הפוסט נכתב על ידי זאבי מיקהל, מנכ"ל חברת סנקסס הישראלית, הבוגרת הישראלית הראשונה של TechStars.
בימים אלה אנו עדים לפריחה בתוכניות האצה לחברות הזנק בארץ. התכניות IDC Elevator, תוכנית ההאצה של מיקרוסופט, EISP 8200 ו–UPWEST LABS הן רק חלק מהתכניות המתקיימות באופן תדיר בארץ או המיועדות לישראלים בתקופה האחרונה. כולן פועלות במתכונות די דומות לתקופה של בין 10 שבועות ועד חמישה חודשים.
אך מהן אותן תוכניות ומאין הן הגיעו אלינו? בשנת 2006 יזם סדרתי בשם פול גרהאם רצה לעזור ליזמים בתחילת דרכם בעמק הסיליקון. הוא פתח תוכנית בשם Y Combinator בה היזמים והחברות שהתקבלו זכו למפגש שבועי עם פול ועם הצוות המסייע שלו שכלל יזמים מנוסים נוספים. בסיום תקופת התוכנית הוא חיפש דרך להציג את החברות לקהילת ההשקעות המקומית וקיים אירוע DEMO DAY בו כל חברה הציגה למשך מספר דקות לקהל הרחב מה היא עושה וכיצד התקדמה בתקופת התוכנית.
הכרות קצרה עם TechStars
שנה לאחר מכן בבולדר שבמדינת קולרדו בארה"ב, התחיל יזם סידרתי יהודי בשם דיויד כהן תוכנית בשם TechStars. במקור רצה דויד ליצר שלוחה של YC בבולדר, אך לאחר שראה כי אינו מקבל תגובה החליט לבנות מודל משלו ולצאת לדרך לבדו. הוא רתם את אחד ממשקיעי ההון סיכון המפורסמים בעולם בראד פאלד ויחדיו גיבשו תוכנית בת 3 וחצי חודשים בה יקבלו 10 חברות הזנק, הוא סידר מקום עבודה גדול לכל החברות וחשוב מכך פנה לעשרות יזמים מנוסים, מנהלים בכירים ואנשי הון סיכון והפך אותם למה שכיום כולם מכירים בשם "מנטורים". כמו כן כל חברה קיבלה השקעה ראשונית, שכיום נעה בין 20,000 ל-120,000 דולר. המודל שבו TechStars פועלת מהווה עד היום לתשתית היסוד של מרבית תוכניות ההאצה בארץ ובעולם.
שש שנים לאחר שהוקמה TechStars היא מונה כיום 7 תוכניות שונות ברחבי ארה"ב ותוכנית בינלואמית ראשונה בלונדון. למעלה מ-250 חברות סיימו את התוכנית עם למלעלה מ-350,000,000$ שגוייסו על ידי חברות אלו, למעלה מ-2,000 משרות שנפתחו וכ-20 רכישות שונות. כיום אחוזי הקבלה לתוכניות השונות נמוכים מ-1%. אחוזי קבלה אלו נמוכים מסיכויי הקבלה של מועמד לבית ספר היוקרתי למנהל עסקים הרווארד. חשוב לציין שעד היום 3 חברות ישראליות השתתפו באחד מהתוכניות הללו הראשונה סנקסס בשנת 2011 בבוסטון, לאחריה סמור בסיאטל, וקארטקראנץ בבוסטון.
באחת הנסיעות האחרנות שלי לארה"ב ישבתי עם דויוד כהן לשיחה בת 30 דקות ושאלתי אותו על מצב תוכניות ההאצה בעולם, מה דעתו על חברות ישראליות והחיבור שלהן ל-TechStars וכעת שהתוכנית בינלאומית מה הסיכויים לראות את המקור ואב הטיפוס של תוכניות ההאצה בארץ הקודש?
אני מביא לפניכם את עיקרי הדברים של שיחה זו:
כמה חברות ישראליות השתתפו עד כה ב TechStars והאם אתה מרוצה ממספר זה?
עד כה למיטב זיכרוני השתתפו בתוכניות השונות כ- 3 חברות ישראליות. מספר זה מהווה רק 1% מכלל החברות אשר סיימו את התוכנית. באופן אישי אני מופתע מאוד מהמספר הנמוך הזה, היות וכל קהילת הטכנולוגיה בארה"ב מעריכה מאוד את היזמים הישראלים ובעיקר את היכולות המתקדמות שלהם באבטחת מידע, אלגוריתמים וכו'. אחת הסיבות שאני מזהה לעובדה זו הוא הקושי שהרגולטור האמריקאי מערים על יזמים זרים בארה"ב, בפרט חוקי ההגירה הנוקשים אשר עומדים כיום בסערה חוקתית לשם שינוי וקידום אשרות ליזמים.
עד כמה נפוץ שחברות מגיעות ל-TechStars לאחר שכבר השתתפו בתוכנית האצה אחרת?
כיום בסביבות 10% מהחברות הבוגרות שלנו השתתפו בעבר בתוכנית האצה אחרת לפני שהגישו מועמדות אלינו. בדרך כלל אלו היו תוכניות מקומיות ואלו היו חברות מחוץ לארה"ב. אם זאת, אנו רואים שתופעה זו הולכת וגדלה עם השנים האחרונות.
האם ההתמדה משתלמת עבור חברות שלא מתקבלות בפעם הראשונה?
בהחלט, כיום 1 מתוך 4 חברות אשר סיימו את התוכנית הגישו מועמדות יותר מפעם אחת לתוכנית אם פרקי זמן משתנים בין הגשה להגשה.
בנימה קצת ציונית, עתה ש-TechStars הפכה באופן רשמי לגוף בינלאומי עם פתיחת מחזור ראשון בלונדון אנגליה, האם יש סיכוי שנראה תוכנית רשמית של TechStars בארץ בקרוב?
אני והצוות בהחלט שוקלים צעדי התרחבות בינלאומית נוספים ואחד היעדים המרכזיים אשר נשקלים הוא ישראל. כרגע אנחנו שוקלים כיצד להכנס לשוק המקומי ובודקים האם המהלך יתבצע על בסיס רכישה של תוכנית מקומית כפי שהתבצע באנגליה או התחלה חדשה עם צוות מקומי.
* * *
לסיכום בנימה אישית, לפני כשנתיים וחצי בעת השתתפותי בתוכנית בזמן היותי בבוסטון התפרסמה כתבה בפעם הראשונה בארץ על התוכנית וראיון עם מי שניהל בזמנו את הסניף בניו –יורק. ראיתי תגובות רבות של יזמים אשר לא הבינו מדוע כדאי להשתתף ומה הערך של תוכניות אלו. כיום ישנה תופעה ברוכה בארץ שבה תוכניות מקומיות מביאות את הבשורה ליזמים המקומיים ומלמדים אותם על הערך העצום של בניית מערכת קשרים ויועצים החל מהשלב ההתחלתי.
אני קורא מפה לכל החברות והיזמים הישראליים בין אם השתתפתם בעבר בתוכנית כזאת או אחרת וגם אם לא, שקלו ברצינות להגיש מועמדות לאחת מהתוכניות הקרובות של TechStars, החוויה תשנה את חייכם היזמיים וסיכויי הצלחת המיזם שלכם תגדל באלף מונים.
במידה ויש לכם שאלות על התוכנית או במידה ואתם מתכננים להגיש מועמדות אשמח לסייע.