
כבר בכיתה א', כשהמורה מחלקת את התלמידים לקבוצות ומלמדת לעבוד בשיתוף פעולה עם שאר חברי הקבוצה, היא מתחילה להטמיע את המונח 'עבודת צוות'. אחר כך מגיע תורו של המפקד בצבא עם השיטות שלו ליצור גיבוש בין החיילים – וכשאתם מסיימים את הלימודים האקדמיים ומשתלבים באחד מצוותי העבודה בחברה, אתם כבר מבינים היטב את חשיבותן של עבודת צוות ושל עמידה ביעדים משותפים.
אבל אז אתם מתקדמים בעבודה, מתמנים למנהלי צוות בעצמכם – ועכשיו האחריות היא שלכם. אתם אלו שצריכים לוודא שהצוות שלכם הוא טוב, איכותי, כזה שמצליח לעמוד במשימות שלו, ואתם אלו שנדרשים להביא לידי ביטוי את הניסיון, הידע ותפיסות העולם שלכם. רבות נכתב (ועוד ייכתב) על הדרך לניהול צוות מנצח – ליקטנו בשבילכם שישה טיפים חשובים במיוחד:
1. גבשו גאוות יחידה
ניהול צוות כיחידה אחת, מרובת זרועות וכישורים, זוכה על פי רוב להצלחה כאשר חברי הצוות מרגישים שייכות. על ראש הצוות לפעול לחיזוק הקשרים בין החברים, לא רק מבחינה מקצועית אלא גם מבחינה חברתית, ולהצעיד אותם לעבר המטרות המשותפות בלי לשכוח אף אחד מאחור. זכרו: גם אם אתם כמנהלים מרגישים שייכות לארגון, ייתכן שהעובדים שלכם לא מרגישים כך – ולכן חשוב להטמיע בהם שייכות לארגון ובעיקר לצוות.
2. הכינו מפת דרכים
חשוב מאוד לספק לצוות בנק מטרות ברור, מכיוון שצוות משועמם ונטול יעדים נוטה להירדם. צוות הנמצא תמיד על המסלול, בדרך למטרה זו או אחרת, הוא צוות חיוני וערני. סיימתם פרויקט? דאגו לפרגן לחברי הצוות ואף לתגמל אותם – וצאו שוב לדרך. הצלחה צוותית תוביל לתחושת סיפוק ותעלה את הערך של חברי הצוות בעיני עצמם ובעיני אחרים.
3. הקשיבו
הקשיבו לרעיונותיהם ולתובנותיהם של חברי הצוות, ואחר כך הציעו פתרונות. ניהול צוות דורש נוכחות, בגוף או לפחות ברוח, כדי שעובדים לא ייתקלו בקירות ובבעיות בלי לקבל מענה. צוות שהמנהל שלו מסור ומחויב ידע לפנות ולבקש עזרה והכוונה, להתייעץ ולהציע. בנוסף, היצירתיות של העובדים מתעוררת לרוב כאשר אין חשש מביקורת קטלנית – ולכן כדאי לאמץ גם רעיונות טובים של העובדים כדי לפרגן להם ולהוכיח קשב.
4. ציירו את זה
אחרי ש'סוגרים דברים' ומגיעים להחלטות, כדאי לפשט את המשך התהליך ולהמחיש את הנושאים שעלו באמצעות כרזות ושרטוטים. רישום של מסקנות ותכניות על בריסטולים, לוחות, טבלאות ופוסטרים – יסייע לצוות לראות את הנולד, להבין מה צפוי לבוא ולהיערך בהתאם. ויזואליזציה של העבודה מזכירה רעיונות חשובים, מסייעת בהטמעת המסרים והמטלות ומונעת אי-הבנות ביניכם לבין חברי הצוות.
5. אל תדחו פתרון בעיות
זיהוי מוקדם של בעיות וטיפול ב'חריקות' יכולים למנוע הידרדרות ואף התפרקות של צוות טוב. התבוננות בצוות ובדינמיקה הפנימית יכולה לסייע לפוגג מתחים פתאומיים, להפריד עובדים שלא מסתדרים, להחליף משימה שאינה מתאימה לצוות ולבלום התקדמות של הצוות לכיוון שגוי או לא רצוי. דחיית פתרון בעיות היא מנהג מסוכן – שימו לב לקולות המתריעים על קשיים או על אי-נעימויות במשרד, גם ברזולוציות הקטנות ביותר.
6. הפתיעו לטובה
ניהול צוות דורש וירטואוזיות רבה, כי לא כל עובד נולד עם היכולת לתפקד בתוך קבוצה של אנשים הפועלים יחד. אחד הכלים החשובים ביותר לעבודת צוות מוצלחת הוא אלמנט ההפתעה – ולכן לצד הטקסים הקבועים הקפידו לרענן את האווירה ולגרום לחברי הצוות לציפייה חיובית: מדי פעם הגדירו את התפקידים מחדש, נסו לארגן קידום למי מהעובדים או בונוסים על עמידה ביעדים, ובקיצור: חממו את לבם של העובדים ותנו להם תחושה שאתם מתאמצים בשבילם – כך, סביר להניח, גם הם יתאמצו בשבילכם.
קרדיט תמונה: team work via shutterstock