
קרדיט צלם\תמונה: MoMo Productions, Getty Images Israel
מאת ערן גולדין
לכל מי שיצא לטפל בקרוב משפחה קשיש, מתרוצץ בראש אותו תרחיש אימים: מה יקרה אם הקשיש יפול בבית ויישאר שרוע על הרצפה בחוסר אונים, ללא יכולת להתרומם ובלי שאף אחד יידע.
לצערנו, הסיוט הזה מוצדק: 40% מהמבוגרים בני 65 ומעלה חווים איזושהי נפילה במהלך שנות הגיל השלישי. לפעמים הנפילה לא גורמת כל נזק, אבל הסטטיסטיקה מראה שאחרי 10-8 נפילות לרוב מתרחשת מה שמכונה “נפילה אקוטית”, כזו שדורשת הובלה לבית חולים ואחריה הקשיש כבר לא חוזר לתפקוד רגיל. נפילה כזו משפיעה על אורח חייו מאותה נקודה, ובאופן טבעי גם על סביבתו הקרובה. לנפילות האלה יש גם השלכות כלכליות לא קטנות: בארצות הברית, למשל, העלות הישירה של טיפול במבוגרים שנפלו ב-2013 הסתכמה בלא פחות מ-34 מיליארד דולר.
פה נכנסת לתמונה חברת EchoCare הישראלית, שפיתחה מערכת ניטור ביתית חכמה המזהה מצבי חירום שונים בחיי הקשישים, כמו נפילות, ומתריעה עליהם באופן אוטומטי.
המכשירים הלבישים לא זכו לאימוץ
מה ההבדל בינה לבין מה שקיים כבר בשוק? כולנו הרי שמענו על לחצני מצוקה, שעונים, תליונים ושלל אביזרי חירום שנועדו לטפל במצבי חירום של קשישים. אלא שהניסיון מראה שכל אלה מתקשים לתת פיתרון לתופעה השכיחה של נפילות. “סל הפתרונות הקיים היום הוא ברובו מכשירים לבישים, אבל הם לא באמת הצליחו להיקלט”, אומר רפי זך, מנכ”ל EchoCare, שהקים את החברה יחד עם שותפו דר’ יוסי קופמן. “שיעור החדירה של המכשירים האלה בארצות הברית הוא רק 4%-2%, מפני שקצב התרעות השווא גבוה מאד. בנוסף, המוצרים הלבישים אינם אהודים על הקשישים בשל בעיות התפיסה ותדמיתם. הם אינם מתמידים לענוד מוצרים אלה באופן רציף (24/7) ונדרשים לטעון אותם אחת לתקופה”.
לדברי זך, “זיהינו שיש פה שוק ענק עם בעיה אמיתית שהיא לא פתירה. הבנו שצריך פה גישה חדשה אז גייסנו את הידע ששנינו צברנו בשנים של עבודה בתחום התקשורת ועיבוד האותות ופיתחנו מערכת מתאימה”. הטכנולוגיה שפיתחה EchoCare, שהחלה לפעול בתחילת 2015 הצליחה להתגבר על כל המכשולים האלה.
איך זה עובד?
המערכת של EchoCare היא אוטונומית ולא פולשנית, כלומר אינה חודרת לפרטיותו של האדם המנוטר וגם לא מצריכה לבישת חיישן. למעשה, כל מה שמותקן הוא חיישן אחד בלבד בתיקרת בית הקשיש, שדומה למנורת תקרה מרובעת ופשוטה. החיישן אולי נראה תמים, אבל הוא חכם במיוחד ומרגע הנפילה יודע לזהות תוך מספר שניות אם האדם נחלץ ממנה או לא. אחרי שזוהתה נפילה, המערכת שולחת התרעה למוקד ההשגחה המטפל בקשיש או לקרוב משפחה”. ככל שעובר זמן והקשיש לא נחלץ מהנפילה, האינדיקציה לכך שהוא זקוק לעזרה מתחזקת. ניתן לפתוח ערוץ תקשורת ישיר מול הקשיש דרך מערכת אינטרקום שמותקנת במכשיר.
החיישן פועל בשלושה רבדים: הרובד הראשון הוא פיזיקלי – כלומר רדאר לבני אדם. המערכת משדרת אות אל תוך החלל של הדירה, שממנו חוזר הד (echo) אל המכשיר. המערכת מכוונת לנטר אדם אחד או שניים. ברגע שבא מבקר, המערכת נכנסת למצב של “המתן”.
ההד החוזר מאפשר למערכת לנתח ארבעה מדדים חשובים כדי להבין את מצבו של הקשיש באותו הרגע: המיקום בתוך הדירה (מטבח, חדר שינה, שירותים וכו’), התנוחה שבה הוא נמצא (עמידה, שכיבה, ישיבה וכו’), תנועה (האם הוא זז או במצב סטטי) ואפילו את קצב הנשימה שלו (האם השתנה מנורמלי להיפר-ונטילציה וכיו”ב).
הרובד השני מייצר תמונת מצב מלאה של הקשיש כל חמש שניות.
הרובד השלישי מנתח את המצבים לאורך זמן – מצד אחד הוא מפקח על הסיטואציה על פי תרחישים נפוצים בשגרת חיי האוכלוסייה המבוגרת, ובמקביל הוא לומד מצבים חדשים, כלומר את שגרת יומו של האדם הספציפי. “נניח שאדם מתהלך בבית כ-200 מטר ביום בממוצע, ופתאום במשך שבוע הוא מתהלך רק 50 מטר – זה מעיד על שינוי”, מסביר זך. “המערכת מזהה גם מעידות או נפילות קלות (שהקשיש נחלץ מהן) החוזרות ונשנות ומדווחת שמדובר באדם עם סיכון גבוה לנפילה קשה הדורש בדיקה של רופא ובכך מונעת או דוחה את האפשרות לנפילה קשה”.
EchoCare זכתה לאחרונה בתחרות Aging2.0 שהתקיימה בבוסטון ועוסקת בטכנולוגיות לגיל השלישי. החברה עלתה לתחרות הכלל עולמית Global Startup Search. היא השלימה את בניית אב הטיפוס ונמצאת לפני סבב גיוס ראשון. התוכנית היא להגיע למוצר מוגמר עד תחילת 2018.
מעבר לגילוי נפילות, ב-EchoCare מתכננים לפתח את המערכת לכיוונים נוספים בתחום הטיפול בקשישים, ע”י שימוש בביג דאטה הנבנה מנתוני המערכת, כגון גילוי או מניעה של מצבים שמובילים לנפילות או מצבי מצוקה אחרים.