיר כי מציעה את שירותיה ברחבי העולם.
בעוד שוייבר החלה רק לאחרונה ליישם שני מודלים למטרות רווח, שוק ה-Stickers המוצע לרכישה בתוך האפליקציה והאפשרות לבצע שיחות למספרים נייחים באמצעות שירות Viber Out, לא נראה כי החברה היפנית מוטרדת מהרווחים, לפחות לא בשלב זה. זאת הודות לעובדה שרווחיה שלה עומדים על כ-400 מיליארד יין בשנה, סכום השווה ללמעלה מ-65 מיליארד דולרים. רווחיה של וייבר במהלך השנה החולפת, לשם השוואה, עמדו על 1.5 מיליון דולר.
וייבר נוסדה ב-2010 לא כחברה ישראלית, אך על ידי היזם הישראלי טלמון מרקו, ביחד עם מספר שותפים נוספים הכוללים את איגור מגזיניק, סאני מרואלי ועופר סמוכה. הרכישה הנוכחית נחשבת רווחית במיוחד עבור החברה, שעד היום לא גייסה השקעות מקרנות הון סיכון אלא התקיימה בזכות ההון העצמי של מייסדיה כמו גם השקעה כספית ממספר משקיעים אמריקאיים. המשמעות היא שעיקר הרווחים יגיעו ישירות למייסדים עצמם, כך שאין ספק שעבורם מדובר בהצלחה כפולה.