הפוסט נכתב על ידי טלי חיננזון.
מתן משי (26), מתגורר בבאר שבע ולומד הנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת בן גוריון, מייסד שותף ב-goodies.co.il, מנוע השוואת מחירים לאתרי סחר בינלאומיים. לקראת סוף התואר, הוא עובד במרץ רב על הפרויקט השאפתני, שאמור להתחיל את פעילותו הרשמית בעוד מספר חודשים.
אז מה זה בעצם goodies?
מדובר באתר השוואת מחירים הסוקר חנויות אונליין בינלאומיות בלבד, שמתמקד ספציפית במוצרים שמשמעותית משתלם יותר לקנות בחו"ל כמו בעיקר תוספי תזונה, מוצרי תינוקות, הלבשה והנעלה, ציוד ספורט מקצועי, מוצרי אלקטרוניקה קטנים ועוד. המחיר הסופי שמוצג ללקוח בהשוואת המחירים כולל את עלות השילוח לארץ והמיסים והוא מוצג בשקלים. בנוסף כולל המידע את זמני המשלוח, תנאי האחריות, מדיניות החזרת המוצרים ועוד. מנוע ההשוואה מבוסס על כמאה אתרים גדולים מכל רחבי העולם שנאספו לאחר תחקיר מעמיק וכולל בין היתר את ארה"ב, אירופה סין ומדינות נוספות מהן מבצעים שילוח לארץ, כאשר כל המידע המוצג על המוצרים באתר הוא בעברית והמחיר כאמור, בשקלים. אגב האתרים שנבחרו פועלים בשפה האנגלית, על מנת שגם הגולש שיבחר לבצע את הרכישה מאתר גרמני או סיני – יוכל להסתדר בקלות. חשוב לציין שאנו לא גוזרים קופון על הלקוח והרווח שלנו מגיע משיתוף הפעולה עם האתרים עצמם. המחיר שהגולש רואה אצלנו הוא אותו המחיר שהיה רואה גם אם היה נכנס לאותו אתר באופן עצמאי.
יש אתרים רבים שלא מבצעים שילוח לישראל
נכון לעכשיו אנו סוקרים רק אתרים שעושים משלוחים לארץ, כאשר בהמשך הכוונה היא לשתף פעולה עם חברות השילוח הישראליות המתמחות בנושא, על מנת להוסיף עוד אתרים להשוואה. הרעיון הוא שהמחיר שיוצג ללקוח יכלול גם את עלויות השילוח לישראל דרך חברות השילוח. בנוסף נרצה לבחון גם שיתוף פעולה עם אתרי השוואת המחירים המובילים בישראל.
איך נולד הרעיון?
הרעיון החל להתבשל אצלי בעיקר מהמחאה החברתית של קיץ 2011 בתקופה ההיא הציבור החל להבין שיש פערי מחירים משמעותיים מאד בין הארץ לחו"ל, ובגדול, נמאס לו להיות פראייר. מאז ועד היום ניתן לראות צמיחה גדולה באחוז הישראלים שמבצעים רכישות דרך אתרים בחו"ל. על פי נתוני גוגל שהתפרסמו לאחרונה, כ-60 אחוזים מרכישות הישראלים באינטרנט הן מאתרים בינלאומיים, מה שבהחלט מלמד על מודעות הולכת וגוברת לפערי המחירים. המטרה שלי הייתה לקחת את זה צעד אחד קדימה – הרי גם בין האתרים הבינלאומיים קיימים פערים משמעותיים. הכי קל להיכנס לאיביי או אמזון, אבל השוואת מחירים וחשיפה להיצע הגדול של אפשרויות הרכישה בחו"ל יכולה בוודאות להוזיל עוד יותר את עלות הרכישה.
איך מוציאים את החלום לפועל?
התחלתי עם ידע טכנולוגי שהיה לי ורעיון בסיסי שעובד, אבל בלי שום הבנה עסקית איך אני הולך להרים את זה למיזם בקנה מידה גדול. במהלך הלימודים אחי שלח לי לינק להרשמה לתוכנית היזמות של קרן מיראז' והחלטתי ללכת ולנסות להתקבל, בלי להבין עד הסוף מה התוכנית הזו יכולה לתת לי. לא ציפיתי שהתהליך יהיה כל כך מדהים ומשמעותי. זה לא רק 'סדרת הרצאות' על יזמות, אלא הם ממש מתקדמים איתך צעד צעד ונותנים לך את כל הגב שאתה צריך על מנת שהמיזם ייצא לפועל. התרומה שקיבלתי מהם למען הפיכת הרעיון למשהו ממשי הייתה עצומה, והכל בליווי אישי וצמוד. בין אם זה הכשרות שבועיות בנושאים שונים כמו איך אני חוקר את השוק אליו אני נכנס, מה אני צריך להכניס למוצר, ומה צריך להוציא ממנו, איך לבנות תוכנית עסקית, שיתופי פעולה, ייעוץ משפטי ועוד. הכל בליווי צמוד שלהם. ברגע שמגיעים לרמת בשלות מתאימה ניתנת האפשרות להציג את המיזם מול משקיעים פוטנציאלים. כל כך הרבה נתינה ובלי שום אינטרס, לקיחת אחוזים מהעסק וכו'. כל מה שהם רוצים הוא פשוט לעזור לך להקים את העסק בנגב.
באיזה שלב נמצא כרגע הפרויקט?
בעוד כחודש נסיים לפתח גרסת בטא סגורה ופעילה, כשהמטרה שתוך חצי שנה מהיום האתר יפתח לציבור. בגרסת הבטא אנו נותנים למשתמשים ראשוניים שנרשמים אצלנו באתר לקחת חלק בעיצוב ובאיפיון של המוצר המוגמר מבחינת פיצ'רים וחוויית משתמש. בנוסף אנחנו בשלבי גיוס ומחפשים משקיעים שימצאו עניין במיזם שלנו.
מניסיונך, מה הבעיה המשמעותית ביותר של סטארטאפ בראשית דרכו?
המכשול העיקרי הוא תזרים מזומנים. על מנת לפעול מן הסתם כל סטראטאפ צריך מימון. הדרך להתגבר על המכשול הזה היא להיות מוכן לוותר לפעמים על חלק מהשליטה במיזם על מנת שתוכל להמשיך ולהתקדם הלאה. זה שווה את זה. אם תתעקש להחזיק הכל אצלך – בסוף אתה יכול להישאר עם 100 אחוזים מכלום, מאשר 30 אחוזים לדוג' ממשהו שעובד.
ספר על רגע של השראה
באחת הפגישות עם מייסד הקרן דיוויד מיראז', הוא התייחס לכך שכל בעיה שנתקלים בה – במקום להתייאש כדאי להפנות את המרץ לניסיון להתגבר עליה. הוא סיפר את הסיפור שלו כדוגמא. לפני שנים הקים מפעל קטן לארוחות מוכנות, המפעל הצליח והוא החל למכור, ויום אחד פרצה שריפה וכל המפעל נשרף עד היסוד. במקום לוותר, לסגור את החברה, לפטר את העובדים ולעבור לתחום אחר, הוא ניצל את ההזדמנות ותוך כמה שנים הקים מפעל גדול יותר, עם טכנולוגיות מתקדמות יותר, שגם נתן עבודה להרבה יותר אנשים. מהמפעל הקטן שהיה לו – הפך למעצמה שמכרה בכל ארה"ב.
תן טיפ ליזמים מתחילים
הכי חשוב: לא לפחד לחשוב בגדול. לרוב כל רעיון מתחיל ממשהו קטן, והנטייה היא להשאיר אותו "בעולם שלך" וחבל. זה אולי קצת קלישאתי, אבל בסופו של דבר לחשוב בגדול עוזר מאד להגברת המוטיבציה ובסופו של דבר גם למוצר הסופי ולהצלחתו.
אז למה בנגב?
ההזדמנויות הקיימות כאן ליזמים צעירים היא עצומה ולצערי לא רבים מודעים לעובדה הזו. אני הגעתי לפה בעקבות לימודים, והחלטתי להישאר בזכות ההזדמנות והתמיכה הגדולה שאני יכול לקבל פה בתור יזם צעיר, אם זה הטבות מהמדינה ואם זה גופים וקרנות כדוגמת קרן מיראז', שבאמת רוצים לעזור. בנוסף, המשאב האנושי הגדול שיש כאן הוא איכותי במיוחד, לדעתי ברמה הכי גבוהה בארץ. הידע הטכנולוגי הקולקטיבי שקיים בנגב הוא אדיר. אני חושב שכל יזם צעיר שחושב להקים חברה בתחום ההייטק, כדאי לו לפחות לשקול ברצינות את האפשרות של לעשות זאת בנגב, ולא לחשוב אוטומטית על משרד בהרצליה פיתוח או ברוטשילד בתל אביב. באמת שיש פה המון הזדמנויות ליזמים ושווה לנצל אותן.