הפוסט נכתב על ידי נופר ספיר, בוגרת האקדמיה לעיצוב בצלאל, מפיקה ושותפה בסטודיו ספיר שנהב לאנימציה וקריאטיב.
ממש כפי שנוכחות ברשת אינה כבר בגדר אפשרות, אלא חובה, גם סרט הפך להיות הדבר הבא שאתם כנראה צריכים שיהיה לכם..
העולם מוצף בתכני וידאו ומידי שנה השימוש בהם רק הולך וגובר. מיליוני גולשים צופים בוידאו ברשת מדי יום ויעדיפו לראות סרטון וידאו באורך 2 דקות שעוסק במוצר שמעניין אותם מאשר לקרוא עליו כתבת טקסט, שלא לדבר על כך שאורך חייו של סרטון וידאו ממוצע ברשת הוא 4 שנים לעומת תמונה או טקסט שנבלעים בפיד ונעלמים אחרי יום או יומיים במקרה הטוב אם הפוסט היה פופולארי.
והכי חשוב: הסיכוי שלכם להגיע לעמוד הראשון בגוגל עם וידאו יגדל פי 50 מאשר עם טקסט או תמונה. מאחר וכך, תרצו כנראה משהו אפקטיבי ושיהיה בתקציב סביר. לשם כך, כדאי להבין קצת יותר לעומק את העולם של המדיה הזו, ואיך אתם יכולים להפיק ממנה את המירב.
קדימה, עושים סרט
כמו בכל פרויקט, גם כאן צריכים להיות ממוקדים: עלינו להגדיר תחילה את המטרה, קהל היעד וכמובן ולא פחות חשוב – התקציב. ישנם הרבה סוגי סרטים, וחשוב להתאים את סוג הסרט למטרה שאנחנו רוצים להשיג ולקהל היעד אליו הוא מכוון. לצורך העניין, סרט בכיכובה של דמות מצוירת עגלגלה וחמודה כנראה לא יתאים למשקיעים, ומצד שני פירוט המודל העסקי של החברה שלכם לא יענין את המשתמשים. אז מה עושים? מתמקדים.
תוכן הסרט צריך להיות ממוקד ולדבר על מספר מוגבל של נושאים שיובילו את הצופה בו ל-call to action אחד בסוף, בין אם זה השקעה ובין אם זה קנייה. קחו בחשבון שלא תוכלו לדבר על הכל בבת אחת, ולכן זהו שלב מאוד חשוב בתהליך.
סרטון טוב יתחיל בנקודת המיקוד שלכם וההבנה כי בתחום הזה פחות – זה יותר. אחרי שמיקדתם את המטרה, עכשיו צריך להתאים לה את הסרט הנכון עבורה.
אפשר כבר להתקשר לגל גדות?
אל תמהרו ללהק. כדאי לזכור שסרטים הם מוצר לכל דבר וכמו כל מוצר גם לסרטון יש הגדרת שימוש, עיצוב שמותאם למשתמש ועלויות ברורות. החלוקה אמנם אינה גורפת וחד משמעית, אך בואו נסקור בקצרה את סוגי הסרטים הקיימים:
סרט אנימצית דו מימד
סרטונים שמיועדים לשיווק ומכירה. לרוב יהיו מבוססים על תסריט ודמויות. סרטון כזה יכול להראות לנו את החוויה של הבחור שמנסה להתחיל עם בחורה דרך אפליקצית הכרויות חדשה, או לחלופין את הסבתא שנעזרת בשירות החדש המאפשר לו לאתר לעצמה מטפלת.
קהל היעד של סרטוני אנימציה הוא b2b או b2c – ומטרתם להעביר רגש כמו לעורר צחוק או הזדהות, ודרך כך – רצון להשתמש במה שאתם מוכרים. בין אם זה מוצר, שירות או רעיון הומניטרי לפירוק האורניום בעולם. עלויות סרטוני דמויות משתנות בהתאם לתוכן. בין הגורמים: מידת המורכבות של הסיפור, מספר הדמויות, אורך הסרטון, מספר הלוקיישנים ורקעים וכו'. ככל שתבחרו פחות אלמנטים בתוך הסרט, כך הוא יעלה פחות ולא תמיד צריך הרבה אלמנטים על מנת להעביר את המסר שלכם.
היתרון הגדול הוא שבסרטים מסוג זה תוכלו להשתמש בצבעי החברה ולהציג את הלוגו בצירוף טקסט שנון בסוף, אך חשוב לציין שזה לא סוג הסרט שבו תוכלו גם להכניס את המסכים של האפליקציה שלכם רק כי זה נראה לכם רעיון ממש טוב וחשוב.
סרטי אינפוגרפיקה
כשמם כן הם, סרטים שמטרתם להעביר מידע באופן חזותי. נתונים שלרוב הייתם נרדמים בזמן הכנת המצגת שלהם – זוכים כעת להיות אייקונים מעופפים, מספרים שטסים וחותכים את המסך, אחוזונים שמתפרקים באוויר למולקולות יפות, והכל על מנת להמחיש בצורה ויזואלית מדהימה את הנאום הקבוע שאתם נותנים.
ולא, לא זול יותר לשכור את המלווה באקורדיון. סרטי אינפוגרפיקה יכילו נתונים, מספרים, משפטים ממוקדים, אייקונים מזוהים youtube ודומיו), וחומרים רלוונטים ממה שאתם מנסים למכור (כפתור\אפליקציה\ויזואליה של השרות החדש\אתר) ויעבירו את הנושא עצמו ולא יעסקו במסרים שיווקיים.
הם יעוררו בכם עניין, בעיקר אם אתם משקיע או קהל מקצועי, ולא יגרמו לכם לרצות להשתמש באפליקציה (כי לאף אחד לא אכפת ש-38% מהעולם כבר קרא עליה), לכן הם גם יהיו פחות אפקטיביים עבור לקוחות קצה. קהל יעד של סרטים כאלו הם משקיעים ואנשים המתעניינים בתחום.
סרטים מצולמים
כולנו מעדיפים סרט מצולם. ללהק שחקנים, לחפש לוקיישנים. להתקשר לגל גדות (כי קודם עצרנו אתכם) ולהציע לה לשחק את תפקיד האימא. סרטים מצולמים הם חוצי קהל בתחום הזה, ויכולים לשמש גם כסרטים שיווקים וגם כסרטי משקיעים.
רוב חברות הסטארטאפ, אם יבחרו בסרטים מצולמים, יוכלו להשתמש בהם כסרטונים ויראליים על מנת לעורר הדים ולמשוך צפיות- והם ישמשו אותן למטרות הפצה בעיקר. שימוש נוסף בסרטים מצולמים יכול להופיע במטרה להעביר תוכן לימודי, הסברתי, או דוקומנטרי. סרטים מצולמים פחות מיועדים לקהל מקצועי אלא יותר לקהל הרחב המעוניין במודעות, הבנה, או הכרות עם חומר חדש לחלוטין.
ומה עם סרטי תדמית אתם שואלים? אין דבר כזה יותר, שלא יעבדו עליכם. נגמרו הימים שבהם היו מצלמים את המנכ״ל על רקע קיר עם ציור של הבן שלו, בשילוב עם צילומים ממסדרונות המפעל ואנשים מאושרים בסרבלים. כמובן שהחלוקה הזו אינה גורפת- תמיד תוכלו למצוא את הסרט השיווקי שיביא לכם נתונים יבשים, ותמיד תוכלו למצוא סרט תלת מימד עם מטוסים מעופפים שינסה למכור לכם למה כדאי לקנות בננות דווקא במרכז המסחרי בפתח תקווה, אבל האם זה משיג את המטרה?
ברגע שאתם יודעים מה אתם צריכים, מי הקהל שלכם, תדעו גם מה לבקש שישיג את המטרות ואת ההשקעה הכספית שלכם, והכי חשוב: תדעו למקסם את התוצאה.
כיצד למקסם את הסרט שלכם?
חברות סטארטאפ משתנות, גדלות ומתפתחות בקצב של תוכניות ראליטי חדשות (יותר מהר מפיטריות אחרי הגשם..). זה אומר – מהר.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לצמצם עלויות ולהשתמש בסרט לאורך זמן:
א. אם המוצר שלכם משתנה, מתפתח וגדל – אז שווה לחשוב על אופציות לשינוי ולבקש לקחת אותן בחשבון בבניית התסריט (פחות במלל כתוב ולהסתמך יותר על קריינות שניתן להחליף בקלות אח״כ).
ב. גם אם סרט זה הדבר הראשון שתרצו לעשות – חכו עם זה עד שהאפיון הגרפי שלכם מוכן, והלוגו שלכם יוכל להיות בפנים עם הצבעוניות והלוק של המוצר. (לא כל שכן, עד שהאפיון של המוצר שלכם מוכן).
ג. אל תסחפו לגחמות – אם ראיתם סרט מקסים אצל חבר עם מוצר מסוג אחר לגמרי – זה לא אומר שזה יעבוד אצלכם. עשו סקר שוק שנכון לכם והגיעו עם כיוונים שאתם יודעים שאתם אוהבים.
ד. הגיעו מוכנים – גם כאשר אתם נכנסים לחנות, אם אתם לא באים עם רשימה, אתם יוצאים בעלויות לא מתוכננות (לא יודעת מי הכניס לעגלה קופסת שוקולד שחר, בחיי). זה אותו דבר בדיוק. דעו מהן המטרות, מי הקהל, ומה הנקודות הפחות יציבות אצלכם שעלולות להפוך את הסרט ללא רלוונטי שבועיים אחרי שסיימתם אותו.
קרדיט תמונה: movie via Shutterstock.