
הפוסט נכתב על ידי עו״ד לי-יה ברק אבדי, סמנכ״ל לעניינים מקצועיים, מיטב דש בנפיטס ורו״ח גבי וייסמן, מנכ״ל מיטב דש בנפיטס.
אין זה חדש שתגמול עובדים בדרך של מתן מניות ואופציות הינו מנהג מקובל וידוע שהשתרש בשנים האחרונות במגוון רחב של תעשיות בישראל ובעולם. ואולם, בשנים האחרונות אנו עדים יותר ויותר לתגמול עובדים אשר הזכאות ליהנות ממנו בפועל תלויה בהשגת יעדים מסוימים (להלן: אופציות תלויות ביצוע) ולאו דווקא על פי הנגזרת המקובלת של חלוף תקופת הזמן בלבד. במילים אחרות, ההענקה משתכללת על פי תנאי ביצוע, כך שהתגמול לעובדים קשור קשר ישיר לביצועים של העובדים או של החברה.
אם נצליח – תרוויח
כך למשל, קיימות תוכניות אופציות אשר קובעות, כי האופציות לעובד תבשלנה רק במידה ויתקיים "אירוע מכונן", כמו מכירת החברה, גיוס השקעה מינימלית, ביצוע הנפקה לציבור או שהחברה תהיה חלק מהליך של עסקת מיזוג או רכישה. יעדים אלו קשורים יותר לתנאים שלעובד היחיד ישנה פחות השפעה לגבי השגתם. תוכניות אחרות שראינו קובעות, כי הבשלת האופציות תיכנס לתוקף במידה והחברה תייצר כמות מינימלית מסוימת של המוצר המפותח על ידה (על פי הגדרות טכניות הנקבעות באופן פרטני בכל מקרה ומקרה) כאשר מדובר בעובדי ייצור ופיתוח, או במידה והחברה תמכור כמות מינימלית מסוימת של מוצריה (כאשר מדובר בעובדי מכירות), או במידה ותוגדל כמות הפניות שקיבלו מענה על ידי עובדי שירות לקוחות, וכן הלאה בהתאם לצרכי החברה ויעדי הביצוע אשר יקבעו על ידי החברה בהתאם לאופי התפקיד ו/או בהתאם לפעילות החברה.
כידוע, סעיף 102 לפקודת מס הכנסה מאפשר לחברה להקצות את האופציות לעובדים במסגרת המסלול ההוני, ובכך להפחית את שיעור המס שיחול על העובדים בעת מכירת מניות המימוש ל-25% בלבד, ובלבד שחלפה תקופה של שנתיים לפחות ממועד הקצאת האופציות ועד למכירתן (ובלבד שעד לאותו מועד הופקדו האופציות/מניות בידי נאמן). כאשר מדובר באופציות תלויות ביצוע, עלה חשש שרשויות המס יטענו שתקופת החסימה בת השנתיים תחל להימנות רק מהמועד שבו הושגו בפועל היעדים שקבעה החברה כתנאי להבשלה, וזאת בכדי למנוע מצב שבו החברה מקצה לעובדים כמות גדולה של אופציות, שמלכתחילה התכוונה להקצות לאורך מספר שנים, ובכל שנה לקבוע את יעדי ההבשלה מחדש, ובכך "לחסוך" את מניין תקופת השנתיים מכל מועד הקצאה מחדש.
יחד עם זאת, רשות המיסים בישראל השכילה לעשות, ובכפוף לקבלת אישור מיוחד (פרה רולינג) לגבי תנאי התוכנית הקובעת הבשלה מבוססת ביצועים, מאפשרת רשות המסים להחיל את הוראות המסלול ההוני גם על אופציות תלויות ביצוע, ולספור את תקופת חסימת השנתיים כבר ממועד ההקצאה שלהן, לכל דבר ועניין, ובלבד שיתקיימו התנאים הבאים:
- היעדים יקבעו באופן ברור ומוחלט כבר במועד הקצאת האופציות. כלומר, רשות המיסים לא תסכים לראות הקצאה במסגרת סעיף 102 לפקודה שבה יקבע כי היעדים והתנאים להבשלת האופציות יוסכמו במועד מאוחר יותר. במקרה שכזה, מועד ההקצאה לצרכי מס ידחה למועד שבו יקבעו היעדים בפועל.
- במועד ההקצאה יקבע המספר המקסימלי של המניות להן יהא זכאי העובד בכל מועד הבשלה במידה ויתקיימו יעדי הביצוע. כלומר, רשות המיסים לא תסכים לראות הקצאה במסגרת סעיף 102 לפקודה שבה יקבע כי מוקצות לעובד, לצורך הדוגמא, 100 אופציות, ובמידה והביצועים בפועל יעמדו על 120% מהיעדים, יוקצו לעובד 120 מניות. במקרה שכזה, יראו בהקצאת הכמות העודפת כהקצאה חדשה שכפופה לתקופת חסימת שנתיים מחדש.
הנה כי כן, אנו ממליצים לחברות לשקול את השימוש במכשיר זה ולאמץ את המתכונת של הענקת אופציות המתנה את הבשלתן בעמידה ביעדי ביצוע, שבה יש בידי החברה כלים יעילים יותר לתמרץ עובדים בהתאם למטרות החברה ובבחינת "אם נצליח – תרוויח".
כמו כן, אנו ממליצים לחברות לבחון, אם במסגרת ההענקות שבוצעו כבר בעבר קיימים מנגנונים תלויי ביצוע כדי לבחון את הצורך בקבלת החלטת מיסוי מרשויות המס להכפפת המנגנונים הללו להוראות סעיף 102 במסלול רווח הון עם נאמן, בכדי לוודא שהעובד יהנה מהטבת המס בהקשר זה.
קרדיט תמונה: first place via shutterstock