Clik here to view.

Clik here to view.

מקור: Rentitb
Rentitb מבקשת לחולל שינוי בכלכלה הפרטית דרך פלטפורמה המאפשרת לכל אדם לשכור ולהשכיר כל דבר וכך להרוויח או לחסוך כסף. מכיוון ופריטים רבים שרכשנו משמשים אותנו לזמן קצר בלבד כדוגמת ספרים, ציוד צלילה, שמלת כלה, או אפילו מקדחה, אלו נוטים להיאגר ולהיתקע בבוידעם זמן רב ולצבור אבק, במקום שבזמן הזה מישהו ינצל אותם ויעשה בהם שימוש.
הסטארטאפ הישראלי מעוניין להפוך את ישראל לבית גלובאלי של כלכלה שיתופית, תוך מתן אפשרות לכל אדם לשכור כל דבר הנדרש לו ולהשכיר את הדברים שבבעלותו וכך להרוויח כסף, לחסוך זמן ולהיטיב כמובן עם הסביבה. בין השירותים שניתן להשכיר באמצעות Rentitb ניתן למנות למשל אופניים או קורקינטים חשמליים (רלוונטי במיוחד לפקקי התנועה הצפויים להתווסף בתל אביב והסביבה בקרוב), השכרת ספרי לימוד, ציוד לתינוקות וילדים (עגלות, סל קל) ובקיצור להשכיר כל דבר ולהתנסות בו תחילה, במקום לא לקנות סתם דברים שהשימוש בהם הוא חד פעמי.
כלכלה חדשה ושיתופית
Rentitb נוסדה בשנת 2014 ע"י אדיר טרבלסי ומנוהלת על ידו לצד יניב שמעוני, האחראי על בחירת הטכנולוגיות המתאימות ותכנון הארכיטקטורה. בחברה מועסקים סה״כ כ-8 עובדים, כאשר שבעה יושבים בתל אביב ועובד נוסף בארה״ב. עד היום הושקע בה הון עצמי של 1.5 מיליון ש"ח.
האתר עצמו הזכיר לנו לא מעט את airbnb, כאשר עמודי המוצרים השונים בנויים גם הם בפורמט דומה, ומכילים תמונות ומידע על המוצר, קצת אינפורמציה על המשכיר, מגבלות, תנאים ולוח שנה המכיל את המועדים בהם המוצר זמין להשכרה. מערכת התשלומים שכמובן אמורה להיות מאובטחת, תומכת במספר דרכים להעברת הכסף כגון שיקים, כרטיסי אשראי ופייפאל.
דוגמאות למוצרים מעניינים שניתן להשכיר הם למשל אופניים חשמליים, שניתן להשכיר תמורת 30 שקלים לשעה, 220 שקלים ליום או 900 שקלים למשך חודש. תמורת 120 שקלים לשעה ניתן להשכיר וספה חדשה עם סירה, אך שימו לב כי זמן ההשכרה המינימלי הוא שעתיים, ואם תחזירו אותה באיחור, תיאלצו להיפרד מ-25% נוספים מהעלות הכוללת. מצאנו גם ג׳קט אלגנטי לגבר המוצע תמורת 10 שקלים לשעה או תחפושת של המיניונים, תמורת 240 שקלים ליום.
כל נותן שירות השכרה שכזה מחליט מה יהיה הסכום שישולם במידה ומוצר יחזור פגום או לא יחזור בכלל, מחיר שכמובן יכול להגיע לאלפי שקלים (ויותר), תלוי בשווי המוצר עצמו.
Clik here to view.

מקור: Rentitb
איפה החידוש?
ממחקר שביצעו בחברה, מצאו כי בארץ לא קיימים מתחרים ישירים. ממחקר שאני ביצעתי לעומת זאת, נתקלתי באתר בשם ״המפקיד״, המאפשר להשכיר או לשכור ציוד שלא משתמשים בו באופן שוטף תמורת כסף (פקדון) או אתר Style-For-Rent הממוקד יותר, המאפשר השכרת בגדי מעצבים, תכשיטים או אקססוריז. מעבר לים ההיצע גדול אף יותר, וקיימים לא מעט אתרים כמו rentything, peerrenters או Zilok שמציגים פלטפורמה שמאפשרת לעשות בדיוק את אותו הדבר – להשכיר או לשכור ציוד מכל סוג ומכל אחד.
לטענת Rentitb, הבידול שלהם מתבטא בכך שאינם מתעסקים בהשכרת ציוד נישתי, אלא מרכזים הכל במקום אחד, מעין איביי של עולם הכלכלה השיתופית. ״לאחרונה לדוגמא עלתה קטגוריה של ספרים – עם תתי קטגוריות נהדרות. המטרה היא לייצר את הספרייה הגדולה בעולם ולספק את האפשרות להשכיר ספר בעלות סמלית וללא צורך לרכוש אותו. יתרה מכך, ניתן אף למצוא חבר לשיחה בנושא עניין משותף, וכך בעצם נוצרת כלכלה חברתית שיתופית. שכנים שמשתפים ביניהם פריטים באים באינטרקציה שקודם פשוט לא הייתה להם״. אמר לגיקטיים אדר דמרי, סמנכ״לית הפיתוח העסקי בחברה.
האם יש מחשבה להתרחב גם אל מעבר לים? "המערכת היא גלובאלית. האתר מוצג בעברית ובאנגלית, כרגע המיקוד הוא בשוק הישראלי ובהמשך התוכנית היא להתרחב לשוק האמריקאי. יש לנו עובד חברה בארה"ב בדיוק למטרה זו״.
Clik here to view.

ליהנות מכל העולמות. מקור: Rentitb
האותיות הקטנות
Rentitb, על אף שמציגה את עצמה כפלטפורמה חינמית, גובה עמלת שירות ואף עשויה לגבות מסים (דוגמת מע״מ). כמו כן עשויה להוסיף עמלת שער חליפין על כל העברה שהיא מבצעת לחבר כאשר הסכום המתבקש להעברה הינו במטבע השונה משקל חדש.
האם מדינת ישראל תוכל להפוך מסטארטאפ ניישן ל-Sharing Economy Nation? זה מאוד תלוי, בעיקר במנגנון האכיפה של השירות. סעיף מתוך תנאי השימוש של השירות אומר כך:
בעלים יכולים לבקש ששוכר ישאיר דמי פיקדון כנגד שכירת מוצריהם ככל וידרש פיקדון, הדבר יצוין מפורשות במודעה. במידה ופיקדון ידרש, Rentitb תעשה כל מאמץ סביר, ומבלי שהיא אחראית לדבר, על מנת לקבל מחברת האשראי של השוכר זכות לקבלת סכום הפיקדון או הבטחה מצידה להעביר את סכום הפיקדון וזאת קרוב ככל הניתן למועד תחילת השכירות.
נשאלת השאלה מה בעצם מונע ממישהו להשכיר פריט מסוים ולהרוס או לשבור אותו, שלא לדבר על לגנוב אותו לצמיתות? אז ככה. ״אנחנו עושים זאת באמצעות מספר כלים; ראשית, מערכת מאובטחת. Rentitb משקיעה רבות באבטחת המערכת על מנת שהשימוש בה יהיה בטוח לשימוש; אימות זהות – כל חבר בפלטפורמה נדרש לאמת את זהותו דרך מגוון ערוצים, דוגמת חשבונותיו ברשתות החברתיות השונות, מספר הטלפון הנייד שלו, תעודת הזהות שלו, פרטי התשלום שלו ולרבות אפשרות גישה לביקורות החברים השונים האחד על השני; ממשק הודעות – אנו מאמינים כי תקשורת מעולה היא תנאי חיוני לשביעות רצון משתמשיה. לכן, חברי הקהילה יכולים לתקשר באופן פשוט דרך פלטפורמת ההודעות שלה וכך להכיר האחד את השני ולדון בכל נושא רלוונטי.
מבחינת שמירה על בטיחות הכסף של המשתמש – בין אם אתה משכיר או שוכר, Rentitb עושה את מיטב מאמציה כדי להגן על כספך. כמשכיר, עליך לדעת כי אנו מוודאים כי לשוכר יש מספיק כסף לטובת ביצוע השכירות טרם העברת בקשת השכירות אליך (כלומר – ההזמנה נעשית רק אחרי שכרטיס האשראי אומת כבעל יכולת – קודם משלמים ורק אח"כ מתקבל אישור עבור העיסקה). כשוכר, עליך לדעת ש-Rentitb לא מעבירה את הכסף למשכיר אלא עד לאחר תחילת ההזמנה.
כמו כן, קיים מרכז פתרון המחלוקות – מדובר בזירה בה השוכר והמשכיר יכולים ללבן את בעיותיהם והמחלוקות ביניהם בצורה מסודרת ופשוטה. ככל והצדדים לא יצליחו לעשות כן, Rentitb עשויה, לבקשת אחד הצדדים, לנהל את הסכסוך ולהכריע במחלוקת כאשר המילה הסופית תהיה בידיה והצדדים יהיו מחויבים לה״ (כפי שקיים באיביי למשל) אמרה דמרי.
Clik here to view.

מקור: צילום מסך, Rentitb
יש לזה סיכוי?
הרעיון נחמד ואידילי, אין ספק, אבל לא בטוח שישראל לפחות כרגע, היא קהל היעד המושלם עבור הפלפטורמה. קיימים מוצרים שהשכרתם מרגישה לגמרי לגיטימית כמו ספרים, מכונת סוכר (שערות סבתא) או אפילו מצלמת גו פרו, אבל השאלה היא עד כמה החברה מעורבת ולוקחת אחריות על נזקים או גניבות של מוצרים יקרי ערך. אם אכן עומדת מאחורי המילים שלה, יתכן ויש עתיד לכלכלה שיתופית וקצת יותר חכמה בישראל ובאחלה דרך להרוויח קצת כסף. ואיך אומרים? "הזבל של האחד – הוא האוצר של האחר״. בהצלחה.