Quantcast
Channel: גיקטיים - סטארטאפ והון סיכון
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527

מנהל מוצר – לא בהכרח מה שחשבת

$
0
0
startup PD

startup PD

מאת רוני מעטה, VP Product ב-Payoneer.

בניגוד למקצועות ותפקידים שונים בשוק בכלל ובעולם ההייטק בפרט, ניהול מוצר בחברות שונות עשוי להיות שונה בתכלית מחברה לחברה, וכך גם סט הכלים הדרוש כדי להצליח בו מחד ולהרגיש מסופק מאידך.

אנשים מרקעים שונים לחלוטין יכולים להימצא בפוזיציות של מנהלי מוצר ולהיות טובים ומוכשרים בעבודתם. אנשים יכולים לצמוח לתפקידי ניהול מוצר מתוך תפקידים שונים כגון מהנדסים, אנשי תוכנה, בדיקות, אנשי שיווק, אופרציה, אנליסטים, מעצבים, מנהלי פרוייקטים, מעצבי חווית משתמש ועוד, כל אלו מוסיפים לרב גוניות ולפנים השונים של התפקיד, מעטים הם האנשים שעבודתם הראשונה היא בניהול מוצר (אך נתקלתי גם ביחידי סגולה שכאלו).

התשובה שאני מקבלת לעיתים קרובות כשאני שואלת "למה את/ה רוצה להיות מנהל מוצר?" היא "כי זהו  תפקיד מאתגר, יצירתי ומאפשר השארת חותם".

חשוב להבין שמה שנתפס כ'מאתגר' משתנה מאדם אחד לאחר (אתגר עסקי? טכנולוגי?) וכך גם מה שנתפס בעיננו כיצירתי (תכנון ממשק משתמש או תכנון אלגוריתם שישלוף / יחשב מידע מסויים). גם "השארת החותם" או מידת ההשפעה על התוצאה, תלויה לא פחות באפיינו, מידת המקצועיות שלנו, ויכולתינו לעבוד עם סוגים שונים של אנשים. רכישת אמונם ושיתוף הפעולה מצידם על מנת להשיג את מטרתינו (מטרת החברה), הוא מפתח להובלת שינויים (ובאמצעותם השארת "חותם"). כל האמור, נכון לא רק למנהלי מוצר, אבל עבור מנהל מוצר זה נדבך הכרחי להצלחה.

כל מנהלי המוצר שפגשתי, מתמודדים עם ניתוח דרישות (ממקורות שונים), אפיונן והעברתן לקהל המיישם אותן. שלב זה מאפשר את פעילותה של החברה ופוטנציאל להגיע לתוצאות העסקיות המצופות. אבל פה בערך מתחילה ונגמרת הזהות בתפקיד בין החברות השונות.

במה נבדל מנהל מוצר ממשנהו?

מנהל המוצר יכול להיות שותף מלא בכל מחזור חיי המוצר. מחזור החיים מתחיל משלב הגדרת הבעיה, ניתוח השוק והאלטרנטיבות לפתרון, אפיון הפתרון והצבת יעדי הביצוע, כמו גם בקביעת סדר העדיפויות (והתאמתו לאסטרטגיית החברה), ליווי צוותי הפיתוח והאופרציה במהלך היישום, השקת המוצר, ועלייתו לאוויר. מחזור החיים של מוצר לאחר עלייתו לאוויר ממשיך במדידה ובחינה של התוצאות והביצועים, וכלה בהכלת שיפורים מתמדת למקסום היעדים שהוצבו.

תפקיד מנהל המוצר בחברה כזו או אחרת, נבדל בעיקר ברוחב היריעה ובסוג הבד ממנו היא עשויה. אני אסביר.

רוחב היריעה – פשוטו כמשמעו, מה האחריות והמנדט שניתן למנהל המוצר בחברה. גם ההגדרה למנהל מוצר בוויקיפדיה תומכת בהבחנה זו וגורסת ש"ארגון כאמור יכול לקבל החלטה על אימוץ מודל מלא או חלקי של האחריות הנגזרת מהתפקיד". מכאן, שהאחריות משתנה מחברה אחת לאחרת. לעיתים לא מדובר בהחלטה מודעת, אלא מהרכב בעלי התפקידים השונים בחברה, הכלים העומדים לרשותם (ידע בנתוני השוק והמתחרים, הכרות עם טכנולוגיות שונות, כלי ניתוח) וכמו תמיד הטיימינג. כשמנהל המוצר הוא חלק מהפאונדרים, קרוב לוודאי שהפוקוס של פונקציית המוצר והאחריות שלה יהיו רחבים ומרכזיים יותר. עם זאת, זה לא אומר שמנהל מוצר שייצטרף לחברה בת 20 איש, "יהנה" מאחריות גדולה יותר ממנהל מוצר שייצטרף לחברה בת 100 עובדים.

אין חוקים וכללים, המרקם האנושי והעסקי של כל חברה שונה. כך גם הנסיון שמביא עימו מנהל המוצר, שילובו במבנה הארגוני, בכירותו, והתמיכה לה הוא זוכה מההנהלה הבכירה. עם זאת, לא מן הנמנע שבחברה קטנה, מנהל המוצר, בשל היותו רב גוני בדרך כלל ומדיספלינות שונות, ייקח תחומי אחריות נוספים (כגון ניהול פרוייקט, ניהול לקוחות, שימור לקוחות, ניתוח, עיצוב וכו). מצב זה פחות שכיח בחברות גדולות מאוד, אז יתרכז מנהל המוצר כמעט אך ורק ב"ניהול מוצר" לפי הגדרתו (אבל כבר אמרנו שההגדרה משתנה…). יתר על כן, אם מנהל המוצר משתלב בצוות מנהלי מוצר קיים (לאו דווקא קשור בגודל החברה), מידת השפעתו ותחומי האחריות שלו תלויים לא מעט בצוות הקיים (האם הוא מביא יכולת או זווית שלא הייתה קיימת בצוות עד כה? האם הוא מקבל אחריות על קו מוצרים מסויים או על תהליך/יכולת שהם חלק ממוצר קיים המובל על ידי מנהל מוצר אחר?).

סוג הבד ממנו עשויה היריעה –  סוג המוצר, תוכנו, השלב במחזור חייו וקהל היעד שלו, יתוו את היום-יום של מנהל המוצר. יש חברות חומרה וחברות תוכנה, חברות שמפתחות פתרונות לחברות (B2B) וכאלו שקהל היעד שלהן הוא לקוחות הקצה (B2C). חברות שהמוצר שלהן קיים בשוק (ומנהל המוצר יאפיין יכולות נוספות או ישפר קיימות) וחברות ששוקדות על הצגה של מוצר חדש (ובהן מנהל המוצר יאפיין את המוצר מראשיתו). חברות שמפתחות אפליקציית מובייל/דסקטופ וחברות שממשק המשתמש שלהן הוא רק ניהולי לקונפיגורציות שונות, בעוד הליבה של המוצר היא מאחורי הקלעים (כגון עיבוד נתונים, מתן שירותי אינטגרציה באמצעות APIs ועוד). חברות שהמותג (ברנד) שלהן מוכר, וכאלו שמשווקות את מוצריהן כפלטפורמה (מה שנהוג להיקרא – white label). חברות שמוצריהן נמכרים באמצעות התקנה ומתן רשיונות (SAS). חברות שהמודל הפיננסי שלהן הוא בגין פעולה הנעשית על ידי לקוח (גזירת עמלה או גביית תשלום על השימוש בשירות), או חברות שהמודל שלהן נע סביב כמות המשתמשים, והויראליות בה מופץ המוצר. חברות שפיתוח מוצריהן הראשוניים (גירסת הבטא) אורך פרק זמן ממושך (שנים), וכאלו שנדרשים חודשים ספורים לפתחם. חברות שירותים (כגון – ניווט לרכב, online market places, העברות תשלומים, גיבוי בענן, אפליקציית הכרויות) או חברות מוצר (כגון – חברות המפתחות משחקים, רשתות  חברתיות, פלטפורמה להקמת אתרים ועוד). חברות שקהל היעד שלהן תחום לקבוצה מסויימת ומקומית וחברות שקהל היעד שלהן רבגוני ובינלאומי. חברות בשלב גיוס הון ראשוני וחברות עתירות ממון (מרחב הטעות של מנהל המוצר או הכלים שעומדים לרשותו כדי לבצע תחקור שונים מושפע מנזילות וזמינות המשאבים בחברה).

כל השונויות שמניתי ישפיעו על תוכן עבודת מנהל המוצר באופן יום-יומי. בנוסף לכל אלו ואולי לא פחות חשוב, גם רוחב היריעה וגם טיבה תלויים בסוג הממשקים אליהם מנהל המוצר חשוף, מתקשר ומדווח.

הממשקים יכולים להיות פנימיים וחיצוניים כאחד (לקוחות, אנשי שיווק ומכירות, מהנדסים, אנשי אופרציה כגון שירות לקוחות, אנליסטים, פיתוח עסקי, מעצבים, ארכיטקטים עורכי דין, ועוד). ניהול מוצר בחברות שונות יכול להימצא תחת מחלקות שונות (ואף בכמה מהן בו זמנית) כגון, שיווק, פיתוח, או כמחלקה עצמאית הנותנת שירותי רוחב.

startup PD

אז איפה הכי כדאי לעבוד בתור מנהל מוצר?

כמו שניחשתם, התשובה משתנה מאדם לאדם והיא פונקציה של הרקע שלו, הנסיון שלו וגם הגרביטציה שלו. הגרביטציה של מרבית האנשים, מניעה אותנו להיות מסופקים במקומות בו אנחנו מתעניינים בעולם התוכן, נענים לאתגרים וחווים שיתופי פעולה מפרים ונעימים. כל אחד מאלו עשוי להיענות בחברות שונות, עבור אנשים שונים.

בשל העובדה שמנהל מוצר יכול להיות תפקיד שונה מחברה אחת לאחרת, חשוב להבין היטב את רוחב היריעה, סוגה (עניין אישי במוצר ותחום שמעניין אותנו במיוחד יהיו תרומה משמעותית) והממשקים אותם נחווה בחברה בה אנחנו מעוניינים לעבוד לפני הכניסה לתפקיד. כל זאת יסייעו לנו לדעת שיש בידינו את הכלים והתמיכה הדרושה כדי להצליח בו. ולא פחות חשוב, נצליח להימנע מאכזבות שנובעות מתפיסה שונה ממה שהכרנו של תפקיד מנהל המוצר עצמו.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5527