

מקור: LawGeeks
לוגיקס (LawGeex) היא פלטפורמה שנועדה לסייע לכל מי שצריך לחתום על חוזה בשלב מסוים בחייו, שזה בעצם – כולנו. האופציה שעומדת בפני מי שצריך לחתום חוזה כרגע נעה בין שכירת עורך דין, בכדי שיקרא עבורם את ההסכם ויסביר להם אותו במילים פשוטות יותר, או לנסות ולהתמודד עם ההסכם לבד, פעולה שלרוב מתייאשים במהלכה, מוותרים וחותמים. השירות שלוגיקס הישראלית מציעה הוא קריאה וניתוח של ההסכם באופן אוטומטי (תוך 24 שעות) ומתן פידבק והסבר למשתמש בשפה פשוטה לגבי סוגיות בעייתיות בהסכם, כמו סעיפים לא סטנדרטיים או סעיפים חסרים.
בין החוזים הנתמכים במערכת ניתן למצוא הסכמי שכירות (דירה או משרד), הסכמי עבודה, הסכמי השקעה (Term Sheet), הסכם הלוואות והסכם רישיון לתוכנה.
״החזון שלנו הוא להעצים אנשים בכל העולם לקבל החלטות משפטיות טובות יותר. אנחנו עושים את זה באמצעות מתן פידבק אוטומטי ומיידי לגבי חוזים שאנשים צריכים לחתום עליהם. אנחנו למעשה מנסים להקל על אנשים את תהליך ההתמודדות עם החוזה״ אמר לגיקטיים נורי בכור, מייסד ומנכ״ל החברה.
כדי שלא תצאו פרייארים
ברמה הטכנולוגית, לוגיקס הוא בעצם מנוע בינה מלאכותית אשר קורא את החוזה ומבצע השוואה למאגר מידע המכיל חוזים דומים, בכדי לזהות מה סטנדרטי בחוזה ומה לא. כך לדוגמא, ״לוגיקס יכול לומר למשתמש אם סעיף בהסכם השכירות שלו שאוסר עליו להכניס בעלי חיים לדירה מקובל או לא וגם לתת חיווי סטטיסטי (למשל: "הסעיף קיים רק ב-5% מהסכמי השכירות"). באופן הזה, אנחנו מציידים את המשתמש בידע שהוא צריך כדי לחזור לצד השני ולנהל משא ומתן על הנקודות הבעייתיות בחוזה או אפילו להחליט לוותר על העסקה אם החוזה ממש לא טוב והצד השני לא מוכן להתגמש״ הסביר בכור.

דו״ח לדוגמא. מקור: LawGeex
אפשר לומר שלוגיקס היא מעין Feex גרסת החוזים; כמו שפלטפורמת Feex מבצעת השוואה בין מאגר המידע הקיים במערכת, בכדי לסייע למשתמשים לחסוך כסף ולגלות מחדלים שגורמים לו לבזבז יותר כסף, כך גם לוגיקס עושה שימוש בניתוח מידע הקיים במאגריה ועל סמך ניתוחו מגיעה למסקנות.
לוגיקס הושקה בגרסת בטא לפני חודשים ספורים עם מטרה מאוד ברורה והיא השוק האמריקאי. סוגיה מעט בעייתית עם השירות, לפחות בכל הקשור לקהל המשתמשים הישראלי היא התמיכה רק בשפה האנגלית.
שאלתי את בכור האם קיימת תמיכה גם בעברית, אך הוא הגיב לי בשלילה ונימק כך: ״לוגיקס תומכת כיום רק בשפה האנגלית, שהיא השפה הבינלאומית של עולם העסקים. עם-זאת, רוב ההסכמים בתחום ההיי-טק בארץ גם הם בשפה האנגלית ואנחנו בהחלט רואים לא מעט משתמשים מישראל שמעלים את ההסכמים שלהם ללוגקיס (למשל, עובדים שמעלים הסכמי עבודה, פרינלסרים שמעלים הסכמי שירותים או יזמים שמעלים הסכמי השקעה) כדי להבין אותם טוב יותר ולקבל החלטות משפטיות נכונות יותר״.
אבל מה עם חוזי שכירות למשל שהם בעברית? ״קהל היעד הראשון שלנו הוא קהילת היזמים, היי-טקיסטים ופרילנסרים. אנחנו בוחנים תמיכה בעברית בעתיד (זה יצריך התאמה של הטכנולוגיה שלנו וייתכן שנעשה את זה באמצעות שותף)״.
בוא נדבר על תחרות
״בגדול, התחום המשפטי הוא תחום מאוד שמרני שלא מאופיין בהרבה חדשנות טכנולוגית. עם-זאת, בשנים האחרונות אנחנו כן רואים מעבר מהמודלים המסורתיים של משרדי עורכי דין למודלים חדשניים יותר. בדומה לתעשיות אחרות, גם בתחום המשפטי אנחנו רואים מעבר הדרגתי לאונליין שהתאפיין עד עכשיו בעיקר בשירותים שמשדכים בין אנשים שצריכים עורך דין לעורכי דין בצורה מהירה וזולה יותר. כמו-כן, ראינו צמיחה יפה של אתרים שמאפשרים לאנשים לנסח חוזים (צוואות, הסכמי שכירות וכדומה) בצורה אוטומטית״.
מבחינת תחרות בשוק, נראה כי התחום המשפטי אכן הופך ליותר ויותר טכנולוגי, שכן קיימות תוכנות שביכולתן לסרוק חוזים ולנתח אותם, או אתרים כדוגמת Lawbite הבריטי שמציע ניתוח חוזה על ידי עורך דין מורשה תמורת 99 פאונד או docracy שמאפשר לעיין בחוזים קיימים ממגוון תחומים ולערוך השוואות.

צוות לוגיקס. מקור: LawGeex
בעוד שההצטרפות לשירות של לוגיקס היא חינמית, השירות עצמו בתשלום. במהלך תקופת הבטא השירות הינו חינמי, אך כשזה יסתיים מתכוונים בחברה לגבות תשלום עבור כל ניתוח של חוזה, ולהציע למשתמשים קבועים גם אופציה למנוי חודשי. ״הכוונה היא לגבות תשלום סמלי (10-20 דולר) עבור כל ניתוח של חוזה ולהציע למשתמשים קבועים גם מנוי חודשי, שיאפשר להם לנתח כמה חוזים בכל חודש. בנוסף, אנחנו מתכוונים להציע למשתמשים שלנו שירותים נלווים מעבר לניתוח האוטומטי של החוזים שכוללים בין השאר שיחות או צ'טים עם עורכי דין לפי דרישה ובתשלום נוסף״. אמר בכור.
למרות האלטרנטיבות שניתן למצוא בשוק, נראה כי בכור בטוח ומאמין במוצר שלו וטוען כי לוגיקס הוא שירות ראשון מסוגו בעולם. ״אנחנו למעשה הראשונים לפתח טכנולוגיה פורצת בתחום הבינה המלאכותית וניתוח טקסטים כדי לנתח חוזים בצורה אוטומטית על מנת לעזור לאנשים להתמודד עם החוזים שלהם בצורה טובה וחכמה יותר״.
איך זה עובד
כאמור, נכון לעכשיו וכל עוד השירות נמצא בגרסת הבטא הוא חינמי, כך שאם יש לכם מסמכים וחוזים לבדיקה – זה הזמן. העלאת מסמך היא הליך פשוט במיוחד וניתן לעשות זאת באמצעות Drag & Drop או בחירת הקובץ הקיים מהתיקייה הרלוונטית. הפורמטים הנתמכים הם רבים ומגוונים וכוללים קבצי Doc, TXT RTF, JPEG ועוד בגודל של עד 10MB וניתן להעלות חוזה באורך של עד 10 עמודים.
מהקמתה לפני כשנה וחצי גייסה החברה כ-750 אלף דולר, מתוכם 250 אלף דולר מהמדען הישראלי ו-500 אלף דולר ממשקיעים ישראלים פרטיים. לאחרונה השקיע בחברה גם אילן תירוש, אחד מהאנג׳לים המובילים בשוק הישראלי. כרגע נמצאת החברה בשלבים מתקדמים לגיוס בסך 1.5 מיליון דולר מקרנות הון סיכון ישראליות או אמריקאיות (כמובן שנעדכן ברגע שהגיוס יצא לפועל).
מייסדי החברה הם נורי בכור, המכהן כמנכ"ל, אשר מגיע מתחום עריכת הדין והחליט לעזוב את המשרד בו עבד בכדי להפוך ליזם, אילן אדמון, ה-CTO ועמית בונהסקי, יזם היי-טק סידרתי, שלושתם בוגרים של האקסלרטור 8200 EISP.