Quantcast
Channel: גיקטיים - סטארטאפ והון סיכון
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

מדריך: איך למצוא עבודה חדשה באמצעות חברים [אורח]

$
0
0
job faces getty images

job faces getty images

קרדיט תמונה\צלם: Dimitri Otis, Getty Images

מאת אלעד גבירץ, פסיכולוג ארגוני בהשכלתו (Msc בפסיכולוגיה ארגונית מהטכניון) ומתעסק במה שקורה על התפר בין האנשים בארגון

“כל פנייה בלשון זכר כאן מכוונת לשני המינים, כי הכיף של ההשראה שייך לכולם” (אתגר קרת).

ההומוגניות השולטת בהיי-טק מביאה את החברות לגייס עובדים דרך רשת הקשרים של עובדי החברה. זה נוח למעסיקים ונוח לעובדים, אותם אנשים, אותם מוסדות לימוד ואותם מסלולים בצבא. המלצה של חבר שווה זהב הן עבור החבר שיכול לקבל כמה אלפים טובים עבור קורות החיים הנכונים והן עבור החבר ההוא שהביאו. אם חברת ההיי-טק תשכור את שירותיה של חברה השמה יהיה עליה לשלם את השכר של העובד החדש ואילו החבר המביא חבר יקבל בערך חמישית מכך, אז למה שלא לשלוח את העובדים לחפש את החברים שלהם.

על לפי הערכות עיתוני הכלכלה המוצלחים 40% מגיוס העובדים בישראל נעשה בשיטה זו. יש הערכות נוספות של אותם עיתוני כלכלה שמצביעות שבהיי-טק האחוזים גבוהים יותר ומגיעים ל-60%. אם הייתי כתב כלכלי הייתי מעריך שהאחוזים גבוהים יותר. מחקרים מצביעים על 50% מהגיוסים שנעשים בשיטה זו (Topa, 2011). כנראה שיש סיבה טובה, אנשים שמגיעים דרך המלצות נוטים פחות לעזוב את מקום העבודה ומרוויחים יותר (Dustmann et al, 2016). למרות שיש חילוקי דעות מחקריים לגבי הפרודוקטיביות של עובדים שהגיעו דרך המלצה, הקונצנזוס הקיים כיום בישראל הוא שדומה זה טוב, מוכר זה טוב, תביא את החבר ההוא. מה שיוצר כמובן חוסר שוויון עבור האנשים הלא מקושרים שסיכויים קטנים משמעותית (Calvo-Armengol and Jackson, 2004) אבל היי, כולנו פה כל כך מוצלחים ודומים בואו נשאר ככה, לעזאזל הגיוון.

המדריך הזה נועד לגרום לכם להיות החבר ההוא שהביאו על ידי כמה כלים פשוטים וישימים שדורשים מעורבות אקטיבית בתהליך חיפוש העבודה באמצעות חברים.

דרושים

בואו נבחן רגע את האלטרנטיבות לשיטת חבר מביא חבר:

אדם העומד בפני חיפוש עבודה נמשך לטלוויזיה הרב ערוצית של אתרי הדרושים. זה מאוד נוח, תקליק על כמה ריבועים קטנים, תגדיר סוכן חכם וסמן עדיפויות מתוך רשימה מסודרת. הטלוויזיה תציע לך דיל עבור 50 שקלים לחודש כולל משרות פרימיום ואופציה לבחינת קורות חיים על ידי מומחים (בתוספת תשלום כמובן). לטלוויזיה הרב ערוצית של אתרי הדרושים יש רייטינג גבוה שמביא המון קהל שמגיש המון מועמדויות. תקבל את המייל שלך עם כל המשרות הרלוונטיות בדיוק שאתה קם לחפש עבודה ב-11:00 עם הקפה של הבוקר: שלח, לחץ, טפח לעצמך על השכם, עשית את שלך להיום. חיפשת עבודה.

באלטרנטיבה הנוספת אדם נמשך לאינטרנט המהיר והחברתי, פייסבוק, לינקדאין, שפע שפע שפע. תקום בבוקר וממש תחפש את המשרות הבאות, מצאת בקבוצה פייסבוק הזו את המשרה הרלוונטית. נהדר. עשית את שלך, הגשת מועמדות למשרה בקבוצת פייסבוק של 10,000 איש. עובד HR שבמקרה חבר שלך בלינקדאין פרסם משרה מבוקשת. נהדר. מעניין של כמה אנשים הוא חבר, החבר הזה. רף הכניסה של שליחת חברות בלינקדאין הוא מהנמוכים שאני מכיר ברשתות החברתיות, מה קורה שם? כולם חברים של כולם? בקיצור הגשת מועמדות ועשית את שלך.

להיות החבר ההוא שהביאו

אנשים המחפשים עבודה דרך חברים עושים זאת לרוב בצורה אינטואטיבית ולא מקיימים מעקב מסודר. מרימים טלפון, שואלים חבר פה ושם, שיחת חולין בבית קפה… בחלק גדול מהמקרים אין המשכיות והבחירה בחברים או במכרים היא סלקטיבית ומקטינה את טווח האפשרויות. בנוסף חברים קרובים נמצאים במעגל חברים דומה לשלך פחות או יותר, אתה בעצם עומד בתוך המעגל.

המטרה: יצירת מסגרת שיטתית של חיפוש הבנויה על רשת קשרים – חבר מביא חבר

איך זה עובד? יוצרים טבלה ובה רשת קשרים, מדרגים את הקשרים על פי מידת הקרבה שלך לאיש הקשר ועד כמה הוא מקושר ויכול להכניס אותך לעבודה בתחום. פונים אל איש הקשר מהדירוג הגבוה אל הנמוך. הרעיון בחיפוש עבודה שיטתי דרך חברים הוא להכניס את כל היתרונות של הקשרים החברתיים שלכם לתוך מסגרת עבודה סדורה.

startup PD

נעבור על השלבים הבאים:

1. בניית רשת קשרים.
2. דירוג הקרבה ודירוג הקשרים של אנשי הקשר.
3. יצירת קשר.

1) בניית רשת קשרים

רשת קשרים כוללת את כל מי שאתם מכירים.

רשת הקשרים היא הדאטה בייס שלכם ועל מנת להפיק ממנה את המרב כדאי להגדיל אותה כמה שניתן. רשת הקשרים מורכבת מאנשי הקשר שאספתם בדרך עד כה. נכון שחלק יגידו למה אני צריך את כל האנשים האלה? אולי כדאי לבנות רשימה איכותית מצומצת? כמה שיותר דאטה יותר טוב, כמה שיותר קשרים והזדמנויות יגדילו את הסיכויים שלכם. הבנייה של הרשת היא שיטתית ומכוונת, הרשימה תהיה גדולה אבל הכלים שיבוא בהמשך יאפשרו מיקוד.

אני באמת צריך להכניס את הבן דוד שלי מקרית אונו לרשימה? כן.

ולהכניס את החבר מהטירונות שעובד בדואר? כן.

ואת אח שלי? כן.

עוצמתם של הקשרים החלשים (Granovetter, 1973) שהיא אחת התיאוריות המצוטטות (39,185 ציטוטים, גם אני שפשפתי את העיניים) והרובסטיות ביותר בסוציולוגיה וכלכלה מראה לנו באופן עיקש את חשיבותם של קשרים חלשים בחשיפה למידע חדש, הן בתחום העבודה והן בכלל. אז אל תוותרו על הקשרים החלשים והחזקים שלכם.

מתחילים:

א) יוצרים טבלה פשוטה בתוכנה שנוח לכם לעבוד בה. עמודות הטבלה: שם איש קשר, דירוג קרבה, דירוג קשרים, דירוג ממוצע, אימייל, טלפון, תפקיד, תאריך פניה, סטטוס פניה, הערות. בהמשך נעבור על כל עמודה ועמודה והטבלה המלאה מוצגת בסוף.

pic1
ב) מוציאים מהרשתות החברתיות את רשימת אנשי הקשר שלכם-פייסבוק, לינקדאין ועוד מאפשרות להוריד את אנשי הקשר בצורה מסודרת ויעילה

בפייסבוק: נכנסים לGeneral Account Settings — Download a copy of your facebook data. ויש גם את הסרטונים הבאים (קצר, ארוך ומפורט).

לינקדאין – Connection — Keep in touch — click on settings icon — Advanced Settings — Export Linkdin Connections ויש גם את הסרטון הבא (אחלה מוזיקת רקע). לינקדאין נותנים את כתובת המייל של אנשי הקשר, מה שמקל בפנייה אליהם מאוחר יותר.

ג) מחלצים את אנשי הקשר שלכם מהטלפון, יש כל מיני שיטות מגוונות לעשות את זה אני בטוח שתמצאו את הדרך. רשימת הטלפונים היא חשובה ביותר להגדלת רשת הקשרים.

ד) רשימת אנשי הקשר בדואר האלקטרוני שלכם.

ה) פשפוש אסוציאטיבי ברשת הקשרים החברתיים שמסתובבת אצלכם בראש, אנשים מהעבר, חצאי אחים, חצאי שכנים, אנשי “שלום שלום” ועוד. גם למי שעולה אינטואטיבית יש מקום ברשימה.

ו) יצרתם רשימת חברים גדולה בשלב הזה. הרשימה עשויה לכלול כמה מאות אנשים. אתם מוכנים לשלב הבא.

2) דירוג הקרבה ודירוג הקשרים של אנשי הקשר

א) ממלאים את עמודת “קרבה” באמצעות דירוג אנשי הקשר על פי סולם של 1 עד 5 כאשר:

5 – אני מכיר טוב את איש הקשר, יש לי אינטראקציה קרובה ובטוחה איתו, אני יכול לפנות אליו בזמינות גבוהה. הוא אדם שאני סומך עליו והוא עזר לי בעבר. בקיצור קשר טוב מאוד. 1- אני מכיר את איש הקשר, אין לי אינטראקציה קרובה איתו, יש קשר כלשהו אבל הוא חלש.

ב) ממלאים את עמודת “קשרים” באמצעות דירוג אנשי הקשר על פי סולם של 1 עד 5 כאשר:

5 – איש הקשר מקושר בתעשייה בה הוא עובד, יש לו מערכת קשרים חברתית חזקה שמוכיחה את עצמה. הוא בתפקיד בכיר ובעל השפעה ויש לו יכולת להניע תהליכים ולהשפיע על אנשים בסביבתו. איש הקשר מזכיר לי את אלון חסן. 1- איש הקשר לא מקושר, אין לו השפעה. אין לו חברים טובים במקומות טובים.

ג) אחרי שישבתם אחד אחד ופשפשתם בזיכרונכם תגלו שמוצאים דברים מעניינים וקישורים לא צפויים. הזיכרון-כך יודע כל סטודנט פסיכולוגיה שנה א’-הוא לא צפוי ותהליכי שליפת הזיכרון שאתם חווים עכשיו יוכלו ליצור עוד כמה חיבורים הכרחיים לאנשי קשר שיובילו להצלחה בחיפוש העבודה. לכן כדאי להוסיף ליד כל איש קשר עמודת “הערות” ולכתוב את כל מה שעולה בתהליך הדירוג. למשל היכן איש הקשר עבד בעבר ואת מי הוא מכיר שיכול לסייע.

ד) מוסיפים עמודה “ממוצע” , דירוג ממוצע של עמודת “קירבה” ועמודת “קשרים”. מסדרים מהדירוג הממוצע הגבוה לנמוך.

ה) בשלב הזה יש לכם את הדירוג המלא, אתם מוכנים לשלב הבא.

3) יצירת קשר

אנשים רוצים לעזור, מסיבות שונות ומגוונות. אתם תגלו הרבה על אנשי הקשר שלכם, על הדדיות, שיתוף פעולה, התעלמות ועוד. לפעמים דווקא רשת הקשרים הקרובים עשויים לאכזב והרחוקים להתגייס בשמחה, אין מה לנטור טינה או לבקר את אנשי הקשר שלכם, הם עושים כמיטב יכולתם כרגע, החברות והקשר לא נמדדים בשליחת קורות חיים. כל יצירת קשר היא מלמדת וכל חוויה בתהליך היא הצלחה, מניסיון לניסיון תמצאו את הדרכים לשכלל את הפניות ולמצות את הקשרים, אתם ראויים לדבר עם כל אחד שמחזיק בכל משרה. סה”כ בני אדם.

א) פונים לכל אחד ואחת מרשת הקשרים שלכם. נקודה.

ב) לקרובים ולזמינים תעשה פניה טלפונית ממוקדת. לא כדאי לבזבז זמן על סיפורים,אלא להציג את המצב, איפה עבדתם ובמה, מה אתם מחפשים והאם ניתן לסייע לכם. זה הכל. אנא תעריכו את הזמן שמושקע בכם ותתקשרו בשעות הגיוניות או שתתאמו שיחת טלפון במועד שנוח לאיש הקשר. לסיים את השיחה עם אימייל או סיכום להמשך.

ג) פניה בוואטסאפ היא אפשרית ויעילה ונוחה במצבים של “לא נעים”, לכתוב נוסח קצר ולשגר.

ד) פניה במייל היא פתרון טוב וניתן לצרף אליה קורות חיים. כל אדם שאנחנו פונים אליו בכל אחת מהדרכים נשלח לו מייל בנוסף.

ה) פנייה בלינקדאין ובפייסבוק.

ו) יצירת הקשר תעשה בשעות העבודה (מלבד שיחות טלפון ארוכות), כאשר איש הקשר במקום העבודה, היכולת שלו לקדם אתכם גדלה. אנשי משאבי האנוש או העמיתים שלו זמינים באופן מיידי מה שמגדיל את הסיכוי לפעולה.

ז) אנשי הקשר שתפנו אליהם יכולים לתת לכם את הפידבקים הטובים ביותר לגבי קורות חיים, כוונות, מטרות ועוד. בקשו פידבק קצר או טיפים שיעזרו לכם בדרך.

ח) מלאו את הטבלה לאחר כל שיחה, אם לא קיבלתם פידבק חזרו לאיש הקשר ותבררו אם יש עדכונים.

ט) נשמו עמוק וצרו קשר עם הבא ברשימה

טבלה לדוגמא:

pic2

חיפוש עבודה באמצעות חברים לוקח זמן, משאבים והמון התעסקות. הפניה לרשת הקשרים והעלאת נושא חיפוש העבודה עשויה להעלות תחושות שונות לגבי המקום שבו אתם נמצאים, הכיוון המקצועי שבו בחרתם ועוד.

בהצלחה.

ההשראה לפוסט הגיעה משיחותיי עם מורה לדרך, יעל, שהייתה שם כשצריך.

הפוסט פורסם לראשונה בבלוג ״אישחדיש״.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527