Quantcast
Channel: גיקטיים - סטארטאפ והון סיכון
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

השקעה ראשונית בסטארטאפים: הצצה לתוכנית "תנופה"של המדען הראשי

$
0
0

Shutterstock

הפוסט נכתב על ידי עו"ד שלמה לנדרס, שותף במחלקת ההיי-טק של משרד עמית, פולק, מטלון ושות' ועל ידי מאור נוטקביץ' ממחלקת ההיי-טק של משרד עמית, פולק, מטלון ושות'.

בין הרעיון המבריק עם הפוטנציאל המלהיב לבין מיזם מצליח ומכניס עומד, כמעט תמיד, הצורך במימון. בשל כך, יזמים רבים משקיעים חלק נכבד מזמנם באיתור מקורות מימון.

חוסר הוודאות סביב טיב המיזם וסיכוייו מביא לכך שרמת הסיכון הגלומה בהשקעה בתחילת הדרך היא גבוהה ביותר. התוצאה היא, פעמים רבות, שהראשונים אשר מוכנים להשקיע במיזם אינם משקיעים מקצועיים שניתחו במומחיות את סיכוי המיזם, אלא משקיעים הקרובים אל היזם עצמו. כידוע, מקובל לכנות משקיעים אלה בשילוש האותיות – Friends, Family and Fools.- FFF.

הכירו: תוכנית תנופה

על מנת להקל על מציאות זו, מדינת ישראל, דרך לשכת המדען הראשי של משרד הכלכלה (שעד לא מזמן נקרא משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה) מפעילה את תוכנית "תנופה". התוכנית, כשמה כן היא – מעניקה את התנופה הראשונית ליזמים, מקום בו אחרים חוששים להשקיע.

תוכנית "תנופה" שונה בתכליתה משאר מסלולי הסיוע של לשכת המדען הראשי, שכן היא מיועדת לממציאים, יזמים וחברות הזנק בראשית דרכן. היא מסייעת ליזמים בפסיעות הראשונות של המיזם הטכנולוגי שלהם עד שיבשיל לשלב בו יוכל למשוך מימון משמעותי יותר בכוחות עצמו.

לפי נתוני המדען הראשי, בשנת 2012 הוגשו בין 350-400 בקשות לתמיכה במסגרת תוכנית "תנופה", מתוכן נתקבלו כ-120 בקשות והוענקו כ-12.5 מיליון ₪. התרשים להלן מציג נתונים בדבר פעילות התוכנית החל משנת 2000.

עיקרי התוכנית- קלות ומהירות

מי זכאי?

תוכנית "תנופה" תומכת ביזמים תושבי ישראל, שהינם בני 18 לפחות ובחברות ישראליות חדשות. ניתן לפנות אל התוכנית גם לפני שהיזם הקים חברה או נרשם כעוסק מורשה. תוכנית "תנופה" מתמקדת במיזמים עם רעיון מגובש ובעלי בסיס מדעי מוצק, שפועלים לפיתוח מוצר או תהליך טכנולוגי חדש או שמטרתם ליצור שיפור מהותי במוצר או תהליך קיים. למוצר או לתהליך האמור צריך שיהיה פוטנציאל עסקי משמעותי אך לא נדרשת הוכחה של היתכנות טכנולוגית.

התוכנית איננה מתאימה לחברות שכבר יש להן מכירות או שקיבלו השקעה משמעותית בעברן. כמו כן, התוכנית לא תתמוך במיזמים חברתיים, חינוכיים או שיווקיים, שאין בהם מרכיב של פיתוח טכנולוגי.

התמיכה

תוכנית תנופה מעניקה תמיכה בשיעור של עד 85% מהתקציב המאושר למיזם, וזאת עד לתקרת מענק של 200,000 ₪. חשוב לציין כי היזם איננו נדרש לוותר על חלק מזכויותיו במיזם, או להקצות מניות למדינה בתמורה למענק. מענק התוכנית, בדומה למספר מסלולים אחרים של המדען הראשי, מוחזר בתשלומי תגמולים מתוך הכנסות עתידיות. במקרה שהמיזם נכשל, אין חובה להחזיר את המענק.

ככלל, תקופת התמיכה הינה לשנה אחת, במהלכה על היזם לנצל את מלוא המענק שאושר. הוועדה של התוכנית רשאית לאשר הארכה של עד שנה נוספת לכל היותר לניצול המענק.

כספי התמיכה מיועדים לחומרים, רכיבים מתכלים, תשלום לקבלני משנה, יועצים טכניים, יועצי שיווק, עורכי פטנטים, הצגת המיזם בתערוכות שונות ומטרות אחרות שיאושרו על-ידי הועדה מעת לעת. הוצאות שכר, רכישת ציוד קבוע ותקורות שונות (כגון: נסיעות, טלפונים, הוצאות אש"ל, שכר דירה וכיו"ב) אינן מוכרות לצורך השימוש בכספי המענק.

הליך הבקשה

בקשה לאישור המיזם נעשית על-ידי הגשת טופס שמפרט, בין היתר, את פרטי היזמים, תמצית המיזם, המימון הנדרש, תיאור המוצר או השירותים, והשוק אליו המיזם מעוניין לפנות.

ועדת תנופה, שבוחנת את הבקשה, לוקחת בחשבון את כישורי היזמים, השוק וההזדמנות העסקית, המודל העסקי, המוצר והטכנולוגיה ומידת התרומה הצפויה של המענק בהתחשב בהיקף השקעות המתחייב במיזם הנדון.

תהליך הכניסה לתוכנית הינו קל ומהיר. מיזם מתאים יכול לקבל את אישור התמיכה במיזם ולהתחיל להשתמש בכספי המענק בתוך שלושה חודשים ממועד הבקשה.

יתרונות התוכנית

כאמור, המדינה אינה מקבלת מניות במיזם ואף אינה משתתפת בניהולו. ככלל, היזם אף אינו מתחייב להחזיר המענק, חוק המיזם נכשל. יתרון ייחודי נוסף, הוא שהתוכנית אינה מתנה את תמיכתה בכך שהיזם יעזוב את מקום עבודתו ויקדיש את מלוא זמנו למיזם.

ראוי אף לציין, כי בהבדל מתוכניות אחרות של המדען שאינן מאשרות תמיכה נוספת במיזם שכבר נהנה מכספי מדען, לשכת המדען הראשי אינה סוגרת את דלתותיה בפני מיזם שהשתתף בתוכנית תנופה. המיזם שקיבל מענק תנופה רשאי לשוב ולפנות לאחד ממסלולי המדען האחרים על מנת לקבל תמיכה נוספת.

מחויבויות המיזם

על אף הסכום המוגבל המוענק במסגרת תנופה, על המיזם לקבל על עצמו את כל הוראות "חוק המו"פ" (חוק לעידוד מחקר ופיתוח בתעשייה, התשמ"ד- 1984). מכוח זאת, חלה על המיזם חובה להחזיר את המענק על-ידי תשלום תמלוגים לקרן תמורה בלשכת המדען הראשי מתוך הכנסות המיזם. התוכנית אף מחייבת את היזם להודיע למינהלת "תנופה" על כל שינוי בבעלות ו/או בשליטה במיזם.

כמו כן, ככלל, על הקניין הרוחני שמפתח המיזם באמצעות המענק להישאר בישראל. העברת קניין רוחני מחוץ לישראל מחייבת אישור המדען הראשי ותשלום נוסף מסוים. פירוט נוסף לעניין החובות למדען הראשי במסגרת חוק המו"פ ניתן למצוא בפוסט קודם שלנו – "יתרונות וחסרונות בקבלת כספים מהמדען הראשי".

לסיכום, תוכנית תנופה היא ערוץ מעניין המתאים ליזמים בתחילת דרכם. בצד המענק הכספי, יש חשיבות לעצם אישור המיזם על-ידי הועדה המקצועית של המדען הראשי. יש בכך כדי ליתן לגיטימציה למיזם ולרעיון שמאחוריו. מיזם מתאים יוכל להפוך את התנופה, למקפצה.

* האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי והוא בבחינת מידע כללי בלבד. כל המסתמך על האמור לעיל, מבלי לקבל חוות דעת משפטית על בסיס כל העובדות הרלוונטיות, עושה זאת על אחריותו בלבד.

קרדיט תמונה: Shutterstock.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527