
בתמונה, מימין לשמאל: יוסי בן שושן, מנהל מו״פ Dell ישראל, גיל נאדל, ארכיטקט מערכות אחסון ראשי Dell ישראל. צילום: אבישי בסה
לא הרבה אנשים יודעים, אך חברות היי-טק בינלאומיות רבות מחזיקות מרכזי פיתוח בישראל. היכולות הקיימות בישראל והמספר הגדול של חברות סטארטאפ בתחום ההיי-טק מושכים מבטים מכל העולם, ואקזיטים רבים של חברות סטארטאפ ישראליות מובילים להקמת מרכז מחקר ופיתוח של החברה הרוכשת בישראל. בסדרת הכתבות של מבט מבפנים, נבקר במרכזי הפיתוח של החברות הללו, נבין את סדר גודל העבודה של החברות הללו כאן, מה תפקידו של מרכז הפיתוח וכיצד הוא משפיע על הפעילות העולמית של החברה.
Dell: תעודת זהות
דל (Dell Inc) היא חברה בינלאומית בבעלות פרטית המפתחת, מוכרת, מתקנת ונותנת תמיכה במחשבים ומוצרים נלווים וכן שלל פתרונות ללקוחות עסקיים. בין מוצריה של Dell ניתן למצוא, בין היתר: מחשבים אישיים, שרתים, התקני אחסון, מתגי רשת, ציוד היקפי למחשב, טלוויזיות, מצלמות, מדפסות, ציוד היקפי ואלקטרוניקה שונה שנבנתה על ידי יצרניות אחרות. שליש מהפעילות העסקית של החברה מוקדש לתחום המחשבים הניידים, הנייחים ומחשבי הקצה, שליש מהפעילות העסקית היא Enterprise, מערכות מחשוב ארגוניות ומערכות בתחום הרשת והתקשורת והשליש הנותר הוא שירותים שונים המגיעים בצורה של חומרה או תוכנה אל לקוחותיה של החברה.
Dell נוסדה בשנת 1984 על ידי מייקל דל, ועל שמו היא קרויה. החברה ממוקמת ב-Round Rock, טקסס שבארצות הברית ומהווה את אחד מתאגידי הטכנולוגיה הגדולים ביותר בעולם, כאשר היא מעסיקה לא פחות מ-103,300 עובדים ברחבי העולם. עד חודש אוקטובר האחרון, החברה הייתה ציבורית ונסחרה בבורסה, אך ב-30 באוקטובר היא נרכשה באופן פרטי באחת מהעסקאות המורכבות שבוצעו בתקופה האחרונה. Dell היא חברה קבועה ברשימת Fortune 500 ודורגה ב-2012 בתור חברת ה-PC השלישית בגודלה בעולם אחרי HP ו-Lenovo.
לא רבים יודעים כי לחברה יש גם נוכחות ישראלית בגזרת המחקר והפיתוח. בחמש השנים האחרונות (מ-2008) רכשה החברה בין 15-20 חברות, ביניהן גם 2 חברות ישראליות, Exanet ו- Quest העולמית (לה היה כבר מרכז פיתוח בישראל). נכון להיום, פעילות החברה מנוהלת על ידי שלומי קוארטלר, מנכ״ל החברה, אל מול כ-15 מפיצים ומשווקים מורשים. בפיתוח, פעילות החברה מתחילה ומסתכמת בשני מרכזי פיתוח הממוקדים בפיתוח של מערכות ומוצרים שונים אותם מוכרת החברה באופן גלובאלי.
Exanet: מפירוק ובתי משפט ליציבות כלכלית וצמיחה סולידית
את Exanet רכשה Dell בפברואר 2010 בעסקה שהצילה את החברה מקריסה טוטאלית, לאחר שנסגרה ב-2009 בעקבות חוסר במזומנים ואי יכולת לשלם לספקים. הכל התחיל כאשר החברה לא הצליחה להחזיר הלוואה מ-Kreos Capital בגובה 10 מיליון דולרים, וקופת המזומנים שלה הלכה ונגמרה לאט לאט. האחרונה פנתה לבית המשפט יחד עם כ-50 מתוך 62 עובדי החברה בישראל, ובתיווכו של מארק ויינר, מנכ״ל החברה דאז מינו את עו״ד ארז הבר למפרק הזמני של החברה.
בסופו של דבר, לאחר סיפור ארוך במיוחד, במהלכו שניים מתוך שלושת המשקיעים בחברה (איתן ורטהיימר, קרן ההון סיכון אוורגרין וגיורא ירון) חסמו הכנסת הון של 20 מיליון דולרים לקופת החברה, רכשה Dell את החברה תמורת 12.5 מיליון דולר כחלק מעיסקה משותפת. לאחר הרכישה, התחילה החברה את פעילותה מחדש כ-Dell ישראל, דבר שעל פי יוסי בן שושן, מנהל מרכז הפיתוח של Dell ישראל, היה חלום ישן של מייקל דל.
לאחר הרכישה, המוצר אותו פיתחו ב-Exanet, תוכנת מערכת הפעלה לשרתי NAS הפך למערכת ההפעלה של מוצרי האחסון של Dell ונקרא Dell Scalable File System. לאחר שרכשה Dell את חברת Compellent, שינתה את שם המערכת ל-FluidFS, והמשיכה לפתח אותה בישראל על מנת לעבוד עם מוצרי האחסון השונים שלה, PowerVault, EquaLogic ו-Compellent. בזמן הרכישה, Exanet מנתה כ-40 עובדים, רובם מפתחים וכיום מועסקים בחברה כ-130 עובדים (קצת יותר מפי 3 תוך שנתיים), 110 ממוקמים במרכז הפיתוח של Dell בהרצליה ו-20 נוספים מחוץ לישראל, המהווים חלק מקבוצת הפיתוח.
מרכז הפיתוח הישראלי של Dell מכיל מעבדת Storage ייחודית, אחת מתוך שלושה מעבדות Storage של החברה ברחבי העולם והיחידה מחוץ לארצות הברית. ״אנחנו בונים שם סביבות לקוח, החל ממערכות מחשוב שמריצות אפליקציות שונות, ועד לבדיקות אקסטרים כגון Stress Testing, Performance ו-Availability. המטרה שלנו היא לדמות את מה שהלקוח עושה, בכל יום, בכל שעה ובכל רמת עומס, ולהיות בכמה דרגות מחמירות מעל התסריטים הכי גרועים שיכולים לקרות ללקוח״ מסביר גיל נאדל, ארכיטקט מערכות אחסון ראשי של Dell ישראל. ״הלקוח חווה את מה שאנחנו עושים, כאן בישראל, בצורה של חומרה בסופו של דבר, אך התפקיד שלנו הוא לוודא שהתוכנה שבפנים רצה כמו שצריך״.
בביקור שלי בהרצליה, שמתי לב לדבר אחד מאוד בולט: ב-Dell לא תמצאו מכונות משחקים, קפיטריות מפוארות ורובוטים שמנקים את המסדרונות, אלא בעיקר צניעות ומוסר עבודה מאוד גבוה: ״אצלנו עובדים אנשי פיתוח הארד-קור, בעיקר אנשי C++, "אנחנו לא מרשים לעצמנו לקחת ינוקא ללא ניסיון". ב-Dell יש רמה מאוד גבוהה של אמינות ותוכניתנים שעובדים, כך שאצלנו הניסיון הוא חשוב ביותר.״ מספר יוסי בן שושן. ״ל-Dell מגיעים לעבוד אנשים עם 3-5 שנות ניסיון לכל הפחות״.
Dell Software – Quest: איך זה להירכש תמורת 2.4 מיליארד דולר?
ביולי 2012, חברת התוכנה העולמית Quest נרכשה על ידי Dell באחת העסקאות הגדולות של התקופה האחרונה, תמורת 2.4 מיליאד דולרים. Quest מפתחת תוכנות לניהול בסיסי נתונים, ניהול שרתים, סביבות משתמשים, גישה, ניטור ביצועים ועבודה עם כמויות גדולות של נתונים. החלק הזה של מרכז הפיתוח הישראלי התחיל בתור סטארטאפ בשם נפטון שפיתח טכנולוגיית איסוף מידע ייחודית מדאטהבייס של אורקל. החברה נקנתה ב-1999 על ידי Quest, במהלך שהקים את מרכז הפיתוח של החברה בישראל. בדומה לסיפור של Exanet ו-Dell, גם נפטון הייתה מצויה במצב של חוסר בחמצן, ונרכשה בעסקת Acquhire (עסקת רכישת טאלנט) בערוב ימיה.
עם 3 אנשים, Quest התחילה את הפעילות שלה בארץ. מהר מאוד החברה צמחה, גייסה עובדים נוספים, והתחילה לייצר פעילות אורגנית. בנפטון פיתחו באותה התקופה טכנולוגיה למוצרי אורקל, דרכה יכלו לקוחות החברה לאסוף נתוני ביצועים מאורקל בצורה מהירה וזולה, באופן יחסי. לאחר הרכישה, Quest רצו להפוך את הטכנולוגיה הזו למוצר של ממש והמוצר הראשון ראה אור בשנת 2000 ונקרא בשם SQL Lab, דיאגנוסטיקה לתוכנות של אורקל, כאשר החדשנות הגדולה הייתה טכנולוגיית האיסוף שעמדה בבסיס המוצר.
ישראל קלוש, אותו אני מראיין לכתבה, הצטרף ל-Quest בשנת 2001 בתור מנהל פיתוח. מאז שקלוש הצטרף לחברה, היא החלה בפעילות נרחבת בתחום התוכנה. החברה צמחה מ-3 אנשים ל-20, וב-2001 פיתחו ב-Quest ישראל פתרון Business Analytics, עדיין עבור אורקל, בשם Performance Analysis For Oracle. ב-2003, קלוש התמנה למנכ״ל Quest ישראל במקום מוטי דרוויש. לאחר מספר שנים, השיקה החברה במהלך משותף עם Quest העולמית סדרה של מוצרים בשם Foglight For Databases, מוצר לשוק ה-Enterprise המיועד לספק פתרון ניטור מקיף למסדי נתונים מסביב לשעון.
כחול לבן
Foglight for Databases - מוצר תחת פלטפורמת הניטור הארגונית של Dell מאפשר ניטור של 24×7 דיאגנוסטיקה של סביבת ה-IT כולל איתור והתראה על תקלות מתהוות ותקלות בפועל. המוצר תומך ב- Workflows עבור אנשי DBA מתחילים ומנוסים כאחד. הסניף הישראלי אחראי על יזום, עיצוב ופיתוח המודולים האחראים על ניטור מסדי נתונים כגון Oracle, SQL Server DB/2 & Sybase. כמו גם על פיתוח המנוע האלגוריתמי ב- Foglight האחראי על Pattern Recognition וחיזוי ביצועים.
Performance Analysis for Databases - חבילת מוצרים המשלבת בין עולם התוכן של BI ו-Big Data לבין עולם התוכן של ניתוח הביצועים של מסדי נתונים. המוצר מאפשר לבצע תחקורי BI מתוחכמים על נתונים ביצועים על מנת לזהות צווארי בקבוק, אפשרויות כיוונון, השוואות ביצועים וכו'. המוצר משתמש בטכניקות Hacking מורכבות על מנת לאסוף את הנתונים ישירות ממסדי הנתונים בקצבים גבוהים וללא Overhead.
״הרעיון מאחורי רכישת Quest היה ברור לכולם״
ב-2012, Dell רכשה את Quest וקלוש מספר שהרעיון מאחורי הרכישה היה ברור: ״באותו הזמן, הרעיון היה לקנות את Quest ולהפוך אותה לבסיס לחטיבת התוכנה של Dell״. Dell התחילה לקדם את חטיבת התוכנה שלה, בשם Dell Software ויצאה למסע שופינג של חברות ברחבי העולם, אשר יכולות לתרום למטרות העסקיות והארגוניות של החברה. ״Dell החליטה להיכנס לתחום התוכנה מתוך הבנה שניתן להגיע לצמיחה עסקית מהירה, אחת מהבחירות הברורות שלה היו Quest.״ ל-Quest בזמן המכירה הועסקו כ-4,000 עובדים ברחבי העולם.
״עבור Dell, ברכישה של Quest היא השיגה פורטפוליו מרשים של מוצרים עם סינרגיה לקו המוצרים של החברה, לצד תשתית פיתוח של חברה גדולה ומבוססת, עם מנגנון של חברת תוכנה מאוד בוגרת ועצמאית, דבר שלבנות באופן אורגני מאפס היה לוקח לה המון זמן, ואף בלתי אפשרי.״ מאז, Quest התבססה בתור הגרעין של Dell Software, וספציפית בישראל. נכון להיום, מרכז הפיתוח של Dell ישראל מונה 75 מתכנתים ופעילותו באור יהודה.
״עיקר ההתעסקות שלנו זה בתחומי ה-Database. זה הלחם והחמאה שלנו ולשם אנחנו מכוונים את כל הפתרונות שמפותחים כאן בארץ. בניטור ביצועים, דיאגנוסטיקה של כל מיני מוצרים, יש לנו פתרונות שנמכרים כיום בכל העולם, גם ללקוחות גדולים וגם ללקוחות קטנים.״ על פי קלוש, מה שכן נשאר מהפעילות ברוח הסטארטאפ עד להיום היא חופש הרעיונות וה-Innovation בחברה: ״אחד מהדברים הנחמדים אצלנו, זה שרוב תהליך ה-Innovation, מהעלאת הרעיונות ועד הגימור של המוצר, מתבצע כאן בארץ. אם Dell רוצים משהו חדש, הם יודעים בדיוק שכאן הם יקבלו את המענה שלהם״.
באיזשהו מקום, הייתם צריכים להסתגל למציאות חדשה?
״Dell היא חברה גדולה, עם בסיס לקוחות ענק ויש לזה המון השלכות. אני חושב שהיתרון הגדול של Dell בארץ ספציפית, היא שהנוכחות הישראלית שלה לא גדולה במיוחד, ולכן ברמה הארצית היכולת של אינדיבידואל בחברה להתבלט ולהשפיע, היא מאוד גדולה יחסית לחברות בינלאומיות אחרות עם נוכחות גדולה בארץ. מצד אחד אני לא יכול להגיד לך שאני מרגיש כמו איזשהו סטארטאפ בתוך Dell, אבל יש לי עדיין הרבה מאוד מקום ל-Innovation. אם Dell רוצים משהו חדש בתחום שקשור אלינו, התפקיד שלנו זה לברר עבורם מה זה ה׳משהו החדש׳ הזה.״
"הפוטנציאל של מוצר שיוצא מהידיים שלנו הוא בהגדרה מאוד גבוה כי יש לו גב של חברה גדולה שדוחף אותו קדימה – הבדל מאוד משמעותי מסטארטאפ. חברת סטארטאפ רצה אחרי לקוחות ומחפשת אותן, פה הבעיה שלי היא לא לקוחות, אלא רמת הביצוע והגימור. מוצר שיוצא מהידיים שלנו היום בלילה, כבר למחרת בבוקר יכול להיות אצל אלפי לקוחות. בסיטואציה הזו, המחויבות שלנו היא מאוד גדולה והסלחנות של השוק למוצר שהוא לא באיכות מקסימלית, היא אפסית. אם אנחנו מוציאים מוצר שהוא לא באמת גימור וביצוע מקסימליים, הנזק הוא עצום, למרות שאת רוב הלקוחות שלנו אני בכלל לא מכיר, ולא אכיר בחיים.״
כתבות נוספות בסדרת ״מבט מבפנים״: