
אחת המילים המרגשות ביותר בשוק העבודה בכלל ובעולם ההיי-טק בפרט היא 'רילוקיישן'. הרי בינינו, מי לא פנטז על מקום עבודה המשלב שפה חדשה, אנשים מעניינים, משכורת בדולרים והרבה חוויות? מי מאתנו לא בחן את לוחות הדרושים או קיווה שהבוס יציע לו הצעה שאי-אפשר לעמוד בפניה?
אך גם הצעות מפתות, מסתבר, חשוב לבחון היטב. רילוקיישן לא מתאים לכל אחד, ולא כל משרה בחו"ל תהפוך אתכם לעשירים ומאושרים יותר. אז רגע לפני שאתם אומרים 'כן', הנה כמה שיקולים ונקודות שכדאי להביא בחשבון:
צבע הכסף
כששומעים 'רילוקיישן' מיד חושבים על הכסף הגדול שבדרך: ההזדמנות לקבל את המשכורת בדולרים ולא בשקלים, שיפור רמת החיים (בעיקר במדינות שבהן יוקר המחייה נמוך), היכולת לחסוך כסף והאפשרות ולהתחיל את החיים בארץ (לאחר החזרה) מנקודת פתיחה טובה יותר מזו של מרבית השכירים. עם זאת, השיקול הכלכלי טומן בחובו היבטים רבים, וכפי שנראה בהמשך – לא תמיד הוא מהווה יתרון.
עלויות מעבר
כשמתכננים רילוקיישן חשוב להביא בחשבון גם את עלויות המעבר – מכרטיסי טיסה ועד שינוע מכולה. מדובר בהוצאה גבוהה (גם אם חד-פעמית), ועל כן כדאי לסכם עם המעסיק שהוא יישא בעלויות אלו. הדבר חשוב במיוחד כשתקופת הרילוקיישן קצרה יחסית (פחות משנתיים): יש לא מעט מקרים שבהם עובד עשה רילוקיישן לתקופה קצרה יחסית וגילה שעלויות המעבר נגסו ברווחיו בצורה משמעותית.
היבטי מס
שיטת המיסוי בישראל היא פרסונלית, כלומר כל תושב חייב במס גם אם הכנסותיו התקבלו בחו"ל. המשמעות היא שייתכן מצב שבו המדינה שבה תתגוררו תחייב אתכם בתשלום מס, אך גם מדינת ישראל תרצה את הנתח שלה. קיבלתם הצעה לרילוקיישן? מומלץ להתייעץ עם מומחה למיסוי בין-לאומי ולהבין אם אכן משתלם לכם לטוס.
חיי משפחה
שיקול נוסף, חשוב מאין כמוהו, הוא השפעת המעבר על חיי המשפחה שלכם. אם אתם רווקים קחו בחשבון שההורים והאחים שלכם יישארו הרחק מכם, והגעגועים עלולים להעכיר (לחלקכם) את האווירה. מפנטזים על קשר זוגי? גם הוא עלול להתעכב עד שתחזרו לארץ, לסביבה המוכרת…
אם אתם בעלי משפחות, הסיפור הופך להיות מסובך אף יותר – צריך למצוא עבודה הולמת ומספקת לבן הזוג, כדאי למצוא לילדים מסגרות חינוכיות מתאימות, חשוב כמובן לבדוק מראש מהן העלויות של בתי הספר ושל הגנים – אל תקלו בכך ראש: על הנקודה הזו קמו ונפלו הרבה מאוד סיפורי רילוקיישן.
תרבות חדשה, שפה חדשה
קשיי שפה הם קשיים אמיתיים (לא לכל אחד יש כישרון לשפות), ופערים תרבותיים עלולים להיות קשים במיוחד לגישור. האופי הישראלי – ישיר, חינני, 'חצוף' ולעתים בוטה – לא תמיד יתקבל בברכה, ואתם עלולים לגלות שההשתלבות דורשת מכם יותר מאמץ ממה שחשבתם.
היערכות לכישלון
יש לא מעט מקרים שבהם ההיערכות הייתה מקיפה ורצינית, המשפחה תמכה במעבר והמוטיבציה הייתה בשיאה. ובכל זאת, מכל מיני סיבות נוצר מצב שלעובד או לבני משפחתו היה "לא טוב". כן, גם זה יכול לקרות. יש כאלו שאחרי אין-סוף הכנות הגיעו למקום מושבם החדש והבינו שעליהם להודות על האמת: החלום התנפץ, הגיע הזמן לחזור הביתה… נכון, זה לא קורה הרבה, אבל קחו גם אפשרות כזו בחשבון.
בשורה התחתונה
לאיוש מוצלח של משרת רילוקיישן דרושים רצון חזק, היערכות מתאימה, התנהלות מוקפדת, תמיכה מהסביבה וגם קצת מזל. מעבר לחו"ל יכול להיות חוויה יוצאת דופן, אך גם יכול להיות הסיוט של חייכם. לפני שאתם נענים להצעה חשבו היטב על כל ההשלכות ובחנו את היתרונות ואת החסרונות שבצעד זה. אמנם לא מדובר בהחלטה הכי גורלית בחיים – אך אין ספק שיש לה השפעה רבה על עתידכם, על הקריירה שלכם וכמובן על מצב רוחכם.
קרדיט תמונה: passport via shutterstock