מאת שי וולקומיר, מנכ"ל ומייסד Elasticode.
בישראל לא חסרים אקסלרטורים. למען האמת, אם אתם מחפשים אחד כזה עבור הסטארטאפ שלכם, ייתכן ותחוו תחושת אינפלציה קלה בחיפוש הראשוני. ועדיין, אקסלרטורים איכותיים במיוחד מהווים מקפצה עבור סטארטאפים. הם מעניקים אפשרות ייחודית לצמוח בקצב מואץ בהחלט ולדחוס לתוך תקופה קצרה ידע שמיזמים רבים לא נחשפים אליו לאורך כל תקופת חייהם. מדובר בהזדמנות לפגוש מנטורים מהשורה הראשונה ולחבור למשקיעים הנכונים שיעזרו לך לממש את החזון.
כבוגר האקסלרטור Techstars, שמחתי לשמוע על הכוונה להקים שלוחה של התכנית בארץ. את שלל הכלים, התובנות והקשרים שרכשנו בפרק זמן משמעותי זה יהיה בלתי אפשרי למנות כאן. היות וההרשמה לתכנית מתרחשת בימים אלה ממש, מצאתי לנכון לשתף עם מי מכם שמתכנן להצטרף מספר עצות שהייתי שמח לקבל בעצמי לפני שיצאתי לדרך.
1. חשוב להתנתק
אחד היתרונות המרכזיים בהצטרפות לתכנית היה בהתמסרות לעשייה במאת האחוזים. נרצה או לא נרצה, החיים שמחוץ לסטארטאפ (כן, יש כזה דבר), על אף התרומה המשמעותית שלהם והחיזוקים שהם מעניקים, מסיטים את תשומת הלב מבניית החברה. אני משער כי אחד האתגרים שיוצבו בפני חברה ישראלית שתצטרף לשלוחת האקסלרטור בארץ, יהיה להצליח לייצר את אותם "תנאי פנימייה" בהם עובדים מסביב לשעון ואוכלים, נושמים וחולמים את המיזם. לא פשוט – אך בהחלט משתלם.
2. זו קהילה, לא תחרות
באקסלרטור כמעט ואין הדחות (למרות שזה רעיון לא רע לריאליטי) והיושבים לצדכם הם לא האויב. אנחנו כל-כך רגילים לפעול בתעשייה תחרותית וקשה, שנדמה כאילו זו הנחת היסוד של סטארטאפים רבים במפגש עם יזמים אחרים. אין ספק שבסיום התכנית, כאשר תציגו ב-Demo Day את התוצאה אליה הגעתם, תתחרו על הגיוס מול חברות אחרות. אבל אם לא תתחברו ותפעלו בשיתוף פעולה עם החברים לתכנית תפסידו את אחד היתרונות המשמעותיים ביותר שלה. ל-Techstars יש קהילת בוגרים מדהימה ותומכת ותוכלו למצוא בה קשרים רלוונטיים וגם אנשים שפשוט כיף להיות בסביבתם. הקשר עם מארגני התכנית ושאר הבוגרים נשמר גם הרבה לאחר התוכנית וחשוב לתרום לקהילה מנסיונכם.
3. כל פגישה חשובה
גם כשאתם עייפים, גם כשיש לכם עוד המון מטלות על הראש וגם כשנדמה כי האדם שאתם עומדים לפגוש כרגע הוא לא בדיוק רלוונטי לתכניות שלכם – התייחסו אל כל פגישה כאל הזדמנות להשקעה פוטנציאלית. במקומות אחרים זו עצה חביבה שתוציא מכם את המיטב, במקרה של Techstars זה באמת נכון. לאנשים שתפגשו יש את היכולת לרשום לכם צ'ק שמנמן או להכיר לכם את מי שיעשה זאת. אל תפספסו אף צ'אנס.
4. דברו במספרים
מרגע שכף רגלכם תדרוך בתכנית, תידרשו להציג מספרים ברורים וכתובים המייצגים את המטרות שהצבתם לעצמכם בכל שלב ושלב. KPI, חברים, זה שם המשחק. מה שחשוב להבין הוא שלא מדובר רק בחשיבות התוצאה הסופית, אלא בעיקר בצמיחה לאורך כל שלב בדרך. אם הצבתם לעצמכם מטרה לפתור מספר מסוים של באגים במוצר בשבוע הראשון – כדאי מאוד שבכל שבוע שלאחר מכן תציגו מטרה מתקדמת יותר ותעמדו בה. קחו בחשבון שאת התוצאות מציגים מול כולם ואת הביקורת עליהן מקבלים באותו הרכב פומבי. מפגשי ה-KPI תופסים מקום מאוד מרכזי בתכנית ואם תרצו להפסיד אחד מהם לטובת פגישה עסקית חשובה, לא יהיה פשוט להסביר לצוות המנהל את סדר העדיפויות שלכם. זו בעיה שעולה לעיתים בתכניות מסוג זה, כאשר השאיפות שלכם כאנשי עסקים מתנגשות עם נקודת המבט של התוכנית. מותר ולפעמים כדאי להתעקש, אבל בחרו את הקרבות שלכם בתבונה.
5. מותר לנשום
נכון, באתם לעבוד, אבל אם תשכחו שאתם בני אדם יהיו לכך השפעות שליליות ביותר גם על התפקוד המקצועי שלכם. חשוב לדבר עם הבית, להתעדכן בנעשה בחוץ וכמובן להשתתף בפעילויות שנראות, לכאורה, שטותיות. לא זו בלבד שהן אינן שטותיות (ובהמשך ארחיב יותר על אחת מהן), הן מסייעות בבניית הקהילה החשובה כל-כך בתכנית וגם נותנות למוח קצת זמן לעכל את מה שעבר עליו במהלך היום. אם כל משחק או פעילות חברתית גורמים לכם לחוש אשמה, פשוט תגידו לעצמכם שאתם עושים נטוורקינג והרגשתכם תשתפר מיד.
6. בואו בהרכב הנכון
לאקסלרטור טוב יש המון מה להציע, כך שאם תגיעו בהרכב מצומצם ואקסקלוסיבי תתקשו לנצל כל הזדמנות ולפגוש כל מנטור. תמיד קיימת האפשרות של ויתור על שעות שינה, אך הרשו לי לדבר מנסיון אישי ולומר שעדיף לצרף עובדים להרכב ולא להגיע לתכנית כזוג מייסדים חרוץ בלבד. על הדרך תזכו להעניק הזדמנות מבורכת גם לשאר החברים במיזם ולשמח אותם לא מעט, שני דברים שיתרמו לכם בהמשך.
7. חסר קצת גיוון
Techstars לא מתקיימת בוואקום ותוכלו לצפות לפגוש חלק מהבעיות של עולם ההייטק גם במיקרו-קוסמוס שיוצרת התוכנית. כך, למשל, במחזור בו השתתפתי הצטערתי לגלות כי רק אישה אחת התקבלה לתוכנית. ייאמר לזכות האחראים כי מדובר בבעיה שהוצפה ונמצאת בטיפול. ראשי התוכנית חתמו על התחייבות רשמית לעידוד שוויון בתחום והם פועלים לקידום נשים ואוכלוסיות מוחלשות בייצוג התוכנית דרך מספר יוזמות מבורכות.
8. Werewolf
לאחר שתתקבלו לתכנית, תזכו ודאי לשחק את המשחק המאתגר שהפך כבר מזמן למסורת. למי שלא מכיר לא אפרט יותר מדי, אלא רק אציין שיש למשחק השפעה עצומה על הדרך בה תראו את השותפים לתכנית ועל הרושם שתיצרו עליהם. ממש כפי שלומדים לא מעט על אנשים ממשחק פוקר סוער, כך גם במקרה הזה תוכלו לראות מי תחרותי במיוחד, מי מניפולטור מתוחכם ומי, איך לומר, ממש לא. קצת מוזר אולי להציע לכם להתייחס אל משחק חברתי באופן אסטרטגי, אבל מומלץ לשחק עם חשיבה לטווח ארוך ומתוך הבנה שישנם צדדים מסוימים באופייכם שאולי לא תרצו לחשוף, אפילו אם הם מסייעים לכם לנצח.
9. העולם סובב סביב Demo Day
היות ואינכם שולטים בלוח הזמנים, כדאי שתדעו מראש כי ההכנות לאירוע הסיום של התוכנית, בו תעלו לבמה ותציגו את המוצר, יתפסו נתח נכבד מזמנכם. תחושתי האישית היתה שמדובר ביציאה קלה מפרופורציות שאף פוגעת במידת מה באותנטיות התוכן המועבר. כמובן שליטוש המוצר בתוכנית גובר על ליטוש הפיץ', אך לו ניתנה לי הבחירה הייתי מעדיף להתמקד פחות בהכנות לקראת האירוע, חשוב ככל שיהיה.
10. הישארו עם רגליים על הקרקע
כשמתבוננים על נתוני הקבלה של התכנית ועל סטטיסטיקת ההצלחה של בוגריה, קל מאוד למי שהתקבל ל-Techstars להיסחף במחשבה שהנה, עשיתם זאת. זהו קו מחשבה מסוכן ביותר וטוב תעשה התכנית כשתנחית אתכם למציאות כמעט מיד. אין ספק שחשוב לחגוג גם את ההצלחות שבדרך, אבל אל תשכחו שיש עוד הרבה לפניכם. אל תתנו לקבלה לתכנית לעלות לכם לראש והישמרו מפני חטא ההיבריס שהכניע יזמים רבים לפניכם.
לא פשוט להתקבל לתכנית כמו Techstars ועוד פחות פשוט לעמוד בסדר היום שהיא מכתיבה. ועדיין, את השפעתה על תהליכי העבודה וקבלת ההחלטות בסטארטאפ אני מרגיש באופן מובהק מאוד. לפני סיום הרשו לי לתרום רק עוד טיפ אחד אחרון לדרך: אל תשכחו להנות. שיהיה בהצלחה!
למדריך האקסלרטורים המלא של גיקטיים