

מקור: NeedIt
דמיינו את המצב הבא: החלטתם לאפות עוגה באופן ספונטני, אך לפתע שמתם לב כי חסר לכם מצרך כלשהו. אותו הדבר לגבי תרופה מסוימת שבדיוק נגמרה ושכחתם לחדש לה את המלאי, או שירות שאתם צריכים מהרגע להרגע כמו בייביסיטר או בעל מקצוע. אחרי יום עבודה כשאנחנו כבר מקולחים ובפיג׳מה, אין לנו חשק, סבלנות, כוח או לפעמים יכולת לצאת לסידורים (שעה מאוחרת, אין רכב, ילדים קטנים בבית) ואז אנחנו חושבים בלב ״בחיי, הייתי משלם למישהו רק בשביל שיביא לי חלב לקפה של הבוקר״.
NeedIt הישראלית מציעה בעצם פלטפורמת מסחר חברתית שרוצה להפוך את החיים לקלים יותר, על ידי כך שמרכזת את כל הצרכים של כל המשתמשים במקום אחד, ומאפשרת לכל אחד להציע את שירותיו כשליח. תכליתה היא לספק מענה לבעיות היומיומיות שכולנו מכירים, בצורה חכמה ושימושית עבור אלה שצריכים דברים דחופים, תוך כדי שהיא מהווה פתרון נחמד למי שרוצה להרוויח כסף ׳על הדרך׳ הביתה.
שוק חופשי
בעזרת האפליקציה כל אחד יכול להזמין מה שחפץ ליבו, ולרשום כמה הוא מוכן לשלם כדי שיביאו לו את זה, ממש בשיטה של שוק חופשי. ניתן לראות כמה אנשים נכנסו וצפו בהזמנה שלך, כך שאם אתה רואה שמספר גדול של אנשים צפה בהזמנה ולא ביקש לקבל את ההזמנה, כנראה שהתשלום לשליח שהצעת לא ריאלי ולא משתלם, אז אולי כדאי לשקול למשל להגדיל את הסכום תמורת השירות המבוקש.

מקור: NeedIt, עיבוד תמונה
״הרעיון הכולל הוא שהמזמין מזין הזמנה בה הוא רושם בדיוק מה הוא צריך, תוך כמה זמן הוא צריך את זה, לאן הוא צריך את זה, כמה הוא מוכן לשלם על השירות וכמה זמן הוא מעוניין שהמודעה שלו תוצג. בצד השני, השליח בוחר להיכנס לאפליקציה מתי שנוח לו, ורואה את כל ההזמנות אשר עומדות ופנויות למשלוח (כלומר עדיין לא הוצמדו לשליח אחר). ביכולתו לבחור איזה משלוח או משלוחים מעוניין לבצע, ובשלב הבא עליו להמתין לקבלת אישור המזמין. ברגע שהתקבל אישור לספק את ההזמנה, עליו לרכוש מכספו האישי את המוצרים ולשמור את הקבלה״, אמר לגיקטיים מנכ"ל החברה ישראל טויטו. כאשר השליח יגיע לבית הלקוח עליו לקבל קודם כל את סכום הכסף ששילם מכיסו עבור המוצר או המוצרים, ובנוסף לקבל את הטיפ המובטח, דמי השירות שהיו רשומים בתנאי ההזמנה.
נניח ומישהו הזמין שירות, השליח הגיע וביצע את המשימה בשלמותה והלקוח מסרב לשלם או חסר לו הסכום הנדרש. מה עושים?
לטענת החברה, המענה לכך מתקבל באמצעות הישענות על מודל חוכמת ההמונים; ישנה מערכת דירוג אשר מאפשרת למשתמשים לדרג האחד את השני בסיום תהליך ההתקשרות ביניהם, לאחר שהמוצר או השירות סופקו למזמין. משתמשים אשר דורגו נמוך בכל הקשור לחווית המשתמש, יופיעו תמיד בסוף הרשימה של ההזמנות או של השליחים הפוטנציאלים. במקרים חריגים החברה גם שומרת לעצמה את הזכות לנפות לגמרי מהמערכת משתמשים אשר התנהגו בצורה בלתי הולמת או עשו משהו שנוגד את מדיניות החברה ואף לנקוט בהליכים פליליים כנגדם.
טויטו הוסיף ואמר כי ״במקרים מהסוג הזה, תמיד יש למזמין (או לשליח) את האופציה להתלונן בפנינו על המקרה דרך האימייל של החברה ואנחנו ננסה דרך נתוני השרת לאתר את אותו מזמין ולנסות לגשר ולפתור את הבעיה. יש גם לקחת בחשבון שהאפליקציה מיועדת לקנייה של מספר מוצרים יחסית קטן, רק דברים שדחוף לנו לקבל באותו זמן נתון שביצענו את ההזמנה ובד"כ סכום הקנייה יהיה נמוך. בנוסף, לפי החוק אותו שליח יכול להחזיר את המוצרים לחנות ולקבל החזר כספי מלא. בכל מקרה האפליקציה רק מספקת את הפלטפורמה אך האחריות היא על המשתמשים כמו שרשום בתנאי השימוש שלנו וכל משתמש מאשר שהוא קרא ומסכים בעת ההתקנה״.

החלטתם לאפות עוגיות אבל אין ביצים? תבדקו מי זמין ב-NeedIt
איפה הכסף?
משתמש שנרשם למערכת מקבל 30 קרדיטים בחינם, כאשר על כל ביצוע הזמנה יורד קרדיט אחד. המודל העסקי של האפליקציה מבוסס על כך שברגע שאותם מטבעות (קרדיטים) אוזלים, עליו לרכוש חדשים בכדי לבצע הזמנת שירות שכזה. המשתמש יכול לרכוש מתוך האפליקציה חבילת קרדיטים, החל מחבילה של 5 קרדיטים בעלות של 8 שקלים. התשלום עצמו מתבצע דרך חנויות האפליקציה בגוגל ואפל. כמו כן, בימים אלו ממש החברה עובדת על מנגנון של ארנק אלקטרוני, אשר יאפשר למשתמשים לשלם גם באמצעות כרטיסי אשראי (בתכלס, מדובר בדרך יותר בטוחה ואמינה לשלם, כך ניתן לוודא כי למשתמש אכן יש איך לשלם למספק השירות).
לטענת היזם, קהל היעד אליו פונה המוצר הוא בעיקר עקרות בית, אמהות, אנשים מבוגרים, מוגבלים, אנשים אמידים או כאלה שהם סתם עצלנים. בצד השליחים, הדגש הוא על צעירים או מובטלים המחפשים לעצמם הכנסה נוספת, ׳ללא בוסים וללא שעות מחייבות׳. סביר להניח כי אמא לתינוק קטן למשל תהיה מוכנה לשלם עוד כמה שקלים רק בשביל שמישהו יביא לה מגבונים או חיתולים, כל עוד זה אומר שלא תצטרך לצאת מהבית עם התינוק, לחפש אחר חניה או לנסוע באוטובוס עם עגלה.

מקור: NeedIt
טעון שיפור
מבחינת תחרות בשוק, האלטרנטיבה הראשונה שעולה לי לראש היא אפליקצית Gett, אשר בתחילת דרכה הציעה אמנם שירות הזמנת מוניות, אך לאחרונה עברה מעין ׳הסבת מקצוע׳ או התרחבות, וכעת מאפשרת להזמין דרכה ״כל מה שאתם צריכים ורוצים, בלחיצת כפתור אחת פשוטה״. נכון, ההבדל הוא שכאן מדובר באנשים פרטיים ׳מן המניין׳ שנותנים שירות, אבל מצד שני, אני באופן אישי הייתי מעדיפה להסתמך על גוף רשמי וגדול יותר, מאשר על אפליקציה בתחילת דרכה. גם TikiTaka הישראלית היא אפליקציה מבוססת GPS המאתרת בתי עסק קרובים וזמינים אליך בכל התחומים, המציעים שירותי משלוחים. כאמור ההבדל בין האפליקציות הקיימות לבין NeedIt טמון בכך שכאן מדובר באנשים פרטיים, ולא עסקים קטנים או גדולים. המתחרה הכי גדולה והכי מוכרת בתחום היא ללא ספק TaskRabbit אלא שזו אינה פעילה במיוחד בישראל.
חווית השימוש שלי באפליקציה הייתה סבירה; על מנת להיכנס לאפליקציה אין צורך להירשם, אך במידה ותרצו להציע שירות או לבקש שירות, לא תוכלו להתחמק מהרשמה. הממשק עצמו פשוט, נוח לשימוש וברור, אך היצע הבקשות בו די מגוחך, וכשאני בדקתי הופיעו בדיוק 2 הזמנות (בקשות למשלוח), האחת של משחת שיניים והשניה של השכרת מנוף ,שתיהן תמורת טיפ של 20 שקלים.
על מנת שאפליקציה כזו תעבוד כשורה ותהיה רלוונטית הכרחי שיהיה לה קהל משתמשים רב, שכן עם הרושם הראשוני שהיה לי, קשה לי להאמין שאחזור להשתמש בה בתקופה הקרובה, מכיוון ונראית ׳תקועה׳ ולא עדכנית. ברגע שקהל המשתמשים בה יהיה רחב יותר, אולי יהיה על מה לדבר.
NeedIt נוסדה בתחילת שנת 2015 על ידי ישראל טויטו, המכהן כמנכ״ל החברה, כאשר סך העובדים המועסקים בה עומד על 6. עד כה גייסה האפליקציה כ-100,000 דולר מימון מבעל השליטה טויטו, בית התוכנה AppGate ומשקיעים פרטיים נוספים. כמו כן, כרגע החברה נמצאת במגעים לשיתוף פעולה מול רשתות מזון.