
חברת וויקס הישראלית, המפתחת פלטפורמה מתקדמת לפיתוח אתרים, פירסמה הבוקר (ד׳) את הדו״ח הפיננסי הרבעוני שלה.
כדי שנוכל להבין את הדו”ח החציוני של 2016 בפרספקטיבה הנכונה, חשוב שנכיר קודם את המספרים המסכמים של השנה שעברה (2015).
כשמגיעים לבחון חברה, נהוג לאמוד אותה במספר פרמטרים: נתחיל בהכנסות החברה, הכוונה היא לסכום הכסף שנכנס לחברה כתוצאה ממכירת מוצריה או שירותיה. וויקס הכניסה כ-204 מיליון דולרים בשנת 2015. הרווח הגולמי מייצג את ההפרש בין ההכנסות לעלות המכר (כלומר סך העלויות הישירות והעקיפות, במקרה העמסה, הכרוכות במכירת השירותים או המוצרים של החברה). בוויקס אנו רואים שהרווח הגולמי עמד בדצמבר 2015 על כ-169 מיליון דולר (עלות המכר היא כ-17% מההכנסות).
למרות הכנסות לא קטנות, הרווח התפעולי של החברה הינו שלילי; הרווח התפעולי מחושב כרווח גולמי בניכוי עלויות נוספות הנדרשות לתפעול השוטף של החברה, כגון הוצאות R&D (מחקר ופיתוח), הוצאות שיווק ומכירה, הוצאות הנהלה וכדומה. בדצמבר 2015, לוויקס היה רווח תפעולי שלילי על סך 48.6 מיליון דולר. עיקר ההפרש בין הרווח הגולמי לתפעולי ב-2015, נבע מהוצאות מחקר ופיתוח בסך 78 מיליון דולר וכן הוצאות שיווק, מכירה והנהלה כלליות בסך 140 מיליון דולר.
הכנסות גבוהות, רווח תפעולי שלילי
עכשיו כשיישרנו קו עם עולם המונחים ועם הנתונים של השנה שעברה, נחזור לנושא לשמו התכנסנו – פרסום הדו״ח החצי שנתי של וויקס, המסכם את שני הרבעונים הראשונים של שנת 2016.
וויקס סיימה את הרבעון בצמיחה של כ-41% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, הכנסותיה עלו על תחזיות החברה הראשוניות ועומדות כעת על 69 מיליון דולר אל מול 49 מיליון דולר ברבעון הקודם. במונחים חצי שנתיים אחוז הצמיחה מרשים אף הוא ועומד על כ-40%. את העליה ניתן להסביר על ידי גידול במספר מנויי הפרימיום לחברה, תוספת של מיליוני משתמשים חדשים וכן השקה של פתרונות חדשניים לעולם עיצוב אתרי האינטרנט כגון הכלי האוטומטי לבניית אתרים המבוסס על אינטיליגנציה מלאכותית
מהצד השני של המטבע, בתחום ההוצאות, אנו מגלים הסבר אפשרי לעליות היפות בהכנסות. במחצית הראשונה של 2016 תחום המחקר והפיתוח בחברה גדל ב-40% לעומת החציון המקביל של 2015, עד לרמה של כ-50 מיליון דולרים. זאת נוסף על הגידול המתמיד בשיווק ומכירות העומד על 27% בהשוואה לשנת 2015, ועומד כעת על כ-76 מיליון דולר, כאשר לפי פרסומים, חלק משמעותי מהכסף הוקדש לפרסומת מרכזית בזמן הסופרבול.
סעיף חשוב נוסף הינו תזרים המזומנים של החברה, בסעיף זה ישנו סיכום כל תנועות המזומנים הידועות בחברה. בוויקס, בזכות נתונים חיוביים של גביית כספים מלקוחות (גידול של 42% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד), יש תזרים מזומנים חיובי לחברה המסתכם בכ- 10.2 מיליון דולר, ועם זאת החברה אינה רושמת רווח בספריה (מבחינה חשבונאית).
דרך מרכזית נוספת למדידת תוצאות פיננסיות של חברה הוא ה-EBITDA (גם: Earnings before interest, taxes, depreciations and amortizations), מדד המתאר את תוצאות החברה על בסיס הרווח שלה, לפני הוצאות מימון, מיסים, פחת והפחתות. מדד זה מאפשר לבחון מהו הרווח התפעולי של החברה בנטרול סעיפים הנכללים תחת רווח תפעולי ואינם מהווים זרימת מזומן.
במקרים מסויימים המדד יכול להוות קירוב לתזרים המזומנים (אך ללא שיקולי מס ושינויי תזרים הנובעים משינויים בהון החוזר). לעיתים מבוצעות התאמות ל-EBTIDA על מנת להתאימו לדו״חות, קיים גם מדד EBTIDA מותאם שמכונה ׳Adjusted EBITDA׳ ובעת פרסומו יש לבאר גם את ההתאמות הגלומות בו.
ה-EBITDA בוויקס בסוף המחצית הראשונה של שנת 2015 עמד על מינוס 43.6 מיליון דולר, כעת הוא עומד על מינוס 45.5 מיליון דולר.
לעומת ה-Adjusted EBITDA בוויקס שמייצג תזרים מזומנים בנטרול שינויים בהון חוזר, ריביות, עמלות בנקים, הוצאות מימון, רווחים/הפסדים מעסקאות גידול והוצאות מיוחדות או חד פעמיות. בסוף המחצית הראשונה של שנת 2015 עמד ה-Adjusted EBITDA בחברה על 3.5 מיליון דולר, כעת הוא עומד על 13.5 מיליון דולר.
אז מה למדנו מכל הנתונים הפיננסים היבשים?
וויקס נמצאת במגמת צמיחה, על פי הנתונים לעיל הכנסות החברה במחצית הראשונה עלו על התחזיותה לשנה זו. אם המגמה אכן תמשך החברה צופה עליה בהכנסות של 18% עד לסוף שנת 2016. החברה עתידה להשקיע כ- 38% מהכנסותיה בממוצע בהוצאות מחקר ופיתוח, אליהן מתווספות גם הוצאות שיווק ומכירות שעתידות לרדת בכ- 3% בממוצע (בהשוואה לשנת 2015) עד לרמה של כ- 159 מיליון דולר אשר יהוו 66% מתחזית ההכנסות לסוף 2016. נציין שאחוז הוצאות השיווק והמכירות מההכנסות נחשב לשיעור גבוה במיוחד בתעשייה.
וויקס דואגת כל העת לנסות ולשכלל את השירותים המוצעים ללקוחותיה, גם לשם הגדלת נתח השוק וקידום חדשנות בתחום בניית האתרים בעולם. וויקס עדיין אינה חברה רווחית, עם זאת, אנו יודעים שקהל היעד שלה, משתמשי עולם האינטרנט, טרם מוצה. ישנם מקומות רבים בעולם שרק עתה מתחברים לרשת וכפועל יוצא, למספר לא מבוטל מהם יהיה צורך בשירותי החברה בהקמה ועיצוב אתרים.
פלח האוכלוסייה הזה נמנה על משתמשיה הפוטנציאליים של וויקס, זאת בנוסף למשתמשי רשת האינטרנט הנמנים על לקוחותיה של החברה – חלקם אף מנויים בתשלום, לקוחות ששוקדים כל העת על חידוש הנראות של אתרי האינטרנט הקיימים שלהם תוך מזעור שיקולי זמן ועלות.
איך כל זה משפיע עלינו?
וויקס כאמור, היא חברה ציבורית, ואף שהיא נסחרת מעבר לים כל אחד מאיתנו יכול לבחור (בהנתן הכסף) אם להשקיע בחברה או לא. כדי לעזור לכם להחליט, נסיק מספר מסקנות לסיום
וויקס עדיין רושמת הפסדים על הנייר אבל בפועל הרווחים מושקעים במחקר ופיתוח כך שנראה שהחברה מסתכלת קדימה ובהשקעות אלה מעוניינת לבסס עצמה כשחקן מוביל בתחום.
ההפסד אותו רשמה החברה היה נמוך משמעותית (בכ- 30%, על בסיס Non-GAAP וכ- 10% על בסיס GAAP) מההפסד אותו חזו האנליסטים, כלומר קיימת מגמת שיפור העולה מעבר לציפיות בין אם בשל גבייה נכונה ותכליתית מלקוחות החברה ובין אם בשיווק נכון וממוקד יותר.
בחודש האחרון שמענו על חידוש אחד של וויקס בתחום האוטומציה של בניית האתרים, כעת מתווסף אליו חידוש נוסף Wix Pro Gallery, מוצר חדש המשווק לצלמים, באמצעותו הם יכולים ליצור פורטפוליו מרהיב אונליין, חידושים אלה יעזרו לוויקס לגרוף קהל לקוחות נוסף בעודם לוקחים צעד נוסף לעבר ביסוס מעמדם כמובילי השוק.
המניה נמצאת במגמת צמיחה החל מחודש פברואר השנה, בו נסחרה בשווי 15.85 דולר. עברו מאז כחמישה חודשים והיום (ד’) היא נסחרת סביב רמה של 33 דולר למניה (עליה של מעל 100%). בהתחשב במגמת הצמיחה של החברה ובצמיחת השוק הטכנולוגי כולו, אנו מאמינים כי וויקס היא השקעה מניבה לטווח הארוך. אף על פי כן, מאחר והמניה נמצאת כרגע במחיר שיא אחרי רצף ארוך של עליות, סביר להניח שבקרוב תבצע תיקון כזה או אחר.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.