

מקור: finupp
בשנה שעברה שלושה חברים בוגרי יחידות המודיעין: אסף רגב, דני זילברשטיין וליאור אלבק, החליטו להתגייס ולסייע לשכירים לקבל את אשר מגיע להם. הסטארטאפ הישראלי Finupp מאפשר לשכירים לבדוק האם מגיע להם החזר מס בסכום שיכול להגיע לאלפי שקלים. השירות בעצם עושה סדר בכל המידע הפיננסי עבור הישראלי הממוצע, כדי לאפשר לו למצות את הזכויות הפיננסיות שלו מול מס הכנסה. השירות מתבצע באמצעות ממשק וובי מבוסס ענן המורכב מאלגוריתם שמחשב את זכויות המס שלכם, במקום שתצטרכו לפנות אל מישהו שיעשה זאת בצורה ידנית, מיושנת ויקרה פי כמה.
חוב של למעלה מ-8 מיליארד ש״ח
שכירים משלמים מס על בסיס חודשי, זאת למרות שחישוב המס הוא חישוב שנתי. לפיכך נוצרים פערים בין החובה בפועל לבין התשלום המשולם דרך תלוש השכר מידי חודש. כאשר יש פער לטובת האזרח רשות המיסים תמיד תחזיר אותו, אך רק במידה ויוגש טופס 135 שמהווה החזר מס לשכיר.
Finupp הצליחו לעשות במשך תקופה מאוד קצרה את מה שבמס הכנסה לא מצליחים לעשות כבר שנים, למרות שהם מגובים בתקציבים של מליונים. מסתבר שרשות המיסים חייבת כ-8 מיליארד וחצי ש״ח שנגבו בעודף משכירים ושייכים להם. השירות הישראלי הוקם במטרה לתקן את המצב, ולהחזיר לאותם המוני שכירים את כספם, מבלי שהם יצטרכו להסתבך בביורוקרטיה ובמילוי טפסים, שכן כל העבודה השחורה מתבצעת על ידו. נכון לרגע זה הוחזרו למעלה מ-8 מיליון שקלים לקרוב מ-35,000 משתמשים רשומים כך שהעבודה עוד מרובה. סכום ההחזר הממוצע לכל משתמש אגב עומד על 2,642 ש״ח.
התהליך עצמו מורכב משלושה שלבים; ראשית, תתבקשו להשיב על שאלון קצר שלאחריו ניתן יהיה לשער האם אתם זכאים להחזר כלשהו או לא. עד כאן כל התהליך מתבצע לגמרי בחינם. במידה ותרצו להגיש בקשה לאותו החזר שככל הנראה מגיע לכם, תוכלו להיעזר בשירותיה של החברה כדי שתכין עבורכם את הטפסים ותגיש אותם לרשויות המס. כדי לעשות זאת תידרשו להעלות טפסים על פי הצורך (לרוב מדובר בטופס אחד-שניים, בהם טופס 106), ותקבלו הדרכה כיצד להשיג את אותם טפסים. בסיום התהליך המערכת תחשב עבורכם את החזר המס, ותקבלו מייל עם הסכום שמגיע לכם.

מקור: צילום מסך, finupp
הליך זה מתבצע בתעריף קבוע של 195 ש״ח לשנה. החברה משווה את התעריף ליועץ מס ממוצע שמבקש עבור החזר מס מינימום של כ-1,000 ש״ח, כך שהחסכון די ברור. יתרון נוסף של השירות בא לידי ביטוי בזמן הטיפול בבקשה שהתקצר מ-6 שבועות אצל רו״ח ממוצע לחצי שעה דרך finupp.
מבחינת תחרות, לטענת המייסדים אין להם ממש מתחרים, לא מבחינה טכנולוגית ולא מבחינת המחיר. ״בניגוד אלינו, שאר השירותים הקיימים בשוק המציעים בדיקת זכאות להחזרי מס – יועצי מס, חברות מס ותוכנות מס למיניהן – כל אלה יקרים ו/או מסובכים לשימוש״, אומר אסף רגב, מנכ״ל החברה.
יש לציין שהחזרי מס הם רלוונטים רק לשכירים כיוון שמעסיקים בכל מקרה מחויבים בחוק להגיש דו״ח מס באופן שנתי. אצל שכירים לעומת זאת, המדינה אינה מחייבת אותם בהגשה ולכן הרבה אנשים כלל אינם יודעים שמגיע להם מס בחזרה. בסופו של דבר ההוצאה הגדולה ביותר של שכירים היא אותם מיסים, אבל הרבה שכירים מתייחסים אל השורה הזו בתלוש כאל גזירה משמיים, למרות שבמקרים מסוימים יש להם את הזכות לדרוש בחזרה חלק מהכסף ששילמנו.
אז איך בכלל נוצרים אותם פערים ואיך ניתן לדעת אם מגיע לכם החזר מס? תוכלו לקרוא על הגורמים לכך בהרחבה באתר החברה, אבל מקרים לדוגמא הם החלפת עבודה, אבטלה, לידת ילד, השקעות בשוק ההון, משכנתא, זיכויים וניכויים שמגיעים לעובד אבל לא מתקבלים, טעויות של המעביד בניכוי המס ועוד מקרים שהתרחשו ב-6 השנים האחרונות.

מקור: finupp
חשוב לדעת שקיימים גם מקרים בהם השכיר חייב כסף למס הכנסה ולא להיפך. כדי שלא תשימו לעצמכם רגל, כאשר מגישים את הבקשה דרך finupp תוכלו להוריד את הדאגה הזו מליבכם, שכן כחלק מבדיקת זכאותכם להחזר, השירות גם יוודא שאין סיכוי שאתם חייבים למס הכנסה כסף. (מסתבר שזו אחת הסיבות שבגללן לא מומלץ להגיש עצמאית את הבקשה למס הכנסה).
מאז שהוקמה finupp בשנת 2014 היא ביצעה סבב גיוס ראשוני של מאות אלפי דולרים ממשקיעים פרטיים, ביניהם בכיר בעולם הבנקאות וכן משקיע מתעשיית הביוטכנולוגיה. לאחר שהושק המוצר באופן רשמי החברה פחות מתעסקת בגיוס מיליונים, אלא במכירת המוצר הקיים. כמו כן החברה נכנסה לתכנית אקסלרציה של חממת moneta seeds, וזכתה בשתי תחרויות fintech לסטארטאפים – bankapp2 ו-smartup3.
בישראל, החברה מתכננת להרחיב את השירותים שהיא מציעה לאוכלוסיית השכירים וכן ולהציע שירותים לאוכלוסיות נוספות (כגון עצמאיים). במקביל, החברה שוקדת על השקת המוצר הראשון שלה עבור השווקים האמריקאי והאנגלי במהלך המחצית הראשונה של 2016.
זה מוצלח כמו שזה נשמע?
כדי לדעת האם מגיע לכם החזר מס עליכם להירשם לאתר ולשמחתנו מדובר בהרשמה די קצרה המסתכמת בכתובת מייל, סיסמא ושם פרטי. בשלב הבא תועברו לעמוד נעים וברור ויזואלית בו תתבקשו לציין האם שירתתם בצה״ל, האם יש לכם תואר אקדמי, ילדים וכו׳.

מקור: צילום מסך, finupp
אני חייבת להודות שכאשר העסק נהיה רציני יותר וכלל קצת פחות אייקונים ויותר טקסטים הדורשים ממני להעלות טפסים החוויה הפכה לקצת פחות כייפית ויותר מלחיצה, אבל כל התהליך מאוד ידידותי למשתמש וההרגשה היא שממש מחזיקים לך את היד ומלווים אותך לכל אורך הדרך.

מקור: צילום מסך, finupp
תכליתו של השירות היא נפלאה, ולמרות שלא מדובר כאן בטכנולוגיה פורצת דרך של ממש אין ספק שהציבור צמא ודורש לשירותים בסגנון, ממש כמו FeeX או דוגמא פשוטה יותר – לבנת פורן. אותם נותני שירותים מאפשרים לנו – האזרחים הפשוטים, לקבל מענה לסוגיות ביורוקרטיות שפשוט אין סיכוי שהיינו מתמודדים איתם בדרך אחרת, ולכן נסכם ונאמר – כן ירבו.