אני לא עורך דין. למעשה, אני הכי רחוק שאפשר מלהיות עורך דין. אבל במסגרת העבודה שלי, אני פוגש כשישה סטארטאפים חדשים בשבוע, מתוכם בערך שליש מחתימים אותי על הסכם סודיות. רוצים יותר ספציפי? בשנה האחרונה חתמתי על 91 הסכמי סודיות. 91 (!) הסכמי סודיות זה כמו סקס בנישואין – משהו כזה שבתחילת הדרך נראה ממש חשוב ואח"כ עושים אותו רק כשהמעמד מחייב. מין אמצעי מניעה כשמנסים להיכנס להריון.
יותר מזיק ממועיל
מה יש לי נגד הסכמי סודיות? הם מהמחסלים הגדולים ביותר של יצירתיות והתפתחות. אם אתם רציניים לגבי המוצר שלכם, לא רק שאני לא ממליץ לכם על הסכמי סודיות, אני מעודד אתכם לספר על הרעיון שלכם לכל אדם שאתם פוגשים ולרשום את מה שהוא אומר. רעיונות לא שונים מבני אדם – גם הם נראים הרבה יותר טוב כשהם לבושים.
עדיין חוששים? בואו נלך עוד צעד קדימה. תמצאו את הסטארטאפ שנסגר בגלל שמישהו גנב לו את הרעיון. זה אף פעם לא הרעיון, זו האימפלמנטציה. רוב מוחלט של החברות שעשו אקזיט הן לא הראשונות ליישם את הרעיון שלימים כולם יזכרו להן, הן פשוט אלה שעשו את זה הכי טוב. תנו לי להלחיץ ולהרגיע אתכם בו זמנית: אם יש לכם רעיון מהפכני, קחו בחשבון שלפחות עוד שתי חברות עובדות על מוצר דומה ממש כרגע בתל אביב, ועוד לפחות 200 כאלה בעולם. יותר מכך, אם תפרסמו עכשיו את הרעיון שלכם ברבים, זה לא באמת יקטין את הסיכוי שלכם להצליח. גם ככה המתחרים האמיתיים שלכם הם אלה שאתם עוד לא מכירים.
יש גם את הטענה חסרת הבסיס לגבי הענקיות. חוששים שארגון גדול ועתיר משאבים יעתיק את המוצר ויגנוב לכם את התהילה? אני מוכן להמר שלא עבדתם בארגון גדול. תהליכים בארגונים גדולים הם ארוכים ומסובכים ובדרך כלל אין להם את היכולת לתמרן את המוצר בזריזות כדי להתאים אותו למשתמשים. יש להם מחויבות לכל מיני ערכים, ממשקים, עלויות אחזקה ועוד. יותר מזה, בתוך ארגונים גדולים יש בכל רגע נתון עשרות עד מאות "סטארטאפים פנימיים" שלא ייראו אור יום לעולם וגם אם כן, זה יקח להם נצח. זאת הסיבה שהם מעדיפים לשלם 20 מליון דולר כדי לקנות מוצר שבאופן תאורטי עלות הפיתוח שלו היא 500 אלף. נכון שלפעמים חברות מעתיקות פיצ'רים מסטארטאפים, אבל זה לא קורה לפני שהפיצ'ר הוכח כיעיל על מליון משתמשים לפחות, ואז אתם כבר לא ממש סודיים בכל מקרה.
מתי כן צריך לשקול להחתים על הסכם סודיות? כשהבסיס לפיתוח שלכם הוא רעיון שניתן להגן עליו בפטנט. גם אז לרוב זה לא ממש ישנה, אבל לפחות יש הגיון כלשהו במסמך הזה כי אי אפשר לרשום פטנט על רעיון שפורסם ברבים.
אל תבינו לא נכון, אני מאוד מעריך רעיונות, רעיונות הם העבודה שלי. אבל כל עוד המוח שלכם לא בר גניבה, אין לכם מה לדאוג. אם רעיונות באמת היו עומדים בזכות עצמם, הייתם נותנים למישהו אחר לפתח אותם. אז תציגו את הרעיון שלכם במלוא עוזו, על כל פרטיו והמודל העסקי שלו בגאווה. וכן, אני אחתום על הסכם הסודיות המעצבן שלכם.
קרדיט תמונה: secret via Shutterstock.