

מקור: XPRIZE
תחרות ה-XPRIZE כבר הצליחה לגרום לבאז בעבר, כאשר הציעה פרס של 30 מיליון דולר למי שיצליח להנחית רכב מעשה ידיו על הירח. התחרות שנועדה לעודד חדשנות ויצירתיות נתמכת על ידי מספר חברות ענק ובכל פעם היא מטפלת בנושא או בסוגייה אחרים שעל הפרק. הפעם, מנסה התחרות לטפל בבעיית הקריאה והאנלפבתיות בעולם המתפתח על ידי פיתוח אפליקציה ייעודית.
הוכיחו שהאפליקציה עובדת ותוכלו לזכות ב-10 מיליון דולר
XPRIZE הוא מה שמכנה העמותה שיזמה אותו "מנוע יזמות" (Innovation Engine), שמקיים מדי מספר חודשים תחרויות בינלאומיות נושאות פרסים יוקרתיים. על המשתתפים בתחרות להיות יצירתיים ביותר ולהפעיל את דמיונם, כמו גם את כישוריהם הטכניים כדי לשנות את העולם לטובה. התחרות, עליה מכריזה העמותה מדי שנה, חייבת להציב מטרה "אמיצה ושאפתנית" אבל כזו שניתנת להשגה, לפתור מצב של כשלי שוק ולהציג בעיה שניתנת לפתרון על ידי קבוצה קטנה בזמן נתון סביר. בנוסף, מקפידה העמותה שהתחרות תמשוך פתרונות שניתן יהיה אחר-כך למנף אותם לטובת פתרונות גדולים יותר.
הפעם הוחלט ב-XPRIZE כי הפרס יינתן לקבוצה שתפתח אפליקציה בקוד פתוח לסמארטפונים וטאבלטים, שבעזרתה יוכלו ילדים במדינות מתפתחות ללמוד קרוא וכתוב ולפתח כישורים מתמטיים אצלם. על פי הנתונים של אונסקו, כ-250 מיליון ילדים במדינות מתפתחות אינם יודעים קרוא וכתוב ואינם יכולים לבצע פעולות מתמטיות פשוטות. מטרת התחרות היא לצמצם את הפערים החינוכיים ולהגדיל את הסיכוי של מיליוני הילדים לעתיד טוב יותר. התחרות קצובה בזמן ובמהלכה ייבחרו חמש קבוצות פיינליסטיות, שיקבלו כל אחת מיליון דולר על מנת לערוך פיילוט. הפיילוט יערך בכפרים מרוחקים במדינות עולם שלישי ובמסגרתו יבחנו האפליקציות הלימודיות שיפותחו על ידי הקבוצות הנבחרות.
ההרשמה לתחרות תימשך עד למרץ 2015, כשהקבוצות הנרשמות ייהנו מ-18 חודשים לצורך פיתוח הפתרון שלהן. בשלב זה יערך חצי הגמר וחודש לאחר מכן ייבחרו 5 הקבוצות הפיינליסטיות. כל אחת מהפיינליסטיות תקבל מיליון דולר על מנת לבצע פילוט באיזור כפרי במדינה מתפתחת, בה השפה הרווחת היא אנגלית, כאשר בכל פיילוט ישתתפו 3,000 ילדים בין הגילאים 5-12. הקבוצה שהאפליקציה שלה תוכיח כי הובילה למיומנות הגבוהה ביותר בלימודי קריאה, כתיבה ומתמטיקה תזכה בפרס של 10 מיליון דולר ותוצע להורדה בחינם בעולם כולו. בין המממנות של הקרן ושל הפרס נמצאות Google, קוואלקום ונוקיה.
קצת עזרה מחברים
קרן הון הסיכון Terra והיזם ינקי מרגלית (שבעצמו משתתף בתחרות ה-Google Lunar XPRIZE עם SpaceIL) ילוו את היזמים שיחליטו לגשת לפרויקט, ייעצו להם, יסייעו בפיתוח הרעיון ובפיתוח הטכנולוגי, יפגישו אותם עם דמויות מפתח בתעשיית ההי-טק והחינוך הישראלית ועוד.
בין השאר יעזור למתמודדים ד"ר רועי צזנה, עתידן וחוקר בסדנת יובל נאמן באוניברסיטת תל אביב, שישמש כשגריר של XPRIZE בארץ. ד"ר צזנה אמר: "תחרויות ה-XPRIZE מתמקדות בבעיות שעד כה האמינו כי אין להן פתרון, או שאין להן נתיב ברור לפתרון. עד כה הוכח באופן מדיד כי הכספים המופנים על ידי הקבוצות המתחרות והגופים התומכים המלווים שלהם למחקר ופיתוח של התחום בו נערכת התחרות, עולים על פי 5 מהסכום המוצע כפרס. המוטו של XPRIZE הוא "תחשוב גדול. תרוויח בגדול" והשאלה שמנחה את המנוע היזמי היא האם יש לך את מה שנדרש על מנת לשנות את העולם".