בזמנים בהם מרבית הפיד שלנו באינסטגרם הינו של אוכל מעורר תאווה וקנאה של חברינו העוקבים, צריך לזכור כי השיתוף נעשה תודות לסמארטפון והטאבלט שנמצאים איתנו 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. כמו עוד איבר בגוף שלנו אנחנו משתמשים בו לשתף ולעדכן ולכן מן הראוי שנשכיל להשתמש בו גם כדי לאסוף מידע שיכול לשמש אותנו לעתיד בכל מיני תחומים, אחד מהם הוא תחום המזון.
בעוד רובנו בוהים יותר במסך הנייד מאשר על דלת המקרר, הגיוני כי דווקא המכשיר הנייד שלנו יהווה פלטפורמה שתסייע לנו להבין מה אנחנו מכניסים לפה, ולא רק כחלק מסלפי או עם פלאש. אספנו עבורכם שלושה סטארטאפים ישראלים שיעזרו לכם להבין ולשקול שנית בפעם הבאה שתהיו רעבים.
FOODUCATE תעזור לכם ללמוד מה אתם באמת אוכלים
רובנו מוצאים את עצמנו מסתכלים על תוויות שעל מוצרי המזון שלנו בעיקר בשביל הקלוריות אבל מאחורי מה שנראה לנו כמו סינית, מסתתרים מושגים שחשוב להבין. קל לנו כצרכן להאמין לפרסומות היפות ולהכניס לגוף שלנו רעלים מבלי לדעת וזה הסיפור שעומד מאחורי אפליקציית Fooducate, שהוקם על ידי חמי וינגרטן, חגי מרנדה ואורן בושמיץ ב-2010.
"בתקופה שעברתי לגור בארה"ב ונולדו לי הילדים, למרות שחיינו בסיליקון וואלי עדיין הזדעזעתי מהאוכל הגרוע שהאמריקאים אוכלים" משתף וינגרטן, "יום אחד אשתי חוזרת מהסופר עם יוגורט לילדים בטעם תות שדה ובצבע זוהר בחושך. היה עליו ציור של דורה והיה כתוב שזה בריא ומלא ויטמנים". וכמו שנאמר: פה חשדתי. חמי היה חייב לגלות מה יש בתוך המוצר המדובר ולראשונה בחייו מצא עצמו קורא את רשימת המרכיבים. הוא זיהה צבע מאכל וכשחיפש בגוגל גילה שבכלל מדובר במרכיב רעיל שנאסר לשימוש באירופה, אך אין עליו איסור בארה"ב. "ראיתי שהוא יכול לגרום לסרטן וזה נורא הרגיז אותי. לא עשיתי באותה תקופה שום דבר עם זה אבל התחלתי לחקור את תעשיית המזון וכשחזרתי לארץ החלטתי שאני חייב לעשות משהו שמנצל את שתי האהבות שלי בחיים- טכנולוגיה ואוכל"
המטרה העיקרית של Fooducate היא לעזור לאנשים להיות בריאים יותר על ידי לקיחת החלטות נכונות יותר בנוגע למזון שהם צורכים. "בעולם המערבי אנחנו נהיים חולים מזה שאנחנו אוכלים אוכל לא בריא. פעם היינו אוכלים כי לא היה מספיק אוכל ועכשיו יש יותר מדי אוכל מתועש, לא בריא ועם רכיבים שאנחנו לא יודעים מה הם".
וינגרטן מסביר כי תקציבים רבים מוקצים לטיפול במחלות שונות כשבעצם עדיף שלא לתקן את הבעיה אלא להימנע מהבעיה מלכתחילה. האפליקציה, שהינה חינמית ופועלת על גבי מכשירי אייפון ואנדרואיד, מאפשרת סריקת ברקוד של מוצר עליו ייקבל המשתמש ציון A/B/C/D. הציון נקבע לאור ניתוח של הרכיבים והערכים התזונתיים, הכולל את הסיבות לציון המדובר. למשל, אם סרקתם קורנפלקס והוא קיבל ציון C, האפליקציה תראה לכם כי הציון הושפע מאחר והמוצר הכיל יותר מדי סוכר או פחות מדי סיבים תזונתיים וכדומה.
האפליקציה אף תציע לכם מוצרים חלופיים בריאים יותר מאותה קטגוריה. "יש לנו דאטה בייס של למעלה מ-220,000 מוצרי מזון המחוברים לברקודים ומחולקים לכ-100 קטגוריות. הוספנו בשנה האחרונה גם 'health tracker' בדומה לאפליקציות של ספירת קלוריות שבו מנהלים יומן של מה אכלתי ומה התאמנתי. הבידול שלנו הוא שאנחנו משתמשים ביכולת לנתח את הרכיבים שיש בתוך המוצר ולתת ציון יומי על האיכות של האוכל שאכלת – כי לא רק הקלוריות חשובות אלא גם איזה קלוריות האדם צורך. יש לנו יכולת לעשות פילטרים ופרסונליזציה לצמחונים, רגישים לגלוטן וכדומה".
למי שחושש משינוי מהותי, חמי מרגיע, "מישהו שהוא צרכן מקדונלדס לא יהפוך בין לילה למגדל חסה אורגנית אבל כל אחד יכול להשתדרג בחצי ציון, לעבור מרמת של C ל-C+. ברמה לאומית זה משמעותי. הרבה יותר זול למנוע מחלות על ידי תזונה בריאה ושם יש עוד הרבה עבודה לפנינו".
פיצ'ר הסריקה תומך במוצרים מארה"ב בלבד, אך ניתן לחפש מוצרים סרוקים הנמצאים בדאטה כדי לגלות את הציון והסיבות לו.
MAKEMYPLATE תחליט עבורכם מה לאכול
אחרי שהוצאנו לכם את החשק ללכת לסופרמרקט או לאכול אי פעם משהו מבלי לבדוק אותו, נעבור לסטארטאפ שיחליט לכם מה תשימו בצלחת, תרתי משמע. Makemyplate הוא מערכת ויזואלית ראשונה מסוגה לניהול תזונה, שפועלת כתזונאית אישית, המלווה את המשתמש בזמן אמת ומדריכה אותו מה כדאי לו לאכול בכל ארוחה בהתאם לצרכים התזונתיים שלו, מצבו הרפואי ועל בסיס יעדים אישיים.
אם נשים את הקלפים על השולחן, או במקרה הזה את השומנים, אין אחד שלא ניסה דיאטה בימי חייו. חלקנו הצלחנו, חלקנו הצלחנו פחות וחלקנו עדיין מנסים. האפליקציה של Makemyplate תהפוך את יומן התזונה שלכם להרבה יותר פשוט בזכות מסכים ויזואלים שידמו את הצלחת שלכם ויראו לכם בדיוק מה לאכול וכמה לאכול, לא רק בגרמים אלא גם בנראות. כלומר, תוכלו למשל לראות כמה העוף תופס בצלחת ביחס לתוספת.
על המיזם עובדת מ-2011 אלין קופרמן היוזמת והמנכ"לית ולצידה הצוות שכולל את איתן שבתאי, ג'קי אנדרסון, שחל חזן וקמיל ווד. אלין, בדומה לחמי, מחזיקה בסיפור אישי שהוביל לרעיון לאפליקציה המדוברת. "הלכתי לדיאטנית כשהייתי בתואר השני והיא הדפיסה לי יומן תזונה על דף A4 וביקשה כל שבוע שאמלא אותו. כמובן שאחרי שבוע שבועיים היא התחילה לקבל דפים ריקים כי זה היה פשוט סזיפי ומייגע. באותו זמן הבנתי שהכלים שקיימים היום בכדי לעזור לאנשים לנהל את התזונה האישית שלהם לא יעילים ומתישים".
במקום ללכת ולהתבכיין לחברותיה, החליטה קופרמן לעשות צעד והקימה כלי שיסייע לכולנו לנהל יומן אכילה פשוט ולא פחות חשוב- ויזואלי. "אנחנו מפתחים כלים טכנולוגיים שמטרתם לאתגר ולשנות את עולם התזונה ולהפוך אותו לויזואלי, פשוט לשימוש ולספק מידע למשתמש בזמן אמת" מסבירה קופרמן. "הכלים שאנחנו מפתחים הם כלים שמטרתם לשנות את החוויה שקיימת היום בתחום התזונה ולאתגר את התחום. אנחנו מייצרים מערכת שהיא ויזואלית, חוויתית שמתאימה את יכולותיה לצרכיו של המשתמש ולא להיפך".
מתוך שאיפה להוביל את הסטנדרט הטכנולוגי לכלים לניהול תזונה אונליין ואופליין, קופרמן והצוות עובדים היום על גרסת בטא סגורה, שעתידה להיפתח לקהל הרחב לקראת סוף אוגוסט. גרסת הבטא מאפשרת לקבל תפריט על בסיס יומי, לפי ארוחות ולשנותן לפי מה שנמצא בהישג יד. לדוגמה, אם קיבלתם לארוחת צהריים עוף תוכלו להחליפו מתוך רשימה במשהו אחר מאותה קבוצה. אומנם לא תוכלו למצוא כרגע כל מאכל שתרצו, ושום מילה על מאכלים לא בריאים, אך בעתיד האפליקציה תאפשר זאת. אם יש לכם משמעת ואת הכמה דקות ביום להעיף מבט באפליקציה ולהתעדכן – תרוויחו יועץ מועיל.
רוצים לקבל הודעה כשהחברה משיקה את הבטא הפתוחה? הרשמו כאן
Kitchenbug עוזרת לכם להרכיב מתכונים מאוזנים
ומה עם הבשלנים? אחרונים חביבים הם אופיר שחר, דרור דליות וטל רוזנברג שהקימו ב-2012 את Kitchenbug, מקום בו אנשים יכולים לאסוף, לשתף ולנהל דיון סביב בישול, אוכל, תזונה ודיאטה, ולהתחבר לאנשים אחרים אשר שותפים לתחומי עניין אלה. בפועל, מה שזה אומר זה שהפלטפורמה מאפשרת לכל אחד לפתוח קופסת מתכונים אישית ולאסוף אליה מתכונים המעניינים אותו מרחבי הרשת. המערכת מצידה מנתחת את המתכונים ומפיקה עבורם רשימת ערכים תזונתיים, סיווגים רפואיים, דיאטות מתאימות ועוד. "בעולם בו אוכל, בישול ודיאטה הם בין הנושאים הפופלאריים ביותר הן ברשת והן בעולם האמיתי, והמודעות לתזונה הולכת וגדלה, Kitchenbug נותנת מענה הן נפוץ מאד והן פופולרי לצורך שקיים מאז ומתמיד" מספר שחר.
אז מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות? "באנו לשנות את הדרך בה ידע תזונתי מגיע לאדם הפרטי. תזונה הינה תחום עצום ומורכב מאד, הכולל בתוכו אינספור דיאטות, אלרגיות, מחלות, והעדפות אורח חיים. לדעת 'מה מותר לאכול' הופך להיות לא פשוט יותר ויותר, ו-Kitchenbug בא לגשר על הפער הזה". "ישנם אינספור מתכונים ברשת, ולחלקם צמודים ערכים תזונתיים בסיסיים. הבעיה היא, שהאדם הסביר אינו יכול לראות את כל התמונה כאשר הוא בוחן טבלת ערכים תזונתיים למנה, אבל אנשי מקצוע, דיאטנים, עוברים הכשרה ארוכה ומפורטת בתחום".
שחר מספר כי נכון ל-2013, נרשמו יותר מקרי מוות מגורמים הקשורים בתזונה מאשר מרעב, וזו הפעם הראשונה בהיסטוריה המתועדת שדבר כזה קרה. "אם Kitchenbug תסייע אפילו במעט בכדי לשפר ולהיטיב את המצב בעזרת הצבת האמת מול העיניים של משתמשיה ובסיוע בקבלת החלטות מושכלות ונכונות, אז נוכל בבטחון רב לומר שהצלחנו".
כיום המוצר מספק ניתוח מעמיק לכל מתכון אבל מציג אותו באופן פשוט וברור למשתמש. כך תוכלו למצוא לצד הנתונים הבנאליים של קלוריות, פחמימות וחלבונים גם האם הוא מתאים לסכרתיים, בריא לילדים, נטול גלוטן, משמין, ממלא ועוד תשובות לשאלות שייתכן וצצו בראשכם טרם הכנת המתכון. ויש צ'ופר, "ככל שאנחנו לומדים את המשתמש, אנו יכולים להתאים את המתכונים אליו ולעזור לו לבצע בחירות מזון טובות יותר בשבילו" מוסיף אופיר. החברה שנמצאת בשלב הבטא, השלימה לאחרונה גיוס על סך מיליון דולר ממשקיעים פרטיים וכעת שמה לה למטרה להפיץ את המוצר ולהגיע לכמה שיותר משתמשים.
באתרים בעברית ובחלק מהאתרים באנגלית המערכת לא תומכת, מכאן שתוכלו לאסוף את המתכון אך לא לקבל ניתוח לפי ערכים תזונתיים. במקרה שלא הצלחתם לקבל ניתוח, בשל בסיס נתונים שהולך וגדל בכל יום, המתכון עובר ישירות אל החברה שמכניסה את המרכיב החסר ומאפשרת לקבל את הערכים.
אם ננסה לסיים באופטימיות נבין כי הסטארטאפים אומנם יעשו כמיטב יכולתם, בשילוב עם הטכנולוגיה, לעזור לנו לחיות בריא יותר אך זה גם תלוי המון במודעות שלנו, שינוי ההרגלים ותוכניות למניעה ברמה לאומית.
קרדיט תמונה ראשית: Shutterstock / Healthy Food