הפוסט נכתב על ידי דוראל בליץ, מנהל החדשנות באגף האסטרטגיה של בנק לאומי.
אחת מהאמרות הידועות בקולנוע היא מהסרט "שדה החלומות" – "If you build it, they will come" (אם תבנה אותו, הם יבואו). ואכן, גל של חברות Fintech או Financial Technology, צומחות ברחבי העולם בעידודם של תאגידים פיננסיים, שהשכילו להבין ולרתום את הרוח היצירתית והחדשנית לשיפור חוויית הלקוח בשירותים פיננסיים.
ירידה בחסמי הכניסה לענף הפיננסים, חיפוש אחר מנועי צמיחה, השיפור המתמיד בשירותים ובמוצרים ללקוח והתחרות הגוברת – כל אלה הובילו את הבנקים להבנה, כי על מנת להמשיך ולהישאר רלוונטיים וליהנות מאמון הלקוחות, עליהם לשפר במהירות את אופני וחווית המגע עם הלקוח. הטכנולוגיה, שבעבר היוותה חסם לפיתוח, מאפשרת היום לכל מתכנת ויזם מתחיל לפתח במהירות פתרונות ושיפורים טכנולוגיים פורצי דרך. הבנקים מבקשים להיחשף מוקדם ובמהירות לטכנולוגיה המתפתחת ולפתרונות הנוצרים – ולאמץ את המתאימים ביותר.
ביקוש גובר לחברות העוסקות ב-Fintech
הבנקים, הנהנים כיום עדיין מאמון הצרכנים, פועלים כדי להמשיך ולהיות במקום בטוח, הגון והוגן, אשר נתון לבקרות ציבוריות ומקצועיות. אבל הם גם רוצים להיות Cool וחדשניים באינטראקציה שלהם עם הלקוחות. בנקים אף שואפים, בתחומים שונים, לחקות חברות טכנולוגיה המוכרות או מתווכות שירותים מותאמים ושונים עבור לקוחותיהן, ושעוזרות להם להתאזן בין עודף מידע וחוסר זמן – תוך ייצור ערך ממשי עבור הלקוח.
אנו עדים לצמיחה מאסיבית בעולם של סטארטאפים העוסקים ב-Fintech, ובפרט בתחומי שיפור חווית הלקוח איכות המידע שהוא צורך, שירותים חדשניים ודרכי דיאלוג חדשניות. לדוגמא: (שירותי תשלום, ניהול מסחר והשקעות, מימון אישי, ניהול סיכונים, בנקאות לעסקים, ניהול הון ועוד).
בכנסי Finovate האחרונים התחרו מאות סטארטאפים על מנת להיכלל ברשימת המציגים בפני רוכשים פוטנציאליים, כגון בנקים וקרנות הון סיכון מכל העולם. בלונדון, ניו-יורק, הונג קונג ופאלו אלטו קמים מאיצי סטארטאפים, במימון ובשיתוף בנקים, אשר מאתרים, מסננים ומנהלים יוזמות חדשניות המפתחות במהירות רבה פתרונות וחוויות חדשות ללקוח הפיננסי.
רק בארה"ב הושקעו יותר מ-9 מיליארד דולר בסטארטאפים בתחום ה-Fintech מאז 2008 (יותר מ-1,314 עסקאות). המספרים הללו צומחים משנה לשנה, ובמחצית הראשונה של 2013 הושקעו בחברות Fintech בניו יורק סכום השווה לכל ההשקעה של 2012 (יותר מ-22 מיליון דולר). נתחים נכבדים מהכסף מושקע בסטארטאפים העוסקים בתחומי התשלומים ובפרט ב-P2P, מימון וניהול תקציב אישי וניהול מסחר והשקעות.
הבנקים אף מקדמים תחרויות פיתוח פתרונות ושירותים חדשניים מול הציבור ורתימת "חוכמת ההמונים" ויוזמות של מימון המונים (Crowdfunding), שיפור אופני העברות וניהול כספים בשיטות ובערוצים שונים, הכנסת מרכיבים חברתיים וניידים לתוך הצעות הערך הדיגיטליות ואף החצנת שכבת קישור לנתונים ואפליקציות (Public API's), אשר תאפשר לגורמים חיצוניים לפתח אפליקציות בהתאם לצורכי לקוחות הבנק.
ישראל, יותר משהיא Startup Nation, היא Entrepreneurs Nation – אומה של יזמים: אלפים שמחפשים כיוונים רלוונטיים, בעיות או אתגרים אשר יכולים להוות מנועי צמיחה משמעותיים. כשבונים מסלול האצה מכוון, מקצועי ומסייע, ורותמים את הכוח הקיים, ניתן לייצר ערך ליזמים וללקוחות. כבר כיום אנו עדים למספר סטארטאפים פיננסיים, העושים את צעדיהם בשוק הישראלי והעולמי. אנו מקווים שבזכות ה-Fintech Eco System בישראל – יחד עם הזדמנויות הפיתוח והליווי העסקי שקבוצת לאומי מציעה בשת"פ עם Elevator – נוכל לשפר את חווית הלקוח.
הצטרפו למחזור הראשון של Fintech
קרדיט תמונה: Shutterstock.