

מקור: RepN'Up
דמיינו שאתם צריכים לקבל מועמד כלשהו לעבודה. יש לו את כל הכישורים הטכניים וההשכלה הרלוונטית ואתם רוצים לזמן אותו לראיון. ממש במקרה אתם עוברים על פרופיל הפייסבוק שלו ומגלים כי הפרופיל שלו מלא בהשמצות על מקומות עבודה קודמים, כולל האשמות אישיות. אתם ממשיכים לגלול ומגלים כי הוא עושה לייקים ומזדהה עם קבוצות בעלות אידיאולוגיה קיצונית שהוצאו מהחוק. האם גם אז הייתם מזמינים אותו לראיון?
Rep'nUp הוא סטארטאפ ישראלי שפיתח מערכת שמאפשרת למשתמשים ברשתות חברתיות לנקות ולעצב את הפרופיל החברתי שלהם.
93 אחוזים מהמעסיקים בוחנים את פרופיל הפייסבוק של המועמד
על פי סקר שנערך לאחרונה, 93 אחוזים מהמעסיקים בארצות הברית סורקים את פרופיל המדיה החברתית של המועמדים לפני קבלה לעבודה. בעקבות הסריקה של הפרופיל, עוברים כמחצית מהמועמדים לבחינה-מחדש שבסופה יותר מ-60 אחוזים מהם נפסלים לתפקיד.
"אוקיי" – אתם חושבים לעצמכם – "אני פשוט אעבור על הפרופיל ואנקה את כל הפעולות הבעייתיות". אבל למשתמש ממוצע יש כאלף פעולות בשנה כולל סטטוסים, תגובות, לייקים ותמונות שהוא העלה. מעסיקים רבים מגדילים לעשות וסורקים את הפעילות של המועמד עד שלוש שנים לאחור, מה שגורם למעבר ידני לארוך זמן רב. גם אז, יכול להיות שמה שהוא מחשיב כסטטוס שנון, נתפס על ידי מעסיקים פוטנציאליים כסטטוס פוגעני. אפשרות נוספת היא כמובן הפיכת הפרופיל והתכנים לחסויים, אולם גם אז, תכנים רבים זמינים דרך חברים וכמובן שמעסיק פוטנציאלי יכול לחשוב שיש לכם מה להסתיר.
שירות Rep’nUp סורק את פרופיל המשתמש ומאתר תכנים טקסטואליים וויזואליים שעלולים לפגוע בתדמיתו. תוך כ-60 שניות מקבל המשתמש דוח מפורט ויכול להתחיל בתיקון הבעיות. החברה פיתחה אלגוריתמים מתקדמים לעיבוד תמונה וקבצי וידאו (Deep Neural Networks), לניתוח תכנים ולאפיון משתמשים. האלגוריתמים בהם המערכת עושה שימוש הם אלגוריתמים לומדים שניתן לאמן כדי לאתר תמונות הקשורות לנושאים בעייתיים שמעסיקים פוטנציאלים לא רוצים לראות בפרופילים של מועמדים ועובדים. בין השאר תזהה המערכת תכנים שכוללים גסויות וסלנג, תוכן הקשור לאלכוהול כמו אנשים שנראים שיכורים, אלימות (שימוש באקדחים, סכינים, רובים), תוכן חושפני – מחשופים, ביקיני, בגדי ים ועירום כמובן, עישון (מכל הסוגים) ושגיאות כתיב ותחביר.
בזמן שאלגוריתמים פשוטים יכולים לזהות תמונות בהן מופיעים אנשים בעירום, האלגוריתמים שפיתחה החברה מסוגלים לזהות תוכן מיני גם בתמונות בהן אנשים לבושים באופן חלקי. כך שגם אם אדם כלשהו לבוש, אבל מבצע תנועות בעלות אופי מיני כמו הנחת ידיים על חזה של אישה לבושה, המערכת תתריע בפניו. האלגוריתמים גם מסוגלים להבדיל ברמה גבוהה של דיוק בין משקאות אלכוהוליים ולא אלכוהוליים גם בתמונות חשוכות וגם כשהתמונות חתוכות וכן, לאתר תכנים עם חשיפה חלקית (מחשוף, בקיני וכדומה) שמערכות ישנות לאיתור תמונות עירום לא יכולות לאתר. בקרוב, יתווסף פיצ'ר חדש לשירות שיאפשר, בנוסף לניקוי ההיסטוריה של המשתמש, גם ניטור קבוע של פעולותיו בהווה.
מאז שהושק השירות בתחילת 2015 הצטרפו אליו כבר אלפי משתמשים שרובם מארצות הברית, מבריטניה ומקנדה. חלק מהמשתמשים מגיע בזכות הסכם שיתוף פעולה שחתמה החברה עם אתר הדרושים האמריקאי iHire.com. האתר, שנהנה ממעל למיליון מבקרים בחודש, מפנה את משתמשיו לשירותי Rep’nUp.
הרעיון הגיע מוועדות הקבלה באוניברסיטאות האמריקאיות
Rep’nUp נוסדה לפני כשנה על ידי מספר ימים ביניהם: ליאור טל, שהיה ממקימי Guardium שנמכרה ל-IBM תמורת 225 מיליון דולר ו-Insightix שנמכרה למק'אפי; וד"ר ערן בורנשטיין ממכון ויצמן, שנחשב לאחד המתמטיקאים המובילים בעולם בתחום עיבוד תמונה. השניים גייסו אליהם כיועצים גם את פרופסור יונתן אומן מאוניברסיטת בר אילן, מומחה בעל שם עולמי לתחום עיבוד טקסט וכריית נתונים ודרור שקד, סמנכ"ל הפיתוח העסקי של Wix.
בראיון לגיקטיים הסביר טל כי הרעיון להקמת החברה הגיע ממספר כתבות שקרא ותיארו את האופן שבו ועדות קבלה לאוניברסיטאות בארה"ב מסננות מועמדים על פי התכנים בפרופילים שלהם בפייסבוק. לדבריו, לאחר חשיבה נוספת והתייעצויות עם קולגות בארצות הברית, הם החליטו להקים שירות שייאתר תכנים בעייתיים עם התמקדות בשווקים גדולים יותר, כלומר, שוק התעסוקה ושוק הדייטינג. על פי טל, בשני המקרים מדובר בצד אחד שבודק את השני ברשתות חברתיות לפני יצירת הקשר.
מה לגבי הפרטיות? אנשים לא חוששים לתת לכם גישה לחשבון הפייסבוק או הטוויטר שלהם?
"המידע של המשתמשים אינו נשמר בשרתי החברה, והחברה אינה חולקת אותו עם אף חברה או מפרסם. מעבר לכך, החברה עובדת עם משתמשי קצה בלבד ולא עם מעסיקים, מפרסמים וכדומה".
שירות חינמי עם תוספות בתשלום
מבחינת המודל העסקי של Rep’nUp, החברה מציעה כרגע את השירות שלה כשירות freemium, שבמסגרתו מוענק השירות הבסיסי חינם ותמורת שירותים מתקדמים כמו מידע וניתוח עמוקים יותר הוא נדרש לשלם כ-10 דולרים.
החברה גייסה הון ראשוני בינואר 2015 מקרן JVP בירושלים, כשאורי אדוני וחיים קופנס, השותפים בקרן, הובילו את ההשקעה. במשרדי החברה, שנמצאים בחממת המדיה של JVP, מועסקים עשרה עובדים.
במה אתם עדיפים על שירותים מתחרים?
"יש מתחרים שמציגים ניתוח בסיסי של טקסטים ללא יכולת לנתח תמונות או להתחשב בפרופיל הכולל של משתמש. בנוסף, ישנן חברות שירותים רבות המציעות שירות ידני ויקר (החל ממאות דולרים בחודש), שמתמחות בעזרה למנהלים וידוענים (סלבס) בעיקר להתמודד עם תוצאות חיפוש שליליות בגוגל ובינג. השירות מתבסס על יצירת תכנים חיוביים רבים וקידומם ברשת כדי ל"הוריד" את התוצאות השליליות לעמודים אחוריים אליהם מחפשים לא מגיעים".
האם אתם לא עוזרים למעשה לאנשים להחביא התנהגויות שהיה ראוי שייגלו? התנהגויות כמו הטרדות מיניות לכאורה?
"אני לא חושב שנוכל לעזור לאדם שהוא פדופיל או אלכוהוליסט, שכן מעסיק פוטנציאלי עורך מספר בדיקות רקע על מועמד. יתכן (וקרה בעבר) שמועמד הצליח לזייף את כל העבר שלו אבל הדבר, כפי הנראה נדיר ביותר. אנחנו מכוונים לאנשים שעשו קצת "שטויות" בתקופת הלימודים ורוצים לשפר או לתקן"
אז מדוע למעשה אתם לא עובדים עם הארגונים עצמם ולעזור להם לסנן מועמדים? הרי שם הכסף הגדול.
"יתכן ויכולנו להרוויח יותר על ידי מעבר לעבודה מול מעסיקים וחברות השמה אך החלטנו שיותר נכון לנו לעזור לאנשים ולכן אנחנו גם מתחייבים שלא להעביר שום מידע למעסיקים או למפרסמים".