נדמה שהכל כבר נאמר על אפליקציית Secret, המאפשרת לכל משתמש לשתף בצורה אנונימית למדי סודות ומחשבות שלא היה יכול לעשות בצורה אחרת. האפליקציה, עליה כתבנו לראשונה כבר לפני כחצי שנה, החלה את דרכה כתא הוידוי של הוואלי והפכה באיחור אופנתי לטרנד בסיליקון ואדי של רמת החייל בואכה הרצליה. בשבועות האחרונים יצאה האפליקציה בישראל מחברות ההיי-טק, החממות, הסטארטאפים והקרנות והגיעה אל הקהל הרחב. בזמן שעוד ועוד ועוד אנשים מגלים את התופעה, נדמה שרמת הלכלוך והזוהמה שתמצאו בה רק עולה. ובכל זאת, מעטה האנונימיות מאפשר גם אינטראקציות ופתיחות שלא היו יכולות להתרחש בעולם האמיתי או בפייסבוק. במדור Geekret, אנחנו רוצים דווקא לשים את הדגש על סיקרטים, שאולי לא זכו להכי הרבה לבבות לייקים, אבל הם מכילים תובנות, שיחות מעניינות, או כל תוכן שיכול לעניין מי שבתעשייה.
גיזה Vs עודד וולוביץ וההיפך
אחד הסיפורים שהסעירו השבוע את הסצנה היה הסכסוך המשפטי בין עודד וולוביץ, אחד מהיזמים של CallApp וקרן הון הסיכון Giza. תקציר הפרקים הקודמים: מאבק שליטה על החברה בין וולוביץ למשקיעים בחברה, ביניהם קרן Giza, שחברו לשותפו, עמית און. מחבר הסיקרט שואל את המגיבים, מה דעתם על הסיפור? לדעתו, משקיע מנוסה עם כוונות טובות לא היה מרשה למצב כזה לקרות. פוטבול טורקיז שמזדהה כיזם בעצמו מעריך שהמנכ"ל כשל בתפקידו ומסרב להודות בכך, ובנוסף, גם נקט בצעד חד צדדי, כשדחף את המשקיעים לזירה המשפטית. מחבר הסיקרט מעיר שלדעתו המשקיעים היו צריכים לנהל משא ומתן למינוי מנכ"ל חדש, כשהקודם ייהפך ל-CPO. פאזל ירוק, שטוען שהוא מכיר חלק מהנפשות הפועלות, טוען שמדובר בניהול כושל ובהתנהגות לא מקובלת של שני הצדדים, אבל מפציר בכותב הסיקרט להמתין לפני שהוא מאשים את Giza. פוטבול ממשיך בקו ההגנה על קרן הון הסיכון, וטוען שהמשקיעים מעוניינים תומכים בעמית און (המייסד השותף) ומעוניינים למנות אותו למנכ"ל, וזה מה שפגע בוולוביץ. בנוסף הוא מציין שלא הגיוני שקרן הון סיכון (שתשמח לאקזיט י.א.) תתנגד להצעת רכישה (שיכלה להגיע עד ל-150 מיליון דולר), בניגוד לטענות של המנכ"ל בכתב התביעה. כותב הסיקרט מאשים את Giza, מכיוון שלטעמו, הם היו צריכים להיות הצד הרציונלי השקול ובעל הניסיון, בזמן שהיזמים פועלים מתוך אמוציות. לטעמו גם הסיקור הוא חד צדדי, מכיוון שלכאורה קרנות ההון סיכון הן שמעבירות את הסיפורים לעיתונות, כשהיזם הוא "כלום" שיישכח. כוכב חום ושבתאי טורקיז מצטרפים לצד שמתנגד לקרן ותומך במנכ"ל.
מה צריכה להיות המשכורת של יזמים?
במדור קודם כתבנו כמה, לדעתו של גיגי לוי, צריך להוויח מנכ"ל של סטארטאפ. הסיקרט הבא מנסה להשתמש בחוכמת ההמון ושואל: משקיעים, יש לי סטארטאפ בישראל שרוצה לגייס מיליון וחצי דולר. מה הן משכורות סבירות לשלושת היזמים בשנה הראשונה. או-הו, זה תפוח אדמה לוהט למדי, כפי שמעידות התגובות. לאחר הבהרה קצרה של כותב הפוסט שהמדובר בשני יזמים בני כ-35 שמגיעים עם ניסיון בניהול מוצר ויזם אחד כבן 40 עם רקע עסקי, מתחילים להיזרק מספרים (כל המספרים בשקלים, י.א.) עלה אדום מודה שזה לא פשוט, אבל מעריך שמשכורת הגיונית תנוע בין 16K ל-18K עד הגיוס הרציני הראשון. בנוסף, הוא מתנה את זה בנכונות של המייסדים לדלל אחזקות עם הגיוסים, כשלטעמו, ככל שהם מסכימים לדלל יותר, כך המשכורת שלהם עכשיו צריכה להיות גבוהה יותר. מגיבים אחרים כמו כוכב טורקיז, ציפור כתומה, ברק ירוק ופאזל טורקיז מפרגנים יותר לשלושת היזמים ומציעים משכורת בין 20K ל-30K. אבל בניגוד לאנשי המספרים, עונים לא מעט מגיבים שצריך להתחשב בעוד משתנים. כך למשל חולצה סגולה או פאזל ירוק שאומרים שכל יזם צריך להרוויח על פי צרכיו (מספר ילדים, משפחה וכו). שק כסף טוען שתלוי במצב הכלכלי של הסטארטאפ, ואם אין גיוס באופק, אז 15-20K יספיקו. וציפור סגולה טוען שהכל תלוי בניסיון, מ-20K ליזם מתחיל עד 30K לבעל ניסיון.
מהר מאוד מתחלקים המגיבים ליזמים ולמשקיעים. מצד אחד, היזמים: כוס כחולה למשל שטוען שאחד המשקיעים שלו אמר שהם צריכים להרוויח משכורות שוק ולכן מייעץ ליזמים ללכת על 35K. אולם מצד שני עומדים יזמים כמו שקע ירוק שאמר שעבד שנה שלמה ללא משכורת ושבתאי כחול שקורא להפגין איפוק, כדי לא לשרוף את כל הכסף. על פי שבתאי, אגב, אפשר להתחיל עם 20K ואחרי הגיוס מהקרן להשוות למשכורות שוק. גם לב כחול, שמזדהה כיזם סדרתי, טוען שעבודה ללא משכורת, היא המדרבן הטוב ביותר.
מצד שני, המשקיעים: קונוס אדום למשל שטוען שהמספרים שעפו באוויר מוגזמים ועד שאין רווח או בסיס משתמשים גדול, אין טעם במשכורות גבוהות; ציפור כחולה טוען שיזם שלוקח יותר מ-15K עוקץ אותו, אולם מצד שני, דרואיד כחול ואומר שאם כך, משקיע שלוקח יותר מ-5% במיזם הוא נוכל. הייטיב לסכם זאת חולצה כחולה שכתב: "יזמים עם דאגות כלכליות על הראש הם יעילים פחות. קחו מספיק כדי שתרגישו בטוחים מבחינה כלכלית, אבל תגבילו את עצמכם בצורה הגיונית, אחרת לא יישאר לכם מספיק מסלול ההמראה. כל מי שכתב לכם לשרוף את החסכונות הם יזמים של מיזם אחד. אם תשרפו חסכונות בכל מיזם, לא תגיעו רחוק".
יש יזמות בקהל?
הסיקרט הבא החל כנראה כסוג של התערבות והוא מבקש את עזרת המגיבים והמגיבות עם שמות של יזמות שהקימו חברות טכנולוגיות, שלא קשורות ל"משהו נשי", כהגדרתו. דג (בתמיכתם של ספייס-אינוויידר ופאזל כתום) מציע את ד"ר מיכל צור, שעשתה אקזיט כמייסדת של סאיוטה (יחד עם השר בנט) והקימה את קלטורה (שמוערכת במאות מיליוני דולרים) ואת ליאת מרדכי מ-24ME; ינשוף סגול שולף את פנינה פירסט מ-Sfito ואת מורן בר שלנו; פאזל מציע את מעיין כהן מ-Hello Doctor; עלה כחול מציע את אורלי יצחקי מ-WiseStamp; גלידה טורקיז פרגן לסול צבי מ-GenieO; שמות נוספים שעלו הם ד"ר קירה רדינסקי ורויטל הנדלר, שהקימה את AllJobes. אחרונות חביבות שהוזכרו בסיקרט הזה הן ענב גנד גלילי ולבנת פורן.
תודה לכל מי ששלח לנו לינקים לסיקרטים של גיקים. נתקלתם בסיקרטים מעניינים שיכולים לתרום גם לקהל הרחב מעבר לסתם הוצאת קיטור וטראשינג? שתפו אותם איתנו כאן או במיילואנחנו נשמח לשתף אותם עם הקהילה.