הפוסט נכתב על ידי דן אורן, VP R&D ב-Hippotec המתמחה בפיתוח אפליקציות מובייל
איפשהו בתחילת הדרך של כל רעיון לאפליקציה, יועץ סתרים ישאל אתכם: "רגע, למה שלא תפתחו את זה בהודו/סין/לאוס/ויאטנם/טאיוואן? שמעתי שזה עולה חצי!". בדקות הקרובות תקראו כאן כמה סיבות שינסו לשכנע אתכם שלא לעשות את הטעות הזו. אל תעבדו עם מפתחים מהמזרח. מלבד ניסיון מר עם מפתחים מהמזרח, יש סיבה אחת שעומדת מעל כולן. התעשייה בארץ בתקופה מצוינת. יש מספר חברות בארץ שנחשבות למצוינות גם ברמה הבינלאומית. רגע לפני שאתם שולחים את הבייבי שלכם מאות קילומטרים מכאן, שווה לבדוק מה הולך כאן בארץ.
אז רגע לפני שנתחיל עם 5 סיבות (וסיבת הבונוס), חשוב לי להדגיש שישנם אנשים שמפתחים במזרח ועושים את זה בהצלחה. כמו הרבה החלטות לאורך הדרך בפיתוח אפליקציה או תוכנה, אין נכון או לא נכון. יש נכון לכם או לא נכון לכם. אחרי שהבהרנו את זה, בואו נראה אם פיתוח במזרח מתאים לכם:
סיבה 1: הכן שלהם זה לא. או, מחסום השפה
אחרי שנשלים עם העובדה שאת הפרויקט נצטרך לנהל באנגלית, הגיע הזמן להתמודד עם האמת המרה, הצד השני לא דובר אנגלית מושלמת. החל ממסמך האפיון שלכם שלא יובן כהלכה, דרך הערות שתעבירו על גרסת הבטה ועד פיצ'רים שלמים שייכתבו הפוך ממה שהתכוונתם, קשה להבין אנשים שלא דוברים אנגלית באופן שוטף ולהם קשה להבין אותנו. יותר מכך, כל אחד שביקר במזרח מכיר את התחושה שמלווה שם כל שיחה, הצדדים מבינים אחד את השני רק בערך. ובכן, בעולם של 0 ו-1, UI ואלגוריתמים, בערך לא ממש מספיק.
איך לבדוק? קבעו שיחת סקייפ עם אחת החברות שמתעסקות בפיתוח בהודו (לדוגמא) ובסיומה תשאלו את עצמכם, הבנתי אותו? הוא הבין אותי?
סיבה 2: אתם לא בנויים לקשר טרנס-אטלנטי. או, המרחק
לא פעם, אני מסיים שיחת טלפון עם לקוח במילים: "אולי תקפוץ אלינו השבוע ונסגור את הכל?". לפעמים פגישה של 10 דקות פנים מול פנים, שווה 10 שיחות טלפון. מה גם שהפרשי השעות עם מדינות המזרח יוצרות שעות עבודה קצת הפוכות. מתי תרגישו את זה הכי חזק? כשתוציאו בטה או כשתרצו לשחרר גרסה לפני גיוס ממשקיעים. תיקון קטן, שלוקח שעה ייקח יומיים. עד שהמתכנת יקבל את המייל או את רשימת הבאגים, הלך חצי יום. כשהוא יסיים את התיקון אתם ישנים ואת האישור שהתיקון בוצע הוא שוב מקבל בחצי יום איחור. זמן, נוהגים להגיד שווה כסף.
תבדקו אותי: מה השעה כרגע בסין?
סיבה 3: אתה עוד תשלם על זה ביוקר. או, המחיר
הפיתוי הגדול ביותר הוא המחיר. המחירים במזרח יכולים להגיע לרבע מהמחיר שמקובל בארץ. עוד רגע ניגע באיכות, רגע לפני הרשו לי להסביר למה המחיר כאן הוא קצת שיקרי. לפני מספר חודשים, פנה אלי יזם ישראלי שנמצא בשיא תהליך הפיתוח. יש כבר אתר, אפליקציית אנדרואיד כמעט מוכנה ואפיון סגור לאפליקציית iPhone. איתי בחדר ישבו מנהל מחלקת המוצר ומנהל המכירות של החברה.
שאלתי: "תגיד, מה חסר באנדרואיד כדי לסיים?"
היזם: "יש בעיה עם התקשורת של השרת והאפליקציה תומכת רק ברזולוציה אחת של אנדרואיד"
אני: "מה זה אומר בעיה עם התקשורת מול השרת?"
היזם: "אה, גם צריך שזה יעבוד על גרסאות אנדרואיד ישנות יותר. כל מה שקשור בשרת לא עובד כרגע, צריך לסדר את זה. גם באתר בעצם צריך לסדר את זה.
אני: "אז אתה אומר ש…"
היזם: "ויש גם כמה שינויי UI שצריך לעשות"
מנהל מחלקת המוצר: "תגיד, מותר לשאול כמה שעות תכנות היו עד עכשיו על האפליקציה?"
היזם: "בטח, 1,100."
אני, מנהל המכירות ומנהל מחלקת מוצר: "מה?!?"
היזם: (בפליאה על השאלה שלנו) "כן, אבל בכלום כסף. 60 לשעה"
אני לא יודע מה המוצר שאתם מצפים לקבל אחרי 1,100 שעות עבודה או 66,000 ₪, אני הייתי מצפה לקבל מוצר עובד. מי בנה את השרת? איך? הוא נבדק אי פעם? השיחה עוד המשיכה. סה"כ, ישבנו בחדר שעתיים וחצי ובסופן החלטנו שלא לקחת את הפרויקט.
מה הן 1,100 שעות? כמעט 6 חודשי עבודה. 1,100 שעות הן נצח. אדם שעבדתי אתו בעבר נהג להגיד שהיקר הוא זול והזול הוא יקר. היום, בדיעבד, אני מבין כמה הוא צודק.
מה עם היזם ההוא והפרויקט שלו? נתקלתי בו לא מזמן והוא סיפר לי בגאווה שהם סיימו את התיקונים שקשורים בתקשורת עם השרת. כל מה שהיה צריך לעשות היה לבנות את השרת מחדש. פשוט ממש.
סיבה 4: קורס תכנות ב-150 ₪. או, הטכנולוגיה
באחת מנסיעותיי למזרח (כתייר) נתקלתי בשלט לקורס לימוד תכנות. באופן ספציפי יותר, זה היה קורס תכנות לאפליקציות iOS. מחיר הקורס היה 2500 רופי (המטבע בהודו). אחרי חישוב זריז, הבנתי שהסכום הזה בשקלים הוא 150 ₪. הלם. אבל מה ההלם בעצם? הכל זול במזרח לא?
אז זהו שלא. יש במזרח המון מתכנתים טובים. הבעיה (המרחק, כבר כתבנו?), היא שאתם לא תקבלו אותם. היתרון הגדול בפיתוח בחברה רצינית (וקרובה) היא להכיר את האיש שמאחורי הטכנולוגיה/קוד שלכם. אחד הדברים האהובים עלי הוא איפשהו באמצע הדרך להפגיש את המתכנת ואת הלקוח. זה רגע אדיר שאשכרה משפיע על הפרויקט.
מעבר לזה, במזרח פשוט עובדים אחרת. המערב ושיטות העבודה שלו כל הזמן מתפתח והמזרח פשוט קצת נשאר מאחור. מה החוכמה בפיתוח של אפליקציה במשך כמה חודשים (ובזול) כשכמה חודשים בודדים אחרי שהיא יוצאת היא כבר לא רלוונטית או גרוע מזה, לא עובדת על מערכת ההפעלה החדשה של אפל או גוגל (יסלחו לי במייקרוסופט שאני לא מזכיר גם אותם…)
סיבה 5: תחזוקה והמשכיות
כשקונים רכב, בודקים כמה יעלה ביטוח וכמה עולה טיפול במוסך, כשפותחים חשבון בנק בודקים מה גובה העמלות שהבנק גובה ולאחרונה, כשרוכשים מכשיר חשמלי בודקים כמה צריכת החשמל שלו תעלה לנו. אותו הדבר בפיתוח. אם תרצו לעשות שינויים במוצר או להוסיף לו פיצ'רים מנצחים וכמובן (והכי חשוב) מה יקרה כששינויים ועדכונים במערכות הפעלה או רזולוציות מסך יכריחו אתכם לבצע התאמות באפליקציה? כאן, ההבדל בזמינות ובשקיפות שתקבלו מחברה בארץ ממש בא לידי ביטוי. מלבד זה, התעשייה בארץ מקפידה להישאר מעודכנת מאוד ולהיות ערוכה לשינויים שנובעים מהתקדמות טכנולוגית של אפל, גוגל וכו'.
אם אתם חושבים כרגע על הפתרון המושלם (פיתוח במזרח ואח"כ תחזוקת האפליקציה פה בארץ), הרשו לי לבאס אתכם לחלוטין, זה בסוף יצא לכם יותר יקר. מכירים את המשחק ג'נגה ג'נגה שבו כל נגיעה קטנה יכולה למוטט את כל המגדל? אז קוד של הודים.
סיבת הבונוס: תוצרת הארץ
מתוך ציונות או לא, קשה לי לשלם לאדם שגר בחו"ל על עבודה שניתן לעשות בארץ. עשייה ישראלית היא דבר חשוב והכרחי. מלבד כל הסיבות שציינתי, אני פשוט מאמין במשפט "עניי עירך קודם". נכון, לפעמים המחיר שמוצמד מרגיש טיפה יקר. אבל האם יש מחיר לכנות, מקצועיות, זמינות ורמה טכנולוגית גבוהה? אה, טוב, אם עקבתם, אתם מבינים שכן. ישנם תחומים שבהם אתם רוצים שהאנשים הטובים ביותר יעשו אתכם את הדרך. פיתוח הוא אחד כזה.
התחלתי ואסיים באותו הדבר, תחום הפיתוח בארץ בתקופת שיא, נצלו את זה. זה הזמן להרים טלפון לאחת החברות ופשוט לקבוע פגישה ראשונה.