
הפוסט נכתב על ידי סיימון טיילור, XX.
רבים הכריזו על ביטקוין כפריצת הדרך הגדולה ביותר מאז הגעת האינטרנט; מ-2009, שנת ההשקה שלו, ביטקוין הפך למשהו הדומה יותר לשק חבטות. מכל מקום, ביטקוין ממשיך להיות מוקד להשקעה משמעותית וחדשנית, כאשר התחזיות של התעשייה אומרות שעד סוף 2015 יידרש מימון של יותר ממיליארד דולר הון סיכון להשקעה בביטקוין ובעתידו.
הפיתוחים האחרונים כוללים את BitPesa, סטארטאפ שבסיסו בניירובי, המתמקד בהעברות בנקאיות בביטקוין, אשר מוקדם יותר בשנה זו גייס למעלה ממיליון דולר, ו-Earthport אשר חתמה חוזה שיתוף פעולה עם Ripple Labs, תוך הרשאה להעברת תשלומים בין מדינות בזמן אמת.
ברם, הולכת ומתבהרת המגמה שביטקוין הינו חלק מסיפור עוד יותר גדול: מוסדות פיננסיים גדולים שוקלים כעת איך הטכנולוגיה (הידועה בשם Blockchain) שעליה מבוסס המטבע הדיגיטלי, תוכל בעצמה לבצע מהפיכה פיננסית. בעוד רבים מהיישומים הפוטנציאליים הינם לטווח בינוני, המשמעות של מחזורי הפיתוח בתעשייה היא שזהו הזמן שבו החברות מתחילות לשאול באיזה אופן טכנולוגיה זו תועיל להן.
להתמודד עם התפיסות המוטעות
ביטקוין אמנם משך תשומת לב משמעותית מסביב לעולם, אך לצד כל ההתלהבות, צמחו הרבה קלישאות ותפיסות מוטעות סביב המטבע הדיגיטלי והטכנולוגיה שעליה הוא מבוסס. תפיסות מוטעות אלו עלולות לעכב דיונים אודות כיוון הפיתוח העתידי והדרך שבה יוזמות מוצגות במדיה.
ראשית, הקשרים עם "דרך המשי" (ה"דארקנט") גרמו לכמה אנשים להניח שביטקוין מקושר להלבנת כספים ולטרוריסטים. החינוך בנושא זה משתפר, אך תפיסות מוטעות ממשיכות להשפיע על הדרך שבה אנשים רבים חושבים על ביטקוין.
באותו אופן, טכנולוגיית Blockchain מהווה נושא לקלישאות מסוימות. בשלב הראשון, תשומת הלב התמקדה מקרוב על ביטקוין עצמו, ובאופן שבו המטבע הדיגיטלי עומד לשנות את העולם. בשנתיים האחרונות, תשומת לב זו הוסטה, וכיום אנשים רבים חוזרים על הטענה שטכנולוגיות Blockchain יותר מעניינות מאשר ביטקוין המטבע.
אולי זהו הנימוק המוכיח את המקרה, אך במקום להשאיר זאת כך, בנקים וחברות יכולות להתעמק בנושא כדי להבין מה כל כך קוסם בטכנולוגיה זו ואיזה סוגי יישומים ניתן יהיה ליצור. רק לאחר חקר האפשרויות לפרטיהן, ניתן יהיה להעריך את ההיקף האמיתי של השינוי.
להבין את Blockchain
ראשית, יש להבין מה גורם לטכנולוגיה זו להיות כה מיוחדת. לטכנולוגיית Blockchain, אשר עליה מבוסס ביטקוין, יש מספר מאפיינים מעניינים. קיימים שני סוגים עיקריים של טכנולוגיית Blockchain:
Unpermissioned Blockchain – לא מורשה.
Permissioned Blockchain – מורשה (לעתים "יומני העברות מבוזרים" או "עותק משותף של יומן ההעברות").

Flickr, cc-by PerfectHue
Unpermissioned Blockchain
יומן העברות פתוח, לא ריכוזי אשר מתעד את ערך ההעברה. כל עסקה משורשרת באופן מוצפן לעסקה הקודמת. התוצאה היא רשומה אמתית קבועה, בלתי משתנה ומאומתת שחשופה לכל. שיטה זו שימושית כאשר אין ישות ריכוזית הזמינה כדי לאמת את העסקה. Unpermissioned Blockchain (לא מורשה) הינו "חסין לביקורת". לא ניתן לעריכה ושינוי, כלומר, אם תרצה לרשום הצהרת עובדה הכוללת ציון של שמך (לדוגמה: רחל מעוניינת לשלם למשה 10 שקלים או "אלו הצוואה וההצהרה האחרונות שלי"), Unpermissioned Blockchain הינו מקום מצוין לשם כך.
Permissioned Blockchain
חברות ושרותים פיננסיים מגלים עניין רב יותר בטכנולוגיית Permissioned Blockchain. כדי להבין זאת, עלינו לחקור את אחת הבעיות הגדולות ביותר הקשורות לשירותים פיננסיים ותעשייה: עלות הנייר.
בשנים האחרונות, יוזמות רבות ושונות שאפו לסלק את השימוש בנייר מהכלכלה. בכל אופן, במקרים רבים הטכנולוגיה החדשה פשוט יצרה שוב תהליכים ישנים בדרך חדשה, או הובילה לפתרונות שהמשיכו להסתמך על נייר. לדוגמה: הדיגיטיזציה של תהליך החתימה על המחאה נעשתה ע"י יצירת כרטיס ערבות להמחאה, ובעקבותיה, כרטיס PIN, אך המודל החדש ממשיך לעבוד באותו מודל ריכוזי שבו השתמשה מערכת ההמחאות הקודמת. במקרים אחרים, כגון בחוזי שכירות, הצורך בנייר ממשיך להתקיים, היות והוא יכול לשמש כמוצג חוקי בבית המשפט.
לעומת זאת, טכנולוגיות ה-Permissioned Blockchain יכולות להחליף תהליכים מסוימים מבוססי- נייר בתהליכים שונים בתכלית, בזכות הדרך שבה עובדות טכנולוגיות אלו. התכסיס הוא משהו שנקרא "הסכמה כללית" (קונצנזוס). כמו הסכמה כללית בחדר מלא אנשים, מחשבים משתמשים באלגוריתמים כדי להגיע להסכמה כללית בנוגע לאמת. זאת, בניגוד למציאות של היום, כאשר לכל בנק, מחלקה ממשלתית ומשרד עורכי דין יש עותק נייר "אמיתי" שלהם. אם נסתמך על מתמטיקה כדי ל"סנכרן" את האמת בין כולנו, נוכל לוותר על בזבוז גדול מאד של נייר הנשלח הלוך ושוב ממקורות כדלקמן:
- מימון סחר
- ביטוח
- KYC – הכר את הלקוח שלך
- AML – איסור הלבנת הון
ואלו רק כמה ממקורות הנייר.
לרכז הכל ביחד
Everledger הינו פיתוח מעניין – יומן העברות קבוע המתעד את ההיסטוריה של אישור וביצוע עסקאות ביהלומים. בעבר, יהלום הוערך באופן שונה בשלבים השונים של שרשרת הסחר, וההערכה נעשתה על נייר: ההערכות של יצרן היהלום, המשלוח והביטוח, תועדו כל אחד בנפרד על דפי נייר, אשר עלולים היו להאבד או שניתן היה לזייף אותם בכל אחד מן השלבים.
כיום, ניתן לכנס ביחד את כל אלו. באמצעות שימוש בטכנולוגיית Blockchain, חברת Everledger מספקת רישום בלתי ניתן לשינוי של הבעלות על יהלומים, אשר מאפשר לזהות תכשיטים בודדים ולעקוב אחריהם באמצעות בסיס נתונים פשוט. המספר הסידורי של היהלום נרשם בבסיס הנתונים (או ה- Blockchain) ומשתמשים כגון חברות ביטוח או אוכפי החוק יכולים לגשת להיסטוריה של יהלום מסוים, כולל נתונים כמו שינוי בעלות ופרטי ביטוח. אם היהלום נגנב ומאותר בצד השני של העולם, בסיס נתונים זה מאפשר למשטרה לקבוע במהירות את ההיסטוריה של הפריט ואת נתוני הביטוח שלו. כיום, Everledger פעיל, ונמצא במעקב אחר למעלה מ-800,000 יהלומים באמצעות טכנולוגיית ה-Blockchain.
פריטים אחרים יכולים גם הם להפיק תועלת מסוג כזה של מעקב ביקורת. עם תשומת לב רבה יותר למקורם של פריטים כגון תוצרת חקלאית וסחר הוגן, ה-Blockchain יכול לאשר את ההיסטוריה של פריטים מסוימים, כולל מקורות של מזון, באם החווה מאושרת (לדוגמה, ע"י מנהל הקרקעות) ואת הסכום ששולם לחוואי.
להתגבר על מכשולים
המפתח לפער נעוץ בחינוך; לעתים קרובות אנו לא מבחינים בין "Blockchain מסויים" ל-״Blockchain כלשהו". טרמינולוגיה זו מטעה, במיוחד משום שהטכנולוגיה כה חדשה, ומושגים חדשים מופיעים מדי יום מתוך כוונה לנסות להבין את ההיגיון שבכך.
זוהי טכנולוגיה בתחילת דרכה, ואם כי האפשרויות מלהיבות, עדיין יש מכשולים מסוימים שצריך להתגבר עליהם לפני שניתן יהיה לממש אפשרויות אלו. ברור גם שנדרש פיתוח של אבטחה ובקרה הקשורים לטכנולוגיית ה-Blockchain לפני שרבים מיישומים אלו יוכלו להפוך למגמה רווחת.
יחד עם זאת, האפשרויות כל כך משמעותיות כך שהשאלה היא "מתי" ולא "אם" יישומים אלו יופיעו. כדי למנוע תקלות בדרך להרחבת הפיתוח ולקבלה, על ספקי שירותים פיננסיים וחברות סטארטאפ לעבוד בשיתוף פעולה הדוק.
אם כך, ביטקוין היה פריצת דרך משמעותית – אבל הוא לא מהווה את הסיפור כולו. לטכנולוגיות הקשורות לביטקוין יש פוטנציאל להמיר תהליכים רבים ושונים; מן הדין שחברות ידונו בפיתוחים אלו ברמת ההנהלה וישאלו איך טכנולוגיה זו יכולה לסייע להן ואם עליהן להשקיע בה.
קרדיט תמונה: blockchain via shutterstock