

מקור: cc-by-University of Michigan
כיום מוכרים יותר מ-100 סוגים שונים של סרטן. אולם, אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני האונקולוגים הוא לבחור את הטיפול המתאים ביותר לכל חולה, ולבחור את הטיפול אליו יגיב בצורה הטובה ביותר. עתה הודיעה חברת הסטארטאפ הישראלית NovellusDx, שפיתחה טכנולוגיה למיפוי מוטציות בתאים סרטניים ואמידת מידת האגרסיביות שלהן, על השלמת סבב גיוס בגובה 10 מיליון דולר.
מספקת את כל המידע הדרוש לרופא
NovellusDx (נובלוס דיאקס) פיתחה טכנולוגיה שמספקת לאונקולוגים את כל המידע הרלוונטי, כדי שיוכלו לבחור את הטיפול המתאים לכל חולה. בין השאר מספקת החברה פרופיל גנטי מקיף של הגידולים בגופו של כל חולה, כולל מיפוי של המוטציות הידועות והלא-ידועות שגורמות להתקדמות הסרטן והתגובות שלהן לתרופות. בנוסף, מערכת ה-PCAS של החברה מסייעת לחברות ביופרמה לזהות קבוצות שונות של חולי סרטן שסביר שיגיבו לטיפולים קיימים, דבר המסייע לניסויים יעילים יותר ולזיהוי מוטציות חדשות בהן ניתן להתמקד.
NovellusDx הוקמה בשנת 2011 על ידי חיים גיל-עד ויורם אלשטולר ומאז היא הספיקה לגייס, לא כולל הגיוס הנוכחי, כ-4 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים ועוד השקעה מהמדען הראשי. הסבב הנוכחי בגובה 10 מיליון דולר הובל על ידי Intercure ועל ידי קרן Pontifax, שמתמחה בהשקעות בחברות במדעי החיים דוגמת Rewalk Robotics. חברת NovellusDx ייצגה את ישראל במסגרת משלחת לשכת המדען הראשי לכנס ביו 2015 והיא גם זכתה בתחרות של ענקית התרופות השוויצרית Novartis.
בשיחה עם גיקטיים סיפר מיכאל וידנה, מנהל הפיתוח העסקי של החברה, כי התגובות של האונקולוגים לפיתוח של החברה היו נלהבות. לדבריו, האתגר הגדול הוא לא רק בטיפול בסוגי סרטן שונים, אלא במוטציות השונות של אותו סוג סרטן, שדורשות טיפול שונה בין חולה לחולה. זו הסיבה שהרופאים בכנס ASCO האחרון שנערך בשיקגו, היו נרגשים לראות סוף סוף כיצד יגיב כל חולה לתרופות השונות שיינתנו לו. וידנה הוסיף כי החברה תשתמש בהון שגוייס לצורך הרחבת כמות הבדיקות שהיא מבצעת בין השאר על ידי בנייה של מעבדה חדשה לגמרי.
מתי אתם צופים שהטכנולוגיה תגיע לבתי החולים?
וידנה: "באמצע 2016 נחנוך את המעבדה החדשה שלנו ונתחיל לעבד הרבה יותר דגימות ובאמצע 2017 אני מעריך שנגיע כבר לקהל הרחב דרך בתי החולים".