Quantcast
Channel: גיקטיים - סטארטאפ והון סיכון
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

סצינת הסטארטאפים האירופאית: ברלין, לונדון, או בכלל תל אביב?

$
0
0

shutterstock europe

הפוסט נכתב ע"י גילי צגלה Venture Partner hub:raum TLV

במשך שנים נתפסה אירופה כמקום המצוי בדעיכה כלכלית לעומת ארצות הברית. אחד הנימוקים לכך היה המחסום בחדשנות, הקפאון היצירתי ואף היו שהדגימו כיצד היבשת משתרכת מאחורי ארה"ב והמזרח הרחוק, (מה שעמד בסתירה לא קטנה מול העובדה שבמושגי GDP התוצר הלאומי הגולמי כלכלת האיחוד האירופאי היא הגדולה בעולם).

כשבוחנים את סצינת הסטארטאפים האירופאית, התמונה מסתבכת, שכן ברור שמשהו חם קורה שם. מגזין "פורבס" שנדרש לסוגיית ההשוואה בין אירופה כ"זירת סטארטאפים", לבין "ערש" חברות ההזנק, עמק הסיליקון האמריקני, אומר שבחינה על פי ערים כמרכזי חדשנות, אינה מוסיפה ניקוד לאירופה, אבל, אם מסתכלים על אירופה כולה היא בהחלט מייצגת בית גידול מרשים ליזמים ולכשרונות, עם מספר גדול של לקוחות עשירים ושוחרי טכנולוגיה.

אוכלוסיה הטרוגנית – רבת תרבויות

האתגר: גבולות לאומיים ומגוון לשוני ותרבותי רחב. "הבעיה של "איים של סטארטאפים" המנותקים זה מזה יוצרת בעיה ליזמים ומשקיעים. יש צורך למצוא דרכים להתגבר על הפערים". מגזין Wired, שיצא לבדוק לקראת סוף 2013 את סצינת הסטארטאפים באירופה, היה מעט יותר אופטימי. "Europe is on the roll", טען המגזין כשהוא מכניס לרשימת "בירות הסטארטאפ החמות את לונדון, מוסקבה, שטוקהולם, פריס, הלסינקי, איסטנבול, אמסטרדם, ברצלונה ותל אביב וממקם במקום הראשון את ברלין, כשגם לגביה הוא מעלה תהייה האם העיר המדוברת תוכל לייצר סוף סוף אקזיט בקנה מידה בינלאומי.

סקר שערכה חברת טלפוניקה במהלך 2012, שבדק את מצב הסטארטאפים הבינלאומית, מיקם רק שני מרכזים ברשימת עשרת הגדולים: תל אביב מוקמה במקום השני ולונדון במקום השביעי. שאר מרכזי הפעילות היו מארה"ב ומקנדה. "בתל אביב יש את ריכוז חברות ההזנק הגדול בעולם" אמרו מחברי המחקר וציינו כי נכון למועד הכתיבה, כ-40% ממועסקי ההייטק הישראלי עובדים במחלקות הפיתוח של חברות ענק רב-לאומיות, שלכולן נוכחות מסיבית בישראל. "בתל אביב יש ריכוז גבוה של סטארטאפים ועירוב בריא של חברות בשלבי בתפתחות שונים".

הדו"ח מסכם, כי סצינת הסטארטאפים האירופאית ניצבת בפני בעיית מימון גדולה. "בהשוואה לעמק הסיליקון, כל מרכז אירופאי (להוציא את תל אביב), נהנה מהרבה פחות מימון מזה שהוא נזקק לו, מצב המשפיע על היכולת ליצור אקזיטים גדולים. החברות הצעירות באירופה מגייסות פחות כסף ממקבילותיהן בארה"ב ולא ברור אם זה עקב חוסר בקרנות הון סיכון פעילות, או בגלל העובדה שהסטארטאפ האירופאי פחות שאפתן או ממוקד".

צ'רן או'לירי, מקרן Earlybird Venture Capital, אומר שההסתכלות על איזה "האב" טכנולוגי גדול יותר אינה נכונה. "הרשת הביאה עימה דמוקרטיזציה של היזמות", הוא אומר בראיון ל-ZDNet. "כיום, קל וזול יותר לבנות חברות צעירות בכל מקום והכסף הפך גם הוא להרבה יותר נייד. קל לגייס כיום באירופה מיליון אירו מאנג'לים ומהשקעות סיד, והרבה יותר קשה לקבל 2-7 מיליון אירו.. אחרי רף ה-10 מיליון אירו הגיוס נעשה קל יחסית שכן הקרנות נכנסות שוב לתמונה.

זה לא באמת משנה למשקיעים

בגדול, למשקיעים לא ממש משנה היכן ממוקמות החברות ואין העדפה על האב כלשהו בהשוואה לאחרים. "האם זו לונדון, ברלין, או תל אביב? למשקיעים זה באמת לא משנה. הכסף הולך להיכן שהוא יכול לצמוח". ובשטח, כשבוחנים את הזירה הישראלית, די ברור שהיא הפכה לאתר עליה לרגל, בו נוכחים נציגי קרנות מכל רחבי הגלובוס וכל החברות הטכנולוגיות הגדולות מפעילות סקאוטרים, המחפשים בישראל טכנולוגיות חדשות שאפשר לרכוש ולהפוך למוצרים.

על פי הנתונים, אין אף מדינה בעולם, או אזור גיאוגרפי, להוציא עמק הסיליקון, שבה מרוכזים כל כך הרבה סקאוטרים בשטח קטן כל כך. והרשימה ארוכה ומתחילה בטלפוניקה, סאנדיסק, סינגטל, קואלקום, ועד EMC, סוני, אלקטל-לוסנט ואחרים. חלק מהחברות אף מקימות בישראל 'האבים' מקומיים, חממות ומפעילות שלל תוכניות שמטרתן ליצור אינטראקציה ולהתחבר בטבור למיטב המוחות בתחומיהם, להגיע למוחות המחודדים ביותר, לאנשים מהם יצאו המוצרים והפתרונות הלוהטים הבאים.

אחת הדרכים היותר יעילות להשגת המשימה, כך נראה, היא ארגון תחרויות, שבוררות את המוץ מהתבן. החברות המארגנות מרוויחות והחברות הצעירות והיזמים המבטיחים מרוויחים אף הם, ואולי יותר. עוד לא נרגעו הדי ההודעה של קרן ההון סיכון JVP מינואר האחרון על תחרות סייבר לסטארטאפים עם פרס אטרקטיבי של השקעת מיליון דולר והנה מגיעה Deutsche Telekom שהכריזה השבוע על התחרות הבינלאומית "Telekom Innovation Contest". התחרות פתוחה בפני סטודנטים ויזמים בעלי רעיונות מבטיחים וחברות הזנק צעירות בתחומי ה-IT מכל רחבי העולם.

הגשת המועמדות בקטגוריות השונות תיערך עד 11 באפריל 2014 והפרסים כוללים אפשרות להשקעה של עד 150 אלף אירו, כניסה לתוכניות סטארטאפ בינלאומיות, תמיכה בחומרה ותוכנה וחיבור למקבלי ההחלטות ב-Deutsche Telekom, מחברות הטלקום המובילות בעולם. המועמדים הסופיים יבחרו לאחר כמה סבבי תחרות מקומיים ובינלאומיים. שלב הגמר בישראל ייערך על ידי hub:raum TLV במאי, תל אביב.

שלב הגמר, בו ייקחו חלק המיזמים המנצחים מהמדינות השונות, ייערך בסוף יוני, בקראקוב, פולין. לדברי ד"ר היינריך ארנולד, העומד בראש מעבדות החדשנות של Deutsche Telekom, חדשנות בתחומי ה-IT יוצרת תחומי תעשייה חדשים ומבטיחים, מקומות תעסוקה ומעשירה את חיי בני האדם. "תחרות ה-Telekom Innovation שיזמנו, מסייעת לחברות צעירות לשלב – מהר ובאפקטיביות רבה – את מוצרי ושירותי ה-IT שלהם בקו המוצרים של Deutsche Telekom. אין לי ספק שבעתיד חדשנות תתבצע בסביבות של שיתוף פעולה בינתחומי ובינלאומי, ולשם בדיוק אנו חותרים". תחרות 2014 נתמכת על ידי hub:raum, תוכנית האינקובטור של Deutsche Telekom, יוזמה המחברת את החברה עם הקהילה הגלובלית והחדשנית של חברות הזנק צעירות הפועלת כיום בברלין, קראקוב ותל אביב.

hub:raum TLV נחנך ב-2013 במטרה לסייע לחברות סטארטאפ ישראליות בשלבי הסיד, ליצור פיילוטים/מכירות הראשונות לשוק הגרמני והאירופאי, בין אם ישירות ל- Deutsche Telekom ובין לרשת השותפים העניפה שיש לחברת הענק ברחבי אירופה. בתחרות שותפות גם 7 חברות טלקום נוספות מאירופה שייקחו אף הן חלק בשיתופי הפעולה העתידיים עם הזוכים בתחרות.

קרדיט תמונה: Europe via Shuttersotck.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527