
מאת חנוך רבינוביץ, אסטרטג ומומחה שיווק לחברות טכנולוגיה וסטארטאפ
המראה של שתי נשים צעירות, עטויות בחיג׳אב (כיסוי הראש המוסלמי המסורתי), במרכז אולם העבודה של המחזור השני באקסלרטור של גוגל בעמק הסיליקון, מושך מיד את העין. העובדה המצערת שנשים-מייסדות הן מראה נדיר בכל אקוסיסטם בעולם חוזרת גם כאן. באולם הזה נמצאים הסטאראפים המבטיחים ביותר ממקסיקו, ברזיל, הודו ואינדונזיה, שנבחרו מתוך אלפים, אבל רק שתי מייסדות-נשים מאינדונזיה.
דיאג׳נג לסטרי (Diajeng Lestari), צעירה מוסלמית בת 26 מג׳קארטה, מנהלת את HijUp ומסבירה בלהט, לכל מי שנעצר ליד השולחן שלהן, את המוטיבציה להקמת המיזם. האנרגיה של הבנות מדבקת ונוצר סביבן באזז מקומי: ״אשה מוסלמית צעירה באינדונזיה, לא יכלה לקיים אורח חיים דתי, אם היא בחרה ללמוד ולפתח קריירה. בראיון עבודה לחברת יח״צ לפני כמה שנים דרשו ממני להוריד את החיג׳אב כדי להתחיל לעבוד. הם טענו שאני לא ייצוגית כמוסלמית מסורתית וזה במדינה האסלאמית הגדולה בעולם. רציתי להקים פלטפורמה שתהיה בית לאשה המוסלמית המודרנית. מקום שבו מבינים אותה ומציעים לה חופש שאין לה במקום אחר״.
דיאג׳נג חיפשה מוצרי אופנה לאשה המוסלמית וגילתה שהשוק מבוסס על אלפי מעצבי אופנה זעירים שלא מצליחים להגיע ללקוחות שלהם. כך צמח הפתרון של פלטפורמת חנויות לאופנה מוסלמית מסורתית. ״אנחנו מציעות שילוב של תוכן ואופנה, שני נושאים שנוגעים לכל אישה בעולם, אבל מוצעים דרך העיניים של האשה המוסלמית ע״י נשים כמוה״ אומרת (Hanna Faridl) מנהלת הקהילה והתוכן במיזם. ״ליד פלטפורמת המכירה שלנו השקנו את מגאזין HijUp שהוא כלי המדיה אונליין היחיד המיועד לנשים באינדונזיה. בשוק אדיר שמונה מעל 150 מליון נשים אינדונזיות, הפוטנציאל הפך לתופעה חברתית ומסחרית חסרת תקדים בכלכלה המקומית.
מגזין התוכן של HijUp שהחל בפורמט מודפס ועבר לאונליין השנה, מושך היום 600,000 קוראות בחודש. מעל 300 חנויות מעצבים הוקמו על הפלטפורמה וביקרו בהן רבע מיליון קונות. HijUp הפך למגנט לפעילות חברתיות ודמויות מרכזיות בסצינת השינוי החברתי של נשים באינדונזיה. כמה מהן מופיעות בסרט מרגש ונוגע ללב שמספר את הסיפור של HijUp כסוכן של המהפכה החברתית וצפו בו יותר ממליון איש עד כה.
אסטרטגיית צמיחה לשוק של מעל מיליארד נשים מוסלמיות בעולם
סגירת המעגל עבור היזמיות הצעירות, שהחלו את דרכן בתסכול ממצב האשה האיסלאמית, הגיע השנה. המיזם שלהם נבחר להיות מיוצג בשבוע האופנה בניו-יורק אבל הן אומרות שפסגת ההצלחה מבחינתן היתה פניה מהממשלה בג׳קארטה להפוך את המיזם שלהן לגלובאלי ומעצים עבור כל אישה מוסלמית בעולם, בתמיכה ממשלתית. זה הפך את הכוונה הצנועה של דיאג׳נג והאנה לסטארטאפ בשוק של הגדולים, עם קהל יעד של מעל מיליארד נשים מוסלמיות בעולם, מקום של כבוד באקסלרטור של גוגל והרבה עיתונאים בעמק הסיליקון שמחפשים מקום בלו״ז הצפוף שלהן.
הכותב משמש כמנטור עולמי בתוכנית האקסלרטור של גוגל הנערכת בימים אלה בסיליקון וואלי