
בשנת 2011 הכריזה גוגל על חידוש של ממש בכל הקשור להצגת תוצאות חיפושים הנעשים במנוע שלה: ציון שמו של האדם שעומד מאחורי התוכן אליו מפנה תוצאת החיפוש – ובעיקר פרסום תמונתו ליד הלינק. תוספת זו לכותרת ולתיאור הקצר שנכללים בכל מקרה בתוצאות החיפוש זכתה לכינוי Google Authorship, ונהנו ממנה רק מי שגוגל זיהתה כאנשי מקצוע איכותיים, ומטרתה המוצהרת הייתה לסייע לגולשים להגיע לתכנים ברמה גבוהה, כלומר כאלה שנכתבו על ידי אלה שמיצבו את עצמם (לתפיסת גוגל) כסמכות בתחום פעילותם.
בסוף אוגוסט 2014 הודיעה החברה כי הניסוי לא הצליח, או בלשון הודעתו של ג'ון מולר, "למרבה הצער גילינו כי השם והתמונה אינם כה שימושיים כפי שקיווינו שיהיו, ולמעשה הם אפילו עלולים להסיח את דעתם של הגולשים מהתוצאות האיכותיות. כתוצאה מכך, נאלצנו לקבל את ההחלטה הלא פשוטה ולהפסיק להציג את ה-Google Authorship".
כדאי לציין כי ההודעה לא נחתה על עולם ה-SEO בהפתעה, שכן כבר בדצמבר 2013 הפחיתה גוגל את מספר התמונות שהופיעו בכל דף תוצאות חיפוש, וביוני 2014 הוסרו כל התמונות מתוצאות החיפושים הגלובליים ונותרו רק שמות הכותבים.
עוד חשוב לציין כי למרות ביטול ה-Google Authorship, גוגל – כך על פי הודעות אנשי חברת הענק – תמשיך לייחס משמעות ל-Author Rank במסגרת דירוג האתרים (בהיקף מוגבל, כפי שהיה עד כה).
מהו ה- Google Authorship ואיך הכל התחיל?
הקונספט של Google Authorship פשוט: אם ישנו איש מקצוע שתכנים אותם פרסם באינטרנט נמצאו איכותיים (אמינים, מקצועיים, בעלי ערך מוסף של ממש וכו'), סביר להניח כי גם תכנים אחרים שלו הם משובחים, ועל כן כדאי להפנות אליהם את תשומת הלב של הגולשים. על מנת ליישם את הרעיון הוחלט בגוגל להעניק לכל כותב מעין ציון איכות (כשם שלכל דף אינטרנט ישנו Pagerank שמעיד על רמתו בעיני גוגל, כך לכל כותב יש Author Rank), ומי שה-Author Rank שלו היה גבוה דיו זכה כי שמו ותמונתו יתנוססו לצד תכנים שכתב בדפי תוצאות החיפושים הרלוונטיים.
אנשי גוגל האמינו כי בדרך זו לגולשים יהיה קל יותר להגיע לתוכן איכותי (שכן תמונה באופן טבעי מושכת תשומת לב), ואילו לבעלי האתרים ואנשי התוכן באופן כללי יהיה מניע רב עוצמה להשקיע בתכנים שהם יוצרים.
על מנת לשייך תכנים לכותבים ספציפיים, המליצה החברה לבוני אתרים, בעלי אתרים ואנשי SEO להוסיף לדפי האינטרנט השונים תגיות "rel="author כך שמנוע החיפוש יוכל לחבר בין הטקסט לבין מי שעומד מאחוריו.
הקונספט הנ"ל והמימוש שלו התבססו על רעיונות תיאורטיים שהיו קיימים בגוגל כבר מספר שנים לפני ההכרזה הרשמית ביוני 2011. באותו חודש השיקה החברה הבולטת ביותר בעולם האינטרנט מזה 15 שנה גם את גוגל פלוס, וסמיכות האירועים לא הייתה מקרית: אנשי גוגל ביקשו למשוך עוד ועוד אנשים אל הרשת החברתית שיצרו, וכדי לעשות זאת הציעו להם צ'ופר אטרקטיבי – מי שיפרסם את התכנים שלו בגוגל פלוס, יזכה בסופו של דבר לכך שתמונת הפרופיל שלו ברשת החברתית תתנוסס לצד התכנים שיצר בדפי תוצאות חיפושים שונים ותעזור להם להתבלט (שכן לגוגל יהיה קל לשייך את התכנים לאדם ולזהות את איכותו).
מדוע גוגל ביטלה את ה-Google Authorship?
אחד העקרונות שמנחים את גוגל, ומן הסתם גם אחראים להצלחתה, הוא המחויבות המלאה שלה לבחינה מתמדת של כל צעד וכל החלטה. לא משנה כמה משאבים הושקעו בשינוי זה או אחר, לא חשובה היוקרה האישית של המהנדסים שעומדים מאחוריו – אם במבחן התוצאה הוא מתגלה ככזה שלא משרת את האינטרסים של החברה (ובפרט לא מסייע לגולשים להגיע לתכנים איכותיים יותר), גוגל תבטל אותו.
במקרה של ה-Google Authorship הבדיקות שביצעה החברה גילו כי היישום בפועל של הקונספט נתקל בשני מכשולים משמעותיים:
1. רוב בעלי האתרים לא השתמשו כלל באופציה של rel=author כדי לשייך את התכנים, וגם מתוך אלה שכן ניסו לנצל את אופציית ה-Authorship לא מעט עשו זאת באופן שגוי. גוגל ניסתה לדלג מעל מכשול זה על ידי שיוך אוטומטי, אולם הדבר הוביל בעיקר לטעויות מביכות.
2. הגולשים לא הקליקו יותר על תוצאות חיפוש שלצידן פורסמו תמונה ושם.
חשוב להדגיש – וגם ג'ון מולר עשה זאת בהודעתו – כי ביטול אופציית ה-Google Authorship לא תשפיע על תחום ה-Structured Markup. להיפך, ההמלצה של אנשי גוגל היא לנצל כמה שיותר את האופציה של ה-Rich Snippets (לדוגמא Schema.org) על מנת למשוך את תשומת ליבם של הגולשים.
ה-Author Rank עדיין חי וקיים – אם כי השפעתו מוגבלת
ה- Google Authorship אמנם בוטל, אולם ה-Author Rank עדיין חי וקיים.
מסתבר שגוגל מסוגלת לשייך תכנים לכותב ספציפי גם ללא התגיות שהוזכרו למעלה, ומאחר שהחברה עדיין מייחסת משקל מסוים לאיכות הכותב בבואה לדרג את התכנים שלו, היא תמשיך להשתמש ב-Author Rank.
יחד עם זאת מדובר בשימוש מוגבל, שכן גוגל משקללת את ציון האיכות של הכותב לתוך הדירוג רק של חלק קטן מאוד מתוך כלל דפי האינטרנט.
הפוסט נכתב על ידי און יבין, מנכ"ל משותף וראש תחום אינטרנט במשרד הפרסום Exactive, מומחה בקידום אתרים ובעל ניסיון רב שנים בשיווק באינטרנט.