פרוייקט ״10 אנשי הטכנולוגיה הבולטים בישראל לשנת 2013״ נולד לפני מספר חודשים ומטרתו להפנות את אור הזרקורים כלפי 10 אנשים שבלטו במיוחד בתחום מסויים במהלך השנה החולפת.
עוד בפרויקט:
לרשימת 10 מפתחי המובייל הבולטים בישראל לשנת 2013
לרשימת 10 המעצבים הבולטים בישראל לשנת 2013
בזמן שמרבית מעובדי החברה מתמקדים בדבר אחד או שניים, מנהלי המוצר הם האחראיים על התמונה הרחבה והמלאה וצריכים להפגין ערנות שיא לכל מה שקורה גם מחוץ לחברה. האנשים שמנצחים על תזמורת המוצר צריכים לדעת למתוח חוטים בין כלל בעלי התפקידים כדי שהמוצר יהיה רווחי, מוכר ומבוקש אך לא רק.
איך גיבשנו את הרשימה?
״בולטים״, ״הכי טובים״ – כל אלו הם מושגים בשימוש במטרה לנסות ולהבליט קבוצה מסויימת של מקצוענים הנמצאים בחוד החנית של תחומם. אבל האמת היא, מי יכול לקבוע באמת מי ״הכי טוב״? כמעט בלתי אפשרי למצוא סט של קריטריונים שחוצה מספר רב של תחומים. בשווקי הנישה זהו הניסיון, הביצוע, הגיל ומגוון רחב של גורמים משפיעים אחרים שמים לאנשים שונים את התווית ״בולטים״ בתחומם באופן הכי הוגן שאפשר. בכל זאת, כל הגורמים הללו לא צריכים למנוע מכמה אנשים מאוד מרשימים, את ההכרה הראוייה להם. אספנו בגיקטיים עשרה אנשי מקצוע שונים במספר קטגוריות, כל אחד והסיפור שעומד מאחוריו, וביקשנו מהם לספר לנו קצת על עצמם ועל נקודת המבט האישית שלהם.
בחודשים האחרונים פנינו לכל מנהל מוצר או יזם שנקרה בדרכינו וביקשנו ממנו להעביר לנו את רשימת מנהלי המוצר המוערכים ביותר על ידו. כך הגענו לרשימת מנהלי מוצר ארוכה במיוחד שהובילה לאחת נוספת ועוד אחת, עד שהגענו לבסוף לרשימה הכוללת עשרות רבות של אנשים העוסקים בתחום.
את האנשים שהוזכרו יותר מפעם אחת ברשימות השונות סימנו וספרנו כל פעם ששמם הוזכר ברשימה אחת נוספת. לבסוף הגענו לרשימה ובה 20 שמות של מנהלי מוצר אליהם פנינו באופן אישי על מנת להתרשם מהם ולבחור לבסוף את 10 הנבחרים שלנו מתוך אלו ששמם הופיע הכי הרבה פעמים ועל סמך ההתרשמות האישית שלנו.
חשוב לציין: הרשימה הטרוגנית וכוללת אנשים ותיקים מאוד בתחום לצד אלו שרק הצטרפו אליו לפני מספר שנים.
אז הנה הם, 10 הנבחרים שלנו בתחום ניהול המוצר לשנת 2013 (הסדר אינו מחייב):
1. אסנת ניב אסא
תפקיד: מנהלת חברת PMsphere המתמחה בניהול מוצר. החברה מציעה שירותי ניהול מוצר לחברות, הדרכות מקצועיות למנהלי מוצר וייעוץ בפיתוח מוצרים חדשים והקמת מחלקות מוצר.
ניסיון בתחום: התחלתי את דרכי בתחום ניהול המוצר לפני כ-15 שנים, ומאז נחשפתי למגוון רחב של מוצרים, החל מ-Web ומובייל דרך גיימינג, אבטחה, רפואה ועוד. אני מאוד אוהבת פאזלים, ויש במקצוע הזה משהו שמאוד דומה לפתרון פאזל. זה כמו חידה. למצוא מה השוק הנכון, מה הבעיה שאותה צריך לפתור, להבין מה באמת השוק צריך. אני עדיין מתרגשת כל פעם מחדש לתכנן מוצר חדש, לפתור בעיות חדשות, לתת ערך ללקוחות במקומות שבהם הפתרונות הנוכחיים לא מספיק טובים.
מהו הפרוייקט שלך בו את הכי גאה? משנת 2006 אני מקדמת את מקצוע ניהול המוצר בארץ דרך בניית קהילה של מנהלי מוצר ואנשים שעוסקים בפיתוח מוצרים חדשים. התחלתי בהקמת ארגון מנהלי המוצר בישראל, שמאז שינה את מתכונת הפעילות לקבוצת meetup (IL) Product Management. הקבוצה מונה מעל 1,600 חברים והיא בין 10 קבוצות ה-Meetup הגדולות בארץ.
אני גאה בכך שבניית הקהילה הביאה למודעות גדולה יותר למקצוע. אם פעם אנשים לא היו מרגישים נוח לצאת מוקדם מהעבודה למפגש של מנהלי מוצר, היום מנהלים מבינים את החשיבות העצומה שיש לחשיפה לחברות שונות ולסיפורים שונים, ומעודדים את העובדים שלהם לקחת חלק במפגשים אלו.
מה הייתה החוויה המאתגרת ביותר שעברת במסגרת התפקיד? הקושי הכי גדול היה יצירת מודעות לשירות שלנו שנקרא On Demand Product Management – שירותי ניהול מוצר לתקופות קצרות או ארוכות. כשהתחלנו עם השירות הזה מנהלים הרימו גבה, מה פתאום להוציא ניהול מוצר החוצה? איך מישהו שלא מכיר את המוצר יכול לתת ערך בזמן קצר? היום, הלקוחות שלנו מבינים את הערך בלהוסיף מנהל מוצר מעולה שמשלים את היכולות של הצוות וגם כשאנחנו נכנסים לפרויקט קצר טווח מתקשים להפרד מאיתנו.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? ניהול מוצר זה תחום שאנשים "מתגלגלים" אליו. עד היום לא היתה שום מסגרת אקדמית שנותנת הכשרה פורמלית למקצוע, ולכן בנינו קורס שמתאים למנהלי מוצר מתחילים ומנוסים. מנהל מוצר שמתחיל את דרכו יקבל בהדרכה שלנו בעיקר כלים ושיטות איך להצליח בתפקיד, וכמובן את הגדרת התפקיד ותחומי אחריות. מנהלי מוצר מנוסים יקבלו כלים ושיטות שימושיים שיאפשרו להם להתמודד טוב יותר עם אתגרים בתחום, לייעל את הזמן שלהם, לחסוך טעויות ועוד.
הייחוד של ההדרכות שלנו הוא שהן מבוססות על הניסיון המעשי שלנו בחברות. אנחנו מחדשים את ההדרכות כל הזמן, בהתאם לחידושים בעולם, רעיונות שאנחנו מגבשים במסגרת עבודה על מוצרים חדשים ורעיונות שאנחנו מקבלים מלקוחות. זה מאפשר גם למנהלי מוצר שכבר שמעו הדרכות שלנו בעבר להשתתף בהדרכות חדשות וללמוד דברים חדשים.
מהו המוצר שהיית רוצה לפרגן לו? אני מאוד אוהבת את Pango. אני משתמשת בו הרבה ותמיד נהנית לראות כמה פשוט להשתמש בו וכמה הושקעה חשיבה בלקוח. אני גם משתמשת בו כתרגיל בקורסים. כיף להראות בעזרתו צרכים של לקוחות ואיך המוצר נותן להם מענה.
2. רועי אדלר
תפקיד: כיום אני עובד כמנהל מוצר ראשי ב-WeWork, ועד לאחרונה הייתי מנהל המוצר הראשי בסולוטו.
ניסיון בתחום: אני בתחום ניהול המוצר כ-15 שנים, החל משירותי הצבאי ששילב פיתוח תוכנה עם אפיון מוצרים, דרך מספר סטארטאפים, ועד השנים האחרונות בהן עברתי לעמדות ניהוליות בתחום ניהול המוצר.
מה הייתה החוויה המאתגרת ביותר שעברת במסגרת התפקיד? הסיטואציה הקשה ביותר עבורי הייתה כשהשירות של סולוטו לא עמד בעומס המשתמשים, ונאלצנו להשבית את השירות לתקופת זמן מסויימת. רוב האנשים שאני מכיר לא יודעים שביולי 2010 סולוטו הייתה מושבתת ל-34 ימים, במהלכם הוצג בדף הבית שלנו הודעה מתנצלת והזמנה להשאיר את כתובת המייל שלך. רוב החברות לא מסוגלות להתאושש ממצב כזה.
במקום להתבאס ולתכנן את הכישלון, ראינו רק הצלחה. השאלה היחידה ששאלנו את עצמנו הייתה "איך כן?", וכך בנינו תכנית תקשורת לכל הבלוגרים והכתבים שסיקרו את ירידת השירות שלנו, וידאנו שכולם מבינים בדיוק מה קרה, בדיוק מה עשינו, ולמה זה לא יחזור על עצמו – כדי לעודד אותם לעודד את הקוראים שלהם לתת לנו עוד סיכוי. ברגע שהרמנו את השאלטר, חזרנו לקצב הורדות גבוה משמעותית מזה שהיה לפני הנפילה. כך שהתוצאה הייתה מאוד חיובית, ורוב האנשים כלל לא מודעים לסיפור זה. למרות הכל, אלו היו 34 ימים מאוד קשים בהם קיבלנו אלפי תלונות.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? אני מאמין בשני פרופילים למנהלי מוצר: האחד הוא מפתח תוכנה לשעבר, אולי גם עם רקע של ראש צוות, והשני הוא מהנדס תעשייה וניהול. במידה ואין לכם תואר ראשון או ניסיון, הייתי ממליץ ללמוד את אחד מהתחומים הבאים: מדעי המחשב, הנדסת תוכנה/חשמל או הנדסת תעשייה וניהול. במידה ויש לכם רקע בפיתוח ועבדתם רק בתחום זה עד היום, הייתי ממליץ להתחיל לקרוא על ניהול מוצר, ולבקש מהבוס לקחת חלק קטן באחד הפרוייקטים, לנסות להוביל אותו, ולראות מה יהיה.
מהו המוצר הגרוע ביותר בו נתקלת? אני חושב שיש כמה מוצרים גרועים במיוחד, כגון iTunes שעדיין נחשב לתת רמה ביחס לכמות הצרכנים וההפצה שלו, Skype שעם השנים הופך ליותר מעפן ופחות שימושי, כך שממשתמש קבוע הפכתי לאדם שמנסה להימנע מסקייפ. בנוסף Adobe Reader זוכה לציון לרעה פשוט בגלל כמות השטויות שהחברה מנסה לדחוף בתהליך ההתקנה, כגון אנטיוירוס מבית מקאפי.
3. נדב נעמן
תפקיד: מייסד שותף ומנכ"ל בחברת Docady.
ניסיון בתחום: נסיון של למעלה מ-15 שנים בתחום ניהול המוצר. במסגרת תפקידי עבדתי כמנהל מוצר ב-PayPal ו-LivePerson.
מהו הפרוייקט שלך בו אתה הכי גאה? עבורי הפרוייקט הבולט הוא אפליקציית המובייל של פייפאל, Mobile Wallet. קיבלתי הזדמנות לקחת חלק בפרוייקט והגאווה שלי היא לא רק לאור העובדה שמדובר בפרוייקט מוצלח ומדובר, אלא שלמעשה עשינו היסטוריה. המהפכה התחילה בנקודה זאת, בחזון של עולם בו המשתמשים פונים למכשירים הסלולריים שלהם על מנת לשלם על שירותים שונים. המטרה הייתה לבנות מוצר מעולה, שהציע חווית משתמש טובה וקידם הרגלים חדשים.
מה הייתה החוויה המאתגרת ביותר שעברת במסגרת התפקיד? חייו של מנהל מוצר מלאים אתגרים (אל תבכו, עדיין מדובר בעבודה הטובה ביותר אי פעם). האתגרים מתחילים מהנקודה בה אתם צריכים לחזות את העתיד, להציב מטרות ואבני דרך על מנת להגיע לשם, להתגבר על המכשולים, להוביל ולנצח על מחזורי הפיתוח מכל מובן שהוא, העברת המוצר ללקוחות, לבדוק ולמדוד את התגובות ולהעביר את הפידבק הדרוש.
עבורי, המוצר המאתגר ביותר היה כשהובלתי את Buyer Protections programs באיביי ופייפאל. האתגר היה להעניק למשתמשים את הבטחון ברכישה באמצעות שני האתרים הללו. היה ברור לנו שעלינו להתייחס לרוכשים בצורה טובה יותר, ולקחת אחריות על החוויה שהם עוברים בתהליך הרכישה. השינויים שביצענו חייבו שינוי הוליסטי בשתי החברות, שכללו שינויים תרבותיים, שינויים במוצר וכמובן שינויים במערכת ההודעות של החברות.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? מצאו מוצר או תחום שאתם נלהבים ממנו. וודאו שאתם מבינים את הטכנולוגיה, הנוף (Landscape) והלקוחות, ומצאו דרך להיות מעורבים בו. ברגע שתהפכו לבעלי ערך למוצר כלשהו בארגון, אתם בפנים.
מהן התכונות החשובות ביותר הדרושות למנהל מוצר טוב? הדבר הראשון והחשוב עבור מנהל מוצר הוא היכולת להקשיב. מתחילתו של רעיון, דרך הפיתוח עצמו, המשתמשים ועד שהמוצר חוזר לעבודה ושיפור נוספים – מנהל המוצר חייב להקשיב לסביבה לאורך כל הזמן הזה. הקשיבו ללקוחות, לטרנדים בשוק, לצוות, ליועצים, למנהלים, למשקיעים והכי חשוב – הקשיבו ללב שלכם.
לאחר מכן עליכם להיות בעלי ראש פתוח ולהבין שיש יותר מדרך אחת להגיע מנקודה אחת לשניה, וזה מה שיעזור לכם להגיע לרעיונות הגדולים ולחווית הטובות ביותר. היו שאפתנים ודאגו שהמשימות אכן יתבצעו. תפקידו של מנהל המוצר הוא להפוך את החלומות והרעיונות למציאות.
4. ענת אלדר
תפקיד: מובילת מוצר Native advertising ביאהו, המגדיל את אפקטיביות הפרסום על ידי שילוב פרסומות בצורה רגישה להקשר לחוויה בתוך התכנים.
ניסיון בתחום: עוסקת 7.5 שנים בתחום ניהול המוצר, ועד היום היה לי את העונג לעבוד על שורה של מוצרים בתחומים שונים, החל מפתרונות לספקי תקשורת באמדוקס, מוצר בתחום ה-Big Data בטראקס, לנהל קבוצת מנהלי מוצר ב-AOL שהגדירה כלים עבור מפרסמים, יצרני תוכן ובעלי אתרים בתחום הוידאו והפירסום בוידאו ועוד.
מהו המוצר החלומי עליו היית רוצה לעבוד? אני מרותקת למה שקורה בתחום של הדפסות תלת מימד. אני מתרגשת לדמיין את העתיד שנגזר מהטכנולוגיה הזאת, הייתי רוצה לקחת חלק בהנגשת הטכנולוגיה הזו והפיכתה לחלק מחיי היום היום של ילדים ומבוגרים כאחד.
מהו המוצר שהיית רוצה לפרגן לו? Pinterest. במשך שנים חלמתי על מוצר שייאפשר לאספנים וירטואליים של חפצים להזיל ריר על תמונות יפות של דברים שמרגשים אותם. Pinterest ישם את המוצר שחלמתי עליו בצורה מדויקת, מתוחכמת, תוך הבנה מדהימה של הטבע האנושי ואותם כפתורים מסתוריים שמפעילים אותנו.
מהו המוצר הגרוע ביותר בו נתקלת? גרוע זאת מילה קשה. מוצר שמבחינתי לא מתאים לקהל היעד ולצורת השימוש בו הוא הרדיו ברכב שלי. שני כפתורים עגולים ותצוגה מינימליסטית היו משמחים אותי. לעומת זאת, מסך מגע בבהירות שאינה מאפשרת צפייה באור יום, עם סידרת אייקונים מסתוריים לחדי ראייה בלבד ועם מערכת ניווט תפריטים שעד היום אינה מאפשרת לי לכוון את התחנות החביבות עלי ברדיו, זה משמח אותי הרבה פחות.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? מבחינתי ניהול מוצר הוא מסוג הכישורים הנלמדים תוך כדי עבודה. רקע באחד התחומים הנושקים כגון טכנולוגיה או עיצוב עוזר מאד. עם רקע מתאים, כדאי לנסות לקבל את ההזדמנות להשתפשף. להגדיר מוצר קטנטן, מסך קטן במוצר גדול, זאת ההתחלה הנכונה מבחינתי ומשם אפשר להתפתח.
מהו המוצר שאת לא יכולה בלעדיו? מצלמת האייפון. (The best camera is the one that's with you (Chase Jarvis.
5. מתן בר
תפקיד: אני אחד מהמייסדים של חברת The Gifts Project שנמכרה ל-eBay בשנת 2011. לאחר הרכישה הקמנו את מרכז החדשנות של eBay בישראל שנקרא eBay Israel Innovation Center, ומטרתו לפתח מוצרים חדשנים עבור איביי. כיום אני מנהל קבוצת המוצר בחברה.
ניסיון בתחום: אני כ-10 שנים בתחום ניהול המוצר, מאז הצבא. לצד המוצר שהיווה את הקונספט מאחורי חברת הסטארטאפ שהקמנו, פלטפורמת תשלומים קבוצתיים שאפשרה לאנשים לשלם ביחד עבור מטרה משותפת כגון מתנת יום הולדת, פיתחנו חמישה מוצרים נוספים שאת כולם ניתן למצוא כיום באתרים שונים בבעלותה של חברת eBay.
מהו הפרוייקט שלך בו אתה הכי גאה? אני לא יכול לבחור אחד. זה כמו לשאול איזה מהילדים שלך אתה אוהב יותר. עם זאת, יש שני מוצרים בולטים: Go Together, פלטפורמה המאפשרת למשתמשים להתארגן כקבוצה בעת יציאה לאירוע כגון הופעה, משחק, הצגה וכדומה, הכולל בתוכו אפשרות לתיאום, תשלום כרטיסים וכדומה. השני הוא Stuff by eBay, ומדובר במוצר שהרצנו במהלך השנה האחרונה שאפשר למשתמשים לראות את כל מה שרכשו אונליין בצורה אוטומטית, במקום אחד ויחיד. המוצר נחל הצלחה, שכן המשתמשים אימצו את המוצר, וכמובן ש-eBay נעזרה במידע על מנת לייצר ערך גבוה ורלוונטי יותר למשתמשיה.
מהן התכונות שמאפיינות מנהל מוצר טוב? עד היום ראיתי הרבה מאוד מנהלי מוצר בחברות שונות ומגוונות, וההגדרה של התפקיד ותחומי האחריות הנלווים אליו שונים לחלוטין בכל חברה. לכן, מנהלי מוצר טובים צריכים סט של תכונות בהתאם לחברה בה הם עובדים.
בתחום הסטארטאפים העוסקים במובייל ו-Web, חשובה הבנה טכנית של טכנולוגיות שונות, לאו דווקא הבנה עמוקה כיצד כל דבר עובד, אבל היכולת להבין אילו שירותים קיימים כיום ובאיזה טכנולוגיות אפשר להעזר בעת פיתוח המוצר. הבנה עמוקה של UX חשובה, שכן תחום ניהול המוצר סובב סביבו. גם אם יש לכם את הטכנולוגיה המדהימה ביותר, אם חווית המשתמש רעה כל המאמץ הטכנולוגי אינו שווה.
בנוסף, מנהלי מוצר צריכים יכולות בין-אישיות מדהימות ויכולות אנליטיות גבוהות מאוד – על מנת לנתח נתונים הנוגעים להתנהגות המשתמשים. זאת הדרך היחידה להפוך מוצר טוב למוצר מדהים, וניתוח דו"חות הוא ככל הנראה החלק הכי חשוב בעבודה שלי. משם מגיעים הרעיונות והשיפורים המתמשכים.
מהו המוצר הגרוע ביותר בו נתקלת? ברזים של מקלחת. בגדול, זה המוצר הכי גרוע שאני מכיר. אני פשוט לא מאמין כמה זה מסובך להגיע לטמפרטורה מתאימה, או להעביר את הזרם מהברז לראש של המקלחת. החוויה שונה בכל מקלחת וה-Usability הוא פשוט אסון.
6. רועי מן
תפקיד: מייסד שותף ומנכ"ל בחברת daPulse.
ניסיון בתחום: אני נמצא בתחום ניהול המוצר כעשרים שנה, בערך מכיתה ז'. עד היום עבדתי על יותר מוצרים ממה שאני יכול לזכור, כאשר רובם כבר לא "בין החיים", אך הבולטים בהם היום אתר Saveanalien שאפשר אימוץ חייזר כחיית מחמד וירטואלית, והייתי חלק מהצוות שעבד על פיתוח העורך של Wix.
מהו המוצר החלומי עליו היית רוצה לעבוד? אני עובד עליו ברגע זה. הבחירה להיות יזם היא הבחירה לבנות את החברה שאתה חולם עליה בכל מובן – מהמוצר עצמו וההשפעה שלו על אנשים, ועד לתרבות הארגונית של החברה. אני חי את זה כל יום.
מהו המוצר שהיית רוצה לפרגן לו? אני מעריץ את Fiverr.com ואת הגישה שלהם למוצר. הם ייצרו למוצר שלהם מגבלות במתכוון ($5 לגיג) כדי לגרום לו להצליח, זאת גישה שמבינה שמגבלות יכולות להיות משחררות, והיישום שלה מעורר התפעלות.
מהן התכונות שמאפיינות מנהל מוצר טוב? לדעת להקשיב, כי חשוב להבין את הצרכים של הלקוחות והמשתמשים על מנת להבין איך לגרום למוצר להקל עליהם. לדעת להסביר, כי אנו תמיד עובדים בתוך צוות וצריך לדעת לתקשר את תובנות המוצר שלך לאנשים שעובדים איתך. האנשים שאני בוחר לעבוד איתם הם אנשים חושבים, הם רוצים שיגידו להם לאן צריך להגיע, לא איך להגיע לשם, אז חשוב לדעת לתקשר את הלאן להגיע בבהירות, ולתת לאנשים את החופש להגיע לשם בדרך הכי טובה.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? השוק מוצף כרגע באנשים שרוצים להיות מנהלי מוצר. העצה הכי טובה למי שאין לו ניסיון קודם הוא להתחיל בעבודה על פרויקט משלו, או להתנדב בפרויקטים חשובים שצריכים סיוע כמו הסדנה לידע ציבורי.
מהו המוצר שאתה לא יכול בלעדיו? המחשב שלי. אני תמיד אומר Home is where my laptop is. אני ממש אוהב אותו.
7. עמית כנעני
תפקיד: VP Product בחברת DudaMobile.
ניסיון בתחום: עובדת באינטרנט כ-15 שנים, התחלתי ב-Ynet בתחום הגרפיקה והצילום, עברתי לניהול קהילות ובסוף נחתתי בגביע הקדוש: ניהול מוצר. בלי ספק מדובר בעבודה המגניבה בעולם. עבדתי בוויקס בשנתיים הראשונות לחיי המוצר, ניהלתי את מחלקת המוצר של ooVoo עד שהגעתי לתפקידי כיום. אני מתעסקת בעיקר במה שקשור לחווית משתמש, להגדרת מוצר כפי שהיוזר רואה אותו ומרגיש אותו, ובכל השמחות הקטנות שנובעות מניהול מוצר שמשתמשים בו מיליונים רבים של אנשים.
מה הייתה החוויה המאתגרת ביותר שעברת במסגרת התפקיד? אני חושבת שהדבר הקשה ביותר עבורי היה לעשות את הסוויץ' בין מנהלת מוצר שכמה שהיא תהיה טובה, ככה התוצר יהיה טוב יותר, לבין מי שמנהלת צוות ומבינה שלא תוכל להיות טובה בכלל, אם האנשים שעובדים איתה לא יהיו טובים אחד אחד. זה תהליך, אבל בסופו הפכתי למאמינה גדולה באנשים, ומקפידה לשכור אנשים לצוות שלי שטובים ממני בהרבה במה שהם עושים.
מהו המוצר שהיית רוצה לפרגן לו? יש הרבה מוצרים שאני מעריכה מאוד את הדרך שבה נעשו. אינסטגרם היא אפליקציה גאונית בעיני, גם בדרך שבה נוהל המוצר, בחווית השימוש ובצורה שבה שהחברה מתנהלת. גם דרופבוקס מציעים מוצר טוב, ו-Y Combinator מוצאים חברה טובה אחרי חברה טובה, אפויות היטב מכל הכיוונים. הייתי בשמחה תופסת שיחה עם המנהלים שם.
מהן התכונות שמאפיינות מנהל מוצר טוב? בעיקר אובססיביות למען האמת. דיוק, הקפדה על פרטים, אמפתיה, הבנה. אבל זו שאלה מכשילה, יש סוגים מאוד מאוד שונים של מנהלי מוצר ולא דין מנהל מוצר כמוני כדין מנהל מוצר טכני.
8. יובב ג'יי מידד
תפקיד: במסגרת תפקידי הנוכחי כ-VP Product ב-Moovit הובלתי את העיצוב החדש והמשמעותי לאפליקציה שבדיוק הושקה למשתמשי אנדרואיד, ועתידה להגיע גם למשתמשי האייפון.
ניסיון בתחום: בעל נסיון של כ-12 שנים בתחום ניהול המוצר, במהלכן עבדתי על מוצרים כגון JDate, Snapshot, בנוסף הייתי מייסד שותף בחברות Hitpad ו-Pixplit, אפליקציות שהפכו בתוך מספר חודשים ל-Featured בחנות האפליקציות של אפל.
מהן התכונות שמאפיינות מנהל מוצר טוב? מנהל מוצר טוב צריך להתנהג כאילו הוא הבעלים של המוצר, להיות בעל חשיבה אסטרטגית, להיות מנהיג, לדעת לתקשר בצורה טובה מילולית, טקסטואלית וכמובן להציג את המוצר בצורה הטובה ביותר. בנוסף, עליו להיות מבצע, לדעת לתעדף ולהתמקד על מה שחשוב, להקשיב ולהתבונן, להיות פרפקציוניסט גם בפרטים הקטנים ביותר ולדעת לבדוק, לנתח וליישם את המידע הרלוונטי. אך הכי חשוב, אסור לו להיות מקובע ולפקפק בעצמו או בהחלטות שהוא עושה.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? עברו על רשימת התכונות הנ"ל, דרגו את עצמכם בכל אחת מהקטגוריות ושימו לכם למטרה להשתפר בכל סעיף וסעיף. עשו זאת באמצעות קריאת בלוגים וספרים בנושא ניהול מוצר, השיגו עבודה כעוזר למנהל מוצר ועבדו תחת מישהו שיכול לשמש כמנטור, המסוגל להסתכל על בעיות קיימות ולחזות כיצד ניתן לפתור אותן.
מהו המוצר הגרוע ביותר בו נתקלת? המוצר הגרוע ביותר עבורי, או יותר נכון המוצרים הגרועים ביותר הם סרגלי הכלים שאמנם מציעים תהליך התקנה קל, אבל תהליך כל כך קשה להסרתם.
9. חנן לוין
תפקיד: סמנכ"ל ניהול מוצרים בחברת ForeScout Technologies.
ניסיון בתחום: בעל נסיון עשיר בתחום ניהול המוצר, ובמהלך הקריירה עבדתי על מוצרים שונים הנחשבים מובילים בשוק הבינלאומי לניהול, שליטה, בקרה ואבטחה של מחשבים ורשתות של ארגונים וחברות גלובליות.
מהו הפרוייקט שלך בו אתה הכי גאה? המשפחה שלי. יש לי אישה שאני מאוד אוהב ושני בנים קטנים שמרגשים אותי עד דמעות, המצליחים לשבות את ליבי כפי שאף דבר אחר לא מצליח. אני יכול להיות גאה עד הגג במטוס שהילד שלי בנה, בציור שצייר או בסיפור שהמציא. ההתפתחות והיצירתיות הזו בעיני היא אחד מפלאי הבריאה.
מה הייתה החוויה המאתגרת ביותר שעברת במסגרת התפקיד? לעיתים אתה מוצא את עצמך מתמודד עם אתגרים לא צפויים: בנסיעת עבודה לתערוכה בבומבי, הציוד לביתן הגיע למלון אבל נשלח חזרה לארה"ב, כי אנשי המכירות לא הגיעו לתערוכה. נסעתי עם ריקשה בגשם מונסון לחפש את הציוד בתקווה שלא נשלח חזרה עדיין, והגעתי למחסן זנוח שבו אופסנו חבילות מאובקות עוד מתקופת לורנס איש ערב. לבסוף נמצא חלק מהמשלוח, ועבדתי כל הלילה לבנות את הביתן בו הצגתי לבדי בכל התערוכה. בסופו של דבר התערוכה הייתה מוצלחת ואף רואיינתי בערוץ הטלויזיה הממלכתי ההודי. קושי מובנה בתפקיד הוא תזמון מדוייק של מוצר לשוק עתידי בתנאי חוסר וודאות, אבל האתגר הכי גדול הוא ניהול הזמן בין העבודה, המשפחה ועדיין להצליח למצוא זמן גם לעצמך.
מהן התכונות שמאפיינות מנהל מוצר טוב? מנהל מוצר טוב צריך שילוב של יכולות מולטידיספלנריות – חיבור לאנשים, פוקוס, כוח הנעה, יכולת לראות קדימה, יכולת הקשבה מעבר לדברים, חזון, הבנה עסקית, הבנה טכנולוגית, ראייה אסתטית, עקשנות, פרקטיות.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? המסלול המקובל בארץ לניהול מוצר עובר דרך פיתוח תוכנה, אבל אני מכיר אנשים שלמדו ארכיטקטורה, פילוסופיה, עיצוב ומשחק והם מנהלי מוצר מעולים. אני מאמין שצריך לעסוק במה שאוהבים לעשות, וזה מוביל בסופו של דבר למקום נכון. בתור סטודנט עבדתי כקופירייטר בחברת פרסום ולמדתי בנוסף למדעי המחשב גם פסיכולוגיה, צרפתית, ספרדית וחוויית משתמש. עשיתי זאת מתוך עניין ולא היה לי מושג לאן כל זה יוביל אותי. לא ידעתי אז שקיים מקצוע של ניהול מוצר, שאני אעבוד בזה, ושהידע הזה ישמש אותי בעבודתי.
מהו המוצר שאתה לא יכול בלעדיו? אייפון ושוקולד.
10. אלון כרמל
תפקיד: מנהל מוצר בקונדואיט.
ניסיון בתחום: נכנסתי לתחום ניהול המוצר בשנת 2007 עם פתיחת הסטארטאפ שלי בזמנו, Devunity, במסגרתו עבדתי על שלל מוצרים החל ממוצרים לילדים, דרך בינה מלאכותית ועוד. במסגרת תפקידי הייתי מנהל מוצר במספר חברות כגון my6sense, Wibiya ועוד.
מה הייתה החוויה המאתגרת ביותר שעברת במסגרת התפקיד? אני חושב שהדבר הכי קשה שעשיתי במסגרת תפקידי היה ניהול אנשים. עבודה בניהול מוצר לא יכולה להכין אותך לפן הניהולי של אנשים, או לעבודה עם אנשים בצורה קרובה. למדתי בשנה האחרונה יותר על עבודה ופיתוח אינטיליגנציה רגשית מכל מה שלמדתי במשך שנותי כמנהל מוצר. במהלך השנים אתה נוטה לבנות ארגז כלים, אותו אתה מיישם על כל מוצר כמודל שלך להצלחת מוצר. ארגז הכלים הזה לא מכיל כלים להתמודד עם אנשים כמשהו דינמי שאי אפשר ליישם עליו מודל כל שהוא.
מהו המוצר החלומי עליו היית רוצה לעבוד? בשנים האחרונות מאוד התעניינתי בתחום של Charity. הייתי שמח מאוד לעבוד על מוצרים כדוגמאת change.org. בכלליות אני שואף לעבוד על מוצרים שמשנים משהו בעולם, עונים על צורך או מנסים לשנות תפיסה. אני מקווה שאצליח לעסוק במוצרים מסוג אלו לעד.
מהו המוצר שהיית רוצה לפרגן לו? אני לא יודע עד כמה מדובר פה במוצר, אבל הבחירה שלי היא Twitter Bootstrap, חבילת קוד לבניית ממשק משתמש בווב. לדעתי מדובר במוצר ששינה את האינטרנט מבחינת שימושיות ואיכות אפליקציות ללא שיעור. הצוות המדהים של טוויטר שהוציא בקוד פתוח את החבילה הזאת לא הבין מה הוא עשה לתחום המוצרים בווב. יש כבר כאלה הקוראים להפסקת ה-Bootstrapping of the Internet מרוב שכמעט כולם משתמשים בחבילה הזאת.
מהו המוצר הגרוע ביותר בו נתקלת? אני חושב שכל אתר ממשלתי במדינת ישראל יכול להחשב כזה. תחום הנגישות שמדינת ישראל חרטה על דגלה אינו מיושם כמעט בשום אתר ממשלתי. אתרי התשלומים בארץ, מידע ושאר האתרים נמצאים שנות אור מאחורי העולם. כמובן שצריך להזכיר בנושא זה את הפארסה של אתר הביטוח הרפואי של ממשל אובמה כדוגמא. מאחוריהם מגיע אתר Linkedin, ולדעתי מדובר באחד מהאתרים והאפליקציה הפחות טובים בהם השתמשתי עד היום.
כיצד מגיעים אל תחום ניהול המוצר? תתחילו לבנות מוצרים משלכם. קחו את הבעיה הכי גדולה בה אתם נתקלים בחיי היום יום, ונסו ליצוק לזה מוצר שיפתור את הבעיה. קחו דף ותכתבו מרמת הבורג דרך עיצוב ועד תיכנות איך אתם הייתם פותרים אותה. אחרי שיישמתם זאת כמה וכמה פעמים בהצלחה, תתחילו לגבות על כך כסף. במידה ואתם רק בתחילת דרכם שאתם עדיין לא ממש יודעים מה צריך לכתוב כמנהלי מוצר, יצרתי מוצר המיועד למנהלי מוצר שמאפשר לכם למלא איפיון מוצר מלא דרך סדרת שאלות פשוטות שעוזרות לכם במהלך הכתיבה. קראתי לו http://prd.io והוא מוצר שאני משתמש בעצמי במהלך יום העבודה שלי כל הזמן.