Quantcast
Channel: גיקטיים - סטארטאפ והון סיכון
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

הטרנד הנוכחי: הפיכת מוצרים ׳׳טיפשים׳׳ ל׳׳חכמים׳׳

$
0
0
shutterstock smart

shutterstock smart

מאת ד"ר אסתר לוצאטו, מנהלת-שותפה בפירמת עורכי הפטנטים "לוצאטו את לוצאטו" מקבוצת לוצאטו.

מרוב עיסוק בעולמות תוכן וירטואליים כמעט שכחנו שסביבנו ממשיכים לפעול מוצרים, אביזרים וכלים מוחשיים. מדובר באין ספור חפצים לשימוש יום-יומי, שחלקם לפחות נותרו ללא שינוי במשך השנים, חרף ההתפתחויות הטכנולוגיות המואצות. חלקם עברו שינויים עיצוביים וארגונומיים, אבל מהותית, מבחינת מתכונת הפעולה שלהם, הם נותרו כשהיו. אפשר לקרוא להם לצורך הדיון "מוצרים טיפשים". לא משום שהם באמת כאלה (חלקם מתוחכמים למדי), אלא רק כדי להמחיש את הטיעון שהם מנוגדים למכשירים ולחפצים עתירי צ'יפים ותוכנות. אבל מוצרים אלה יכולים בקלות יחסית להפוך למוצרים "חכמים", אם רק נטמיע בהם טכנולוגיות חדשות, שרובן כבר זמינות על המדף.

הטמעת טכנולוגיות במוצרי לאו-טק יכולה להשיג כמה מטרות. בראש ובראשונה, האפשרות שהם יוכלו לתקשר – איתנו (באמצעות האייפון שלנו – שהוא למעשה הזרוע הארוכה שלנו), זה עם זה ועם הרשת. שנית, הם יוכלו לקלוט באמצעות סנסורים מידע חשוב מהסביבה ולשדר אותו החוצה לשם מילוי משימות וצרכים חיוניים. נו, זה עולם "האינטרט של הדברים", אתם בוודאי אומרים, ואת לא מחדשת דבר. נכון, אבל כל זה משמש רקע לטיעון המרכזי שלי: בעידן של זמינות טכנולוגית והצורך להפוך מוצרים "טיפשים" ל"חכמים", היכולת להמציא ולפתח חדשנות היא כבר לא נחלתם של ממציאים דגולים. כל אחד יכול. המוצרים קיימים, הטכנולוגיות זמינות וכל מה שנדרש הוא לחבר ביניהן כדי ליצור את המוצר הבא, או את הדור הבא של המוצר. המטרה היא, בסופו של דבר, לענות על צורך אמיתי שקיים.

פשוט, לא מתוחכם, מציל חיים

אתן לכם דוגמא. לאחרונה התרבו המקרים בהם הורים שוכחים את ילדיהם בתוך הרכב המשפחתי. בעונת הקיץ הלוהטת שלנו זה עשוי להסתיים באסון, כפי שאכן קרה במקרים מסויימים. יצירת מערכת התראה, המבוססת על גלאי נפח ומשקל, יכולה להתריע על הימצאות ילד במושבים האחוריים של הרכב ולספק שורה של התראות – התראה קולית בו-במקום, התראה שתשודר להורים לאייפון ואפילו התראה שתשודר לגננת. כאשר המערכת מזהה שאין תגובה היא אף תוכל לחייג ישירות למשטרה, או לכוחות ההצלה. פשוט, לא מתוחכם במיוחד, אבל מציל חיים.

יש היום אלפי מוצרים שמחכים לשדרוג. חשבו על עניין בסיסי כמו ביגוד. יש היום התפתחויות חשובות בתחום הטקסטיל – בדים נדיפים המרחיקים זיעה, בדים היוצרים אוורור, בדים המספקים גמישות ואפילו כאלה שמקטינים את הבלאי. חלקם נולדו כדי לענות על צרכים צבאיים ודי מהר חלחלו לתעשיית מוצרי הפנאי. אך בקלות אפשר להטמיע אותם גם בביגוד לשימוש יום-יומי. טקסטיל היא אחת התעשייות העתיקות שקיימות והיא נחשבת תעשיית לאו-טק, או מיד-טק, אבל הטמעת טכנולוגיות חדישות בבדים עשויה להפוך את המוצרים הבאנליים ביותר למתוחכמים.

חשבו על עולם הילדים. ילדים זו דוגמא נפלאה, כי הם מאמצי חדשנות נלהבים. קחו למשל ספרי ילדים, שמלווים את הילדים שלנו מגילאים צעירים מאוד, אבל נותרו, פחות או יותר, באותה מתכונת דוממת מזה מאות שנים. מה עם ספר מדבר? ספר שיכול ללמד ילדים לקרוא? ספר שמאפשר לילדים לתקשר עם חבריהם? ספר שמתקן שגיאות שפה והיגוי? ספר שמוקרן על תקרת החדר? כל הטכנולוגיות הללו קיימות ומה שנותר הוא לייצר את החיבור בינן לבין הספר, תוך יצירת ממשק חווייתי חדשני.

הסבת טכנולוגיות לשימושים חדשים

דוגמא אחרת נוגעת לענף שאי אפשר לכנותו לאו-טק אמנם, אבל הוא עתיר פוטנציאל  לשילוב טכנולוגיות חדשות – ענף החקלאות. ישראל הייתה תמיד חלוצה בהטמעת טכנולוגיות חדשות בענף החקלאות, אולי בגלל העובדה שהחלוצים הראשונים שלנו היו מנותקים מכבלי מסורת חקלאית שמרנית והיו בעלי תעוזה. גם המציאות הפיזית של מחסור אילצה אותם לחשוב ולהמציא. לא חסרות דוגמאות של חקלאים, חסרי כל ידע הנדסי, שפיתחו המצאות מועילות.

הטכנולוגיות הרבות שקיימות היום – ניווט, העברת מידע באמצעות סנסורים, מצלמות זעירות, מל"טים וכיוצ"ב – יכולות לשרת היטב את החקלאים. חלקן כבר פועלות בשטח והן מדגימות את הטיעון – השקייה מרחוק באמצעות האייפון, סנסורים רגישים, שמשדרים נתוני קרקע ומזג אוויר, ומצלמות מתקדמות שמאפשרות מעקב מרחוק על התפתחות הגידולים החקלאיים ומשדרות את התמונות לאתר אינטרנט ייעודי. התמונות הן ברזולוציה גבוהה, כך שאפשר בעזרתן לבדוק מעל גבי מסך המחשב את מצב הגידולים החקלאיים. הן אפילו מאפשרות מעקב אחרי העלים באזורים שונים בחלקה החקלאית, כאשר לצילומים מצורפים נתונים על מזג האוויר, כולל הטמפרטורה והלחות, וכן תחזית מזג אוויר.

יש אפילו בנמצא מלכודת לחרקים מעופפים שמשדרת את התמונות למחשב ולמכשיר הסלולר של החקלאי. המלכודות טובות גם לזבוב הים התיכון שגורם לנזקים רבים בחקלאות. למעשה לא מדובר כאן על פיתוח טכנולוגי חדש, אלא על הסבת טכנולוגיות קיימות לשימושים חדשים.

פתח לאפשרויות חדשות

בכל שטח שלא תחשבו עליו תוכלו לאתר פוטנציאל של מוצרים שניתן לשדרג אותם. במרבית המקרים מדובר על התמרה של החדשנות למרכיבים יום-יומיים, שהופכים לפרקטיקה שגורה. שדרוג זה הוא בעל ביקוש הודות לעלייה המתמדת בדרישות הצרכנים, שהופכים מפונקים יותר ותובעניים יותר. הם גם סובלים ממחסור כרוני בזמן פנוי ושמחים לקבל כל שינוי, שמפחית את העומס המוטל עליהם ומקצר תהליכים. עידן הענן, הביג דאטה והפס הרחב מייצר אפשרויות אחסון וגיבוי של כמויות מידע אדירות ותקשורת מהירה, כך שאין כל בעיה של העברת מידע וקיבולת מידע. קצב הפיתוח הטכנולוגי הוא מהיר ביותר ופותח פתח לאפשרויות חדשות כל יום ומנגד מוצרים רבים עדיין לא שודרגו וממתינים לתורם.

כשהטכנולוגיות בהישג יד, כולם יכולים להפוך לממציאים. העיקר הוא לא להיות מקובע, להסתכל סביב, לחשוב על הפוטנציאל הכלכלי ולצאת לדרך. בדרך צריך להגן על ההממצאה החדשה בפטנט, אבל זה כבר סיפור אחר.

קרדיט תמונה: idea via shutterstock


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527