

לחזות את העתיד. מקור: Pexels
לפני שאולפני סרטים שופכים מיליוני דולרים על מה שנראה להם שהולך להפוך ללהיט הבא, אולי כדאי להם להתייעץ עם החבר׳ה מ-VAULT, המציעים מוצר שעשוי לנבא האם לתסריט שכתבו יש בכלל קהל. הטכנולוגיה בה עושים שימוש על מנת ׳לחזות את העתיד׳ היא שילוב של ביג דאטה, למידת מכונה ואלגורתמי תכנות ומערכות בכדי לנתח את המידע, ולהבין האם לסיפור או לתסריט מסוים יש עתיד ורוד יותר או פחות.
כלי ייעודי לתעשיית הבידור
הפיתוח הישראלי עושה שימוש בלמידת מכונה (Machine learning) ואלגוריתמי למידה עמוקה, על מנת לנתח תוכן ולחזות את הקהל הפוטנציאלי שלו. המערכת פונה לשווקים בתחום הקולנוע, טלוויזיה והשיווק. כמו כן, המערכת יכולה גם להמליץ על שחקנים מתאימים לתפקיד מסוים ולסייע בהחלטה האם דרוש לגייס שחקן פופולארי ומוכר כדוגמת בראד פיט, או שמא ניתן להסתפק בבוגר טרי מבית צבי.
המערכת החכמה תוכנתה כך שתדע לזהות ז׳אנרים, נושאים מרכזיים, מערכות יחסים ודמויות. לאחר שכל הנתונים הללו משוקללים, ניתן להגיע למסקנה די מדויקת המעידה לגבי סיכויי ההצלחה של הסרט.
סוכנות ליהוק למשל יכולה ללמוד האם הסרטים אליהם מנסים ללהק את הלקוחות שלהם, הולכים להיות מוצלחים יותר או פחות. אולפן סרטים לעומת זאת, עשוי לרצות לדעת האם הבחירה בבראד פיט אכן צפויה להשתלם, או שאולי אפשר להסתפק בשחקן קצת פחות מוכר, שכן בסופו של דבר הרווחים צפויים להיות זהים (אך ההשקעה פחותה). אופציה זו מבוססת על טכנולוגיה אשר אוספת מידע מעשרות מאפיינים שונים כדוגמת הסרטים בהם אותו שחקן השתתף או כמה רווחים הניבו. מדובר בעצם במכונה חכמה במיוחד, אשר מעבדת בתוכה אינפורמציה רבה שניתן למצוא ברשת, מה שכמובן ׳המוח האנושי׳ טרם יכול לבצע.
׳נדבק בחיידק הסטארטאפ׳
החברה נוסדה על ידי דיוויד סטיף, אוסטרלי שעלה לארץ לאחר שהתאהב והחליט להגר לישראל בכדי לחיות כאן. סטיף סיפר לגיקטיים כי בעברו עסק בתחום הקולנוע, הטלוויזיה והטכנולוגיה, עד ׳שנדבק בחיידק הסטארטאפ׳. בצוות נמנים גם זיו איילון (CTO) וניר צחר, המדען הראשי של החברה ואחיה של אשתו של סטיף, שבזכותו עלה ארצה.
באיזה מימון החברה עובדת? ״כרגע אנחנו סוגרים סיבוב השקעה שיעזור לנו להתקדם הלאה למגוון שווקים. משקיעים עימם אנו נמצאים בקשר הם חברות טכנולוגיה גדולות, תאגידי תקשורת ומשקיעים עם נגיעה כלשהי לתחום הבידור״. המודל העסקי של החברה מבוסס על תשלום שגובה עבור רישיון פרימיום, המאפשר שימוש בטכנולוגיה.

הצוות. משמאל לימין: זיו אילון, דיוויד סטיף וניר צחר
האם יש לכם מתחרים ישירים? ״אנו מביאים גישה חדשה לתעשיה ישנה; הפיתוח שלנו ייחודי מכיוון ואנחנו מבוססים על תוכן וסיפור. נטפליקס למשל, עושה שימוש בלמידת מכונה בכדי למנף את התוכן וללמוד מה הקהל שלהם רוצה לראות. אנחנו לא רק מתעסקים ׳בהאם סרט מסוים הולך להיות מוצלח ולייצר הכנסות׳. אנחנו גם יכולים להגיד באילו שחקנים מומלץ להשתמש ומספקים תובנות שיווק והפצה באמצעות ניתוח תוכן או תסריט בלבד״.
סטיף שיתף בסיפור הצלחה שהיה להם, הודות למערכת שפיתחו בשם "The blockbuster buster", מערכת להתראה מוקדמת שביכולה לגלות שוברי קופות. כאשר בדקו את התסריט של הסרט ״צלף אמריקאי״ עם בראדלי קופר, הסרט עבר את המבחן, והפך ללהיט לא רק במערכת הפנימית של החברה.
נכון לעכשיו, הטכנולוגיה שפיתחו מאפשרת חיזוי הקשור לסרטים, VOD ו-DVD. התוכניות לעתיד הן לעסוק גם בניבוי בעזרת קריאת תסריטי סדרות טלוויזיה ופורמטים שונים (ריאליטי, דרמה), בכדי להבין מה היא הסבירות שאלו יהיו מוצלחים (מבחינת כמות צופים, כמה פרקים, עונות וכו׳). כמו כן, יתכן ובעתיד הלא מאוד רחוק יתחילו גם לעבוד בישראל, ולייעץ בכל הקשור למכירת פורמטים מקוריים לחו״ל.
לא הכל ורוד
הביקורת שעשויה לעלות כנגד המוצר, עוסקת בכך שבמידה ואולפני סרטים והפקות טלוויזיה בעתיד יכריעו באילו תכנים לבחור רק באמצעות הטכנולוגיה, יתכן ובדרך לא מעט תסריטים מוצלחים ׳יפלו בין הכסאות׳, רק בגלל באג או ניתוח שגוי. בסופו של דבר, המניע של הטכנולוגיה הזו היא ׳מה יביא יותר כסף׳, אך כפי שאתם בוודאי יודעים, כמות לאו דווקא מעידה על איכות, וללא ספק יש חשיבות למסקנות של המערכת, אך לא יזיק להעביר גם מבט ושיקול דעת אנושיים יותר.